Glukopur nebo Fruktóza



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?)
25.7.2020 17:29

mohl bych poprosit o zdroj? tedy ohledně laktázy? rád se doučím...

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 236.1 (?), 25.7.2020 11:44

Při nízkém pH se řepný cukr (sacharóza - disacharid) působením kvasinek štěpí na monosacharidy glukózu a fruktózu,...

Kyselá hydrolýza sacharózy probíhá bez kvasinek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?), 25.7.2020 12:50

Asi není předmětem sdělení v jakém rozmezí pH probíhá jaká hydrolýza disacharidu na monosacharidy, ale podatata, že není ekonomické přidat 0,5 kg glukózy a 0,5 kg fruktózy á 60 Kč, ale místo toho dát 10× levnější sachrózu a případně to podpořit okyselením.

To bychm se odbočkami do detailů mohli zabývat i tím, že bezlaktózové mléko nemá méně sacharidů, ale má jen enzymaticky rozštěpené oligosacharidy (včetně laktózy) na monosachridy. Normální člověk má tyto enzymy ve slinách a o jejich přítomnosti se přesvědčí tím, že chvíli lok mléka kloktá v puse. Pokud mléko zesládne, pak nastal jev, kdy oligosachridy s nízkou sladivostí byly rozštěpeny na monosachridy s vyšší sladivostí (viz i poměr sladivosti cukru a medu). Pokud mléko nezesládne v průběhu kloktání pak nastává jeden ze dvou případů. První je, že oligosachridy byly již rozštěpeny (UHT ohřevem, LactoseFree úpravou). Druhý, méně častý případ je, že příslušný člověk nemá dostatečnou tvorbu příslušného enzymu (například tím, že mléko roky nelipl, nebo protože roky už pije jen bezlaktózové mléko a tím si tvorbu enzymu deaktivoval).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.1 (?), 25.7.2020 15:30

Zase nás houpete, Stando. Sliny obsahují alfa amylázu, ta štěpí pouze škrob, nikoli laktózu. Enzym laktáza, štěpící mléčný cukr na glukózu a galaktózu, je produkován až v tenkém střevě. Kloktající mléko v ústech nikdy nezesládne, na rozdíl od déle žvýkaného kusu chleba či rohlíku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?), 25.7.2020 17:29

mohl bych poprosit o zdroj? tedy ohledně laktázy? rád se doučím...

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.1 (?), 25.7.2020 19:04

Biologie pro gymnmázia 4. ročník, Lékařská biologie, nebo do googlu zadejte "laktózová intolerance" Odkazů je spousta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.1 (?), 25.7.2020 19:07

Lidské trávicí enzymy
V ústech
Sliny obsahují ptyalin, což je α-amyláza produkovaná hlavně příušní slinnou žlázou. Ptyalin rozkládá škrob za vzniku maltózy či různých krátkých oligosacharidů. Jen malá část škrobu se rozloží již v ústech, nicméně ptyalin může účinkovat asi hodinu po polknutí – nicméně jen do doby, než se potrava dostane do žaludku a smísí se s žaludeční šťávou.[1]

V žaludku
V žaludku je produkována proteáza pepsin, kterému vyhovuje značně kyselé prostředí a je schopen strávit obvykle asi 10–20 % bílkovinné potravy. Je schopen rozrušit i kolagen (přítomný třeba v mase), který je jinak většinou proteáz nestravitelný. V žaludku také dochází k trávení malého množství (asi 10 %) lipidů pomocí tzv. linguální lipázy, jež se do žaludku dostává spolu se slinami a potravou.[1]

Ve střevě
Ve střevě je přítomno široké spektrum různých enzymů, jež tráví sacharidy, tuky, bílkoviny i třeba nukleové kyseliny. Tzv. pankreatická amyláza je vysoce aktivní enzym slinivky břišní, který štěpí sacharidy na maltózu či na velmi krátké glukany. Další rozklad sacharidů provádí zejména enzymy tvořené ve stěně střev – laktáza, sacharáza, maltáza a α-dextrináza, díky nimž dochází k rozkladu na jednoduché monosacharidy („cukry“). Ve střevě rovněž dochází k masivnímu trávení bílkovin. Toto zajišťují pankreatické proteázy, jako je trypsin, chymotrypsin, karboxypolypeptidáza a elastáza. Jejich aktivitou vznikají obvykle krátké peptidy (dipeptidy, tripeptidy). Trávení bílkovin dokončují enzymy produkované střevní stěnou, zejména různé dipeptidázy a aminopolypeptidázy. Část trávení krátkých peptidů se dokonce odehrává za pomoci speciálních proteáz uvnitř enterocytů. Rovněž drtivá většina tuků je trávena ve střevě – v tomto ohledu hraje prim tzv. pankreatická lipáza přítomná v obrovském množství v pankreatické šťávě. Jen malou roli hrají lipázy střevní stěny (enterická lipáza).[1]

(Wikipedie)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 45.40 (?), 26.7.2020 13:09

Podle toho co tu píšete, nemá vůbec cenu doslazovat. Moje zkušenosti za několik posledních let jsou ale následující:

po přidání rozvařeného cukru ve vodě asi 1,5 kg na 100l kvasu je výtěžnost cca o 20% meruňkovice vyšší

1) nejvíce škrábavá pálenka byla po přidání řepného cukru

2) o něco lepší výsledky jsem měl po přidání třtinového cukru asi tak 1,5 kg na 100vku bečku

3) minulý rok jsem experimentoval s s přidáním lesního medu a glukopuru asi tak 1,5 kg na 100vku bečku a výsledky byly nejlepší s tím glukopurem. Letos jsem vdával dceru a z mojí meruňky byly svatebčani uneseni. Takže asi zůstanu u toho glukopuru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.40 (?), 26.7.2020 16:33

Ještě jsem zapomněl napsat, že při zakládání bečky používám kvasinky BS11. Tyto kvasinky taky zjemní výslednou chuť, možná je i výraznější vůně a každopádně hynou až když obsah alkoholu v kvasu překročí 17%. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?), 26.7.2020 22:24

Souhlas, mírný přebytek glukózy nad fruktózou je metabolicky výhodnější.

Ale u řepného a třtinového cukru metabolicky není rozdílu, takže ta škrábavost byla spíše ročníkem a přítomností vyšších cukrů při nedostatku enzymů na jejich štěpení.

Med se vyplatí, pokud potřebujete spotřebovat zásoby starší 5 let. Starý med je pro včely nestravitelný a i u člověka nemá tu správnou přidanou hodnotu nad prosté sladidlo typu řepný cukr. Jediné kvasinky ocení stopy minerálních látel jako jsou dusíkaté a fosforečné sloučeniny...

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.38 (?), 27.7.2020 16:28

Starý med je pro včely nestravitelný

Starý med je pro včely stravitelný.

u člověka nemá tu správnou přidanou hodnotu nad prosté sladidlo typu řepný cukr.

Krom nevýznamného množství vitamínu C a enzymu invertázy má nový med pro člověka stejnou přidanou hodnotu jako starý. Pokud nepovažujeme za hodnotu fakt, že se starý med hůř roztírá.

Jediné kvasinky ocení stopy minerálních látel jako jsou dusíkaté a fosforečné sloučeniny.

Úplně stejně, ne-li lépe než kvasinky ocení minerální látky i lidský organizmus. Suverénně převažujícím minerálem je draslík, po něm sodík, vápník síra fosfor. Dusíku je málo, ale je biologicky významný (v proteinových enzymech).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika