Korková zátka



Stránky: 1,  2,  3   
drobek - (12) - 4.242 (?) 
29.12.2009 11:48, zobrazeno: 28096x

Jelikož stáčím slivovici po čase s demižonu do láhvi, a část uchovávám delší dobu, chtěl jsem se zeptat jak zajišťujete korkový špunt"zátku" před vysycháním.Taková ta hmota co používaly naší rodiče už bohužel nejde sehnat a kapat voskem každý špunt se mi nechce.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
pege - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 47.103 (?), 29.12.2009 12:36

Vosk se dá v plechovém hrnečku rozpustit a zašpuntované hrdla v něm namočit, vypadá to líp.Není ta hmota "Tafermit"?Vinařské potřeby by ho měly mít.Ale co jsem vygůglil dělá se i zahradnická verze tak je v tom trochu guláš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 29.12.2009 13:00

Dá se použít i pečetní vosk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 171.120 (?), 21.1.2010 21:55

De sehnat normální pečetní vosk vyjde to cca na 100 kč půl kila. Namočíte a je to. Udělá to hodně tvrdý povlak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 231.226 (?), 22.1.2010 11:34

dostať aj potravinársky vosk... dá sa použíť aj včelí vosk... hrnek, rozpustiť, namočiť. a špáratkom sa dá napísať do vosku rok uskladnenia... Juraj...pečatný vosk je tvrdý a lesklý, skôr na ozdobnú šnúrku aj so svojim znakom...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 22.1.2010 12:43

Použít se včelí i potravinářský vosk jistě dá. Bohužel, po 20 letech pobytu ve sklepě (natož v zemi) po něm mnoho nezbude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 171.120 (?), 22.1.2010 13:43

řekl bych že pokud to nebude nějak mechanicky odírané tak to musí vydržet. ten pečetní vosk se víc podobá nějaké pryskyřici než vosku. Nehtem do toho neuděláte ani vryp

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 171.120 (?), 22.1.2010 13:45

A hlavně to chce použít kvalitní korek. bez příměsí a nedejbože lepený.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 64.26 (?), 22.1.2010 13:54

Po nalahvování a zašpuntování korkem dávám přes přechod hrdlo - zátka 3 - 4 oviny elektrikářskou vulkanizační páskou. Velmi dobře přilne, slušně vypadá a hlavně skvěle utěsní. Běžně k dostání v Horn a Bau marketech. j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinický - (6) - 220.198 (?), 27.1.2010 11:05

Dobrý den. Souhlasím s Vámi. Ono po dvaceti letech by to vypadalo všelijak, ale málokomu se podaří uchovat lahev slivovice 20 let  Sám se trochu věnuji výrobě ovocných vín a včelí vosk poučívám pro utěsnění kvasné trubičky a korkové zátky u demižonu. Má výhodu, v tom že ho lze opětovně používat. Stačí zahřát na slunci, nebo nad plamenem. Navíc hezky voní. Od použití korkových zátek na uzavření lahví jsem upustil. Pro vlastní potřebu a relativně krátkou dobu uchování vína je to pracné. Navíc kvalitní zátky nebudou levné a ty slepence z drti můžete vařit dvě hodiny a stejně jsou tvrdé. Po radě souseda s jeho vlastní zkušeností, používám 1l lahve od destilátu. Rádi se jich zbaví v každé hospodě a závitové víčko těsní velmi dobře. L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika