Jámámjamuplnoujamu = jak vyrobit JAMovici



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?) 
13.7.2020 21:55, zobrazeno: 1046x

Letos budeme mít ovoce tak akorát na vlastní zavařování a trochu rozdat nějbližší rodině. Ovšem z období nadúrody máme ve sklepě spoustu skleniček blokovaných staršími ročníky JAMů, marmelád, šťáv, moštů a kompotů. Další "rybízovky" máme z pozůstalosti po strýčkovi a tetičce. Možná bych mohl něco "uklidit" i uNašich a uTchýně.

Nemáte někdo rychlý návod na směsování pro základ kvasu.

Tedy například :

  1. Mošt je/není potřeba ředit/přislazovat?
  2. Kolik moštu dát pro normalizaci břečky založené z jamu/sirupu?
  3. Jam (marmeládu) s obsahem 30% cukru je potřeba ředit vodou v poměru 1:X. Kolik je X?
  4. Sirup s obsahem 60% cukru je potřeba ředit 1:Y. Kolik je Y?
  5. Obsah nádoby je možné doplnit až z 1/Z užitného obsahu T% ním cukrovým sirupem. Je Z větší než 6? Kolik je T?
  6. Mám se spoléhat na obsah kyselin v "rybízových složkách"?
  7. Pokud neudělám ze všeho jednotný kvas, a budu mít složky po 1 hl, jaké druhy ovoce seskupovat? Jde u všeho doplnit objem jablečným moštem?
  8. Mám si objednat pektolytické enzymy a speciální kvasinky? Kde a za kolik?
  9. Pokud něco obsahuje konzervaci kyselinou sorbovou, jak ji eliminovat?
  10. Pálit podomácky a nebo s daní?

Ještě se zeptám, jak mne něco naPADne.

SfK.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 243.114 (?), 13.7.2020 22:55

Šiš, taky máme plný sklep starých marmelád.

Pokud víte, jak má být sladký kvas (já to fakt nevím), tak ty marmelády nebo sirup dopočítáte celkem snadno:  m = m1 + m2,  m.c = m1.c1 + m2.c2.   Kde m - celková hmotnost kvasu (+/- objem), m1 - hmotnost vody, m2 - hmotnost marmelády, c - koncentrace cukru v kvasu, c1 - koncentrace cukru ve vodě (=0), c2 - koncentrace cukru v marmeládě/sirupu.  Bude to bajvoko, neznáte přesnou koncentraci cukru v těch zavařeninách. Mošt se přislazuje, když se z něj dělá víno, aby to nebylo kyselé, do kvasu asi není potřeba. Kvasinky i pektolytické enzymy mají vinařské potřeby, asi to chce hlubokoprokvášející kvasinky (názor můj, nemusí být správný). Zdravím. IvaP.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 28.10.2020 19:50

Tak pálení proběhlo "s daní" v pěstitelské pálenici na zařízení DESTILA KPD.

Kvas měl 14% a.a. pálenka pak 68%.

Vůně jemná, lehce po jahodách a jeřabinách.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika