Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Hrušky, páliť alebo počkať?

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?)
2.10.2019 12:17
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, prosím o radu.

Mám založený kvas z hrušiek, cca2/3 sú Wiliamsky a 1/3 Clappova. Kvas bol založený presne pred mesiacom tj 2.9. Hrušky boli podrtené a na 120 litrový sud bolo pridaných 2kg cukru rozpustené cca v 10litroch vody. Hneď na druhý deň to začalo búrlivo kvasiť, až som musel odoberať aby mi to nepretieklo zo suda. takto to kvasilo cca 3 dni potom už bolo počuť len jemné šumenie. sud bol prekrytý igelitom a previazaný gumicukom. Termín v pálenici mám teraz v sobotu. Pred týždnom som zmeral refraktomerom zbytkový cukor a nameral som cca 6-7 brix. Dnes som ho zmeral znova a znova tá istá hodnota. Lenže v sude je stále počuť šumenie. Koláč je krásny iba v jednom sude je na ňom ale iba malý kúsok bielej plesne. Mám ten kvas v sobotu vypáliť, alebo počkať až šumenie prestane? Kvas bol celú dobu skladovaný v miestnosti kde sa teplota pohybovala od 14-20 stupnov. Ďakujem.

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


hugovotr (549) - xxx.xxx.5.102 (?), 2.10.2019 22:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zbytkový cukr v rozjetém kvasu je třeba měřit cukroměrem ne refraktometrem. Tvorbu kysličníku jako známku kvašení lze ověřit třeba svíčkou nad kvasem, samozřejmě pod tím igelitem;) Clappovy hrušky musely být zralé dříve jak Williamsovy. Rozdíl je zhruba dva týdny. Jak se vám podařilo založit kvas z obou odrůd zároveň?
Připojit reakci
      

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?), 3.10.2019 9:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Wiliamsky šli do kvasu priamo zo stromu, Clappove som mal cca 10 dní po obratí v chladnej pivnici. Keď som ich dával do suda, nebolo ich treba ani šrotovať, stačili ich stlačiť v ruke boli makké ako blato, ale samozrejme neboli nahnité. 

Připojit reakci
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


pavelmicek (49) - xxx.xxx.29.21 (?), 3.10.2019 10:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S refraktometrem je to takto: určitě na něm nelze zpozorovat úbytek cukru každodenní kontrolou ve fázi dokvašování: za1. úbytek cukrů už je jen velmi pozvolný a kvas viditelně kvasí ještě týdny za2. přibývající alkohol vám zase zkresluje naměřenou hodnotu nahoru, takže máte pocit, že hodnota cukru je pořád stejná

K určení skutečné hodnoty je zapotřebí znát počáteční hodnotu brix a koncovou naměřenou hodnotu korigovat následující tabulkou: 

www tečka  musther tečka net/vinocalc tečka  html#monitorferment

Pokud vezmeme vpotaz že hrušky můžou mít 4brix nezkvasitelných cukrů, můžete být s kvašením prakticky na konci.

Obrázky:
Skutečná hodnota brix
Skutečná hodnota brix
Korekce refraktometru u mladiny
Korekce refraktometru u mladiny
Připojit reakci
   

Hrušky, páliť alebo počkať?


host - xxx.xxx.172.9 (?), 5.10.2019 20:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže som dneska vypálil a pravdepodobne som dobre urobil. Z 500 litrov kvasu toho vyšlo po zriedení na 50.5% 54 litrov hruškovice. 

Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství12.2.2020
Pec na pizzu12.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství11.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství10.2.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů