Kompoty - kvas



host - 248.32 (?) 
7.5.2017 8:45, zobrazeno: 9254x

Často od sousedů dostávám staré kompoty, ze kterých je pak kompotivice, kterou použiji třeba na ořechovici.

Vždy to bylo tak, že jsem je dostal ve sklenicích a dal kvasit vždy ve větším množství.

Nyní jsem dostal bohužel kompoty slité v barelu.  Dal jsem je do sklepa, kde je zatím nízká teplota.

Otázka: musím nechat po vykvašení kompoty vypálit? nebo kvas "počká"

děkuji za radu..

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 33.3 (?), 7.5.2017 9:57

 dejte barel vykvasit po vykvaseni uzavrete barel apotom vypalit az zacne sezona   vykvasit co nejdriv    aby kompoty v chladu nezoctovately

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
siemens - (43) - 46.90 (?), 7.5.2017 21:38

Otazne je aka bola koncentracia cukru pred kvasenim.

Pokial ste dali aj nejake pomocne vysokovykonne kvasinky na prekvasenie co najvyssieho obsahu cukrov tak by to ten alkohol samozrejme mohol istu dobu udrzat.samozrejme podmienka je vzduchotesne po ukonceni kvasenia uzavriet a dat do chladu, idealne do pivnice s max.15C°. Aj ked sa to nemusi zvhnut na ocot, mozu urcite neziaduce kvasenie prebiehat, pripadne plesne mozu byt aktivne a zanesie vam to do kvasu "smrad a pachute". Pokial kompo ty nebudu skysnute a mali dostatok cukru pri nakladani, kvas by mohol byt v dobrej kondicii.  Pozor na mnozstvo vykonnych kvasiniek.mam skusenost ze pokial date podla navodu vyrobcu tak pri kompotoch prebehne velmi burlive kvasenie a unikajuci CO2 odnesie zo suda aj aromy kompotov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 8.5.2017 13:43

Otazne je aka bola koncentracia cukru pred kvasenim.

To je hodně důležitý údaj. Cukernatost je třeba změřit, a to bezpodmínečně. U čerstvého ovoce ji můžeme odhadnout, ale u kompotů to nelze. Každý sladí jinak, velké rozdíly jsou u různého ovoce. Nálev na třešně se někdy dělá jen 0,3 kg na litr vody, na angrešt, rybíz, brusinky, borůvky, jeřabiny 2-3x koncentrovanější.  Až na výjimky (zmíněné třešně) žádný kompot nemá tak málo procent, aby vykvasil úplně. proto je změření a doředění nutné. Okyselením kvasu taky nic nepokazíte.
    Aby to nebylo tak jednoduché, někteří lidé kompot konzervují i chemicky (aby se po otevření nekazil). Zkvasit takový kvas je pak někdy problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika