Jablkovy kvas meranie cukru



EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 208.104 (?)
13.11.2018 19:43

Ja si myslím, že nemá zmysel ďalej o tom diskutovať.

Naše názory sú na meranie zbytkového cukru v prekvasených kvasoch diametrálne odlišné.

Bol by som nerád, aby sa naša debata zvrhla na dokazovanie čo, kto, kedy a ako napísal a ako to myslel. Myslím že na podobné doťahovanie sa nezníži ani jeden z nás.

Ja si "bohužial" stojím za svojím názorom. Nemám pocit že ma niekto dokáže presvedčiť o opaku.

Pred pár rokmi, keď sa mi dostal do rúk môj prvý refraktometer bol som z neho rovnako nadšený ako Vy pán Rafael. Ale postupom času som narazil na jeho limity. Vykvasený kvas obsahuje toľko zložiek rozličnej povahy, a čakať že refraktometer v ňom zmeria presný obsah cukru je prinajmenšom naivné. Ale to nič nemení na tom, že refraktometer je skvelý prístoj na meranie obsahu cukru v roztokoch s obsahom cukru a čerstvých ovocných šťavách.

Ak ste si všimi, tak cukromer alebo muštomer som v mojich príspevkoch nikdy nespomenul. Tie pracujú na úplne inom princípe. Verím, že cukromer je do určitej miery celkom dobré vodítko na zhodnotenie kvasu pred destiláciou. Použtie digiálnych refraktometrov hodnotiť nemôžem, lebo žiadny nevlastím a nemám s nimi ani žiadne praktické skúsenosti.

Verím, že máte bohaté skúsenosti. Nejaké som nazbieral aj ja. :) Akú majú kvalitu nedokáže pravdepodobne posúdiť ani jeden z nás.:)

           S pozdravom...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 237.32 (?), 12.11.2018 7:26

tak v piatok som bol palit slivky a tie kvasy co som spominal so zbyytkovym cukrom 9-11Bx boli podla majstra velmi kvalitne. celkovo vyslo zo 180l kvasu po nariedeni 20l vonavej 52ky, na ktoru mi pan palic povedal, ze ju zoberie vzorku na sutaz :) takze velka spokojnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 208.104 (?), 12.11.2018 17:02

Stále nechápem prečo niekto používa refraktometer na meranie vykysnutého kvasu. Pripadá mi to ako snaha zmerať množstvo alkoholu teplomerom...:) Refraktometer nie je na to určený! Čítam tu aj príspevky, zdá sa skúsených pestovateľov ktorí veria že refraktometer dokáže v prekvasenom kvase zistiť množstvo cukru. Potom sa ani nečudujem menej skúseným záhratkárom že bez váhania preberajú tieto chybné techniky. Absolútne nechcem spochybňovať vedomosti autorov niektorých príspevkov. Pravidelne píšu príspevky ktoré vo veľa prípadoch majú aj hlavu aj pätu. Preto ma zamrzí keď vidím ako sa držia zubami nechtami mýtu, že refraktometer dokáže odmerať množstvo zbytkového cukru v prekvasenom kvase.

Áno, refraktometer je zaujímavá "hračka".Je pekný a rýchly (ako pištolník v kultovom westerne) :) Dokáže s dosť veľkou presnosťou odmerať cukornatosť čerstvého ovocia. Jeho nesporná výhoda je v tom, že to dokáže aj z malej kvapky. Pri zakladaní kvasu je to dobrý ukazovatel kvality použitého ovocia. Ale nemali by sme preceňovať jeho schopnosti!

Naozaj si myslíte že ak meriate vykysnutý kvas refraktometrom, a ukáže vám hodnotu 11°Brix..tak je v ňom ešte 11 kilogramov cukru/100L???

Pripravujem niekoľko kvasov ročne. Verím že je tu veľa pestovateľov s oveľa väčšími vedomosťami a skúsenosťami. Napriek tomu si dovolím tvrdiť že kvalita a pripravenosť kvasu na destiláciu sa určuje inak ako meraním refraktometrom!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 55.32 (?), 12.11.2018 20:29

Naozaj si myslíte že ak meriate vykysnutý kvas refraktometrom, a ukáže vám hodnotu 11°Brix..tak je v ňom ešte 11 kilogramov cukru/100L???

Tohle tady nikdo nikdy netvrdil.
Jen to, že je to údaj orientační a k nějakým přesným analýzám nepoužitelný. Tady a i v různých seriozních zdrojích se tvrdilo, že pokud kvas po delší době ukazuje ještě 11°Bx rozhodně není dokvašený. O dokvašeném kvasu se dá hovořit pokud refraktometr ukazuje hodnoty kolem 5°Bx.
Samozřejmě se musí brát v úvahu, že pokud kvas má při zakládání např. 25-30°Bx nebo i více, tak v běžných podmínkách je ta hodnota 11°Bx už konečná. Ale za to refraktometry nemůžou. Za to může vysoký obsah lihu který kvašení ukončí a ne nepřesnost refraktometrů.
Každý kvas, každé dezertní víno, každá medovina kterou jsem kdy vyrobil jsem měřil refraktometrem, obsah alkoholu zpočátku zjišťoval destilační zkouškou a všechny údaje byly pro domácí účely použitelné.
Tak proto začínám být už na tu dohenestaci refraktometrů tady až alergický.
Nikomu nic nebrání si to sám vyzkoušet. Udělat si pár referenčních roztoků lihu s vodou, do nich přidávat cukr, nebo cukerný sirup a měřit. Pak si to přepočítat přip. porovnat s měřením klasickým ponorným hustoměrným cukroměrem...
(Ono vlastně i na ten hustoměr který já osobně rád nemám a ukazuje úplně jiné údaje než refraktometr který používám už skoro 40 let se dá zvyknout. Jen to chce čas, zkušenosti, ale hlavně ty dva údaje nezaměňovat nebo nepokoušet se je LAICKY přepočítávat nebo LAICKY porovnávat!!!)!


Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 208.104 (?), 12.11.2018 22:27

Vážený pán Rafael,

    ani som nedúfal že nezareagujete. Vaša záľuba v refraktometroch mi nemohla uniknúť. Je úsmevné aká silná je Vaša viera v tieto optické prístroje:)

...tohle tady nikdo nikdy netvrdil.

Ale tvrdil!  Asi si už nespomínate na diskusiu pod názvom "kolik cukru má být v kvasu při pálení"

Budem Vás citovať...  "Ale to nic nemění na faktu že je to nejrychlejší, nejjednodušší a v praxi nejpoužívanejší způsob meření zbytkového cukru ve vínech a kvasech".

...a je toho viac, kde tvrdíte že refraktometerom sa dá odmerať obsah cukru vo vykvasenom kvase. Nebudem sem tie príspevky zbytočne vypisoveť všety. Nie je mojou úlohou ani cieľom presvedčiť Vás o tom že je to tak.!

tak proto začínám být už na tu dehonestaci refraktometrů tady až alergický...

Ale to nemusíte! Ja refraktometer v žiadnom prípade nedehonestujem. Podľa mňa je to jeden skvelý prístroj. Ak sa používa na to, na čo je určený dokonca dáva aj veľmi presné hodnoty. Ja len tvrdím, že obsah cukru v prekvasenom kvase určiť nedokáže. Ale to je v poriadku, lebo na to nie je určený.

Nechcem aby ste tieto riadky vnímali ako útok na Vás, to by ma mrzelo. Jednoducho máte len iný názor ako ja. 

Ak niekoho zaujíma ako dokáže alkohol skresliť meranie obsahu cukru v roztoku nech si urobí malý test: Ak dáte do 100ml vody 6gramov cukru tak vám refraktometer ukáže 6°Brix   Ak do tohoto roztoku pridáte X mililitrov alkoholu ako sa zmení meranie?

S pozdravom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 53.50 (?), 13.11.2018 0:54

Ano, to je dobrý nápad.

Ta praktická zkouška měřením, zahušťováním nebo zřeďováním lihovo-vodným-cukernatých roztoků a jejích měřením refraktometry a hustoměry.

Snad pak nebudete argumentovat tím, že tak to dělat nejde. Že měření zkreslují i některé složky mimo výše uvedených. 

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 208.104 (?), 13.11.2018 19:43

Ja si myslím, že nemá zmysel ďalej o tom diskutovať.

Naše názory sú na meranie zbytkového cukru v prekvasených kvasoch diametrálne odlišné.

Bol by som nerád, aby sa naša debata zvrhla na dokazovanie čo, kto, kedy a ako napísal a ako to myslel. Myslím že na podobné doťahovanie sa nezníži ani jeden z nás.

Ja si "bohužial" stojím za svojím názorom. Nemám pocit že ma niekto dokáže presvedčiť o opaku.

Pred pár rokmi, keď sa mi dostal do rúk môj prvý refraktometer bol som z neho rovnako nadšený ako Vy pán Rafael. Ale postupom času som narazil na jeho limity. Vykvasený kvas obsahuje toľko zložiek rozličnej povahy, a čakať že refraktometer v ňom zmeria presný obsah cukru je prinajmenšom naivné. Ale to nič nemení na tom, že refraktometer je skvelý prístoj na meranie obsahu cukru v roztokoch s obsahom cukru a čerstvých ovocných šťavách.

Ak ste si všimi, tak cukromer alebo muštomer som v mojich príspevkoch nikdy nespomenul. Tie pracujú na úplne inom princípe. Verím, že cukromer je do určitej miery celkom dobré vodítko na zhodnotenie kvasu pred destiláciou. Použtie digiálnych refraktometrov hodnotiť nemôžem, lebo žiadny nevlastím a nemám s nimi ani žiadne praktické skúsenosti.

Verím, že máte bohaté skúsenosti. Nejaké som nazbieral aj ja. :) Akú majú kvalitu nedokáže pravdepodobne posúdiť ani jeden z nás.:)

           S pozdravom...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 237.32 (?), 14.11.2018 11:57

Tak ja pridam este jednu poznamku. vcera som schvalne robil pokus s refraktomerom. Do pohara vody som pridal asi 2 velke lyzice cukru a zmeral som cukornatost pri teplote 20 stupnov. vysla mi 11 Bx. potom som postupne po malych davkach prilieval potravinarsky 80% lieh. kazdu davkou sa obsah cukru zvysoval. po pridani neceleho 1dcl do cca 3dcl rozotoku som nameral cukor 15 Bx.

takze tu mate prakticku ukazku ako alkohol vo vykvasenom kvase, vyrazne skresluje pre merani refraktomerom, obsah cukru v kvase. 

preto je pravda, ze meranie refraktomerom obsah cukru v kvase je VELMI orientacne. viac presnejsie je meranie cukromerom, kedy treba odobrat z kvasu must, prefiltrovat a zmerat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 53.50 (?), 14.11.2018 12:33

Díky za zveřejnění Vašich pokusů.

Jen mi přijde trochu divné, když už jste se do toho dal, že jste ty roztoky taky nezměřil cukroměrem - hustoměrem.

Pro porovnání...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 14.11.2018 12:58

Porovnanie hustomer vs. refraktometer by aj mňa zaujímalo. Posledné roky merám iby refraktometrom, zatiaľ mi tie hodnoty viac-menej sedeli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 14.11.2018 14:22

no ak mam pravdu povedat, tak som nemal vobec cas, robil som to narychlo. ale urcite este spravim este meranie aj s cukromerom. take celkove porovnanie, aby sme mali nejaky realny obraz o rozdieloch. urcite budem merat aj objem alkoholu v roztoku. skusal som to aj teraz len refraktomerom, ale tomu moc neverim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika