Jablečný kvas



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
flader - (21) - 248.250 (?) 
12.10.2013 12:56, zobrazeno: 62245x

Dobry den, chcel by som sa spytat, ako spravne zalozit jablcny kvas. Nemam s tym nijake skusenosti a je mi luto jablka len tak vyhodit, mame ich trosku viac nez doma spotrebujeme. Hlavne by som chcel vediet ci jablka len nakrajat, alebo nastruhat a ako je to s dosladzanim... 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 178.235 (?), 13.10.2013 19:10

Na toto téma stačí přiložený odkaz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
flader - (21) - 248.250 (?), 13.10.2013 21:23

temy uz som rpechadzal, ale vacsinou sa tam debata tocilen okolo pouzivania jablcnej drte a jablcneho mustu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 239.65 (?), 13.10.2013 23:53
Tak ja kdyz jsem zakladal jablecny kvas, jablka jsem posrotoval na struhadle na repu, kdyz byly asi 3/4 sudu hmoty tak jsem zbytek doli vodou ve ktere jsem rozmichal cukr a par kapek enzymu na rozklad pektinu. Protoze je chladneji pridal jsem i podle navodu vzejite kvasinky a poradne promichal. Na sud jsem dekl jenom prilozil.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 199.211 (?), 14.10.2013 8:05

Důležitá otázka na Vás. Jaký produkt chcete vyprodukovat z jablečného kvasu Kalvados nebo Jablkovici, pokud si odpovíte na tuto otázku, bude dále ulehčeno odpovídání jak kvas připravit a jak ho vést. Případně co chcete dále vědět.

Pokud by finální produkt měl Kalvados bude cesta trochu náročnější, zde kvas neobsahuje pevný podíl jablek, ale jen štávu-mošt. Kvas by se měl vést stejně jako by jste připravoval jablečné víno. Já ale nepouživám doporučené množství curku(pro stolní 110g na litr moštu, ale dám "jen" (a to bude určitě trnem v oku jiným čtenářům), na 50/l 1kg cukru. Přidám kvasinky (buď v pŕedstihu kvasinky Vínka, nebo když je ješte burčák tak burčák). Víno nechám vykvasit, stáhnu z kvasnic. Po stáhnutí by víno mělo dokvasit připadné docukřit. Osobně dále nedocukřuji. V tento moment je možné jet do pálenice, nebo ješte pár týdnu nechat víno "dokvasit" zase stáhnout z kvasnic a jet pálit. Po vypálení Kalvados uskladnit v dubových či akátových sudech nebo v připadě nevlastnění sudu umístnit do demižónu pár dubových ći akátových třisek/hoblin a nechat mirně pootevřený demižón po 6-12měsíců nechat pálenku zrát.

Na proti tomu jablkovice je v připravě jednoduší, jablka se zbaví stopek, pošrotují se a uloži se do bečky, nemá te-li štavnatá jablka dejte více moštu neź drtě. Přidá se 1kg cukru na 50l, kvasinky a nechte kvasit. Osobně s kvasem míchám, aby deka neoschla a nevznikal tam nežádoucí křis. Po vykvašení šupem do pálenice.

Samozřejmě, že u ubou dvou postupů je důležité mít kvalitní surovinu- jablka, která musí být čistá a zdravá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.10.2013 9:14

Pro pěstitele, kteří majím jablek dost a s kvasem jezdí do pálenice (kde neplatí čas  páleníka a spotřebovanou  energii nýbrž jen cenu zdaněného  lihu) mám jednoduchou radu. Naložte kvasy dva, stejného množství.  Jeden ze zcela vyzrálých jablek podrcených bez cukru, maximálně s moštem nebo trochou vody a druhý podle zaručených receptur s 2-10 % cukru  . Použijte čisté ovoce, čisté nádoby a předem připravený zákvas. Po 6 týdnech kvašení při 15 stC oba kvasy nechejte vypálit.  Toho z čistých jablek bude samozřejmě méně. Rozdíl Vám napoví, kolik máte v jablečném destilátu přidané cukrovice.  Po opakovaném ochutnání pak  sami zjistíte, které pálenky bude v láhvi ubývat rychleji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 23.20 (?), 19.9.2015 21:24

Zdravim co ja vim tak pokud kvas dela a pali palenice je primo ze zakona zakazano pridavat cukru do kvasu navic to zpusobuje trpkou pichavou chut i kdyz jak ctu diszkuze cast lidi pridava cukru teprve s touto problamatikou zacinma precetl jsme nekolik kmich o paleni a zakladani kvasu a vetsina nazoru je takova ze cukr nepridavat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 147.38 (?), 14.10.2013 19:46

pokud si pozorně přečtete publikaci,,calvados po lopatě"tak zjistíte že oba výše popsané postupy jsou možné a správné ale nikdy nevyrobíte Calvados neboť samotný nazev" Calvados " je chráněná ochranná známka a tudíž používání názvu Calvádos je a mělo by být trestné.I takto vyrobený destilát se dále zušlechťuje ale ne tak jak popisujete, mimo jé vsudech originál zraje min.3 roky

Vámi uvedený postup s demižony taktéž není úplně v souladu se zákonem/používání třísek tzv.chipsů/

přeji všem hodně kvalitních destilátů

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.10.2013 23:41

Nebuďte tak úzkoprsý na slovíčka. Slovo Kalvádos je už natolik zobecnělé, že se jím v běžném hovoru nazývá i jablkovice (ochrannou známku nikomu neberu). Tak jako vinaři vyrábějí domácí šampaňské, pálíme z vína koňaky, z obilí wisku, pijeme tuzemský rum a na jídlo sypeme parmezán značky Grand Moravia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 23.89 (?), 15.10.2013 14:01

Tak to se tedy povedlo... vy "purista" najednou vyčítáte "slovíčka" někomu jinému a to když připomene správné názvosloví.

Já si též nemohu zvyknout, když slyším "velkopanské vychloubání" o Kalvadosu, Wisce, či koňaku..., ve skutečnosti však maximálně pálence... ono to totiž, u toho názvu začíná.  

Tím nechci říci, že nelze v domácích podmínkách docílit i vynikajících pálenek a destilátů... jen s těmi názvy bysme měli, tak trochu šetřit!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika