|
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
host - 43.166 (?), 27.9.2011 12:16
Dobrý den. Já osobně pálenky do sudu neukládám. Ostně neukládám je ani do skla, protože nemám kvas a tedy ani žádný finální produkt. Chtěl bych však uvést jeden postřeh, který vyplybul z mého teoretického zájmu o problematiku uložení pálenek v sudech. Moje znalost také svědčí o tom, že pálenky z dřevěných sůdů nebodují výrazněji v koštech. Já osobně si myslím, že je to způsobeno dvěma základními faktory: 1) pálenky ze sudů dosud skutečně nedosáhly potřebné kvality (krátké staření, nepříliš vhodné sudy...), 2) pokud soutěží pálenky ze skla a sudů mezi sebou, tak jsou porovnávány dvě nesouměřitelné věci - tzn. každá by měla být vhodnocena v odlišné kategorii, i když výchozí surovina je shodná... (prostě jsou to dvě zcela svébytné hodnotné věci, které by měly mít stejnou šanci...) Zatím. B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.25 (?), 27.9.2011 20:30
do nového 5 lt dubového soudku /po procedurách s opakov.zavodněním vařicí a poté stud.vodou - dle doporučení výrobce/ jsem ve 2 případech uložil /a vždy na 6 měsíců/ nejprve bílou vínovici a poté červenou/.Vínovici jsem vydestilovat v labo podmínkách vždy z 10 lt italského vína /náramně se hodí sklen.demižony na další destiláty/.Bylo vždy uloženo cca 1,8 lt 45% vínovice a soudek byl v teplotě cca 15 C.Soudek mi v 1.případě vcucnul asi 1 lt a podruhé 0,6 lt vínovice-to mě poněkud více překvapilo, ale výsledný destilát je krásně hnědý a lahodný, byla nutná filtrace přes fïltrač.papír-je opravdu čirý.Už vyhlížím možnost dalšího nákupu obdobného vína a jednoznačně budu pokračovat.Do soudku zamýšlím uložit i kvalitnější víno -jak b66ude příp.ovlivněno předchozím plněním.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
pvbo - (13) - 131.72 (?), 27.9.2011 20:44
Jsem rád, že se konečně ozval někdo, kdo si dělá podomácku brandy. Rád bych se otázal, jaká byla výsledná barevnost destilátu po filtraci? A pak se také v literatuře uvádí, že použité víno by mělo být nesířené, aby se sirné sloučeniny nedostaly do brandy - nemělo případné síření vliv na chuť či vůni destilátu? Václav
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.25 (?), 27.9.2011 21:08
Obě vínovice / brandy-pokud to není příliš vzletné pojmenování / měly barvu asi jako silný čaj, popravdě mi více chutnala ta první-z bílého vína.Zda bylo víno sířené netuším / ale mohu se podívat na etiketu, pokud tam bude toto uvedeno/.Výchozí víno bylo určitě z kategorie "stolní" a tento experiment jsem podnikl popravdě pro ty sklen.demižonky /plný za 100 Kč- víno mi připadalo pro mě nepitelné-víno mám rád a dokáži jeho kvalitu posoudit.O to více mě potěšil chuťový výsledek takto uložené vínovice a chutnala všem, co tuto trochu ochutnali.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.112 (?), 3.10.2011 18:26
Jsem docela prekvapen a chtel bych videt vysledek. Zaujalo me to laboratorni paleni. Snad toho nebylo tolik, aby to zajimalo i celniky.
Kazdopadne palit z nejakeho italskeho vina za 100 mi pripada jako zhovadilost. Jestli jsou tady dorazy na sireni, tak vez ze tam je x Ecek a mozna ani sireni neni treba. Navic stolni vino muze obsahovat opravdu vsechno vcetne jablecneho mostu. Fuj. Nechapu, kdyz uz se s tim patlas neporidis kvalitni surovinu. Btw. ten demizonek za 100 jsem taky koupil v nadeji, ze to treba bude pitelne. Nebylo a nepili to ani lidi co pijou uplne vsechno co tece krome asfaltu bo ten tece pomalu. Takze jsem to vsechno vylil. Ona to zas neni takova strata bo novy demizon stoji kolem 80.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.112 (?), 3.10.2011 18:39
Vaclave, jeste dluzim nejake odpovedi.
Vinovici jsem nedelal, ale delal to vinar a delal to z hotoveho vina ne z matolin nebo rmutu. Predpokladam, ze nesiril, bo nebylo potreba vino konzervovat a hned ho vypalil. Btw vinovice je fakt vynikajici a byla i za dobrou cenu, takze slo experimentovat.
Pokud jde o vlastni proces, koupil jsem dubovy soudek ve Zdaru - www.dubovesoudky.cz. Myslim, ze je to dovoz nekde z Madarska nebo Polska. Byl to 3l soudek, coz je u nas docela tezke sehnat, bo nasi bednari zacinaji myslim na 5l.
Vyseledek zatim lezi nekdy od ledna v sudu a zatim ho tam jeste necham nez budu mit novou vinovici. Uz jsem i dolival, bo fakt rychle mizi. Neco kostuju, neco se vypari. Ted uz nedolivam, abych nekazil chut. Lil jsem to tam tak kolem 51% a tedjsem zatim nemeril. V zadnem pripade neredim. I likery delam bez redeni, pokud to nevyzaduje technologicky postup.
Barva je cca jak standardni Ballantinka.
Michal
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|