Již to tu bylo několikrát popsáno : invertní cukr (invertázu) dostanete z obyčejného roztoku řepného cukru (rozpuštěná sacharózy) okyselením a povařením (stačí tak půl hodiny). Je zbytečné jej kupovat za drahý peníz!! Na okyselení lze použít jakoukoli kyseliny (citronovou, chlorovodíkovou nebo i sírovou...) stačí opravdu jen malé množství.
Recept na přípravu : Směs 1 000 g řepného cukru (nejlépe krystalu) a 240 – 320 ml vody se zahřívá (za stálého míchání) na vroucí vodní lázni, tak dlouho, až se cukr rozpustí (zahřívání přímým plamenem nelze doporučit, neboť při tom cukr karamelizje a výrobek je silně zbarvený). Vzniklý sirup se potom okyselí přídavkem 1ml konc. HCl (chem. čisté) a udržuje se ještě půl hodiny při teplotě 80oC. Potom se kyselina otupí přídavkem práškové jedlé sody cca - kávová lžička
(do neutrální reakce – zkouška lakm. papírkem, nebo jiným pro stanovení pH …) a po vychladnutí lze použít k dalším účelům.
Připravuje-li se invertáza pro ovocné zápary, není nutné ji neutralizovat.