Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Hrušky, páliť alebo počkať?

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?)
2.10.2019 12:17, počet návštěv: 1255
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, prosím o radu.

Mám založený kvas z hrušiek, cca2/3 sú Wiliamsky a 1/3 Clappova. Kvas bol založený presne pred mesiacom tj 2.9. Hrušky boli podrtené a na 120 litrový sud bolo pridaných 2kg cukru rozpustené cca v 10litroch vody. Hneď na druhý deň to začalo búrlivo kvasiť, až som musel odoberať aby mi to nepretieklo zo suda. takto to kvasilo cca 3 dni potom už bolo počuť len jemné šumenie. sud bol prekrytý igelitom a previazaný gumicukom. Termín v pálenici mám teraz v sobotu. Pred týždnom som zmeral refraktomerom zbytkový cukor a nameral som cca 6-7 brix. Dnes som ho zmeral znova a znova tá istá hodnota. Lenže v sude je stále počuť šumenie. Koláč je krásny iba v jednom sude je na ňom ale iba malý kúsok bielej plesne. Mám ten kvas v sobotu vypáliť, alebo počkať až šumenie prestane? Kvas bol celú dobu skladovaný v miestnosti kde sa teplota pohybovala od 14-20 stupnov. Ďakujem.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


hugovotr (547) - xxx.xxx.5.102 (?)
2.10.2019 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zbytkový cukr v rozjetém kvasu je třeba měřit cukroměrem ne refraktometrem. Tvorbu kysličníku jako známku kvašení lze ověřit třeba svíčkou nad kvasem, samozřejmě pod tím igelitem;) Clappovy hrušky musely být zralé dříve jak Williamsovy. Rozdíl je zhruba dva týdny. Jak se vám podařilo založit kvas z obou odrůd zároveň?
Připojit reakci
      

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?)
3.10.2019 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Wiliamsky šli do kvasu priamo zo stromu, Clappove som mal cca 10 dní po obratí v chladnej pivnici. Keď som ich dával do suda, nebolo ich treba ani šrotovať, stačili ich stlačiť v ruke boli makké ako blato, ale samozrejme neboli nahnité. 

Připojit reakci
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


pavelmicek (49) - xxx.xxx.29.21 (?)
3.10.2019 10:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S refraktometrem je to takto: určitě na něm nelze zpozorovat úbytek cukru každodenní kontrolou ve fázi dokvašování: za1. úbytek cukrů už je jen velmi pozvolný a kvas viditelně kvasí ještě týdny za2. přibývající alkohol vám zase zkresluje naměřenou hodnotu nahoru, takže máte pocit, že hodnota cukru je pořád stejná

K určení skutečné hodnoty je zapotřebí znát počáteční hodnotu brix a koncovou naměřenou hodnotu korigovat následující tabulkou: 

www tečka  musther tečka net/vinocalc tečka  html#monitorferment

Pokud vezmeme vpotaz že hrušky můžou mít 4brix nezkvasitelných cukrů, můžete být s kvašením prakticky na konci.

Obrázky:
Skutečná hodnota brix
Skutečná hodnota brix
Korekce refraktometru u mladiny
Korekce refraktometru u mladiny
Připojit reakci
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?)
5.10.2019 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže som dneska vypálil a pravdepodobne som dobre urobil. Z 500 litrov kvasu toho vyšlo po zriedení na 50.5% 54 litrov hruškovice. 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tis cerveny221.11.2019240
Škrábavost pálenky4719.11.201966608
Domácí pálenice1919.11.201911569
Destilat z duly (kdoule)416.11.201911835
Zakalená část pálenky1311.11.20191652
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932297
Pálenka z kdoulí208.11.201923059
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922480
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929062
Pečetní vosk114.11.20191780
Palenka z datli?103.11.20197130
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913657
Vaření hroznového vina21.11.2019330
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019519
Pálenka z dýně6030.10.201958781
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919367
Míchat lutr při 2D?528.10.20191352
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921580
Zakalená slivovice17222.10.2019237041
Dřevo do destilátu4517.10.201932062
Koupě Palírny 1614.10.20194015
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919024
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191256
Test na metanol832.10.201996629
Kvas trnky630.9.20191107
Šípkovica ako ma to2326.9.201941119
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191183
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192056
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193636
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923313
Novy kvas nekvasi712.9.20191620
Výtěžnost a cena1012.9.20192034
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191573
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019139996
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910914
Destilační přístroj193.9.20194173
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937237
Da se to este?927.8.20191545
borovička827.8.201922107
Kvas broskve226.8.20191221
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna10:52
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa17.11.2019
Jak obalit uzené maso?16.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů