Hrušky, páliť alebo počkať?



host - 172.9 (?) 
2.10.2019 12:17, zobrazeno: 4082x

Dobrý deň, prosím o radu.

Mám založený kvas z hrušiek, cca2/3 sú Wiliamsky a 1/3 Clappova. Kvas bol založený presne pred mesiacom tj 2.9. Hrušky boli podrtené a na 120 litrový sud bolo pridaných 2kg cukru rozpustené cca v 10litroch vody. Hneď na druhý deň to začalo búrlivo kvasiť, až som musel odoberať aby mi to nepretieklo zo suda. takto to kvasilo cca 3 dni potom už bolo počuť len jemné šumenie. sud bol prekrytý igelitom a previazaný gumicukom. Termín v pálenici mám teraz v sobotu. Pred týždnom som zmeral refraktomerom zbytkový cukor a nameral som cca 6-7 brix. Dnes som ho zmeral znova a znova tá istá hodnota. Lenže v sude je stále počuť šumenie. Koláč je krásny iba v jednom sude je na ňom ale iba malý kúsok bielej plesne. Mám ten kvas v sobotu vypáliť, alebo počkať až šumenie prestane? Kvas bol celú dobu skladovaný v miestnosti kde sa teplota pohybovala od 14-20 stupnov. Ďakujem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 5.102 (?), 2.10.2019 22:09
Zbytkový cukr v rozjetém kvasu je třeba měřit cukroměrem ne refraktometrem. Tvorbu kysličníku jako známku kvašení lze ověřit třeba svíčkou nad kvasem, samozřejmě pod tím igelitem;) Clappovy hrušky musely být zralé dříve jak Williamsovy. Rozdíl je zhruba dva týdny. Jak se vám podařilo založit kvas z obou odrůd zároveň?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 172.9 (?), 3.10.2019 9:52

Wiliamsky šli do kvasu priamo zo stromu, Clappove som mal cca 10 dní po obratí v chladnej pivnici. Keď som ich dával do suda, nebolo ich treba ani šrotovať, stačili ich stlačiť v ruke boli makké ako blato, ale samozrejme neboli nahnité. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 29.21 (?), 3.10.2019 10:40

S refraktometrem je to takto: určitě na něm nelze zpozorovat úbytek cukru každodenní kontrolou ve fázi dokvašování: za1. úbytek cukrů už je jen velmi pozvolný a kvas viditelně kvasí ještě týdny za2. přibývající alkohol vám zase zkresluje naměřenou hodnotu nahoru, takže máte pocit, že hodnota cukru je pořád stejná

K určení skutečné hodnoty je zapotřebí znát počáteční hodnotu brix a koncovou naměřenou hodnotu korigovat následující tabulkou: 

www tečka  musther tečka net/vinocalc tečka  html#monitorferment

Pokud vezmeme vpotaz že hrušky můžou mít 4brix nezkvasitelných cukrů, můžete být s kvašením prakticky na konci.

Skutečná hodnota brix
Skutečná hodnota brix
Korekce refraktometru u mladiny
Korekce refraktometru u mladiny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 5.10.2019 20:31

Takže som dneska vypálil a pravdepodobne som dobre urobil. Z 500 litrov kvasu toho vyšlo po zriedení na 50.5% 54 litrov hruškovice. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika