Jablečný kvas



host - 84.130 (?)
5.11.2012 12:19

Víte, ty kvasinky jste měl mít tak 2 dny před drcením jablek (a připravit z nich "rozkvas"). Teď se budou, proti těm "divokým", asi těžko prosazovat! A taky plnit sudy max. na 3/4 objemu, jinak vám můžou "přetéci" když vam naskočí kvašení.

Zdravím. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 8.11.2011 18:38

...nejprv čti... tady nic nemyji, to za prvé a za druhé do drtě bych vodu nedával, protože drť mám jak pyré a vodu nepotřebuje a převařenou proto, protože ne každá voda je přijatelná, pitná,nezávadná a něco pokazit, tak ji raději převařím, nějaký ch pár litrů mě nezabije, než zkazit kvas kvůli vody

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 8.11.2011 22:28

Voda z vodovodu JE obvykle zcela pitná.

Tady píší podobní lidé co si kupují vodu v PET lahvích v domění jak je nezávadná a přitom je plná stop chemikálií z PET a pomnožených bakterií po několikaměsíčním skladování v horku...

Nebo tací, co vypeckovávájí třešně do kvasu)nebo oplachovači jablek utržených ze stromu a před postrouháním do kvasu nejlépe 3 x vypraných v převařené vodě) (už jsem to na Zahrada.cz také četl)

Prozradím vám tajemství, jablečná drt se v sudu dusá rukama(to jsou ty dvě končetiny co jdou z horní části trupu) A dělá se to proto že škodlivé bakteri se množí za přítomnosti kyslíku a tedy dusáním se vytěsní kyslík ze spodních částí kvasu.Čemuž samozřejmě napomůže i voda s cukrem a navíc přidaný cukr ještě více podpoří kvašení a následně více alkoholu zabrání i kažení kvasu... Navíc se do sudu vleze podstatně více kvasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 10.11.2011 14:56

Myslím, že předvedená diskuse je klasická ukázka toho, jak to nemá vypadat. Tolik invektiv a tak málo rozumných názorů, o radě jak naložit se suchou jablečnou drtí ani slovo. Vlastně ano, jeden názor velmi zajímavý jsem zaznamenal, totiž radu Dr Vysloužila přidat jablečný mošt. Určitě by to budoucí kvalitě jablkovice pomohlo, ale kde ho vzít. Domnívám se, že neexistuje rodina, kde by manželka prohlásila, že takové množství moštu v domácnosti se nezkonzumuje a velela zpracovat mošt jinak. Josef Souček ve své knize Výroba destilátů z vlastního ovoce na str. 47 a 50 doporučuje naředit vodou, Malleova, Schmicklova v knize Domácí výroba lihovin specifikují toto množství vody na 1/3 objemu drtě. O důvodech se nepíše, ale je mi jasné, že jsou nejméně dva. Především se tím vyžene z drtě vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů a dále se tím vytvoří kapalné prostředí pro množení kvasinek, které k tomu také potřebují asi týden kyslík. Po této době je ale nutné kvas nejlépe hermeticky uzavřít přes vodní uzávěr a nechat kvasinky dýchat anaerobně. Rozhodně nikomu nedoporučuji, aby zakládat kvas z trhaných jablek, je v nich přemíra kyselin (dále Dýcháni ovoce v knize J. Součka, str. 21), padaná jsou mnohem vhodnější a pokud se dají odstranit stopky, tím lépe. Jestli se autoři knih o ovocných destilátech v něčem naprosto shodují, tak je to v názoru na čistotu jablek, event. hrušek. Toto je prostě kategorický imperativ hlavně proto, že nečistoty vytvářejí skvělé prostředí především pro máselné bakterie, které se projevují především odporným zápachem kvasu. Takže samozřejmě žádná převařená voda, stačí hadice a jablka či hrušky v přepravkách ve vhodné vrstvě podle znečištění. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.222 (?), 10.11.2011 18:57

Pekny vecer vsem,  tak ja uz jsem ode dneska chytrejsi :-).  Pan Slosar ve veci cim doplnit cerstvou drt mi velmi ochotne poradil, cili zaden cukr s vodou,... nybrz kvasinky. Takze dovolim si uvest presne podle receptu - jeste jednou moc dekuji pane kolego.

Na padesat litru pomletych pekne sladkych cistych cervenouckych jablicek z hor prinalezi :-) :

- max 1/3 ciste pitne vody (dal jsem mirne mene)

- tri balicky susenych kultur vinnych kvasinek hlubokoprokvasejicich, prodava se po 0,6g za 8kc  

- dva balicky zivne soli pro kvaiskny :-)  - balicek 1,6g za 7kc

Roztok kvasinek vcetne te zitne soli - pomalu pri vlazne vode (cca 35st) - ve dvou dcl vody nechat odstati a nasledne spolu se zalivkou do kvasu vpraviti.

:-)

Mejte se pekne a jeste jednou Vam diky, pokud bude vzorek(y) z jablek k necemu tak vyzkousite.

Ted je tady na nasi stárni u Lyse hory hodne slunicka a dozravaji kvalitni podzimni odrudy, mala drobna nicmene velmi sladka jablka... :-)  

Zdravi

Alda Klecka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.203 (?), 10.11.2011 19:27

Kvasinky ano, snad ale pro rychlejší nastartování kvašení v ovocné břečce, kdy atmosfera CO2 dokáže kvas ochránit před vznikem nemocí kvasu. Ve vašem případě bych do kvasu s již tak nevysokým obsahem cukru vodu nepřidával, přídavkem vody sladkost ještě snížíte. Osobně bych zpracoval ovocnou drť na mošt dle rad pana Vysloužila. Pro zvýšení výlisnosti lze použít i enzym. Pro zajímavost se dovolím optat, zda jste měřil cukr v moštu moštoměrem a kolik paq ten moštoměr naměřil?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 128.30 (?), 21.7.2018 7:58
Vždy dělám jablečný kvas. Strouhám jablka do kýble vysypu do sudu zaleji vodou z vodovodu, přiměřeně aby drť nebyla suchá, posypů cukrem a tak pokračují do doplnění sudu. Vrch kvasů zásypu kýlem cukru Letos jsem použil 10 l vody na 50 l kvasů a tři kyla cukru. A pak jdu tady na fórum a čtu si co jsem vše udělal špatně a trnu. Pak jsem v palírně pochválen jak jsem se kolem kvasů dobře staral. Jediné co můžu poradit je hlavně být u svého kvasu po dodání do palírny. Pokd máte z kvasů odlité s tvrdě dolito vodou tady je ten problém hnusnéh alkoholu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 21.7.2018 9:11

V palírně Vás pochválí, protože z menšího množství kvasu nateče hodně lihu a ten platíte. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 234.79 (?), 23.7.2018 15:43
A není lepsi dát místo vody mošt?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 64.137 (?), 5.11.2012 11:13

Dobrý den.Soused mi nechal očesat jabnoň,nevěděl co s jablky.Po nadrcení mám plný sud 120l drtě.Protože jsem jablečný kvas nezakládal a přečetl jsem tu kdejaký příspěvek raději se zeptám.V plánu mám koupit čtyři balení kvasinek vinka+živnou sůl, nechat je rozkvasit.V 10l vody rozpustit 1-2kg cukru a nalít to do kvasu(mám drť suchou je to vhodné).Kvas ale bude uložen ve stodole kde mi kolísají teploty.Teď je tam okolo 10°C a až začnou mrazy bude tam klidně okolo nuly.Chci pálit až na jaře klidně v dubnu, četl jsem že jablečný kvas je stabilní stejně jako slivkový, tak snad by to šlo.Jde mi o to jestli v té stodole to mohu mít, chladomilné kvasinky asi rychle neseženu.Mohl bych dát sud k sousedovi do garáže tam je 17°C pořád ale nechci zbatečně otravovat když bych rád pálil až na jaře.Tam by bylo vykvašeno do konce roku. Kvas po týdnu hermeticky uzavřu a nechám jen bublák.Děkuji za rady

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 84.130 (?), 5.11.2012 12:19

Víte, ty kvasinky jste měl mít tak 2 dny před drcením jablek (a připravit z nich "rozkvas"). Teď se budou, proti těm "divokým", asi těžko prosazovat! A taky plnit sudy max. na 3/4 objemu, jinak vám můžou "přetéci" když vam naskočí kvašení.

Zdravím. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika