Je prodej pálenky zákonný?



host - 157.239 (?) 
3.12.2014 16:50, zobrazeno: 9296x

Bojím se problému, poradí mi, prosím někdo? Mám čerstvě vypálené, ale moc nepiju. Jak mám postupovat při prodeji nadbytku-asi 15 litrů? Díky za radu! Neználek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 3.12.2014 16:54

Zeptejte se známých a polovinu prodejte, polovinu si nechte i na 5 let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 3.12.2014 18:00

Naštudujte si daňové zákony. Vlastní prodej nebude nezákoný, ale nezákonné bude, pokud výnos z prodeje lihoviny zdaněné sníženou sazbou pro pěstitelské pálení nedodaníte na standardní spotřební daň. Pokud tu slivovici rozdáte, je výnos z prodeje nulový a tudíž není co dodanit (stejně jako když ji vypijete sám, rozlijete nebo vám ji vypije návštěva). Dodanění není potřeba, pokud výnos nepřesáhne míru, která by doměřenou daň při zaokrouhlení na celé stokoruny dolů vyměřila ve výši nula korun (0,7 litru 40% slivovice za rok).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 187.224 (?), 3.12.2014 18:10

Dobrá pálenka je obvykle vítaná pozornost i dárek, někdy má hodnotu platidla či měny.   :)      j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 157.100 (?), 4.12.2014 11:59

Pokud někomu prodáte láhev slivovice, košík jablek, nepotřebné Petry,  nic se neděje. Když si zřídíte obchod s lihovinami, ovocem či kamny a nechcete platit daně, bude problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.91 (?), 5.12.2014 8:29

Po tom průšvihu si nejsem moc jistý, jaký má myšlenky obdarovaný.Co s tím udělá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 93.77 (?), 5.12.2014 19:57

Vážení diskutéři, asi jsem „pomýlený“, ale po přečtení tohoto vlákna jsem tak trochu mimo …
Co říká zákon o lihu : v § 4 Pěstitelské pálení

(7) Pěstitel je povinen splnit podmínky stanovené v odstavci 4 a v níže uvedeném § 2 odst. 1 písm. o) a o tomto splnění předložit písemné prohlášení právnické nebo fyzické osobě provozující pěstitelskou pálenici, ve kterém musí být uvedeno
1. jméno a příjmení pěstitele, adresa trvalého bydliště a rodné číslo pěstitele,
2. stvrzení podmínek stanovených v § 2 odst. 1 písm. o), přičemž vlastnictví pozemku se doloží uvedením katastrálního území a obce. Užívání pozemku z jiného důvodu se doloží specifikací právního vztahu. Získání ovoce formou naturálního plnění se doloží potvrzením zaměstnavatele,4a)
3. stvrzení podmínek stanovených v odstavci 4,
4. v případě, že si pěstitel v tomtéž výrobním období nechal vyrobit destilát i v jiné pěstitelské pálenici, uvede v prohlášení též množství takto vyrobeného destilátu v měřicích jednotkách, adresu a obchodní jméno pěstitelské pálenice, která destilát vyrobila,
5. prohlášení o souhlasu (nesouhlasu) se smícháváním vlastní suroviny se surovinami ostatních pěstitelů.
(8) Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být předmětem prodeje.

Copak dotyčný, pakliže pálil v ofi PP, nepodepsal papír a nedokladoval výše zmíněné body (které jsou mimo jiné povinné pro každého zájemce o pálení) při předávání kvasu nebo ovoce?! Tyto náležitosti se přece zadávají do PC a předávají orgánům státu (tedy minimálně celnímu úřadu, který má tuto agendu ve správě!)!!

Samozřejmě že může pár „flašek“ (na vlastní triko prodat), ale pak ať se nediví, když ho nějaký „celník“ případně plácne přes prsty … to si ale musí každý rozhodnout sám, ať to nesvádí na „radílky!!!

V tomto státu neznalost zákona neomlouvá, a o "uvědomělém nahlášení od neuspokojeného souseda" už vůbec nemluvě... 

Pálení a pálence zdar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 5.12.2014 21:11

Jj to je o tom nároku na sníženou spotřební daň, vedenou k jeho RČ a RČ zletilých členů společné domácnosti.

Pokud by destilát prodával, (například protože mu jej zabaví exekutor a dá do dražby) tak musí doplatit ten zbytek daně, o který byl úlevou na dani osvobozen. Je však také možné, nechat si v pěstitelské pálenici vypálit alkohol zdaněný přímo plnou sazbou daně z lihu. Jednak proto, že nesplnil podmínky prokázání původu kvasu nebo proto, že nechce být omezen podmínkou "(8) Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být předmětem prodeje.", nebo proto, že výnos destilátu přesáhl roční limit na jedno RČ.

Sazba daně pěstitelského pálení (30 litrů na R4 a rok) je 148,-Kč/l, nesnížená sazba je 285,- Kč/l. Prodáte-li litrovku 50% slivovice, měl by jste doplatit státu 74,-Kč.

Druhá věc je, že do toho teď po tom průšvihu vstoupily do hry licence a kauce spojené s vydáním licence. Je tak možné, že pěstitelské pálenice nebudou moci pálit už nadlimit a odvádět u něj daň v plné sazbě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 3.51 (?), 6.12.2014 13:32

Máte pravdu. Proto obdivuju hazardéry, co mají na bazošu inzeráty "prodám slivovici, hruškovici, meruňkovici" a ještě tam píšou "doklad o oficiílní pálenici předložím". Jsou to blázni a věřím tomu, že i celní správa má na internetu konfidenty a "poctivé" - loajální udavače. A není tak těžké, aby dojeli pro fiktivní koupi suroviny k Vám domů, skryté kamery, mikrofony a tučnou pokutu neokecáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 6.12.2014 14:05

Pokud za destilát z vlastního ovoce zaplatí (nechají pálenicí odvést) daň v plné výši, měli by mít na lahvi kolek. Lahve nezdaněné a zdaněné sníženou sazbou se nekolkují. Je tak oázkou, kdo dnes koupí alkohol nad 15%VOL bez kolku z pochybného zdroje na inzerát. Je proto asi lepší, nakoupit kvas a přes pálenici jej prohnat na vastní RČ a souhlas starosty, že si můžete otrhat ovoce z (neplodné) aleje u obecního palouku. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika