Kolik a jake kvasinky do 100litru kvasu? Slivovice z kvetu cerneho bezu



host - 195.123 (?) 
14.6.2015 11:59, zobrazeno: 19612x
Zdravim, jake kvasiky a kolik kvasinek mam dat na 100l kvasu.Slivovice z kvetu cerneho bezu. Diky za odpoved
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 14.6.2015 14:18

Kvasinky se množí. Tedy budete-li jich mít málo, necháte je namnožit. K rychlému rozkvašení mače je dobré dát cca 3-5% objemu zákvasu. Tedy do 100 litrů kvasu 3--5 litrů rozjetých šumících kvasinek. Z kolika kvasinek a jakých zákvas připravíte, není až tak podstatné. Z droždí to jde rychleji než ze sušenných vinných. Nezapomenout na živnou sůl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 142.11 (?), 14.6.2015 18:36

Omlouvám se, jen taková drobnost, z květů černého bezu "slivovici" těžko uděláte!! Ta je jenom ze švestek a slív!! Ve vašem případě může jít jen o "destilát".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 195.175 (?), 14.6.2015 20:07
Dnes mi hodne lidi radilo at tam nedavam vubec zadne kvasinky ze to zacne kvasit samo tak ted nevim :-D.Jo a znami loni palili z kvetu cerneho bezu, pridava se tam jeste kilo pomerancu a kilo citronu a slivovice byla vyborna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 13.234 (?), 14.6.2015 21:41

V žádném případě Vás nechci odrazovat od výroby destilátu z květů černého bezu, ale... Když dáte do vody kopu květů a kilo citrónů uděláte nejspíš osvěžující limonádulaugh. Tudíž potřebujete cukr, hodně cukru.  Nebylo by jednodušší udělat pálenku z cukrové vody a pak to naředit čajem z květů černého bezu? Ještě by to chytlo koňakovou barvu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 14.6.2015 21:51

Ano, rozdíl mezi cukrovou vodou a "cukrovou vodou s přídavkem neomytých květů černého bezu" je v tom, že květech jsou divoké kvasinky a tak se to rozjede samo. Je ovšem otázkou, jakou kdy trefíte kvalitu divokých kvasinek, jestli to bude odolné octovatění atd. Proto je lepší přidat kvasinky kulturní. Ty do pečiva jsou šlechtěny na produkci CO2 a kvašení se zastaví ještě při dost vysokém zbytkovém cukru.  Kulturní pro výrobu kvasů naopak mají malou produkci CO2 a hluboce prokvášejí až do vysokých hodnot alkoholu.

Technická poznámka : Protože se jedná o výrobu pálenky z rafinovaného cukru, nejedná se o pěstitelské pálení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 195.175 (?), 14.6.2015 22:13
Ano zapomel jsem dopsat ze jsem tam dal 20 kg cukru je to recept od jedne pani z prace, rovnou ho sem napisu treba taky nekdo vyskousi: Na 100l kvasu 20kg cukru,10l cerneho bezu kvetu utlaceneho a bez stonku,1kg pomerancu,1kg cukru, kvasinky. Tak ja tam teda prisipu KVASINKY KULTURNI a mnozstvi na 100 kvasu prosim vas? A mam take prisipat tu ŽIVNOU SUL? Diky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 14.6.2015 23:24

Funkci živné soli v tomto receptu má vše, co není vodou, cukrem a kvasinkami. Tedy ty květy ČB a další ovoce. Jisté je, že přidáním další živné soli nic nezkazíte.

Já osobně bych nedával ty citrusové plody, ale dvojnásobné množství vypeckovaných třešní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 15.6.2015 14:22

Na 100l kvasu 20kg cukru,10l cerneho bezu kvetu utlaceneho a bez stonku,1kg pomerancu,1kg cukru,...

To je dohromady 21% cukru a to nepočítám cukr v pomerančích a citrónech. To odpovídá cukernatosti hroznů pro pozdní sběr.  Velkou část cukru tak neprokvasí ani nejušlechtilejší kvasinky.
    Citrusové plody se přidávají taky kvůli snížení pH kvasu. Pro zachování čistoty bezového aromatu v destilátu je lepší místo pomerančů a citrónů přidat jen bezové květy, cukr (nebo med) a nějakou kyselinu (mléčnou či sírovou). Cukru samozřejmě méně (10, maximálně 15 kg/100l, nechcete-li zbytkový cukr vylévat s výpalky).
   Milovníci ovocných pálenek nebudou věřit, ale výsledný destilát skutečně není špatný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika