Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Křísotvorná kvasinka v kvasu

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.71.13 (?)
14.10.2013 10:27, počet návštěv: 26961
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

vím, že se otázky na téma této křísotvorné kvasinky ve fóru již objevily, ale chtěl jsem vědět jestli je nějaká metoda kterou se tato kvasinka která bezprostředně mač poškozuje dá odstranit chemicky a jak zamezit jejímu výskytu nebo se musí vrstva kvasu odebrat jak radí ostatní, mám jí ve všech bečkách dohromady 500 litrů.

Předem děkuji za jakou koliv radu.

Marek

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Křísotvorná kvasinka v kvasu


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
14.10.2013 10:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že chemicky to nejde. Je třeba odstranit blánu křísu z povrchu kvasu a utlumit činnost těchto kvasinek zapálením sirného knotu nad kvasem. Pak taky dlouho neotálet s vypálením.

Připojit reakci
   

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
18.10.2013 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V literatuře se rozeznávají tři druhy křísotvorných kvasinek, tj. Pichia, Candida a Hansenula a každá z nich škodí kvasu jinak a každá "úspěšně". Na jejich vliv je nejlépe myslet už při zakládání kvasu, pokud už k napadení došlo, nezbývá než-li je z povrchu kvasu pravidelně odstraňovat a rychle do palírny. Tyto kvasinky prakticky nenapadají kvasy, jejichž pH bylo sníženo na hodnotu 3-3,5 nejlépe kys. sírovou, dále obtížně napadají doslazené kvasy, což je ovšem vyhánění čerta ďáblem, takže toto nedoporučuji. Nejvhodnější ochranou je zabránění kontaku kvasu se vzduchem, takže nejdéle po týdnu od založení hermeticky kvas uzavřít, např. PE folií a zatáhnout gumicukem, nejlepší je vodní uzávěr. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.247.121 (?)
20.10.2013 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, 11. října sem založil hruškový kvas, asi 110kg hrušek a 1kg cukru. Po sehnání sem za 3 dny přimíchal 250ml 20% kyseliny sírové, promíchal a naměřil zhruba pH 3. Nastalo velmi bouřlivé kvašení z kterého sem byl velmi nadšený. Sud mám překrytý igelitovým pytlem a zatažen gumicukem. Dnes sem po odkytí "kvasné zátky" dostal šok. Na povrchu mače se začínal sem-tam tvořit bílý povlak, zřejmě mi kvas napadly křísotvorné kvasinky. Ptám se proč? Myslím, že jsem dodržel hlavní zásady založení a teď je mač v 19°C. Mám vrch kvasu obrat a promíchat? Jde to ještě nějak zachránit? Děkuji za vaše postřehy.Filip Berka

Připojit reakci
         

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
20.10.2013 22:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě se nejedná o křísotvorné kvasinky, ale o pěnu, která po bouřlivém kvašení zbyla. Bohužel je bouřlivé kvašení jev, kterému by se měl každý majitel kvasu vyhnout, protože enormní vývoj CO2 odnáší vůně budoucího destilátu, škoda. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.247.121 (?)
31.10.2013 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jak sem již psal, hruškový kvas zřejmě napadený křís. kvasinkami, pomůže něco

Obrázky:

Připojit reakci
            

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.3.51 (?)
9.12.2013 10:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja myslim, ze je i chyba v hrubych kusech hrusek. Je mezi nimi obrovske mnozstvi vzduchu - idealni podminky pro krisotvorne kvasinky.

Pokud mate takovy kompot v celem obsahu sudu, tak z toho svetoborny vysledek nebude, jelikoz to muselo misty zahnivat.

Nejlepsi pro hrusky a jabka je srotak, vim, ze to jde i nakrouzlat, ale neni to ono.

Z fotek usuzuji, ze jak jste to tam naskladal, tak jste s tim nehybal v prubehu kvaseni, ze? Kdyz nema clovek srotak, tak to chce aspon S - sekac a kazdy den za zacatku sekat a tim i michat, nutno uvolnit co nejvice stavy v co mozna nejkratsim case.

Připojit reakci
               

Křísotvorná kvasinka v kvasu


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.12.2013 11:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemyslím si, že příčinou křísu jsou pokrájené hrušky. Větší kusy hrušek v kvasu vůbec nevadí, pokud je kvas tekutý a kusy ovoce v něm plavou.
   Odebral bych povrchovou bílou vrstvičku a nad hladinou zapálil sirný knot. A neotálelo s pálením.

Připojit reakci
               

Křísotvorná kvasinka v kvasu


host - xxx.xxx.158.130 (?)
9.12.2013 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...fuj, to je hnus, na ty fotce... no, ale k věci: stejně jako vy, si myslím, že dotyčný nenasekal hrušky na co nejmíň na jemno - podle tý fotky to vypadá na struhadlo, které mu hrušky udělalo na plátky... ale poté měl prostě to ještě více posekat... já chápu, že je to práce a dřina, ale na druhou stranu, je to obrovská škoda, když to tak shnije...           Já bych mu tedy radil, aby přístě hrušky odštopkoval (popř. vykrouhral středy vykrajovačem), pomlel na kaši (mlýnkem, šroťákem, ponorným mixerem - nestojí to světy; nebo odštavňovačem), pak přidal pektolytický enzym (ten rozkládá pevné části ovoce - proto by to mělo být důkladně zbaveno šťopek a středů, aby nevznikali problémy od metyalkoholu až po kyanovodík...) a poté čistou kulturu kvasinek. Měření a kontrola pH je samozřejmostí...          

Připojit reakci
                  

Křísotvorná kvasinka v kvasu


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.12.2013 15:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hrušky nejsou strouhány na plátky, nýbrž rozkrájené nožem v ruce. Mnozí pěstitelé tuto metodu dokonce upřednostňují před šrotováním,  protože při ní nehrozí rozdrcení jader. Příčinu křísovatění vidím jinde možná ve vysoké teplotě.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Švestkový kvas - bílá plíseň 1318.12.20181557
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2118.12.201842598
Koupě automatické pálenice 10317.12.201824178
Stojanek na cedění kvasu 917.12.2018834
Aroma slivovice2716.12.20183450
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181923
Zápach pálenky816.12.2018814
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018643
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182545
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182927
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331682
Ukončení destilace + ředění110.12.2018531
Mišpule610.12.20187233
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188661
Turbo kvasnice328.12.20183881
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811879
Domácí pálenice174.12.20185323
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181243
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182603
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893564
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188848
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186625
Zakalená slivovice17027.11.2018209162
Vínovice226.11.2018470
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810659
Teoretický výnos2323.11.20185024
Jablkovy kvas5723.11.20189756
Pálenka z moštu4221.11.201813267
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819612
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185664
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182896
Paleni slivovice doma1117.11.20184769
Hruškovice2817.11.201824204
Cukr nebo med?414.11.2018969
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856897
Škrábavost pálenky4014.11.201850223
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822581
Pliseň na švestkách 210.11.2018800
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814563
Destilace - základní dotazy415.11.20188420
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů