Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kolko odobrat metylalkoholu

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.42.115 (?)
13.2.2010 8:53, počet návštěv: 110201
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim vsetkych znalcov palenia.Zdedil som palenicu ktoru som vcera aj odskusal.Mam napalene 20l palenky po prvom raze.Zajtra chcem palit druhy krat.Poradi mi niekto kolko odstavit metylalkoholu?Jedna sa o slivovicu.Dakujem.Miro K.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.11.137 (?)
13.2.2010 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak predevsim - neodebirate methyalkohol, nebo lepe receno JENOM methylakohol. Pokud byl kvas pripraven z kvalitniho a cisteho ovoce a pokud nedoslo k "pripaleni" u prvniho vypalu, pak tam nemusi byt vubec zadny. Kolik oddelit ukapu na zacatku druheho vypalu do znacne miry zalezi i na konstrukci destilaku a take na tom jak daleko jste tahnul prvni vypal (ke kolika procentum spadnul). Doporucuje se oddelit minimalne 1% z objemu prvniho paleni za predpokladu ze prvni vypal koncil na cca 10%. Vice je vetsi jistota ze tam nedostanete neco spatneho, na druhou stranu muzete ztratit dost z vytezku kvalitniho vysokoprocentniho ethylalkoholu. Obecna rada (bez chemicke analyzy) neni, chce to trochu praxe a citu stejne jako u oddeleni dokapu. V tom je prave ten rozdil mezi dobrou a spatnou slivovici. Kdyby slo dat presny navod, byla by kazda palenka jenom dobra, coz neni v praxi pravda.

Připojit reakci
      

Kolko odobrat metylalkoholu


Jiříček (424) - xxx.xxx.211.38 (?)
13.2.2010 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kamarád to řeší zcela jednoduše, destilát leje do trojek od okurek a proti světlu je dobře patrno zdali obsahuje met.,vytvoří se na pohled kapalina s rozdílnou hustotou (cca 0.5 cm ode dna).

Připojit reakci
         

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.146.244 (?)
14.2.2010 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Tak to bych nezkoušel. Metylalkohol od etylalkoholu doma nepoznáte ani za nic. Stejně voní stejně chutná, akorát oslepnete.
Připojit reakci
            

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.220.205 (?)
14.2.2010 15:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono to s tím oslepnutím není tak zlé, protože etanol je jakýmsi antijedem, prostě snižuje jedovatost metanolu CH3OH, ovšem tohoto alkoholu se v ovocných destilátech objevuje skutečně minimum. Metanol je součástí úkapu a je vedle dalších složek, které destilují do 78,3 °C (b.v.etanolu) nežádoucí komponentou. Stačí, když budete dostatečně dlouho, při velmi malém příkonu do vařák odebírat předky (úkap). slosar-petr@seznam.cz   Lit: Josef Pischel: Vyrábíme ušlechtilé destiláty, IVO ŽELEZNÝ, Praha 1997,str. 110

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.11.137 (?)
14.2.2010 17:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono je to pravda, navic je to jeste trochu optimistictejsi. Pri otrave methylalkoholem se jako antidotum (protijed) doporucuje podat desetinasobne mnozstvi ethylalkoholu ktery jej "vytesni" (cit. Marhold - Toxikologie). Takze teoreticky pri 50% palence by mohlo byt obsazeno az 5% methylalkoholu . Samozrejme je to vtip, prakticky je to nesmysl. Nicmene tentyz zdroj uvadi ze chut methylalkoholu je velmi jemna a spousta otrav se stala prave tim, ze metyl byl povazovan omylem za kvalitni piti. Paradoxne - pri dostatecne citlive analyze lze nalezt methylalkohol i v tech nejkvalitnejsich konacich, whiskach apod. Samozrejme v tak male koncetraci, ze ucinek "protijedu" ethylakoholu to jisti. Metyl v techto lihovinach jejich chut vlastne "vylepsuje".

Takze par pripalenych slupek, stopek a pecek - z toho se az tak nestrili. Horsi je kdyz ovoce v kvasu je nahnile. To potom toho metylu muze byt vice - a proto je lepsi ukap vyhodit. Pro jistotu. No a taky proto ze spolu s metylem odchazi i jine slozky ktere muzou byt chutove nezadouci.

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


tomast (566) - xxx.xxx.7.33 (?)
14.2.2010 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methanol je chuťově opravdu jemnější nežli ethanol, odlišuje se hlavně tím, že (v koncentrovaném stavu) je trochu cítil "myšinou".

Toxikologii bych vůbec neřešil - jednak proto, že etanol je protijed - druhak proto, že jeho hlavním zdrojem nebude připálený kvas, ale rozklad pektinu, a ten se vyskytuje i ve zralém ovoci - běžně se miligramové koncentrace meťáku vyskytují i v ovocných šťávách (nefermentovaných)..

Připojit reakci
                     

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.50.177 (?)
15.2.2010 17:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No prave. Zjednodusene receno klasickym kvasnym procesem z primerene kvalitniho ovoce nikdy nedosahnete nebezpecne koncentrace methylu. Mam dojem ze podobne poplasne zpravy byly vytvoreny umele, aby si lidi nepalili doma nacerno. Jina situace je ovsem v pripade destilace vselijakych denaturaku, oken apod.  Ale to je jina kapitola kdyz uz nekdo chce pit cokoliv co tece.

Samozrejme timto nijak nikoho nevyzyvam k tomu aby predek-ukap neoddeloval. Ale z nejakeho maleho mnozstvi methylu netreba delat strasaka.

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.178.100 (?)
13.9.2012 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáte tak docela pravdu. při destilaci ethanolu nedestilujete čistý ethanol, ale azeotropickou (destilací dále nedělitelnou) směs, která vře při 78,3°C. Takže chcete-li mít jistotu, oddělujte předky až do teploty 78°C. Pak by měly být v destilátu již jen stopy methanolu, které sice, např. chromatograficky, stanovíte, ale ublížit nemohou.

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


vyslouzil (17297) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.9.2012 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metanol se do destilátu dostane dvěma způsoby
1. Vznikne přirozeným kvašením pektinů a pak se předestiluje spolu s etanolem.
2. Vznikne suchou destilací - z připálených pecek, slupek
Vzhledem k jeho těkavosti je ho nejvíc v první frakci - úkapu. Říká se, že vylít 0,5 litru úkapu na 100 l kvasu stačí. Pokud vyrábíte kvas z moštu či vína, obzvlášť vyčiřeného nebo ošetřeného peltolýzou, bude metylalkoholu minimum - ve šťávě je pektinů mnohem méně než v celém ovoci a víno připálit nelze.Ani v tomto případě vylitím úkapu nic nepokazíte, někteří jej lijí zpět do kvasu nebo lutru. Ostatně z vykvašeného konzumního vína se taky metanol neodděluje a vypije se

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě Palírny 1019.9.2019776
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921752
Marhulovy kvas je moc husty1213.9.2019963
Novy kvas nekvasi712.9.20191055
Výtěžnost a cena1012.9.20191212
Posudzovanie ovocného kvasu812.9.20192784
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019732
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136774
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199865
Destilační přístroj193.9.20192755
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934236
Míchat lutr při 2D?329.8.2019539
Pečetní vosk1027.8.20191010
Da se to este?927.8.2019867
borovička827.8.201921022
Kvas broskve226.8.2019782
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191424
Olej v destilatu222.8.2019426
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191425
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917663
Aroma meruňkovica813.8.20191412
Pálení ovocných vín1912.8.201911346
Melounovice610.8.2019812
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930379
destilační přístroj10529.8.20191446054
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911756
Trubka ke chladiči21.8.2019570
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193283
Cudny proces palenia430.7.2019836
Meruňkový kvas 4627.7.201945856
Ražná - ražovica1526.7.201943725
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191297
Ananasový kvas318.7.20191476
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917047
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191758
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191490
Pach po acetonu35.7.20191166
Domácí ořechovice1131.7.2019206526
Kvas z mandarinek1923.6.20192893
Zapach dymu623.6.20191937
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů