Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Hruškový kvas, konec kvašení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Je to škoda, pane 33.3. Kdybyste byl ochoten..., Miloš Vysloužil, 14.11.2017
Mozna ze v Decine pali lepsi palenku nez na ..., host, 14.11.2017
S Vámi to bude hodně těžký... Přečtěte si sc..., host, 14.11.2017
Jak se rika i mistr se nekdy utne  ..., host, 13.11.2017
Mistře, asi jste nezaznamenal, proč je toto ..., host, 13.11.2017
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.160.157 (?)
6.10.2017 13:07, počet návštěv: 2925
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pánové,

chtěl bych Vás poprosit o radu. Založil jsem hruškový kvas, na začátku jsem naměřil 21Bx, přidal ušlechtilé kvasnice a po začátku kvašení (cca za druhý den) jsem hermeticky uzavřel a nechal hadičku na ucházení CO2. Takto to kvasilo cca 6 dní a přestalo. Otevřel jsem a naměřil 9Bx, kvas krásný, deka bez náznaků nějaké vady. Domníval jsem se, že kvas pořád pracuje, ale třeba nádoba není úplně hermeticky uzavřená a tak může CO2 unikat někde jinde. Zase jsem zavřel a po 4 dnech a kvas beze změny, 9Bx. Otázka co s tím teď? Promíchat, přidat živnou sůl, zase kvasinky nebo už vypálit? Jinak uskladněno v místnosti se stálou teplotou 17-19st.C.

Děkuji za radu.

Jiří 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Hruškový kvas, konec kvašení


Kamil Severa (39) - xxx.xxx.187.206 (?)
6.10.2017 23:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

21Bx u hruškového kvasu?? Opravdu?? Nějak se mi nezdá tak vysoká hodnota bez přídavku cukru. Orientační měření vínoměrem bylo?

Připojit reakci
      

Hruškový kvas, konec kvašení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.236.1 (?)
7.10.2017 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestliže jste měl 21% cukru v hruškovém (doslazeném) kvasu, měl jste hodnotu pozdního sběru vinných hroznů. Pak je neprokvašený zbytkový cukr vcelku logický.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.160.157 (?)
7.10.2017 10:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci, cukry jsem vskutku přidával, a to 3kg/100kg. Minulý rok se mně kvas pokazil, neprokvasil vůbec, tak jsem tento rok cukr přidal a taky kvasinky ušlechtilé. Nepřidával jsem ale živnou sůl a ani jsem neupravoval Ph.

Připojit reakci
   

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.159.180 (?)
10.10.2017 13:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ptáte se, co s tím.

Kdyby to byl můj kvas a kdybych měl teplotu v místnosti, kterou uvádíte, přilil bych kýbl velmi vlažné vody (abych trochu snížil lihovitost v kvasu) a nechal to tak ještě týden - snad by se to trochu rozbublalo. Pak bych znovu změřil - a asi šel s kvasem ke kotli.

Ale co čtenář, to jiný názor.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.33.3 (?)
10.10.2017 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud hrusky obsahuji malo cukru    nepomuze zadna vlazna voda hned na zacatku jste mel pridat cukr    hrusky jsou potvora kdyz si nepohlidate kvaseni ktere trva max 4 tydny kvas z octovati a muzete ho v palenici vylit do kanalu

Připojit reakci
         

Hruškový kvas, konec kvašení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2017 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jakéhopak málo cukru? Kvas měl při zakládání 21 Brix, to je podle Vás málo a do takového byste ještě přidával další cukr?

Připojit reakci
            

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.33.3 (?)
10.10.2017 18:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyz to nekvasi je to mala cukernatost    jakasi Brix me nic nerika ani neznam    palim 40 roku   po starem zpusobu nikdy jsem nemel problemys kvasem   mozna na Vysocine tomu rozimi vic nez ve stredni morave a otazka koilik jste napalil palenky za svuj zivot 

Připojit reakci
               

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.243.114 (?)
10.10.2017 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná je to důsledek 40 let pálení, ale zcela zjevně nechápete psaný text. Pisatel hruškový kvas přisladil, kvasilo to do doby, dokud nezačal být obsah alkoholu toxický pro kvasinky. Protože na začátku byl obsah cukru příliš vysoký, zůstává v kvasu ještě hodně zbytkového cukru. Přilitím vody by se snížila koncentrace alkoholu v kvasu a teoreticky by mohl ještě nějaký cukr prokvasit...

Připojit reakci
                  

Hruškový kvas, konec kvašení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2017 22:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

otazka koilik jste napalil palenky za svuj zivot...

V tom jste lepší. Poprvé jsem pálil až roku 1983. Jinak souhlasím s názorem, že veškerý cukr neprokvasil a lepší než přislazovat by bylo kvas naředit anebo zbytkový cukr obětovat a jít pálit.

Připojit reakci
                     

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.64.42 (?)
10.11.2017 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim zahradkare a fanousky domacich palenek.Prvne delam kvas z hrusek, je zalozen cca 14 dni.Spatne jsem odhadl velikost a ze 110l becky je naplnena z vetsi pulky.Cca 100kg.Pridany byly kvasinky, ktere snesou vyzsi stupne aljkoholu plus cca 3dg cukru a 1.5 starsiho zcukernateho medu a 5l vody.Viko becky je opatreno kvasnou zatkou, ale bohuzel to nebuble.Viko je stazeno zeleznou preskou, tak je mozne, ze to podfukuje.Pri otevreni kvas bubla na povrchu a zippo zapalovac u hladiny zhasl.Je mozne, ze by to mohlo octovatet?Nebo je vse v poradku, kdyz svicka zhasla?Koupil jsem cukromer, ale kvas je dost husty a radsi uz nechci do toho moc vrtat, ze bych to doredil vodou jeste.Diky za odpoved a nazdravi vsem.

Připojit reakci
                        

Hruškový kvas, konec kvašení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.236.1 (?)
10.11.2017 13:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když to na povrchu bublá, je to v pořádku. Nerozumím těm 3 dg cukru, tu špetku vůbec počítáte? Kvas už dál neřeďte, hustý je jen na povrchu, dole je šťáva.

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.245.153 (?)
10.11.2017 14:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Díky za odpověď.Vetsinou delam trnkové či mirabelkove kvasy, kde vždy dávám min cukru a radši si připlatim a dám med.Na chuti na tzv ocase to je vždy cítit chuť medu.Po přečtení xy vláken jsem se dočetl, že je hruškový kvas strašně nachylny a hlavně na octovatění.Takze neni mozne, ze by to kvasilo a zaroven octovatelo? Becka je na dvoře kde je nyní denní teplota kolem 10°.Pro jistotu to nechám ještě 3 týdny a poletím pálit.
Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.48.236 (?)
10.11.2017 16:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při takové teplotě to bude kvasit dost lenivě. Ale to při nízkému obsahu cukru vadit nebude a nebezpečí zoctovatění je díky teplotě taky dost sníženo.
Ale nechápu přídavek kvasinek které snesou vyšší obsah alkoholu. Proč tam jsou když tam vyšší obsah alkoholu kvůli nízkému obsahu cukru vzniknou nemůže?
Spíš bych dal přednost řádně namnoženým kvasinkám chladnomilným nebo pivovarským.  Ty jsou pro kvašení pří nízkých teplotách a nižších cukernatostech daleko vitálnější.
(Tipnul bych si, že vlivem stále snižujích se teplot kvas neprokvasí úplně a zůstane v něm zbytkový cukr).
Dále jsem dost skeptický k přídavku medu, ale hlavně k tomu, že se v tak malém množství nějak projeví v chuti destilátu.
*
Není to žádná rada ani doporučení, jen zkušenosti starého výrobce kterému se studené kvašení a zpracování nízkoalkoholických kvasů neosvědčilo. Ne, že by to nešlo, jen je to pracnější a neefiktivnější. Hlavně při destilaci. A v konečném srovnání nikdy nebyly výsledky nesrovnatelně lepší.
Taky dost pochybuji, že v pálenicích je čas a ochota věnovat se takovým kvasům individuálně.

P.S. 3dkg cukru - to už mi evokuje jednotky ppm...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


Kamil Severa (39) - xxx.xxx.241.97 (?)
10.11.2017 17:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím že kvas je v pořádku. I když 10°C asi nic moc. A otázka pod čarou - vy si myslíte že má cukr nebo med vliv na "ocas" pálenky? Chuť je jedna věc a tam kde chuť skončila nastupuje "ocas" který je podle mne způsoben špatným oddělením jádra. Když dobře oddělíte jednotlivé frakce tak je úplně jedno jestli přidáte špetku cukru nebo trochu medu.
Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.33.3 (?)
10.11.2017 19:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Med nebo cukr se dava aby vice nateklo alkoholu ale ten se pridava hned s hruskama   pozdeji to nema zadny vliv samozrejme v rozumne mire

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.50.76 (?)
10.11.2017 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukr, nebo i med - ale přijde mi toho medu pro ten účel velká škoda, se může přidat kdykoliv v průběhu kvašení. V případě cukernatějších surovin je naopak lepší přidat to později.
(Osmotický tlak na stěny buněk kvasinek který brání jejích růstu a rozmnožování pro to jasně hovoří!)
A když už někdo preferuje med, tak proč ho degraduje malým přídavkem do kvasů a proč z něj raději nevyrobí medovinu nebo pálenku z ní???
To už bylo daleko smysluplnější.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.33.3 (?)
10.11.2017 20:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo ma vcely tak pridava med obycejni konzumanti a tech je vic pridavaji cukr chutnal jsem v palenici palenku kde bylo pridano do kvasu med je to o necem jinem fantasticka chut jemna

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.245.153 (?)
10.11.2017 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musel jsem to překoštovat :-D Ale fakt je to cítít nasládlostí medu.Bečka byla přesunuta, kde by měla být stálá teplota 15st.Kolik je tak ideální teplota na kvašení, bohužel kvas byl založen později, ale něco do demijonu potřebuji.Nějak jsem to podědil od dědy, který měl vždycky bečky s trnkama na dvoře.Kolik myslíte, že by mohlo ze 100kg načurat?

"špatným oddělením jádra"? Kyselka těče při druhotném pálení, když už jsou procenta alkoholu nižší, není tak?Znám takové blázny: Do kolika pálíte?Jak do kolika?Do Nuly!! Byla to pěkná hovnovice

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.33.3 (?)
11.11.2017 19:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vidim ze se nikdo nepripojil   barely s kvasem mivam v kulne   kvaseni trva 4 az 6 tydnu pozdni hrusky   4 tydny hlidat kvas hrusky hlidat jinak z octovati hrusky jsou nejvic choulostive ze z octovati   ze 100l muzete napalit 8 az 10 litru hruskovice 51 procent nevim co je spatne  oddelenim jadra      ani druhotne paleni   u nas na stredi morave nechavame 33 procent kdyz je dobry kvas max je30 to je strop pak tece kysela voda     pokud jste nedal hned z kraje cukr   necekejte zazrak       muze se stat ze vam to v palenici vylijou do kanalu to vam nepreji   vemte vzorek kvasu zajit do palenice tam vam reknou co a jak         jetli budete palit po domacku to vam neporadim     40 roku chodim palit do palenice

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.159.180 (?)
13.11.2017 8:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic proti Vám, už 40 let chodíte do pálenice...

Pozdní hrušky v nevytápěné kůlně vykvasí za 4-6 týdnů. Zřejmě dobrej oddíl. A jak ten kvas 4 týdny hlídáte? To ho při každé návštěve otevřete??? surprise

Hrušky pár let dělám. Bez úpravy pH nalitím cca 2 dcl kyseliny sírové si to neumím představit. Na rozdíl od Vás 4-6 týdnů nijak nehlídám, naopak je to stále zavřené pod kvasnou zátkou. Cukr ani med nedávám.

Bez urážky prosím - ale z Vašeho příspěvku mi tak nějak vyplývá, že ani dlouhá desetiletí práce s ovocem nemusí být zárukou kvality vlasního kvasu a následného pálení. Přesto přeji v kůlně "hodně bublin".

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.33.3 (?)
13.11.2017 9:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Par let je u me 2 roky     kdy bych nekomu u nas na vesnici rekl jestli tam dal do kvasu kyselinu sirovou tak by si mysleli jestli mi mi nehrabe    

kvas mivam 50l plastovych beckach s velkym uzaverem za ty roky poznam kdy bude kvas hotovy         kvasnou zatku jem kdysi pouzivalna na ribizove vino

jinak preji dobre vypaleni hrusek s kyselinou sirovou priste tam dejte vice kyseliny at to ma grady

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.11.155 (?)
13.11.2017 10:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím souhlasit s p. 159180. Od doby, co přidávám do hruškového kvasu kyselinu, je na něm méně křísu i méně cítit octem. Jistě. stabilitu kvasu lze zvýšit i větším množstvím cukru, kvalitu výsledného destilátu už tolik ne.
   Že někde na vesnici neznají snižování pH nestabilních kvasů, to o ničem nevypovídá. Kdybychom neznalému motoristovi řekli, že do naftových motorů se leje voda s močovinou, taky by si myslel že nám hrabe.

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.159.180 (?)
13.11.2017 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mistře, asi jste nezaznamenal, proč je toto fórum vlastně na světě. Je to proto, abychom si předávali konkrétní dobré a osvědčené zkušenosti z pálení.

Já do hrušek a do sladového kvasu na whisky tu kyselinu budu dávat i nadále, a vůbec nic na tom nezmění fakt, že Vy nevíte proč ji tam dávám. Měření pH, Brix, refraktometr, to opravdu nejsou nadávky. Každý to prostě děláme po svém. Proto na mne ještě nemusí ulpívat Vaše slina podceňování či drobné nenávisti.

Jen tak mimochodem - rybíz se s tvrdým "y" psal už za vašeho mládí... a to i na vesnici. cheeky

Připojit reakci
                           

Hruškový kvas, konec kvašení


host - xxx.xxx.33.3 (?)
13.11.2017 12:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak se rika i mistr se nekdy utne        jen ze ja nedelam whisku  ale hruskovou palenku         zadne podcenovani   nebo nenavist k vam nemam         ja popisoval kvas z hrusek    vy vyrobu  whisky o ktere nemam zadne znalosti v tom byl cely problem

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017141
Test na metanol5110.12.201761431
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017529
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718086
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713768
Manipulácia s kvasom424.11.2017482
Kompotovice714.11.20175856
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172926
destilační přístroj102910.11.20171286253
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717397
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171005
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714904
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172658
Repák + řepná pálenka253.11.201749994
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722047
Pálení Matolin530.10.2017701
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728110
Švestkovy kompot616.10.2017801
Archivace slivovice5712.10.201729812
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104915
Samosběr švestek?11.10.2017439
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302708
Kvas Oskoruse6228.9.201757894
Pálenka z dýně5528.9.201737796
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171250
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775946
Voda do kvasu?1918.9.20172090
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743886
Ražná - ražovica1018.9.201726924
Destilace vína - vínovice5216.9.201777122
Kvas z jahod411.9.2017623
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171426
Zakalená slivovice1685.9.2017186293
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177018
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742509
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111296
Destilát z kukuřice2611.8.201764258
Kompotová jamovice2031.7.20171960
Domácí ořechovice9330.7.2017155635
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017654
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů