Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Hrušky, páliť alebo počkať?

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?)
2.10.2019 12:17, počet návštěv: 1861
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, prosím o radu.

Mám založený kvas z hrušiek, cca2/3 sú Wiliamsky a 1/3 Clappova. Kvas bol založený presne pred mesiacom tj 2.9. Hrušky boli podrtené a na 120 litrový sud bolo pridaných 2kg cukru rozpustené cca v 10litroch vody. Hneď na druhý deň to začalo búrlivo kvasiť, až som musel odoberať aby mi to nepretieklo zo suda. takto to kvasilo cca 3 dni potom už bolo počuť len jemné šumenie. sud bol prekrytý igelitom a previazaný gumicukom. Termín v pálenici mám teraz v sobotu. Pred týždnom som zmeral refraktomerom zbytkový cukor a nameral som cca 6-7 brix. Dnes som ho zmeral znova a znova tá istá hodnota. Lenže v sude je stále počuť šumenie. Koláč je krásny iba v jednom sude je na ňom ale iba malý kúsok bielej plesne. Mám ten kvas v sobotu vypáliť, alebo počkať až šumenie prestane? Kvas bol celú dobu skladovaný v miestnosti kde sa teplota pohybovala od 14-20 stupnov. Ďakujem.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


hugovotr (549) - xxx.xxx.5.102 (?)
2.10.2019 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zbytkový cukr v rozjetém kvasu je třeba měřit cukroměrem ne refraktometrem. Tvorbu kysličníku jako známku kvašení lze ověřit třeba svíčkou nad kvasem, samozřejmě pod tím igelitem;) Clappovy hrušky musely být zralé dříve jak Williamsovy. Rozdíl je zhruba dva týdny. Jak se vám podařilo založit kvas z obou odrůd zároveň?
Připojit reakci
      

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?)
3.10.2019 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Wiliamsky šli do kvasu priamo zo stromu, Clappove som mal cca 10 dní po obratí v chladnej pivnici. Keď som ich dával do suda, nebolo ich treba ani šrotovať, stačili ich stlačiť v ruke boli makké ako blato, ale samozrejme neboli nahnité. 

Připojit reakci
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


pavelmicek (49) - xxx.xxx.29.21 (?)
3.10.2019 10:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S refraktometrem je to takto: určitě na něm nelze zpozorovat úbytek cukru každodenní kontrolou ve fázi dokvašování: za1. úbytek cukrů už je jen velmi pozvolný a kvas viditelně kvasí ještě týdny za2. přibývající alkohol vám zase zkresluje naměřenou hodnotu nahoru, takže máte pocit, že hodnota cukru je pořád stejná

K určení skutečné hodnoty je zapotřebí znát počáteční hodnotu brix a koncovou naměřenou hodnotu korigovat následující tabulkou: 

www tečka  musther tečka net/vinocalc tečka  html#monitorferment

Pokud vezmeme vpotaz že hrušky můžou mít 4brix nezkvasitelných cukrů, můžete být s kvašením prakticky na konci.

Obrázky:
Skutečná hodnota brix
Skutečná hodnota brix
Korekce refraktometru u mladiny
Korekce refraktometru u mladiny
Připojit reakci
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?)
5.10.2019 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže som dneska vypálil a pravdepodobne som dobre urobil. Z 500 litrov kvasu toho vyšlo po zriedení na 50.5% 54 litrov hruškovice. 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2826.1.202039091
Zakalená část pálenky1526.1.20202948
Palenka z vína1022.1.20201608
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116370
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202495
Kompotovice714.1.20208613
Vodka514.1.20201204
Destilace - základní dotazy506.1.202022615
Kvas bez lihu44.1.20201186
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191143
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20193014
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940768
Slad - pálení2119.12.201924408
Ředění slivovice10916.12.2019252173
Pálenka z kdoulí222.12.201924760
Dřevo do destilátu462.12.201935288
Škrábavost pálenky5125.11.201971663
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019144135
Domácí pálenice1923.11.201913804
Tis cerveny323.11.2019876
destilační přístroj105523.11.20191483085
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912534
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934155
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925260
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930962
Pečetní vosk114.11.20192526
Palenka z datli?103.11.20197814
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915409
Vaření hroznového vina21.11.2019732
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191104
Pálenka z dýně6030.10.201961318
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920824
Míchat lutr při 2D?528.10.20191888
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922313
Zakalená slivovice17222.10.2019243828
Koupě Palírny 1614.10.20195442
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920453
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191862
Test na metanol832.10.201999991
Kvas trnky630.9.20191643
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů