Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jednokotlová destilácia s deflegmátorom

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


Michal V (14) - xxx.xxx.24.34 (?)
23.11.2018 19:17, počet návštěv: 2298
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás,
Zaujímali by ma Vaše skúsenosti s jednokotlovými destilačnými zariadeniami – teda tými čo sú +/- vyrábané “špecializovanými” výrobcami a s objemom kotla cca 200-300 l aké sa používajú v pestovateľských páleniciach (asi štandardne s troma rektifikačnými etážami).


Ako dlho by asi mala trvať destilácia (približne)? – teda viem že to záleží od kvasu, ale aspoň približne… povedzme tých 200-300 l “predhriateho” kvasu


A ako je to s dokvapom? – od akej liehovitosti treba kontrolovať senzoricky a do kedy približne to nechať tiecť (pri rôznych druhoch kvasu) – zhruba tak ako pri 2D alebo je to pri jednom kotli s deflegmátorom iné?


Aké sú Vaše skúsenosti s kvalitou výsledného destilátu pri tejto technológii?

Michal

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


host - xxx.xxx.19.119 (?)
25.11.2018 16:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že vám zde nikdo neodpoví... provozovatelé pěstitelských pálenic, ty ofiko, sem nechodí - to je pod jejich úroveň. No a pan ing. Šlosar (který tvrdí, že tuto technologii zná do podrobna - viz PP Malá Ledská) pauzíruje...

Připojit reakci
      

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


Michal V (14) - xxx.xxx.24.34 (?)
26.11.2018 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakuejm za info o pánovi Šlosarovi. Pozrel som jeho webstránku, tam píše že je zástancom klasickej dvostupňovej destilácie. Nie je síce jasné či ju preferuje viac z dôvodou enegetickej efektívnosti alebo z dôvodu dosiahnuteľnej kvality ale asi teda naozaj pozná aj tú jednokotlovú technológiu a vie o tom svoje..

Michal

Připojit reakci
   

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


host - xxx.xxx.236.138 (?)
28.11.2018 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tím puzírováním to snad nebude tak zlé, dostávám hodně mailů k této problematice. Takže k Vašemu dotazu. Doba destilace je závislá na výkonnosti plynového vařáku. Nicméně je mi známo, že na zpracování 150 l kvasu je třeba 7,5 m3 plynu, přičemž 6 m3 (tedy 80%) se spotřebuje na vyhřátí k bodu varu a zbytek je na udržování varu. Opravdu této technice nefandím, protože je energeticky velmi náročná, ale to neznamená, že by se tímto způsobem nedal vyrobit kvalitní destilát. Vše záleží na zkušenostech palírníka, kdy destilaci odstaví a tím oddělí jádro od dokapových složek, které musí zůstat ve vařáku. Určitě se orientuje podle vytékající lihovitosti produktu v epruvetě a hlavně senzoricky. PŠ

Připojit reakci
      

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


Michal V (14) - xxx.xxx.24.34 (?)
2.12.2018 1:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem za odpoveď pán Šlosar. Bol som páliť jablčný kvas, asi 200 l, destilácia trvala asi hodinu a pol, odoberanie prebiehalo nasledovne: podľa liehomeru na epruvete sa liehovitosť dosť dlho držala na nejakých 80-75 (možno 70 %), od nejakých 65-60 % začala už rýchlejšie klesať. Keď bola liehovitosť niečo pod 60% na epruvete, tak sa mi pri ochutnaní zdalo že už viac škriabe, ale nevedel som či to nie je len rozdiel rôznej liehovitosti (pred ochutnaním som v poháriku samozrejme zriedil len približne), alebo je to už vplyv dokvapových zložiek. Keď bolo na epruvete niečo nad 50% tak sme na moju žiadosť prestali odoberať do celého objemu, ale odobral som ešte jeden liter samostatne (asi do 46-47% na epruvete - liehovitosť už išla prudko dole). Po následnom premeraní liehomerom malo to „jadro“ (bez posledného litra) asi 71%.

Doma som potom premeral liehomerom aj ten samostatne odchytený liter a na moje prekvapenie mal liehovitosť až 57% (hoci liehomer na epruvete počas jeho odoberania ukazoval 52-47% takže som očakával okolo 50). Preto aj usudzujem že skutočná liehovitosť pri ukončení odoberania toho „jadra“ bola nejakých 60%  hoci na epruvete už bolo vtedy len niečo nad 50 (zrejme je ten rozdiel spôsobený objemom zachyteným v meradle)

Páleník mi povedal že štandardne odoberá jablká do 40% na epruvete, hrušky do 30 a slivky aj do 20. Ja to nespochybňujem, on to svoje zariadenie určite pozná dobre. Len sa mi zdá že v tom poslednom samostatne odobratom litri (čo sa začal doberať keď na epruvete bolo niečo nad 50%) už viac cítiť nejakú pachuť – možno by som to prirovnal ku melase, alebo skoncentrovanej myšine, neviem či je to už pachuť dokvapu. Destilácia trvala do hodiny a pol a keď už začala liehovitosť rýchlejšie klesať, ťažko bolo mne bez skúseností v tej rýchlosti aj koštovať. Preto som sem dal ten dotaz na približné % od kedy treba pri tejto technológii kontrolovať senzoricky, prípadne radšej preventívne odstaviť. Aby som mal pre budúcnosť v tom jasnejšie. Dovolím si tvrdiť že kvas som mal dobrý, tekutá časť kvasu by sa v pohode dala vypiť ako jablčné víno, drť bola bez plesní s peknou jablkovou vôňou), dosť som sa s kvasom vyhral.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191156
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926198
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193740
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019485
Parciální fermentace518.3.2019755
Ananasový kvas214.3.2019385
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913215
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933902
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914742
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019582
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198742
Destilát z piva a vína121.2.201912798
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195636
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195680
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918553
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019609
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů