Jaký vybrat refraktometr?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 73.15 (?) 
3.6.2014 21:03, zobrazeno: 32776x

Zdravím všechny ve spolek,

už mě přestává bavit měření cukrů v kvasu běžným(nepřesným) cukroměrem v odměrném válci. Chtěl bych si pořídit refraktometr. Hlavní úkol by měl být měření cukru při zakládání kvasu(případně přímo z ovoce v sadu), v průběhu kvašení a na jeho konci.

Předběžně mám vybraný Refraktometr 0 až 32% Brix na kvas, mošt, řeznou emulzi a další využití

Můžete mi potvrdit mou volbu, případně poradit jaký by byl nejvhodnější.

Díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 209.132 (?), 5.6.2014 21:57
Nikdo nepoužívá refraktometr?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 155.64 (?), 5.6.2014 22:20

Používám na řeznou emulzi. Na nic jiného jsem nezkoušel. Typ takto z hlavy nevím, ale mohu zítra napsat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 6.6.2014 8:38

Refraktometrie ve vašem případě není samospásná, a mám dojem, že se na ni příliš upínáte.

Cukro/ a moštometry v principu měří hustotu, která je v nějakém vztahu k obsahu cukru, během kvašení se koncentrace cukru snižuje, ale současně jdou nahoru (a to dost významně) kvasné produkty, tedy alkoholy (nemám na mysli jen ethanol) a estery, abych zmínil jenom ty nejvýznamnější ( z hlediska koncentrací).

Nu, a tyhle produkty fermentace vám mění hustotu kvasu, ale budou měnit i jeho index lomu, který měříte refrakťákem.

Refraktometrie se používá jako rychlá provozní metoda, např. ve výrobě limonád (v podstatě sladká voda s trochou chemie, kde se výrazněji mění pouze obsah cukru, samotný cukr- sacharoza je přitom hlavní složkou toho "nápoje" ).

A chcete-li opravdu přesný refraktometrický  výsledek, tak vězte, že index lomu je funkcí teploty, proto všechny přesnější ( a tedy i dražší) modely maj krystaly temperované. Chcete-li někde v sadu jen tak zapíchnout měřák do jablka/jablečné drti, obávám se, že to zase budou, slušně řečeno, velmi orientační výsledky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.6.2014 9:38

...že to zase budou, slušně řečeno, velmi orientační výsledky.

Nicméně pro potřeby zadavatele asi dostačující. Mám obojí. Refraktometr i moštoměr.  Porovnávám-li hodnoty, liší se velmi málo (pokud odečtu koeficient pro dané ovoce). Spíš je problém, že moštoměr pracuje s velkým množstvím tekutiny (pokud možno vyčeřené) dané teploty, zatímco refraktometr s kapkou a vliv teploty možno zanedbat. Sladkost třeba švestek tak moštoměrem změřit nelze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 6.6.2014 9:51

Nicméně pro potřeby zadavatele asi dostačující.Mám obojí. Refraktometr i moštoměr.  Porovnávám-li hodnoty, liší se velmi málo (pokud odečtu koeficient pro dané ovoce).

Tím ale jen potvrzujete můj prvý příspěvek (a zákony fyziky). Je-li zadavatel nespokojen s přesností cukro- moštoměrů, pravěpodobně ho refraktometr nespasí.

Množství vzorku k analýze je věc druhá, nicméně ne všem refrakťákům stačí kapka (Abbého r.) u levných ponorných typů bych to viděl na štamprli vzorku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 18.68 (?), 6.6.2014 10:11

Dobrý den. Já za sebe napíšu, že pokud dělám kvas jen pro sebe, na to stačí prst a pusa. Vyzrálé ovoce asi pozná každý tím, že ho ochutná a jestli je prokvašený kvas poznám tak, že do něj strčím ten již uvedený prst a pak ho olíznu. Refraktometr vlastním a používám jej pouze na to, když zájemci o plody švestek které jsme vypěstoval, jsou zvědaví na to, kolik cukru plody mají. Svůj kvas jsem asi ještě nikdy neměřil, protože mi není jasné, co udělám s tím, když kvas má hodnotu třeba jen o jeden stupeň jinou, než by se mi líbilo. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 73.15 (?), 7.6.2014 10:56

Díky všem za reakce a rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 9.6.2014 17:30

Ale Vy jste se přeci ale ptal na to, zda-li je refraktometr, který jste si předběžně vybral ten správný (0 - 32 °brixi) a nikdo Vám neporadil a ani se k tomu nevyjádřil. Vhodný je, jen je třeba ho správně používat a nechtít po něm to, co neumí.

Je to poměrné měřidlo, tzn. že na začátku po založení kvasu ukáže na rozhraní jakousi hodnotu, připusťme, že 19 °, která bude v průběhu kvašení klesat. Že nikdy nedosáhne nuly je Vám asi jasné. Mně se osvědčily finální hodnoty 5 - 6 °brixi, u jablkovic i 4 °. Ale refraktometr by neměl rozhodovat o tom, kdy kvas zpracovat, rozhodující je zapálená čajová svíčka u hladiny, doba naložení a teplota (optimum 16 - 18 °C, pro třešně, višně, meruňky a mirabelky raději nižší). Refraktometr je cenný pomocník při nakládání např. durancií, které v loňském roce v okolí Hrubé Vrbky (Bílé Karpaty) vykazovaly cukernatost kolem 30 °brixi. Takže takový kvas je zapotřebí patřičně naředit vodou, jinak si s tím kvasinky neporadí. Zdraví slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 119.228 (?), 9.12.2014 15:13

Podle datumu píšu pozdě, nicméně další rok to třeba někdo najde a pomůže mu to.

Taky jsem dlouho přemýšlel o refraktometru a nakonec ho koupil. Musel jsem však zavolat prodejci, protože jsem úplně nepochopil jak s tím měřit. Bylo mi vysvětleno, že refraktometr a jeho stupnice brix bude vždycky odlišná od cukroměru. Protože refraktometr funguje na lom světla a jelikož je tam ethanol, tak ukazuje jiné hodnoty.

Po asi půl hodinovém rozhovoru s prodejcem jsem dal na něj. Prostě používám přístroj tak, že co naměřím, zapíšu do kalendáře. Zajímá mě jen jediná věc a tou je klesající hodnota na stupnici. Dokud klesá, nechávám v bečce. Dokonce jsem řekl sousedovi, ať mi to přijde změřit cukroměrem. Změřil a říká, ať frčím do palírny, že cukr má 3. Jenže podle refraktometru to pořád pracovalo.

Opět volám prodejci. A ten mi radí, nejezdit nikam. Čekat, až se to zastaví. Dokud klesá, nechat být. I tak mi to nedalo a dvě bečky jsem odvezl na vypálení a dvě jsem nechal. Bylo to v té bečce další měsíc, než se to zastavilo. Pak jsem jel.

Byla to pálenka z jablek. Z prvních 100 litrů bylo 7,5 litru pálenky. Z těch dalších 100 litrů bylo 11 litrů pálenky.

Tak že tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika