Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kolik cukru má být v kvasu při pálení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Pravda, že ten základ je prokvašený poměrně ..., host, 18.9.2017
Mozna mate pravdu nepalil jsem tresne ani me..., host, 16.9.2017
Hrušky nejsou jediným choulostivým ovocem. T..., Miloš Vysloužil, 16.9.2017
Zadne mereni nedelam po 8 tydnech vypalit&nb..., host, 16.9.2017
P.S. Něco jiného je, kdyby se kvašení zastavilo kv..., host, 16.9.2017
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Roman Garabik (2) - xxx.xxx.63.130 (?)
17.2.2012 8:57, počet návštěv: 43888
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

Prosím o radu.Už třetí rok se snažím o kvalitní kvas.

Ze švestek se mi podaří kvas, měření cukroměrem má 5,což je prý stupeň na pálení.Ale hrušky jsou v bečkách delší dobu a při měření mají 8 až 10.

Mám ovoce čisté, bečky taky a nevím proč mi to nechce dokvasit.Má to být prý na 2 stupních cukernatosti.

Jeden rok jsem cukr nepřidával, pak zase ano.Hrušky zbírám jakmile padají a mají hnědé jadýrka.Dávám si pozor na nahnilé atd.

Děkuji za vaše rady a názory.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
17.2.2012 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravděpodobně je to způsobeno nízkou teplotou kvasu. V této době jsou aktivní jedině chladnomilné kvasinky, ale teď už bych je nesháněl. V druhé polovině února by měly být hruškové kvasy již zpracovány, jejich stabilita není kdo ví jaká. Jablečné, ale především švestkové kvasy jsou stabilnější. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
17.2.2012 11:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázkou je, jestli Vám dobře měří cukroměr. Pokud mají hrušky stále ještě 8-10% cukru, pak jsou z větší části nezkvašené a musejí mít chuť zřetelně sladkou. Není-li hruškový kvas na chuť sladký, pak bych neotálel a nechal vypálit.

Připojit reakci
         

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
18.2.2012 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a zvláště pak v druhé polovině února. Hruškové kvasy nejsou kdo ví jak stabilní a vzhledem k nízkému obsahu organických kyselin i snadno napadnutelné. Takže souhlas. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.202.78 (?)
18.2.2012 22:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřímně řečeno, nemám ponětí, co má nízký obsah organických kyselin společného se stabilitou kvasu, ale vím, že podstatný je obsah cukru a tím pádem základní hodnota alkohou. Pokud je pod 8%, pak je kvas vždy nestabilní a to je zkrátka většina kvasů. Petr L.

Připojit reakci
               

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
19.2.2012 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád vysvětlím. Hruškový kvas je jediným běžným kvasem, který na rozdíl od ostatních obsahuje velmi málo zmíněných kyselin (5-6x méně než-li třeba jablečný kvas). Důsledkem této skutečnosti je to, že jsou všechny typy hruškových kvasů snadno napadnutelné křísotvornými kvasinkami. Jedná se o 3 základní druhy. Hansenula kvasí esterově a produkuje hlavně ethylacetát CH3COOC2H5. Další kvasinkou je Pichia, která tvoří hlavně kyselinu octovou CH3COOH. Candida pak zkvašuje monosacharidy na oxid uhličitý a vodu. Obecně se křísotvorné rozpoznají podle šedivého povlaku na hladině, který časem mohutní a pokud vytvoří několik mm silnou vrstvu připomínající kožený povrch, je kvas už téměř zničen. Zabránit jejich nežádoucímu vlivu je několik. Nejvhodnější je provádět kvašení v hermeticky uzavřených nádobách přes vodní uzávěr, ale toto je u většiny sudů problém. Proto se v literatuře dporučuje přídavek kys. sírové (laciná, silná, korodující) či mléčné (drahá, slabá, ale vhodnější) s cílem dosažení pH 3-3,3. Ne, že by toto rozmezí pH zcela zabránilo vstupu křísotvorných kvasinek, ale významně pomáhá kvas chránit. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.202.78 (?)
19.2.2012 9:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za vyčerpávající vysvětlení. Petr L.

Připojit reakci
                     

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


JJM (51) - xxx.xxx.249.243 (?)
19.2.2012 16:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos poprve kamarad zkoušel kvas z hrušek. Přišel si pro cukroměr a měřil v intervalu asi co deset dní.Pak se ochladilo a kvas přestal kvasit.Kvas se mu zastavil na 7 stupních cukernatosti.Když se ptal v palenici tak mu řekli at to ani nevozí..Poradil jsem mu at zkusí zahřat v konvicí a když budou páry hořet at to zkusí vypalit.Tak se stalo.Protože páry chytly šlo to do kotle.Vypálil to druhý kámoš doma.A tet se podržte ty hrušky daly 9 a pul litru 50 procentní na sto kg kvasu to mi hlava nebere.Asi proto že podzim byl dlouhy a slunečny tak to muselo mít vysokou cukernatost.Píšu to proto že ne vždy je dobré se spolehat na cukroměr a použí i zdravy selsky rozum.

Připojit reakci
                        

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.102.7 (?)
19.2.2012 17:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně to hlava bere. Podzim byl dlouhý, slunečný a ceny cukru příznivé...

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


JJM (51) - xxx.xxx.189.104 (?)
20.2.2012 18:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Miloš to odhalil.Tak a je po záhadě.Dnes jsem z něj vypáčil, že tam přidal ten cukr a já bláhový chtěl k němu letět pro rouby té skvělé hrušky.

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Poustevník (15) - xxx.xxx.157.242 (?)
10.3.2012 12:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že dost to souvisí s aktuálním počasí při zrání kvasu. Ranější odrůdy švestek jsou vykvašené za 4-5 týdnů klidně i pod 5%, zato ty pozdnější ani po dvou měsících nejdou pod 7%. To je už venku kolem nuly, ve sledované místnosti nejvíc +9 stupňů. Jednou jsem zkusil švestkový kvas nechat déle zrát, ale tím, že tato místnost nebyla vytopená, se hodnota nehla ani o píď. Dlužno dodat, že i tak jsem v pohodě vypálil, byť při takto vysokých hodnotách, a vesměs v poměru 1:10. A cukr? Loni jsem jej zkusmo nedal a nebylo to až tak znát.

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Vít Jakšík (2) - xxx.xxx.3.97 (?)
13.8.2012 21:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, chtel bych se zeptat, kolik se dava cukru na 100kg mirabelek. Dik za info.

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.67.66 (?)
13.8.2012 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte-li pravé mirabelky (M. Nancyská, M. Flotowova, příp. Belamira), k tomu velkou aspoň 100 l nádobu, s kvalitním uzávěrem, nemusíte přidávat cukr žádný. Pokud vyrábíte kvas z myrobalánů (žluté a červené plody slivoňových podnoží), tam se kilo cukru na 100l hodí. Jde-li Vám především o množství destilátu, můžete i víc. 

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.226.162 (?)
15.8.2012 7:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, letos jsem zkusil založit kvas z myrobalánu, podařilo se mi nasbírat 5 sudů (1 sud 60 l) a do každého jsem dal na rozjezd kvasinek (na radu "zkušenějšího") 1 kg cukru. Prý je kvas z myrobalánu nestabilní a snadno octovatí a tím cukrem se tomu prý pomůže. Sudy jsem opatříl kvasnou zátkou. Všechny krásně žbluňkají. Bude mít množství cukru vliv na jakost pálenky???

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.8.2012 11:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je samopzřejmě otázka, o níž se tady vedly v minulosti krvavé spory. Váš zkušený rádce měl pravdu, že myrobalánový kvas je dost nestabilní - oproti švestkám třeba výrazně. Pravdou je i to, že přídavek cukru stabilitě pomůže. Příčin nestability myrobalánového kvasu je víc:
1. Obsahuje podstatně méně cukru než švestky, durancie, ale i mirabelky či ryngle
2. zraje v létě a vyšší teplota při kvašení kvasu neprospěje
3. obsahuje větší podíl pecek, což zhorší tekutost kvasu
4. ač se to nezdá, obsahuje i méně kyselin než sladší švestky
    Zazněl tu názor, že čím víc cukru, tím aromatičtější destilá, neboť víc alkoholu extrahuje víc vonných látek z ovoce. Já se s ním neztotožňuji.
Opačný názor je, že lihem z cukru se ovocný destilát naředí, takže se naředí i ovocné aroma. Jsou pěstitelé, kteří zásadně nikdy žádný cukr nepřidávají. Já si jich vážím, ale ne u všch kvasů  bych si to troufnul.
   Osobně si myslím, že u myrobalánu, jako méně sladkého ovoce je jistý přídavek cukru nutným zlem, neboť riziko zkažení tohoto kvasu  , navíc v malých nádobách a v létě je příliš velké.
    Přidávání cukru "kvůli rozjezdu kvasinek" je roky tradovaný mýtus. Kvašení se rozjede stejně rychle i bez cukru, možná rychleji. Naopak, třeba při výrobě dezertních vín se cukr k ovoci či do moštu přidává později a  po částech, protože jeho přidání v plné dávce by kvašení dokonce zpomalilo. Rozjezd kvasinek pro kvas se dělá jinak (dle Balaštíka). Rozmělní se cca 5 kg ovoce, smísí se s kvasnicemi (nebo kvasinkami) a nechá se rozkvasit do bouřlivého kvašení (kvasnice 1 den, kvasinky déle). Tento zákvas se pak vmíchá do celého sudu s rozmělněným ovocem. Rychlé kvašení potlačí divoké kmeny žijící na ovoci.

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.226.162 (?)
15.8.2012 12:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak včera jsem nechal u kolegy přepálit první sud z myrobalánu. Mám jich 5, všechny jsou připraveny úplně stejně (naplněny rozšťouchaným ovocem+1kg cukru+ 8l vody+ vinné kvasinky+ živná sůl = cca 50 l kvasu v každém soudku) opatřeny kvasnou zátkou. Všechny kvasí ale tento jeden zničeho nic přestal. Cukroměr mi ukázal hodnotu 2. po prvním přepálení mi vyteklo cca 11 l. Začala téct o síle 42 stupňů. Teď ještě počkám jak dopadnou další soudky. trochu mě zarazilo že i když všechny sudy byly připraveny najednou a úplně stejně tak každý vykazuje odlišnou hodnotu při měření cukroměrem. První sud má hodnotu 3. Druhý a třetí má hodnotu 2 a čtvrtý má stále 4. tyto hodnoty už jsou podle některých příspěvků vhodné na přepálení ale soudky ještě stále občas zažbluňkají tak je ještě nechám být.

Připojit reakci
                        

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.225.44 (?)
6.5.2015 17:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

stačilo zředit vodou a využili by jste i těch zbylých 7% cukru

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.178.235 (?)
6.5.2015 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zředěný, neprokvašený cukr destilujete?

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.13.189 (?)
15.5.2017 7:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolega Vám chtěl poradit, jak zužitkovat i zbylý cukr v kvasu, po asi už ukončeném kvašení. Tím naředěním především snížíte procento alkoholu v kvasu. A pokud to procento snížíte dostatečně, kvasinky ještě pár dnů přežijí a budou dále zpracovávat zen zbytkový cukr. pokud nenaředíte, vysoké procento alkoholu kvasinky zahubí.  (pro ty nejodolnější kvasinky to bývá max. 15 -17% alkoholu)

Ju?

Mira.S

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.87.16 (?)
2.8.2017 7:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám refraktometr na měření cukernatosti vinného moštu, jsou tam různé stupnice, kterou mám použít pro zjištění, kdy meruňokový kvas odvést k pálení? Československý normalizovaný moštoměr začíná na 10ti., je tam i Univerzální stupnice Brix. Při kolika stupních Brix se má pálit?

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


EL Edgar (5) - xxx.xxx.58.151 (?)
5.8.2017 18:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň. Refraktometrom sa množstvo zbytkového neprekvaseného cukru v prekvasenom kvase zmerať nedá. Existuje množstvo techník na zistenie približného množstva alkoholu v prekvasenom kvase (nie cukru)...vo väčšine prípadov sa jedná o techniky pocitové. Tie presnejšie sú časovo a technicky náročnejšie. Nie som si istý či je rozumné ich robiť...

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.236.1 (?)
6.8.2017 8:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Normalizovaný moštoměr, který začíná na deseti, je k měření zbytkového cukru nepoužitelný. Optimální dobu k pálení lze odhadnout i bez přístrojů. Když ustane kvašení, přestane zhasínat svíčka nad kvasem, je čas. Tekutina v kvasu ztratí sladkou příchuť. V letním období kvašení netrvá déle než 3 týdny.

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.228.216 (?)
6.8.2017 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň. Refraktometrom sa množstvo zbytkového neprekvaseného cukru v prekvasenom kvase zmerať nedá.

To nemyslíte vážně, že? To si jen děláte srandu! Co Vás k tomu vede?!

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


EL Edgar (5) - xxx.xxx.58.151 (?)
6.8.2017 20:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale áno... myslím.

Refraktometer pracuje na základe lomu svetla prechádzajúcim cez hranol, to znamená že v hre je hustota kvapaliny. Prekvasený kvas obsahuje okrem zbytkového cukru aj kopec iných látok rozličnej ustoty, ako je aj už vzniknutý alkohol krorý má nižšiu hustou ako destilovaná voda a preto dokáže skresliť meranie refraktometrom. Refraktometer je skvelý na meranie obsahu cukru v čerstvých neprekvasených šťavách. Ja vlastním refraktometer so stupnicou BRIX 0 - 32. Ale odmerať množstvo cukru v prekvasenom kvase s ním nedokážem... 

Klobúk dole s úsmevom na tvári pred ľuďmi ktorí to dokážu...:)

           s pozdravom.

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.169.165 (?)
6.8.2017 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jisté zkreslení a nepřesnost refraktometrů při měření cukrů v alkoholických roztocích samozřejmě existuje.
Ale to nic nemění na faktu, že je to nejrychlejší, nejjednodušší a v praxi nejpouživanější způsob měření zbytkového cukru ve vínech a kvasech.
S dostatečnou a mnohem daleko vyšší přesnosti než při použití klasických ponorných hustoměrů.


Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017144
Test na metanol5110.12.201761443
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017529
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718086
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713768
Manipulácia s kvasom424.11.2017482
Kompotovice714.11.20175856
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172929
destilační přístroj102910.11.20171286260
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717399
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171006
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714904
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172671
Repák + řepná pálenka253.11.201749998
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722047
Pálení Matolin530.10.2017701
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728113
Švestkovy kompot616.10.2017802
Archivace slivovice5712.10.201729816
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104916
Samosběr švestek?11.10.2017439
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302716
Kvas Oskoruse6228.9.201757935
Pálenka z dýně5528.9.201737802
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171252
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775949
Voda do kvasu?1918.9.20172090
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743889
Ražná - ražovica1018.9.201726925
Destilace vína - vínovice5216.9.201777122
Kvas z jahod411.9.2017629
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171436
Zakalená slivovice1685.9.2017186303
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177023
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742542
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111298
Destilát z kukuřice2611.8.201764258
Kompotová jamovice2031.7.20171961
Domácí ořechovice9330.7.2017155636
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017659
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů