Jak zakopat slivovici



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 125.102 (?) 
1.3.2012 23:07, zobrazeno: 65640x

Dohodli jsme se se známými, že zakopeme slivovici, která se vykope při narození prvního vnoučete někoho z nás (předpoklad cca 5let uskladnění). Co je lepší, lahev se šroubovacím uzávěrem (třeba od rumu), nebo korek? zakapat voskem ze svíčky, pečetním voskem, nebo jiným? Jen zakapat nebo ponořit na delší dobu hrdlo do roztaveného vosku (nepraskne?)? Asi není moc dobré, dát lahev jen tak do země, zabalit ji do pytloviny (ta asi shnije ne?), nebo do tkaniny z umělého vlákna (zas poněkud nestylové :-)), nebo dřevěná krabice (vydrží v zemi aspoň trochu celá těch cca 5 let?). Samozřejmě, že místo označíme a nad lahve dáme něco, co nás upozorní, abychom je při vykopávání nerozbily. Máte ještě nějaké typy?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 2.3.2012 0:03

Dejte ji někam do sklepa. Tam se snadno najde a nehrozí rozbití. Dát ji do země je z mého pohledu trochu masochystické. Tedy já osobně bych se den co den trápil myšlenkou, že mi ji vypijou žížaly, nebo krtek, nehledě na to, že narození vnoučka nemusí být ve skutečnosti důvod k oslavě. Někdy je lepší se prostě opít. V tom případě je letitá kvalita vnímána jen u prvních pár skleniček a jedna láhev stejně nestačí, protože taková věc vyžaduje společnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 2.3.2012 7:57

Taky si myslím, že zakopávat láhev na 5 let je zbytečné.
Před cca 30    lety jsem uschovával láhve s destiláty na svatby dětí do sklepa za regály s jablky. Některé zazátkované špuntovačem a ponoiřené hrdlem do vosku (i pečetního). Nepraskla žádná. Ty, co měly závit jsem ještě nato opatřil plechovým šroubovacím uzávěrem.
   Žádný z uzávěrů není stoprocentní. Destilátu v lahvích nepatrně ubylo. Plechová váčka zoxidovala a některá se dokonce začínají rozpadat (možná i proto, že sklep každoročně sířím). Korkové zátky komunistické kvality sice drží, ale při pokusu o nasazení vývrtky občas zapadnou do lahve.
   A nakonec to hlavní. Kvalita destilátů není o nic lepší než těch čerstvých. Pravda, tehdy jsem o kvas tolik nepečoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.3.2012 8:24

Kvalita destilátu po takovémto uskladnění je jedna věc. Důležitá. Rituál (slavnostního) zakopání a slavnostního vyzvednutí na počest nějaké významné společenské události, je věc druhá. Vždyť lidé v celé historii prováděli a dosud provádějí z praktického hlediska mnoho iracionálních rituálů (viz. např. vánoční stromeček, velikonočním pomlázka, lampionový průvod, …) protože je to tradice, zvyk převzatý po předcích, který navozuje sváteční atmosféru a přináší radost. Tak proč nezakopat.

"Dohodli jsme se se známými, že zakopeme slivovici, která se vykope při narození prvního vnoučete někoho z nás (předpoklad cca 5let uskladnění)."

Copak to není krásné?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 166.45 (?), 2.3.2012 8:47

Mám stejné zkušenosti. Slivovici jsem po vyvětrání dával do 2 l demižonků, uavřel korkovou zátkou a zalil pečetním voskem, uložil do viného sklepa. Vždy trošku ubylo a když jsem některou v neplodných letech z tohoto archivu otevřel, měla úplně stejnou chuť, jak jsem ji tam vložil (pokud jsem si tu chuť po letech pamatoval).

Když se vdával dcera, bohužel už po druhé, novému zeťovi jsem pravil: dávám ti dvě nejdražší věci, dceru a více než 30ti letou slivovici. Po nějakém čase jsem je navšívil a žádal okoštování té dobroty, ale už nebyla. Oba nepijí a tak mně ani nebyli schopni říci, jaká vůbec. byla.     I.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 142.147 (?), 23.4.2012 19:12

manžel dostal ke svatbě 30 ti letou, a jak jinak používáme slivovici jen když nám je špatně, tak tato zmizela velmi brzy po otevření. ale byla ze sklepa. Jiné dědeček zakopal a už se nenašla :-)

ale jako tradice - dobré

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 247.21 (?), 22.11.2016 15:58

Existuje tzv. půdní radar a tím by se to dalo dobře hledat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 95.74 (?), 25.8.2012 15:54

Keď ste nechali destilát v sklenených flašiach, alebo v demižóne, tak kvalita bude asi taká ako keď ste ju uskladňovali a to preto, lebo v skle nič nezrie.Kvalita destilátu bude každým rokom lepšia ked bude zrieť v drevenných sudoch, v drevo totižto dýcha a tým podporuje zrenie.Wisky, Brandy a iné kvalitné destiláty zrejú výlučne v drevenných sudoch:

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 89.63 (?), 9.9.2012 14:43

suhlasim v drevenych sudoch je zrenie kvalitnejšie a rychlejšie.Každy rok odkladam par litrov slivky do dobovych sudkov a pri ochutnavke zo skla a suda je to velky rozdiel v chuti drevo je drevo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 136.89 (?), 2.3.2012 8:16

Ono teď, když je 8 lidí rozhodnuto slivovici zakopat je asi pozdě řešit co je lepší, tak prosím neřešme, jestli, ale JAK zakopat. Už je připravená díra v níž je jakási shránka (nějaké tvárnice či co s deklem), takže prosím odpovědi na to na co jsem se ptal: Jak zašpuntovat, čím zalít (nebo stačí zakapat?), do čeho dát? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika