Křísotvorná kvasinka v kvasu



host - 90.120 (?)
13.12.2013 14:21

... že příspěvky pana Vysloužila jsou mimořádně odborné, zvláště doporučuji jeho desatero pro zakládání kvasů. PŠ

Vážení, nechci rýpat, ani hrotit již tak vypjatou situaci, ale co se týče různých desater a jiných rad pro přípravu kvasu (nebo i pro další pálení), je jich v současné době na webu "hafo" ať již si vezmete jakoukoliv pěstitelskou pálenici (alespoň ty lepší, co se tak tváří), vždy je tam "kapitola příprava ovocných kvasů... takže si každý "pěstitel" může vybrat (ovšem, chce-li).

Když pominu literaturu 60-sátých let (většinou pro velké lihovary, ale lze aplikovat i na malovýrobu), tak obdobné "rady" jsem našel v roce 1997 - Desatero výroby kvalitních destiátů v publikaci Vyrábíme ušlechtilé destiláty (překlad z němčiny) - Josef Pischl; a Desatero pana Göllese, Ušlechtilé destiláty (2001, taktéž překlad z němčiny) - Alois Gölles. Zde jsou "rady nejen pro přípravu kvasů, ale i pro jeho destilaci, jaksi pohromadě (to ještě žádná diskuse o přípravě kvasu na Zahradě nebyla!!).

Panu doktorovi M.V. nicméně děkuji, za jeho "rady" zveřejněné zde na Foru pro ty, kteří "nemají čas" si je vygooglovat!!

Přeji hezký den, pevné nervy, a ať se daří...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 158.130 (?), 11.12.2013 11:11

MV: Staletí se kvasy připravovaly a připravují i s peckami a jádřinci, bez pektolytických enzymů a lidstvo nevymřelo…

Ano, miliony let lidé neměli brýle nebo si nepíchali inzulín a také nevymřeli…je vidět, že když zrovna nepálíte shnilé ovoce, věnujete se filosofii dějin…

MV: Ale švestky nelze nasbírat naráz všechny, durancie nelze odpeckovat, jablka nelze odstopkovat…

Ano, ano. Lenoch se nejvíce strhá…neboli: já přesně o tím psal, že pokud chci něco excelentního, pak do sadu holt, musím jít každý den, každý den, tam musím trávit čas, abych vybral, nasbíral nebo zkontroloval. Durancie odpeckuji obtížně, ale jde to. Jablko musím každé vzít také 5x nebo 10x každé do ruky, když ho s bírám, prohlížím, omývám, uskladňují, nechávám třebas dojít, vykrouhlávám... Teď neděli jsem si dodělal asi 120 kg hrušek. Celý den. Odřízl nebo utrhl stopku. Vykrojil středy. Je to dřina. Tečka.

MV: Tvrdím, že blánu křísu (což není totéž jako hniloba a plíseň) lze odstranit a kvas vypálit…

Znovu se vás ptám: to si děláte nějaký mikrobiologický rozbor, abyste věděl, že je to bez rizik??? …joo, aháá, vždycky se u vás pilo i to „připravené s peckami a jadřinci“, včetně hnilobou napadeného kvasu??? Noo, pozor, ale to na Darwinovu cenu není, protože vaše tvrzení „strašení kyanovodíkem a metanolem je ničím nepodložený mýtus“, je poměrně stereotypní výrok před banální smrtí, takže po tom nejde už ani bulvár…

----------------------------------------------

PŠ 10.12.2013 19:50 Hluboce se mýlíte a je jasné, že nejste zkušeným čtenářem na zahrada.cz. V opačném případě byste už musel dávno vědět, že příspěvky pana Vysloužila jsou mimořádně odborné, zvláště doporučuji jeho desatero pro zakládání kvasů…

To si píšete pane Vysloužile sám o sobě?:-D v jiném případě, jsou jeho „odborné rady“ totální bláboly a protože se jedná o téma, které má a může mít okamžitě negativní dopad na zdraví a všechny ostatní souvislosti, je označení Vysloužilových webových textíků za „bláboly“ oprávněnou kritikou…jestli to nebude tím pitím závadných pálenek?

----------------------------------------------

Martin 10.12.2013 21:13 U 200litrového sudu by ho takové kydy o peckách a jádřincích nenapadaly.

Ano, do 200 litrové bečky naházet něco, dovede každej. Je jasné, Martine, že asi 200 litrový sud nebude to pravé ořechové, že budeš muset mít třebas 8 nebo 10 menších 30litrových beček, že to ovoce budeš do nich dávat tak, jak bude dozrávat, že budeš muset každou třešni, jablko nebo meruňku vzít do ruky…že z nich, těch menších „porcí“ připravíš kaši, že ta bečka bude mít efektivní kvasnou zátku, že použiješ pektolyticky enzym a čistou kulturu kvasinek, že to budeš míchat, meřit pH, dokyselovat, meřit cukernatost atd. apod., že s tím prostě strávíš svůj volný čas – po práci a řádném zaměstnání a že ti unikne poslední řada VyVolených…znovu opakuji, je to dřina. Ale jinak to nejde. Můj soused lozil po švestkách žebříkem ještě do 80 a trhal jen vybrané švestky, spadané pečlivě prohlížel, každou odpeckovával zvlášt, aby ji také uvnitř viděl... také se mu všichni smáli… Když jsem se po letech začal o to zajímat, tak jsem měl také nápad s barely 300 litrů a pálenicemi na 500 litrů…ne, tady cesta nevede. Kvalita namisto kvantity. Rozumím, že náklady jsou enormní, že deset 30ti litrových beček stojí samy o sobě víc, než jedna 200 litrová, že také zabírají místo, vymývají s větší spotřebou vody, že se třebas nevejdou na vozík atd. apod., je to – zase opakuji – dřina. Onen „200 l“ sud, je pro mne symbolem bezpracnosti a touhou po maximalizaci zisku s co nejmenšími náklady…to už je pak snad lepší i ten obarvený a navoněný melasový líh alá tuzemák…

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.51 (?), 13.12.2013 14:20

Pro me je kybl o objemu 30 litru projevem diletantstvi ohledne vyroby palenek.

Jaky to ma ucel, sypat kyble o objemu 30 litru postupne a pak to vypalit vse najednou? Nebo chcete tvrdit pane, ze palite po 25 litrech kazdy kybl zvlast? Kdyz palim, tak v okoli zadna pestitelska dvoukotlovka se surovinovym kotlem na 30 litru neni. Veznou me vzdy minimalne 100 l.

A proc bych nemohl delat to same ve dvoustovce becce? To co pisete, dela mnoho lidi i ve velkem.

Letos merunky sudy 120 + 150 l, kazda merunka prosla rukou - vyloupnout pecku, zaroven rozmackat na "sracku".

Trnky, 2x 120 l klasika modry sud s preciznim vikem a tesnenim. Kazda trnka zbavena kostky, pripadne zbavena stopky, ale padavky maji malo kdy. Pak do sudu vratit v tkanine cca 10 % kostek na vyluhovani. Aplikace zivne soli a kvasinek od BS. V prubehu mereni cukernatosti, po zastaveni kvaseni pred 3 tydny znovu rozkvaseni po mereni cukernatosti a pridani vody + vyziva, kvasily skoro 14 dni znovu. Kazdy den upousteni CO2. Tim zajistim, ze nepotrebuji kazit vika vrtanim "direk" na hloupou vodni zatku. Pokud je nutne otevrit sud, pred zavrenim skruzi az do vypalu po dokvaseni doplnuji cisty CO2 z tlakove lahve.

Durancie, kazda projde taky rukou, kontrola plasnivosti, zralosti a zbaveni stopek. Nedovedu si predstavit, jak zbavit duranciu pecky aniz bych ztratil 10-15 % duziny, pokud nemam odpeckovac. Navic kdo scezuje kvas pred odvozem do palenice, tak nemusi u trnek a durancii kostky resit, protoze z 90 % zustanou na dne becky.

Pak se kvasem pravidelne micha, ochutnavam, cicham pokazde kdyz sundam viko, po dokvaseni nemam zadne oschle, plesnive a jine utvary v podobe kolace. Kdyz kvas zacina zbytecne moc vrit, chladim namrazenyma PET lahvema, sud musi byt po celou dobu kvaseni na pohmat chladny...

Vite pane, proc bych mel mit X malych sudu, kdyz poridim modry potravinarsky sud 200l od jablecne stavy s tesnenim a stahovaci skruzi za 400,-. Kdyz budu kupovat 6x30 l soudek, tak zaplatim minimalne 3x tolik.

Puvodne jsem nechtel reagovat, ale to se obcas uz nedalo cist, jak si myslite, ze to mate jedine Vy OK a ostatni to jen nasypou do kubikovych nadrzi a pak LIAZkou zavezou do palenice s kotlem o kapacite 1200 litru...

Nevim odkud jste, ale tady na Slovacku to tak dela na dedine kazdy, trnky a durancie nesklizi trepaci a nebo buldozerem, ale ve volnem case jde do humna a sbira co je na zemi, pripadne ke konci zralosti dotrepe zbytek - ktery by tam jinak zustal az do jara a zhnil.

A s tim melasovym lihem jste totalne mimo, nevite vubec o cem pisete. Jeste napiste, ze pridavate cukr a muzete to zabalit.

Takove recicky dokazou pobavit, pak to jeste vypalte nekde v nejake samo-domo palenici a nebo prohnat narychlo nejakou kolonou a mate tuctovy lih, ktery tady pali doma pomalu kazdy moravak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.120 (?), 13.12.2013 14:21

... že příspěvky pana Vysloužila jsou mimořádně odborné, zvláště doporučuji jeho desatero pro zakládání kvasů. PŠ

Vážení, nechci rýpat, ani hrotit již tak vypjatou situaci, ale co se týče různých desater a jiných rad pro přípravu kvasu (nebo i pro další pálení), je jich v současné době na webu "hafo" ať již si vezmete jakoukoliv pěstitelskou pálenici (alespoň ty lepší, co se tak tváří), vždy je tam "kapitola příprava ovocných kvasů... takže si každý "pěstitel" může vybrat (ovšem, chce-li).

Když pominu literaturu 60-sátých let (většinou pro velké lihovary, ale lze aplikovat i na malovýrobu), tak obdobné "rady" jsem našel v roce 1997 - Desatero výroby kvalitních destiátů v publikaci Vyrábíme ušlechtilé destiláty (překlad z němčiny) - Josef Pischl; a Desatero pana Göllese, Ušlechtilé destiláty (2001, taktéž překlad z němčiny) - Alois Gölles. Zde jsou "rady nejen pro přípravu kvasů, ale i pro jeho destilaci, jaksi pohromadě (to ještě žádná diskuse o přípravě kvasu na Zahradě nebyla!!).

Panu doktorovi M.V. nicméně děkuji, za jeho "rady" zveřejněné zde na Foru pro ty, kteří "nemají čas" si je vygooglovat!!

Přeji hezký den, pevné nervy, a ať se daří...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 13.12.2013 18:38

Naštěstí je tu dostatek zkušených pěstitelů i páleníků, kteří dokáží zhodnotit smysluplnost literárních skvostů palírenských teoretiků formátu p. 158.130. Ať už jde o vypeckované durancie, výběrové lození po švestkách, kvašení po kbelících, a další perly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.132 (?), 13.12.2013 18:54
Nechtěl jsem reagovat, jsem se už párkrát zařekl, ale zas mi to nedá, protože se nestačím divit. Některé příspěvky by mohly mít velký úspěch a přinést autorům i nějaký honorář v silvestrovském vydání nějakého humoristického časopisu. Díra na hloupou vodní zátku, kvašení s pevně utěsněným sudem, cyklické odpouštění CO2, místo 200l sudu 6 třicetilitrových, ruční odpeckovávání durancií a švestek a pak luhování části jejích pecek v plátěném pytlíku v kvasu, místo drcení a lisování jádrovin jejích krájení nožem a ruční vybírání jadřinců a jadýrek, chlazení kvasu namraženými petkami, a jako třešinka na dortu hrubé napadení p.Vysloužila za to, že bez laboratoře, mikroskopu a chromatografu rozpozná třís od hnilob a plísní a neví nic o jeho snadné záměně s dalšími velmi nebezpečnými bakteriemi a chorobami kvasů! Nechci komentovat celkovou odbornost uváděných německých překladů, jen připomenu ing.B.Valentu a jeho brožurku Příprava domácích vín, cca r.1966. Spousta "starších" generací s ní začínala a vyučila se na ni. A těm jsou základní věci jasné a nemusí mít na jazyku chromatograf. Mají díky ní a té době praktické zkušenosti, které by z dnešních komerčních knih nenačerpali. A z diskusí od klávesnic už vůbec ne... A hravě poznají základní nemoci vín a potažmo i kvasů. A úplná perlička je, že člověk který se holedbá svou pracovitosti a pečlivostí si neni schopen ani vyrobit drtič a lis na ovoce, přip. si to vyrobit nechat nebo koupit a raději se v ovocí pitvá nožíkem a napadá lidi, kteří za dobu než on naplní ten 30l soudek jsou schopni vyrobit v domácích podmínkách desítky až stovky litrů moštu. Vyrobit kvalitní výrobek není o tom, jak dlouho se tomu člověk věnuje, ale o zvolení toho nejlepšího a nejosvědčenějšího technologického postupu. A vykrajování jádrovin a následné zkvašování toho "kompotu" nebo jeho kaše jim rozhodně není. Je to jen alternativní - nouzové řešení a žádnou větší kvalitu od toho čekat nelze. Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.1 (?), 13.12.2013 21:23

Tiež ma pobavilo denné odpúšťanie CO2,s plátenými vreckami na kôstky, lezenie za slivkami pána3.51,a,,Durancie odpeckuji obtížně, ale jde to´´plus ďalšie perly pána 158.130. Ďakujem vám. Aj kôli tejto pestrosti mám rád toto fórum.Každý má nárok na svoj názor, samozrejme pokiaľ sa to nezvrhne na vzájomné urážanie. Pekný večer praje Stano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.1 (?), 13.12.2013 21:29

Malá oprava to lezenie je perla 158.130blush

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 20.5.2015 19:15

Tak výroky od pana 158.130 to jsou Perly!

Kvas napadený běžným povlakem křístu považuje za shnilý a zkažený celý i když každý i průměrný pěstitel a páleník ví, že je napaden jen povrch kvasu-hladina, kde je vzdušný kyslík...)) Navíc křístový povlak má na kvasu občas každý a pálenky jsou přesto výborné..

Ale ten 158.130 Perlí v mnoha svých výrocích...)) Jako je vypeckovávání švestek a vůbec všeho ovoce))) Dal bych mu vypeckovávat 150kg třešní a pak vypít tu břečku co by s toho vypálil, vždyt pecky třešnovici dávají ten šmak... Tuším že psal že ovoce zásadně i myje, asi v myčce...)))

A největší blud a Perla je to jeho přesvědčení jaký skvost mu nevykvasí v malých 30L soudcích))) Všude, všude píší, že nádoby 50L nebo méně jsou absolutně nevhodné k ovocnému kvašení, protože kvašení v nich nepobíhá optimálně v celém objemu, ale vykasí jen malá část z těch jeho skvělých 30L))) zbyteček soudečku 30L různě hnije, oxiduje a octovatí apod..)))

Vždy je lepší pálenka z velkých nádob nad 100L... kde má kvas dostatečné množství materiálu k rozvoji kasinek a ty se samy i temperují-ohřívají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 163.94 (?), 2.11.2017 23:04

Vím, že je to opět mimo mísu, po čtyřech letech, ale musím, už vidím vinaře, který dělá hektolity vína jak se mazlí, kartáčkem a nožíkem ošetřuje každou kuličku hrozna podle rad pana 158.130. Ano, já to tak taky dělal ve svých osmnácti letech, kdyz jsem si koupil dům a v kůlně našel čtyři 25L demižony a dělal jsem si ovocná vína smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 37.89 (?), 17.8.2017 13:51

Kvasit pod kvasnou zátkou a je po problémech.

Křís
Křís
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika