Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Křísotvorná kvasinka v kvasu

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.71.13 (?)
14.10.2013 10:27, počet návštěv: 25276
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

vím, že se otázky na téma této křísotvorné kvasinky ve fóru již objevily, ale chtěl jsem vědět jestli je nějaká metoda kterou se tato kvasinka která bezprostředně mač poškozuje dá odstranit chemicky a jak zamezit jejímu výskytu nebo se musí vrstva kvasu odebrat jak radí ostatní, mám jí ve všech bečkách dohromady 500 litrů.

Předem děkuji za jakou koliv radu.

Marek

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Křísotvorná kvasinka v kvasu


vyslouzil (16499) - xxx.xxx.92.38 (?)
14.10.2013 10:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že chemicky to nejde. Je třeba odstranit blánu křísu z povrchu kvasu a utlumit činnost těchto kvasinek zapálením sirného knotu nad kvasem. Pak taky dlouho neotálet s vypálením.

Připojit reakci
   

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
18.10.2013 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V literatuře se rozeznávají tři druhy křísotvorných kvasinek, tj. Pichia, Candida a Hansenula a každá z nich škodí kvasu jinak a každá "úspěšně". Na jejich vliv je nejlépe myslet už při zakládání kvasu, pokud už k napadení došlo, nezbývá než-li je z povrchu kvasu pravidelně odstraňovat a rychle do palírny. Tyto kvasinky prakticky nenapadají kvasy, jejichž pH bylo sníženo na hodnotu 3-3,5 nejlépe kys. sírovou, dále obtížně napadají doslazené kvasy, což je ovšem vyhánění čerta ďáblem, takže toto nedoporučuji. Nejvhodnější ochranou je zabránění kontaku kvasu se vzduchem, takže nejdéle po týdnu od založení hermeticky kvas uzavřít, např. PE folií a zatáhnout gumicukem, nejlepší je vodní uzávěr. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.247.121 (?)
20.10.2013 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, 11. října sem založil hruškový kvas, asi 110kg hrušek a 1kg cukru. Po sehnání sem za 3 dny přimíchal 250ml 20% kyseliny sírové, promíchal a naměřil zhruba pH 3. Nastalo velmi bouřlivé kvašení z kterého sem byl velmi nadšený. Sud mám překrytý igelitovým pytlem a zatažen gumicukem. Dnes sem po odkytí "kvasné zátky" dostal šok. Na povrchu mače se začínal sem-tam tvořit bílý povlak, zřejmě mi kvas napadly křísotvorné kvasinky. Ptám se proč? Myslím, že jsem dodržel hlavní zásady založení a teď je mač v 19°C. Mám vrch kvasu obrat a promíchat? Jde to ještě nějak zachránit? Děkuji za vaše postřehy.Filip Berka

Připojit reakci
         

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
20.10.2013 22:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě se nejedná o křísotvorné kvasinky, ale o pěnu, která po bouřlivém kvašení zbyla. Bohužel je bouřlivé kvašení jev, kterému by se měl každý majitel kvasu vyhnout, protože enormní vývoj CO2 odnáší vůně budoucího destilátu, škoda. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.247.121 (?)
31.10.2013 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jak sem již psal, hruškový kvas zřejmě napadený křís. kvasinkami, pomůže něco

Obrázky:

Připojit reakci
            

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.3.51 (?)
9.12.2013 10:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja myslim, ze je i chyba v hrubych kusech hrusek. Je mezi nimi obrovske mnozstvi vzduchu - idealni podminky pro krisotvorne kvasinky.

Pokud mate takovy kompot v celem obsahu sudu, tak z toho svetoborny vysledek nebude, jelikoz to muselo misty zahnivat.

Nejlepsi pro hrusky a jabka je srotak, vim, ze to jde i nakrouzlat, ale neni to ono.

Z fotek usuzuji, ze jak jste to tam naskladal, tak jste s tim nehybal v prubehu kvaseni, ze? Kdyz nema clovek srotak, tak to chce aspon S - sekac a kazdy den za zacatku sekat a tim i michat, nutno uvolnit co nejvice stavy v co mozna nejkratsim case.

Připojit reakci
               

Křísotvorná kvasinka v kvasu


vyslouzil (16499) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.12.2013 11:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemyslím si, že příčinou křísu jsou pokrájené hrušky. Větší kusy hrušek v kvasu vůbec nevadí, pokud je kvas tekutý a kusy ovoce v něm plavou.
   Odebral bych povrchovou bílou vrstvičku a nad hladinou zapálil sirný knot. A neotálelo s pálením.

Připojit reakci
               

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.158.130 (?)
9.12.2013 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...fuj, to je hnus, na ty fotce... no, ale k věci: stejně jako vy, si myslím, že dotyčný nenasekal hrušky na co nejmíň na jemno - podle tý fotky to vypadá na struhadlo, které mu hrušky udělalo na plátky... ale poté měl prostě to ještě více posekat... já chápu, že je to práce a dřina, ale na druhou stranu, je to obrovská škoda, když to tak shnije...           Já bych mu tedy radil, aby přístě hrušky odštopkoval (popř. vykrouhral středy vykrajovačem), pomlel na kaši (mlýnkem, šroťákem, ponorným mixerem - nestojí to světy; nebo odštavňovačem), pak přidal pektolytický enzym (ten rozkládá pevné části ovoce - proto by to mělo být důkladně zbaveno šťopek a středů, aby nevznikali problémy od metyalkoholu až po kyanovodík...) a poté čistou kulturu kvasinek. Měření a kontrola pH je samozřejmostí...          

Připojit reakci
                  

Křísotvorná kvasinka v kvasu


vyslouzil (16499) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.12.2013 15:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hrušky nejsou strouhány na plátky, nýbrž rozkrájené nožem v ruce. Mnozí pěstitelé tuto metodu dokonce upřednostňují před šrotováním,  protože při ní nehrozí rozdrcení jader. Příčinu křísovatění vidím jinde možná ve vysoké teplotě.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.201882
Domácí pálenice1722.9.20181873
Teoretický výnos1419.9.20182001
Můj první kvas2119.9.20182745
Kdy pálit hruškový kvas217.9.2018899
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2816.9.201811998
Palírny v Karlovarském kraji116.9.201878
Dřevo do destilátu4115.9.201820871
Kvas z cca 20kg broskví1510.9.20187918
Pálení z řepného cukru1210.9.20182955
Kvasinky a enzymy29.9.2018532
Kvas ze švestek "na pokračování"28.9.2018935
Kvas z jablek356.9.20186017
Měření hladiny alkoholu ve sladkém alkoholu116.9.201812900
Škrábavost pálenky325.9.201842497
Meruňkovice 2018 - vysoký výnos102.9.20181825
Drevené soudky obecne192.9.201813130
Slivovice 2017282.9.20186919
Uskladnění slivovice v dub. sudu851.9.201883502
Refraktometr na měření kvasu171.9.20183044
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek131.9.20189921
Kotel na pálení destilátu531.8.20181586
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1031.8.20183463
Pálenka z datlí (datlová pasta)330.8.2018388
Koupě automatické pálenice 2130.8.20185138
Pálenka z mrkve2729.8.201826963
Přidání kvasu během kvašení328.8.2018942
Založení kvasu vinné révy1728.8.20184804
Hruškový kvas1627.8.20183921
Plesnivé švestky v kvasu1426.8.20186755
Kvalita domacej palenky12023.8.201843647
Pěstitelská pálenice v okolí Brna1622.8.20182352
Dřinka - použití2022.8.201826550
Prekvasenie/zoctovanie kvasu720.8.20181372
Pálenice na Drahanské vrchovině120.8.2018241
Domácí ořechovice10918.8.2018182379
Kvas z mirabelek1516.8.20188946
Kde sehnat malou pálenici18615.8.2018332719
Kvasná ovocná sezóna 2018815.8.20181325
Meruňkový kvas314.8.2018735
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny16:27
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Dehtování19.9.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů