Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jak vyrobit kvas na žitnou?

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Nic lepšího a smysluplějšího než napsal host..., host, 3.10.2017
Ukrajina není zas tak vzdálená cizina. Navíc..., Standa von Königgrätz , 2.10.2017
V technických oborech dříve platilo - my..., Miloš Vysloužil, 2.10.2017
Sušení sladu zastaví sladovací proc..., host, 1.10.2017
Já to nevím, ale myslím si, že se zrna suší ..., Miloš Vysloužil, 29.9.2017
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.127.232 (?)
16.5.2010 15:32, počet návštěv: 104966
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím o radu jak správně vyrobyt žitnou. Zda lze udělat kvas bez cukru. Děkuji za pomoc. Josef

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
16.5.2010 18:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Citaci najdete v podrubrice Destilát z kukuřice, ze dne 19.4.2010. P.Š.

Připojit reakci
      

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.127.235 (?)
16.5.2010 19:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

vyrobit... pardon

Připojit reakci
         

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.180.2 (?)
22.12.2010 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dobrý den.

žitnou dělám následovně. Nechám naklíčit 17 kg žita v 200 litrovém sudu. Žito klíčí +/- týden. Když mají klíčky 5 cm, tak je zaliji vodou a cukrem. 100 litrů vody a 17 kg cukru. Leší je cukr sypat do kýblu a nalévat vodu, potom přelít do bečky. Kvasí to 9 týdnů.

Potom na tu samou dávku žita udělám tzv. druháka. Opět naliji 100 l vody a 17 kg cukru. Druhá dávka má lepší, voňavější chuť. Opět nechám kvasit 9 týdnů.

takže 17 kg žita, 17 kg cukru, 100 litrů vody

Připojit reakci
            

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.95.38 (?)
29.1.2011 12:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na několik věcí v souvislosti s Vaším příspěvkem :

-dáváte tam kvasinky

- v případě pálení, pálite vše nebo jen roztok, který slejete

pálil jsem kde co a chtěl bych to zkusit ze žita

děkuji za odpověď

Připojit reakci
            

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.75.114 (?)
31.8.2012 17:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

cize palite len tu "stavu"...nie zo zitom...

Připojit reakci
            

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.174.191 (?)
3.1.2015 16:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den. Udelal jsem to přesně podle vášeho návodu a po mněřeni cukromněrem je po 10 dnech vykvašeno! Mam to nechat v sudu 9 týdnu?

Připojit reakci
   

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
23.12.2010 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podrobný návod najdete v publikaci B.Malleova, H.Schmicklova: Domácí výroba lihovin, nakladatelství BETA 2004, str 48. Ovšem bez pivovarských kvasnic to nepůjde. Také to můžete dělat postupem, který Vám radí, host 180.2 z 22.12., ale já bych to, tak rozhodně nedělal. Na žitné jsou zajímavé ty chutě, které se do destilátu dostávají právě štěpením škrobu na sacharozu, která je již po rozkladu na monosacharidy schopná zkvasit. Podrobnější postup Vám mohu poslat, nemáte-li citovanou monografii. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.180.2 (?)
23.12.2010 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě jsem zapoměl, že nedávám kvasnice. To je potom úplně jiná chuť a dost špatná. Záleží taky na délce kvašení, kolega nechal kvasit 4 týdny a vypálil z dávky 10 litrů 49%. Já napálím 25-27 litrů 53%.

 

Lukas

Připojit reakci
      

Jak vyrobit kvas na žitnou?


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.61.6 (?)
23.12.2010 21:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s Ing. Šlosarem, že na kvalitní nápoj je třeba rozštěpit polysacharidy z obilí. Na rozdíl od něj si ale myslím, že škrob neobsahuje pentózy, tudíž se neštěpí na sacharózu, nýbrž na maltózu.To je ovšem v praxi nepodstatné.

Připojit reakci
         

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.22.251 (?)
24.12.2010 12:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co takhle vyrobit zelený slad? Postup se dá najít v odborných knížkách. Nebo koupit již hotový suchý slad? Před několika lety byla cena 800,- za 100 kg. Nechat sešrotovat a buď zakvasit s troškou cukru, nebo nechat proběhnout enzymatické pochody jak při výrobě piva a zakvasit. Dalším způsobem je sehnat slité zbytky piva z hospody a vypálit. Má někdo další nápad?

Připojit reakci
            

Jak vyrobit kvas na žitnou?


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.61.6 (?)
25.12.2010 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Koupeným sladem (teoreticky i vyrobeným naklíčením) lze enzymaticky rozštěpit škrob v domácím žitě.
    Pálenku ze slitých zbytků piv jsem chutnal, samotný původ kvasu mi ovšem jaksi kazil výsledný dojem.

Připojit reakci
            

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.126.147 (?)
12.1.2011 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si vyrábím slad i kvas z neho sám, není potřeba přidávat žádný cukr, výtěžek je zhruba 3.5 litru (70%) na deset kilo sladu.

Připojit reakci
               

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.180.9 (?)
28.2.2011 7:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napiš prosím jak si připravuješ kvas. Postu jak ho vaříš, jaké držíš teploty na přestávky a jak dlouho, jaké používáš kvasnice, jak dlouho kvasí, při jaké okolní teplotě. Předem díky za odpověď.

Připojit reakci
                  

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.126.147 (?)
13.3.2011 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příprava sladu- jeden až dva dny máčet obilí (pšenice, žito, ječmen), chce to měnit vodu a míchat. potom nechat naklíčit. Já používám lísky na ovoce, na dně muší pletivo, vrstva tak pět centimetrů, překrýt folií. Během klíčení obracet -obilí se zahřívá. Když je klíček zhruba stejně dlouhý jako zrno, usušit. Napřed při pokojové teplotě, pak dosušit v troubě zhruba na 50-60 stupňů. Poté odrolit kořínky a klíčky, aby zůstala jenom samotná zrna. Pak nechávám odležet tak dva měsíce. Po této době zrna našrotuju. Pak už vařím. Na 10 litrů vlažné vody dávám tři kila sladu. Pomalu ohřívám na 53 stupňů, na této teplotě držím zhruba třičtvrtě hodiny, pak zvýším na 63 stupňů, zase držím tak hodinu a půl pak zvyšuju na 72 stupňů a držím tak hodinu. Nechán vychladnout a scedím přes punčochu. Kvasit dávám jenom tu vodu, hustý vyhodím. Dám do demižonů, přidám trochu obyčejných pekařských kvasnic, demižony uzavřu kvasnou zátkou a nechám normálně při pokojové teplotě rozkvasit. Kvašení se rozjede během jednoho dne a pak dám do chladnější místnosti, protože kvašení je fakt hodně bouřlivý. Kvasit nechávám, dokud přes kvasnou zátku probublává CO2. Většinou to trvá zhruba týden. Pak už zbývá jenom vypálit. 

Připojit reakci
                     

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.205.81 (?)
27.6.2012 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Môžete mi vysvetliť ako žito klíči? dáte ho do uzavretej nádoby bez svetla a prikrijete foliou? a ono vyklíči iba so svojej vlhkosti -bez žiadnej pridanej vody?

Připojit reakci
                     

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.228.59 (?)
29.9.2017 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer.

Z nedostatku ovoce budu poprvé dělat pálenku z kukuřice.

Teoreticky mám všechny informace, které potřebuji.

Jediné, čemu nerozumím, proč se naklíčená zrna suší, proč se nemohou ihned našrotovat a dále zpracovávat.Odpověď jsem našel v případě, kdybych vyráběl slad pro výrobu piva, ale pro destilaci tomu nerozumím.

díky za případné reakce

Připojit reakci
                        

Jak vyrobit kvas na žitnou?


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.236.1 (?)
29.9.2017 20:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to nevím, ale myslím si, že se zrna suší ze dvou důvodů. 
1. V suchém stavu se z nich lépe odstraňují klíčky, které do mladiny nepatří
2. Slad se vyrábí ve sladovnách, ne v pivovarech. Mokrý slad by během skladování a transportu zplesnivěl.
   Pokud naklíčená zrna pomelete, asi to taky zkvasí. Otázkou je, neprojeví-li se to negativně na chuti kvasu potažmo destilátu.

Připojit reakci
                           

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.19.119 (?)
1.10.2017 20:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušení sladu zastaví sladovací proces v zrnu a také napomůže k lepšímu oddělení klíčků a kořínků. Tím se získá pivovarský slad, a tzv. „sladový květ“ (to jsou ty oddělené klíčky a kořínky), který má obdobnou „sladovou mohutnost“ jako slad samotný. Dříve se používal v Lihovarnictví, dnes se pravděpodobně „zkrmuje“. Taky se používal „zelený slad“ tj. slad s klíčky cca o 1/3 většími, které se neodlamovaly a slad se nesušil. Jen se lehce podrtil a přidal ještě čerstvý k plodině určené ke zcukření. Samozřejmě se muselo pohlídat, aby ho nenapadly plísně. Proto se na každou záparu připravoval čerstvý. Pro pracnost s tím spojenou, se v současné době využívají průmyslově vyráběné enzymy, nebo se nakoupí pivovarský slad. Ve vašem případě to zeslazené obilí v zápaře můžete použít i bez toho sušení… ale ty zcukřovací teploty a doby zdržení dodržte.
Slad se vyrábí ve sladovnách…
Do cca 50-60 let minulého století (XXcentury), měl každý větší (nebo význačnější) pivovar vlastní sladovnu v areálu. Dodnes se ti „přední pivovary“ vlastní sladovnou chlubí, nebo alespoň inzerují, že jim nějaká sladovna připravuje vlastní slad jen pro jejich potřebu.
nevím, ale myslím
V technických oborech dříve platilo - myslet znamená houby vědět (což nám přednášející neopoměli vždy připomenout …),... u humanitních věd“ toto neplatí, tam se dá „lidově řečeno okecat“ úplně všechno…
Snad jsem vám pomohl … přeji hezký den.

Připojit reakci
                           

Jak vyrobit kvas na žitnou?


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.236.1 (?)
2.10.2017 18:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V technických oborech dříve platilo - myslet znamená houby vědět (což nám přednášející neopoměli vždy připomenout …),... u humanitních věd“ toto neplatí, tam se dá „lidově řečeno okecat“...

Ano. Naštěstí nejsme na biotechnologickém sympoziu, nýbrž na diskuzním fóru amatérských zahrádkářů, kde si každý může napsat dokonce i to, co si jen myslí. Bez ohledu na to, že mnohým se po době, kdy se to nesmělo, stýská.

Dodnes se ti „přední pivovary“ vlastní sladovnou chlubí, nebo alespoň inzerují, že jim nějaká sladovna připravuje vlastní slad jen pro jejich potřebu.

Rád bych tomu věřil. To, co jsem o sladu ve zkratce napsal výše, mi říkal ředitel bruntálské sladovny, když jsem si tam kupoval výtažek. Nevím, kolik (a jestli vůbec) z více než 300 českých pivovarů má exkluzivního dodavatele sladu. Troufám si říci, že drtivá většina nikoli. Ředitel taky pravil, že situace je ještě horší. České slady a chmel patří k nejlepším, ne však nejlevnějším. Pod tlakem konkurence tak pivovary nakupují levnější suroviny ve vzdálené cizině. A tato praxe se nevyhýbá (to je překvapení!) ani pivovarům v majetku nadnárodních společností. 

Připojit reakci
                           

Jak vyrobit kvas na žitnou?


Standa von Königgrätz (572) - xxx.xxx.248.223 (?)
2.10.2017 20:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ukrajina není zas tak vzdálená cizina. Navíc přepravní náklady na zrno ječmene a hotový sušený slad jsou téměř totožné, takže proč vozit zrno do země kde je drahá práce (minimální mzda + minimální daně určené předvolebními sliby), když lze vozit hotovou komponentu.

SfK

Připojit reakci
                           

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.5.151 (?)
3.10.2017 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic lepšího a smysluplějšího než napsal host - xxx.xxx.19.119 (?)

1.10.2017 20:13 k danému tématu napsat nejde.

Rafael.

Připojit reakci
         

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
26.12.2010 13:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lituji, ale já jsem nikdy do žádného "vlákna"  nenapsal, že by škrob obsahoval pentozu. Naopak je mi známo, že se tento polysacharid štěpí enzymaticky na 4 molekuly glukozy (lit.: Malleova B., Schmicklova H. Domácí výro ba lihovin, BETA 2004, str.49). Je mi znáno, že enzymatickou hydrolýzou lze připravit ze škrobu disacharid maltozu ,ale to je tak asi vše. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Jak vyrobit kvas na žitnou?


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.65.50 (?)
26.12.2010 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napsal jste 23.12. 2010:
...chutě, které se do destilátu dostávají štěpením škrobu na sachrózu...

V odpovědi jsem se upsal - spletl jsem si pojmy fruktóza a pentóza.  Samozřčejmě, fruktóza je hexóza. Správně mělo být:
Na rozdíl od něj si myslím, že škrob neobsahuje fruktózu, tudíž se neštěpí na sacharózu nýbrž na maltózu.

Připojit reakci
               

Jak vyrobit kvas na žitnou?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
26.12.2010 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lituji, ale opět se mýlíte. Letmým pohledem do Organické chemie, autoři: Červinka O, Dědek V,, Ferles M: SNTL Praha 1980 str.577, pro přesnost cituji: Zdařila se biosyntéza sacharozy z D-glukozy a D-fruktozy v přítomnosti mikroorganismů Pseudomonas sacharophylla. Takže pro upřesnění: škrob, coby polysacharid obsahuje fruktozu a pokud s tím nesouhlasíte, vyřiďte si to s citovanýmim autory učebnice. Zdraví Petr Šlosar

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017180
Test na metanol5110.12.201761528
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017546
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718096
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713773
Manipulácia s kvasom424.11.2017497
Kompotovice714.11.20175865
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172938
destilační přístroj102910.11.20171286419
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717408
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171007
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714912
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172676
Repák + řepná pálenka253.11.201750045
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722053
Pálení Matolin530.10.2017703
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728126
Švestkovy kompot616.10.2017803
Archivace slivovice5712.10.201729839
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104967
Samosběr švestek?11.10.2017444
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302747
Kvas Oskoruse6228.9.201757944
Pálenka z dýně5528.9.201737826
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171256
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775987
Voda do kvasu?1918.9.20172115
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743909
Ražná - ražovica1018.9.201726941
Destilace vína - vínovice5216.9.201777154
Kvas z jahod411.9.2017630
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171447
Zakalená slivovice1685.9.2017186410
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177053
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742554
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111318
Destilát z kukuřice2611.8.201764284
Kompotová jamovice2031.7.20171971
Domácí ořechovice9330.7.2017155655
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017661
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů