Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jednokotlová destilácia s deflegmátorom

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


Michal V (14) - xxx.xxx.24.34 (?)
23.11.2018 19:17, počet návštěv: 2572
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás,
Zaujímali by ma Vaše skúsenosti s jednokotlovými destilačnými zariadeniami – teda tými čo sú +/- vyrábané “špecializovanými” výrobcami a s objemom kotla cca 200-300 l aké sa používajú v pestovateľských páleniciach (asi štandardne s troma rektifikačnými etážami).


Ako dlho by asi mala trvať destilácia (približne)? – teda viem že to záleží od kvasu, ale aspoň približne… povedzme tých 200-300 l “predhriateho” kvasu


A ako je to s dokvapom? – od akej liehovitosti treba kontrolovať senzoricky a do kedy približne to nechať tiecť (pri rôznych druhoch kvasu) – zhruba tak ako pri 2D alebo je to pri jednom kotli s deflegmátorom iné?


Aké sú Vaše skúsenosti s kvalitou výsledného destilátu pri tejto technológii?

Michal

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


host - xxx.xxx.19.119 (?)
25.11.2018 16:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že vám zde nikdo neodpoví... provozovatelé pěstitelských pálenic, ty ofiko, sem nechodí - to je pod jejich úroveň. No a pan ing. Šlosar (který tvrdí, že tuto technologii zná do podrobna - viz PP Malá Ledská) pauzíruje...

Připojit reakci
      

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


Michal V (14) - xxx.xxx.24.34 (?)
26.11.2018 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakuejm za info o pánovi Šlosarovi. Pozrel som jeho webstránku, tam píše že je zástancom klasickej dvostupňovej destilácie. Nie je síce jasné či ju preferuje viac z dôvodou enegetickej efektívnosti alebo z dôvodu dosiahnuteľnej kvality ale asi teda naozaj pozná aj tú jednokotlovú technológiu a vie o tom svoje..

Michal

Připojit reakci
   

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


host - xxx.xxx.236.138 (?)
28.11.2018 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tím puzírováním to snad nebude tak zlé, dostávám hodně mailů k této problematice. Takže k Vašemu dotazu. Doba destilace je závislá na výkonnosti plynového vařáku. Nicméně je mi známo, že na zpracování 150 l kvasu je třeba 7,5 m3 plynu, přičemž 6 m3 (tedy 80%) se spotřebuje na vyhřátí k bodu varu a zbytek je na udržování varu. Opravdu této technice nefandím, protože je energeticky velmi náročná, ale to neznamená, že by se tímto způsobem nedal vyrobit kvalitní destilát. Vše záleží na zkušenostech palírníka, kdy destilaci odstaví a tím oddělí jádro od dokapových složek, které musí zůstat ve vařáku. Určitě se orientuje podle vytékající lihovitosti produktu v epruvetě a hlavně senzoricky. PŠ

Připojit reakci
      

Jednokotlová destilácia s deflegmátorom


Michal V (14) - xxx.xxx.24.34 (?)
2.12.2018 1:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem za odpoveď pán Šlosar. Bol som páliť jablčný kvas, asi 200 l, destilácia trvala asi hodinu a pol, odoberanie prebiehalo nasledovne: podľa liehomeru na epruvete sa liehovitosť dosť dlho držala na nejakých 80-75 (možno 70 %), od nejakých 65-60 % začala už rýchlejšie klesať. Keď bola liehovitosť niečo pod 60% na epruvete, tak sa mi pri ochutnaní zdalo že už viac škriabe, ale nevedel som či to nie je len rozdiel rôznej liehovitosti (pred ochutnaním som v poháriku samozrejme zriedil len približne), alebo je to už vplyv dokvapových zložiek. Keď bolo na epruvete niečo nad 50% tak sme na moju žiadosť prestali odoberať do celého objemu, ale odobral som ešte jeden liter samostatne (asi do 46-47% na epruvete - liehovitosť už išla prudko dole). Po následnom premeraní liehomerom malo to „jadro“ (bez posledného litra) asi 71%.

Doma som potom premeral liehomerom aj ten samostatne odchytený liter a na moje prekvapenie mal liehovitosť až 57% (hoci liehomer na epruvete počas jeho odoberania ukazoval 52-47% takže som očakával okolo 50). Preto aj usudzujem že skutočná liehovitosť pri ukončení odoberania toho „jadra“ bola nejakých 60%  hoci na epruvete už bolo vtedy len niečo nad 50 (zrejme je ten rozdiel spôsobený objemom zachyteným v meradle)

Páleník mi povedal že štandardne odoberá jablká do 40% na epruvete, hrušky do 30 a slivky aj do 20. Ja to nespochybňujem, on to svoje zariadenie určite pozná dobre. Len sa mi zdá že v tom poslednom samostatne odobratom litri (čo sa začal doberať keď na epruvete bolo niečo nad 50%) už viac cítiť nejakú pachuť – možno by som to prirovnal ku melase, alebo skoncentrovanej myšine, neviem či je to už pachuť dokvapu. Destilácia trvala do hodiny a pol a keď už začala liehovitosť rýchlejšie klesať, ťažko bolo mne bez skúseností v tej rýchlosti aj koštovať. Preto som sem dal ten dotaz na približné % od kedy treba pri tejto technológii kontrolovať senzoricky, prípadne radšej preventívne odstaviť. Aby som mal pre budúcnosť v tom jasnejšie. Dovolím si tvrdiť že kvas som mal dobrý, tekutá časť kvasu by sa v pohode dala vypiť ako jablčné víno, drť bola bez plesní s peknou jablkovou vôňou), dosť som sa s kvasom vyhral.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919755
Z ceho udelat visnovku717.6.2019500
Zapach dymu515.6.20191286
Slivovice jak poznat archív109.6.20199710
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926875
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191179
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934718
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019791
Turbo kvasnice3519.5.20197844
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921195
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929871
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019937
Škrábavost pálenky4727.4.201960474
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191575
destilační přístroj104915.4.20191427640
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948640
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191672
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191831
Aroma slivovice364.4.201910564
Palenka z datli?92.4.20196055
Ochutnávka Radimov623.3.20191786
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194521
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019861
Parciální fermentace518.3.20191136
Ananasový kvas214.3.2019802
Kvas z mirabelek2011.3.201913283
Kvasenie a palenie manga710.3.20191207
Dřinka - použití229.3.201930084
Destilace - základní dotazy497.3.201915371
Test na metanol8025.2.201988751
3D pálení2323.2.20194318
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938499
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916931
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191760
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192573
Kvas přes zimu1012.2.20192654
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920343
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů