Kompot do kvasu



Stránky: 1,  2   
flader - (21) - 175.48 (?) 
14.8.2014 17:42, zobrazeno: 29797x

Prave sme upratovali staru komoru a vystalo nam hodne poharov starej zavaraniny. Chcel by som sa spytat ci mozem pouzit tuto aj do kvasu. Chcel by som pouzit slivkovu zavaraninu, pretoze sliviek mam dost a chcem tento rok prvy krat skusit zalozit kvas. Nechcem vsak nieco pokazit. Mozem to teda bez problemov zmiesat s "cerstvymi" nazbieranymi slivkami, alebo tomu kompotu bude lepsie na kompostovisku?

Ospravedlnujem s apokial niekomu pride moja otazka jednoducha, ale som zaciatocnik a nemam este ziadne skusenosti.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 14.8.2014 21:06

Pokud nejsou chemicky "stabilizované", mělo by to kvasit. Podle cukernatosti dořeďte vodou, ale s čerstvým ovocem to nemíchejte. Po vypálení ochutnáte a přinejhorším to proženete destilací ještě jednou, aby jste dostal čistý líh pro výrobu likérů jako je griotka, ořechovka, vaječný koňak,... cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 15.8.2014 8:24

Samozřejmě kompoty smíchejte s čerstvým ovocem, každý to tak dělá. Těžko budete likvidovat tolik kompotů, aby Vám to vystačilo na celý kotel. Je jistě s výhodou, když bude kompot ze stejného ovoce, jako zakládáte kvas. Ale nutné to není. Těch pár skleniček se v metrácích švestek ztratí.Co se týče džemů a marmelád, ty často obsahují želírovací přípravky s konzervanty. Patrně by po naředění ovocem taky kvasily, ale zde bych byl opatrnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 15.8.2014 8:29

A jak jsou ty kompoty staré?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 15.8.2014 8:53

stáří bych neřešil, spíše množství a poměr k množstvé čerstvého ovoce. Kamarád co likvidoval staré zásoby ze sklepa toho měl do 200 litrového soudku, tak tam se to vplatilo kvasit a pálit zvlášť. Nejstarší kompoty co takto upotřebil měly kolem 20 let stáří (mladé jen 5)..

Jinak je běžné, že zákvas se připraví z pár skleniček sterilovaného kompotu a nikoliv z čerstvého ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 15.8.2014 9:43

Je možné, že 20 letý kompot je OK, ale kdyby mi někdo nabídl panáka a věděl bych že je z 20 let starého kompotu, tak bych se toho nedotkl ani hráběma. Ale jestli vám to nevadí..., tak dobrou chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 15.8.2014 10:32

ale griotka z toho byla výborná yes Po druhém přepálení to mělo 80% a na pitelné %ta se to naředilo právě višněmi ...

Kvasinkám je jedno, jak starý je cukr, ale pokud kompot již nevoní, nemůže vonět ani slivovice. Navíc, když to byla směs třešní, angreštů, rybízů, jablek, ... co dům dal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 15.8.2014 10:56

Mně by tedy pálenka z 20 let starých kompotů nevadila a pokud ano, tak jen kvůli velkému množství řepného cukru. Je to čisté a sterilní ovoce, což řada čerstvých kvasů není ani náhodou.
   Specialitou prodávanou v některých palírnách je pivní pálenka. Budete-li se pídit, z čeho se vyrábí, dojdete často do hospod, kde nedopitá piva nelijí do výlevky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 216.78 (?), 15.8.2014 11:57

Samozřejmě ten starý švestkový kompot do švestkového kvasu přidejte. Nebo i jiný v rozumném množství. Nejlépe jako čistý, sterilizovaný zákvas na dno sudu pro pomnožení kvasinek. Jestli teda už není pozdě. Ale přidat se dá samozřejmě kdykoliv při nakládání. Jen bych se vyhnul stylu: "pět kýblů kompotů a k tomu pár čerstvých švestek..."!!! Přesně jak píše p. Vysloužil. Mimochodem, to co se mi letos urodilo, ta hniloba, ta plíseň, to přebírání:-(((( Levou rukou, těch je míň, sbírám zdravé plody, a zhniliny pravou... Tak jsem dělal zákvas z povařené břečky. Jak by se mi letos takové staré kompoty hodily:-))))) Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 15.8.2014 12:07

njn to je blbý, že pokud jsou švestky na kvas, tak se nedá stříkat proti monilii. Teda s určitým rizikem ovlivnění kvasného procesu dá, ale OL pro kunzum je potřeba vynásobit 4×. (např Horizon tedy 28 dní).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika