Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty

Stránky: 1, 2   

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
22.9.2011 21:34, počet návštěv: 35805
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Cílem tohoto příspěvku je rozproudit diskuzi o u nás okrajové problematice ušlechtilých destilátů prováděných z vín stařených v sudech. Mezi vína počítám jak vína révová, tak vína ovocná. Jsou tak vítáni všichni znalci či obdivovatelé koňaku, kalvadosu, brandy a podobných záležitostí.

S přáním krásného dne a úctou Václav.

P.S. Sám jsem jen fanda dané problematiky a tak hledám veškeré zkušenosti s danou záležitostí. Nezná někdo nějakou odbornou literaturu k problematice výroby pravého francouzského koňaku? V češtině jsem zatím nic zásadního na uvedené téma nenašel :-(

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.43.166 (?)
23.9.2011 17:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Kromě pár řádek v různých publikacích jsem k tématu výroba koňaku nic nečetl. Letos jsem se ovšem rozhodl dát slivovici do sudu. Zatím nevím jaký to bude materiál - dub, třešeň, akát? Poradí někdo?

Připojit reakci
      

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.92.112 (?)
23.9.2011 18:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, na pravy francouzsky konak se budete asi muset prestehovat do Francie do oblasti Cognac, jinak vam z toho vzdycky vznikne jen brandy :-)

Kazdopadne mam uz nejakou zkusenost s touto vyrobou. Zatim jsem zkousel pouze vinovici v dubovem sudu a vznikl mi bajecny konak, tedy pardon brendy.

Tresen nebo akat bych spis pouzil pro ovocne palenky a dub pro napodobeninu konaku.

Pro ty, kteri nechteji prilis investovat do sudu mam dobrou zpravu, ze dubovou chut si muzete udelat i tak, ze do velke sklenice si date par dubovych trisek. Budete prekvapeni, jaky mate uz za tyden "konak".

Mnoho uspechu v laborovani.

Připojit reakci
         

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
23.9.2011 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Díky za velmi zajímavou reakci. Použil jste dub zimní či letní? Byl české provenience? Jak dlouho jste nechal brandy ležet? Dával jste ji do sudu již ředěnou, nebo s vysokým vol etanolu? Díky. Václav

Připojit reakci
      

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.220.205 (?)
23.9.2011 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovici nemůžete udělat nic horšího, než když ji vnutíte jiné chutě, které budou pocházet ze dřeva do kterého ji chcete uložit. To je prostě vražda. Tak si to rozmyslete a alespoň část uložte do skla, abyste po letech mohl posoudit ten rozdíl. Slivovice je svatý Slovácký nápoj, kterému nepatří žádné dochutě ze dřeva či sušeného ovoce, ale hlavně, musí zůstat bezbarvá. Takže ne žádná "zlatá slivoice", která sice v ústech neuráží, ale slivovice to není. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
23.9.2011 19:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Bral jste někdy v úvahu skutečnost, že alkohol se začal ukládat do skla až v průběhu novověku (17., 18. stol.) - nesmírně vysoká cena skleněných nádob? Z uvedeného tedy vyplývá, že na bezbarvou slivovici si lidé zvykli až v průběhu předminulého století... Původní podoba slivky (té skladované) je tedy zlatohnědá... Myslíte, že lze označit desítky generací našich předků za vrahy slivovice? Václav

Připojit reakci
            

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.102.7 (?)
23.9.2011 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přestože mě slivovice ze sudu nijak neuráží, myslím si také, že patří do sklenic, nikoli dřeva. Stejně jako nemám nic proti barikovému vínu, tu pravou odrůdovou chuť vína ocení každý someliér jen ze skla.
Nevím, zda byli naši předkoé vrazi slivovice, ale když jsem v muzeu viděl ty staré kolony, hrnce a lavory, obávám se, že důbvod, proč dávali destilát do dřeva mohl být docela prozaický - ono to dřevo dokáže hodně vyspravit.
Historie pálení kolem Vizovic se datuje kolem roku 1550, ale ze švestek se pálilo až v polovině 18. století (viz stránky města Vizovic). V té době se již uchovávalo v lahvích i víno, Nevím, jestli víno bylo tehdy dražší než slivovice, ale pochybuji o tom. Stejně pochybuji, že by naši předkové ukládali destilát do dřevěných nádob, kde se časem ztrácí alkohol i objem. Nemuselo jít jen o drahé sklo, existovalo vícemateriálů zaručujících trvanlivost - cínové, kameninové, aj.

Připojit reakci
               

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
23.9.2011 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cín - materiál pro horní jeden tisíc obyvatel. A vždy se z něj jen pilo. Viděl jste někdy třeba 50litrovou bečku na slivovici z kameniny? Jestli ano, tak řekněte kde a já velmi rád takovou raritu shlédnu...  Prostě dříve (do 19. stol.) se pálenka buď hned vypila (tak připomínala dnešní), nebo šla do dřevěných sudů. Pokud tak tomu nebylo, tak se jednalo výjimku. A dále bych upozornil, že slivovice se vyráběla ve střední a jihovýchodní Evropě již ve středověku...

P.S. Tím vším chci říci, že dávání pálenek do dřevěných sudů je tradiční, vlastně nejtradičnější, způsob dlouhodobého uchovávání většího množství pálenky (vč. slivovice) a je to tedy tradiční přístup, který je dnes prakticky i historicky stejně odůvodnitelný jako dát ji do skla. Jinak cílem tohoto diskuzního fóra, jak je patrno z jeho názvu, je problematika ušlechtilých pálenek, zvláště koňaku, brandy a vínovice (vyjma slivovice - jelikož tomu se na zahrada.cz věnují fóra jiná)  a k těmto typům destilátů uložení v dřevěných sudech bytostně patří. Václav

Připojit reakci
                  

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.102.7 (?)
24.9.2011 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tím nelze než souhlasit. Skutečně, při výrobě koňaků (někdo je na ten pojem citlivý, nepochází-li nápoj z Cognac), brandy, ale i pravého calvadosu, je dřevo nezastipitelné. Většina skutečných odborníků přes slivovici (k nimž se nepočítám), si ale cení jednoznačně víc slivovici čistou. Možná se mýlím, ale nevím o žádné degustaci, kde by první místa obsadila slivovice ze sudu.
Destlace je známa již z Mezopotámie, zmínky jsou i v bibli. Pálenky ale sloužily k obřadním účelům a nejsou zmínky o tom, že se pily (na rozdíl od vína a piova). Ve středvěku již ano, vesměs z obilí, z ovoce pak o něco později.

Připojit reakci
                     

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
24.9.2011 12:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych se vrátil k původní problematice. Je tu někdo, kdo kdo dává pálenky (vyjma slivovice), zvláště ty vinné či jablečné, do dřevěného sudu? Václav

Připojit reakci
                        

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.43.166 (?)
27.9.2011 12:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Já osobně pálenky do sudu neukládám. Ostně neukládám je ani do skla, protože nemám kvas a tedy ani žádný finální produkt. Chtěl bych však uvést jeden postřeh, který vyplybul z mého teoretického zájmu o problematiku uložení pálenek v sudech. Moje znalost také svědčí o tom, že pálenky z dřevěných sůdů nebodují výrazněji v koštech. Já osobně si myslím, že je to způsobeno dvěma základními faktory: 1) pálenky ze sudů dosud skutečně nedosáhly potřebné kvality (krátké staření, nepříliš vhodné sudy...), 2) pokud soutěží pálenky ze skla a sudů mezi sebou, tak jsou porovnávány dvě nesouměřitelné věci - tzn. každá by měla být vhodnocena v odlišné kategorii, i když výchozí surovina je shodná... (prostě jsou to dvě zcela svébytné hodnotné věci, které by měly mít stejnou šanci...) Zatím. B.

Připojit reakci
                        

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.109.25 (?)
27.9.2011 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

do nového 5 lt dubového soudku /po procedurách s opakov.zavodněním vařicí a poté stud.vodou - dle doporučení výrobce/ jsem ve 2 případech uložil /a vždy na 6 měsíců/ nejprve bílou vínovici a poté červenou/.Vínovici jsem vydestilovat v labo podmínkách vždy z 10 lt italského vína /náramně se hodí sklen.demižony na další destiláty/.Bylo vždy uloženo cca 1,8 lt 45% vínovice a soudek byl v teplotě cca 15 C.Soudek mi v 1.případě vcucnul asi 1 lt a podruhé 0,6 lt vínovice-to mě poněkud více překvapilo, ale výsledný destilát je krásně hnědý a lahodný, byla nutná filtrace přes fïltrač.papír-je opravdu čirý.Už vyhlížím možnost dalšího nákupu obdobného vína a jednoznačně budu pokračovat.Do soudku zamýšlím uložit i kvalitnější víno -jak b66ude příp.ovlivněno předchozím plněním.

Připojit reakci
                           

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
27.9.2011 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem rád, že se konečně ozval někdo, kdo si dělá podomácku brandy. Rád bych se otázal, jaká byla výsledná barevnost destilátu po filtraci? A pak se také v literatuře uvádí, že použité víno by mělo být nesířené, aby se sirné sloučeniny nedostaly do brandy - nemělo případné síření vliv na chuť či vůni destilátu? Václav

Připojit reakci
                           

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.109.25 (?)
27.9.2011 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obě vínovice / brandy-pokud to není příliš vzletné pojmenování / měly barvu asi jako silný čaj, popravdě mi více chutnala ta první-z bílého vína.Zda bylo víno sířené netuším / ale mohu se podívat na etiketu, pokud tam bude toto uvedeno/.Výchozí víno bylo určitě z kategorie "stolní" a tento experiment jsem podnikl popravdě pro ty sklen.demižonky /plný za 100 Kč- víno mi připadalo pro mě nepitelné-víno mám rád a dokáži jeho kvalitu posoudit.O to více mě potěšil chuťový výsledek takto uložené vínovice a chutnala všem, co tuto trochu ochutnali.

Připojit reakci
                           

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.92.112 (?)
3.10.2011 18:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem docela prekvapen a chtel bych videt vysledek. Zaujalo me to laboratorni paleni. Snad toho nebylo tolik, aby to zajimalo i celniky.

Kazdopadne palit z nejakeho italskeho vina za 100 mi pripada jako zhovadilost. Jestli jsou tady dorazy na sireni, tak vez ze tam je x Ecek a mozna ani sireni neni treba. Navic stolni vino muze obsahovat opravdu vsechno vcetne jablecneho mostu. Fuj. Nechapu, kdyz uz se s tim patlas neporidis kvalitni surovinu. Btw. ten demizonek za 100 jsem taky koupil v nadeji, ze to treba bude pitelne. Nebylo a nepili to ani lidi co pijou uplne vsechno co tece krome asfaltu bo ten tece pomalu. Takze jsem to vsechno vylil. Ona to zas neni takova strata bo novy demizon stoji kolem 80.

Připojit reakci
                           

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.92.112 (?)
3.10.2011 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vaclave, jeste dluzim nejake odpovedi.

Vinovici jsem nedelal, ale delal to vinar a delal to z hotoveho vina ne z matolin nebo rmutu. Predpokladam, ze nesiril, bo nebylo potreba vino konzervovat a hned ho vypalil. Btw vinovice je fakt vynikajici a byla i za dobrou cenu, takze slo experimentovat.

Pokud jde o vlastni proces, koupil jsem dubovy soudek ve Zdaru -  www.dubovesoudky.cz. Myslim, ze je to dovoz nekde z Madarska nebo Polska. Byl to 3l soudek, coz je u nas docela tezke sehnat, bo nasi bednari zacinaji myslim na 5l. 

Vyseledek zatim lezi nekdy od ledna v sudu a zatim ho tam jeste necham nez budu mit novou vinovici. Uz jsem i dolival, bo fakt rychle mizi. Neco kostuju, neco se vypari. Ted uz nedolivam, abych nekazil chut. Lil jsem to tam tak kolem 51% a tedjsem zatim nemeril. V zadnem pripade neredim. I likery delam bez redeni, pokud to nevyzaduje technologicky postup.

Barva je cca jak standardni Ballantinka.

Michal

Připojit reakci
                           

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


Piston (56) - xxx.xxx.37.250 (?)
3.10.2011 20:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dá se tedy soudek od tohoto prodejce doporučit? Já chtěl zkusit experimentovat s jablkovicí...   Ale s 10 litrovým soudkem, nač troškařit.

Připojit reakci
                           

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.41.38 (?)
6.10.2011 23:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

10 litrový Vám schvaluji, mám stejnou velikost a osvědčila se.

Připojit reakci
                           

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.173.201 (?)
29.5.2019 21:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer.

Mám otázku k destilaci Vína.

Pokud nemáte destilační kolonu, ale běžný kotel:

Destilujete jen jednou, nebo i podruhé?

Připojit reakci
            

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.168.165 (?)
13.4.2013 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krom soudků byly k dispozici keramické nádoby s úzkým a tedy snadno špuntovatelným hrdlem. Určitě tehdy levnější než sklo. 

                                                                    mef

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilační přístroj522.8.2019741
Olej v destilatu322.8.2019108
Kvas broskve221.8.2019256
Posudzovanie ovocného kvasu721.8.20192299
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191016
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916898
Aroma meruňkovica813.8.2019962
Pálení ovocných vín1912.8.201910842
Melounovice610.8.2019554
Pečetní vosk89.8.2019619
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929593
destilační přístroj10529.8.20191439532
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910922
Trubka ke chladiči21.8.2019334
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192834
Cudny proces palenia430.7.2019574
Meruňkový kvas 4627.7.201944188
Ražná - ražovica1526.7.201942834
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019913
Novy kvas nekvasi619.7.2019704
Ananasový kvas318.7.20191269
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201916131
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191502
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191154
Pach po acetonu35.7.2019841
Domácí ořechovice1131.7.2019204586
Kvas z mandarinek1923.6.20192578
Zapach dymu623.6.20191790
borovička717.6.201920546
Slivovice jak poznat archív109.6.201910425
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928636
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191643
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935806
Turbo kvasnice3519.5.20199156
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922225
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932392
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191303
Škrábavost pálenky4727.4.201962903
Archivace slivovice427.4.20191122
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.20191191
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů