Jak nejlépe a čím vyčistit demižony před naplněním slivovicí



Michal ze Sudic - (17) - 11.117 (?) 
12.1.2015 18:09, zobrazeno: 14162x

Dobrý den přátelé,

rád bych se Vás zeptal jak a čím (saponát) myjete demižony před naplněním nové slivovice, či vína.

Děkuji za odpovědi.

Michal ze Sudic

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 111.40 (?), 12.1.2015 21:49

nejlépe říčním štěrkem s vodou a dobře vypláchnout, saponátem bych to nedělal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 12.1.2015 21:49

Horká voda je nejlepší.

Ještě lepší je demižón na slivovici nepoužívat na nic jiného. Pak můžete lít novou pálenku do demižónu, kde jsou poslední dva hlty slivovice staré.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.1.2015 0:45

Asi tak. Voda a kamínky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 233.132 (?), 13.1.2015 20:46

Horkou vodou bych to nedělal, demižon může prasknout, Už se mi to stalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 13.1.2015 21:06

To nesmíte lít horkou vodu do demižónu studeného, ale do demižónu předehřátého. Teplota nalévané vody by měla být maximálně o 30°C teplejší než předchozí určená k předehřátí. Tedy prakticky když je na dvorku či v dílně chladno tak kolem 15°C, první voda co do demižónu nalejete bude mít maximálně 45°C. po vychladnutí na 30°C ji vylijete a nalijete vodu teplou 60°C kterou předehřejete demižón na 50°C. Tu už nemusíte vylévat a můžete do ní míchat vodu horkou a později téměř vařící. Taky si musíte dát pozor, aby jste prudce neochladili vnější povrch (např položením na mokrý studený beton).

Pro ujasnění přibližně

  • ledová pod 4°C
  • studená od 5°C do 19°C
  • vlažná 20 - 29°C
  • teplá 30 - 54°C
  • velmi teplá 55 - 66°C
  • horká 66 - 79°C
  • velmi horká 80 - 95°C
  • vařící nad 96°C

Pokud potřebujete demižónem manipulovat bez rukavic, pak by teplota povrchu neměla být nad 60°C, protože hrozí, že tak teplý předmět v ruce neudržíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 105.107 (?), 14.1.2015 7:25

Pokud je demižon hodně špinavý bylo by vhodné mytí roztokem hydroxidu sodného (louh). Pozor při rozpouštění vzniká teplo a je to silná žíravina. Případně sodou - ta je slabší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 14.1.2015 10:27

Jj, mytí louhem je nejlepší hned po použití. Tedy třeba po stočení vína do lahví tak, aby nedošlo k přischnutí kalu na stěny a dno.

Před použitím po delším skladování prázdného pak stačí vypláchnout jen vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika