Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kolik cukru má být v kvasu při pálení

Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


Roman Gar (2) - xxx.xxx.63.130 (?)
17.2.2012 8:57, počet návštěv: 64772
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

Prosím o radu.Už třetí rok se snažím o kvalitní kvas.

Ze švestek se mi podaří kvas, měření cukroměrem má 5,což je prý stupeň na pálení.Ale hrušky jsou v bečkách delší dobu a při měření mají 8 až 10.

Mám ovoce čisté, bečky taky a nevím proč mi to nechce dokvasit.Má to být prý na 2 stupních cukernatosti.

Jeden rok jsem cukr nepřidával, pak zase ano.Hrušky zbírám jakmile padají a mají hnědé jadýrka.Dávám si pozor na nahnilé atd.

Děkuji za vaše rady a názory.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
17.2.2012 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravděpodobně je to způsobeno nízkou teplotou kvasu. V této době jsou aktivní jedině chladnomilné kvasinky, ale teď už bych je nesháněl. V druhé polovině února by měly být hruškové kvasy již zpracovány, jejich stabilita není kdo ví jaká. Jablečné, ale především švestkové kvasy jsou stabilnější. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


vyslouzil (16631) - xxx.xxx.92.38 (?)
17.2.2012 11:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázkou je, jestli Vám dobře měří cukroměr. Pokud mají hrušky stále ještě 8-10% cukru, pak jsou z větší části nezkvašené a musejí mít chuť zřetelně sladkou. Není-li hruškový kvas na chuť sladký, pak bych neotálel a nechal vypálit.

Připojit reakci
         

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
18.2.2012 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a zvláště pak v druhé polovině února. Hruškové kvasy nejsou kdo ví jak stabilní a vzhledem k nízkému obsahu organických kyselin i snadno napadnutelné. Takže souhlas. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.202.78 (?)
18.2.2012 22:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřímně řečeno, nemám ponětí, co má nízký obsah organických kyselin společného se stabilitou kvasu, ale vím, že podstatný je obsah cukru a tím pádem základní hodnota alkohou. Pokud je pod 8%, pak je kvas vždy nestabilní a to je zkrátka většina kvasů. Petr L.

Připojit reakci
               

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
19.2.2012 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád vysvětlím. Hruškový kvas je jediným běžným kvasem, který na rozdíl od ostatních obsahuje velmi málo zmíněných kyselin (5-6x méně než-li třeba jablečný kvas). Důsledkem této skutečnosti je to, že jsou všechny typy hruškových kvasů snadno napadnutelné křísotvornými kvasinkami. Jedná se o 3 základní druhy. Hansenula kvasí esterově a produkuje hlavně ethylacetát CH3COOC2H5. Další kvasinkou je Pichia, která tvoří hlavně kyselinu octovou CH3COOH. Candida pak zkvašuje monosacharidy na oxid uhličitý a vodu. Obecně se křísotvorné rozpoznají podle šedivého povlaku na hladině, který časem mohutní a pokud vytvoří několik mm silnou vrstvu připomínající kožený povrch, je kvas už téměř zničen. Zabránit jejich nežádoucímu vlivu je několik. Nejvhodnější je provádět kvašení v hermeticky uzavřených nádobách přes vodní uzávěr, ale toto je u většiny sudů problém. Proto se v literatuře dporučuje přídavek kys. sírové (laciná, silná, korodující) či mléčné (drahá, slabá, ale vhodnější) s cílem dosažení pH 3-3,3. Ne, že by toto rozmezí pH zcela zabránilo vstupu křísotvorných kvasinek, ale významně pomáhá kvas chránit. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


host - xxx.xxx.202.78 (?)
19.2.2012 9:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za vyčerpávající vysvětlení. Petr L.

Připojit reakci
                     

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


JJM (54) - xxx.xxx.249.243 (?)
19.2.2012 16:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos poprve kamarad zkoušel kvas z hrušek. Přišel si pro cukroměr a měřil v intervalu asi co deset dní.Pak se ochladilo a kvas přestal kvasit.Kvas se mu zastavil na 7 stupních cukernatosti.Když se ptal v palenici tak mu řekli at to ani nevozí..Poradil jsem mu at zkusí zahřat v konvicí a když budou páry hořet at to zkusí vypalit.Tak se stalo.Protože páry chytly šlo to do kotle.Vypálil to druhý kámoš doma.A tet se podržte ty hrušky daly 9 a pul litru 50 procentní na sto kg kvasu to mi hlava nebere.Asi proto že podzim byl dlouhy a slunečny tak to muselo mít vysokou cukernatost.Píšu to proto že ne vždy je dobré se spolehat na cukroměr a použí i zdravy selsky rozum.

Připojit reakci
                        

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


vyslouzil (16631) - xxx.xxx.102.7 (?)
19.2.2012 17:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně to hlava bere. Podzim byl dlouhý, slunečný a ceny cukru příznivé...

Připojit reakci
                           

Kolik cukru má být v kvasu při pálení


JJM (54) - xxx.xxx.189.104 (?)
20.2.2012 18:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Miloš to odhalil.Tak a je po záhadě.Dnes jsem z něj vypáčil, že tam přidal ten cukr a já bláhový chtěl k němu letět pro rouby té skvělé hrušky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Hruškovice2221.10.201820181
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20188872
Kvas ze švestek "na pokračování"1820.10.20182103
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181030
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3120.10.201814316
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183485
Destilace - základní dotazy2220.10.20182275
Koupě automatické pálenice 6819.10.201811414
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018104
Jablkovy kvas meranie cukru1419.10.2018984
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201864773
Destilační přístroj - sestrojení5517.10.2018123181
Vady pálenky716.10.2018961
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018694
Hruškový kvas1716.10.20185463
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181194
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018344
Kvašení jablečného moštu315.10.2018395
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181108
Pálení z řepného cukru1513.10.20183854
Turbo kvasnice1313.10.20181167
Ražná - ražovica1213.10.201834564
Škrábavost pálenky3312.10.201845007
Pálenka z dýně5612.10.201845635
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018958
Jablkovy kvas2611.10.20183529
Šípkovica ako ma to229.10.201832319
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850901
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018682
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811382
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820543
Průběh kvašení jablek 65.10.20181047
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201887262
Cukornatosť slivky83.10.2018841
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018340353
Kvas Oskeruše711.10.201869654
Methanol51.10.2018955
Paleni slivovice doma727.9.20181743
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201811123
Kvas z jablek3623.9.20188318
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy19.10.2018
Domácí klobásy18.10.2018
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů