Durancie - aroma pálenky



host - 111.225 (?) 
16.1.2014 9:44, zobrazeno: 11396x
Ahoj, destilovali jsme v pálenici dvojkotlové, jak jsem zde narazil na jedno vlákno tak hodně zastaralé minulo stoletné technologi, byly to ty užbluňkané hnusné měděné kotle. Páleník moc vopilej nebyl ale věděl co dělá. Čekal jsem že bude pálenka z durancií hnusná-smradlavá aromatická a odporně mandlově hořká, bude řezat po vyluhovaných jadýrkých. Ale výsledek je podezřele pitelný, takový jemný a vůně taková mdlá ažslabčí, hodně nevýrazná.Ve stejné pálenici se destilovali mirabelky a ty jsou daleko výraznější jak ty durance. Jablka to samý, ty jsou takový smradlavý, až výrazně chutově nechutný. Pořád si zde někdo vychvaluje ty destilační kolony pro ty jejich jemný pitelný pálenky a tohle mě přijde z těch užbluňkanců až moc jemné Může bejt problém v nepřítomnosti jadýrek ve vařáku a ředěním máče při kvašení vodou asi 20 litrů na 120 l soudek a kvaslio to při 15 stupních ve sklípku pod deklem, tedy žádnej vzduch se k máči nedostával?Vodcedili j sme je před nalitím do kotle. Děkuji, Karel
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 16.1.2014 10:56

Čekal jsem že bude pálenka z durancií hnusná-smradlavá aromatická a odporně mandlově hořká, bude řezat po vyluhovaných jadýrkých. Ale výsledek je podezřele pitelný, takový jemný a vůně taková mdlá ažslabčí

Tomu moc nerozumím. Aromatickou pálenku, mandlově nahořklou po vyluhovaných jadýrkách, to je to, čeho chci u slivovic dosáhnout a co je taky oceňováno na degustacích.  Vůně mdlá až slabší je považována spíš za nedostatek - nedostatečně zralé plody, smíchání s jiným ovocem, přislazení.  Naředěním kvasu to není, odcezením pecek možná ano. I když já jsem pecky taky cedil a v destilátu jsou cítit tak akorát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.225 (?), 16.1.2014 14:45
Pane doktor přislazeno nula, nebyl tam cukr kromě toho z ovoce jo a byly jen 100% čistý durance.Tak jako že by byly přezrálý všechny to se povědět nedá, ale jinak kdybych je ponechal na stromu tak vony schnijou, nikdy na zemi nespadnou. Já osobně nejsem zas takový zastánce těch pálenek kde cítím jen mandlovou chuť pecek a ovoce nikde známej to mixuje šro tákem svestičky a je to docela odporné pití
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.225 (?), 16.1.2014 14:55
Jo ještě Vy jako starej praktik určitě by jste moh poradit jestli to může bejt i pálenicí. Když se mrknete na fotky výrobců tak mají co pálenici to voriginál, jiný délky trubek jiný klobouky jiný sklon trubek. Když je todle klasická pěstitelská s tím velkým a tím malým žbluňkajícím můžou to mít bblě postavený? že by to aroma zůstávalo v kotli? jako fanatici těch moderních plkajících kolon nebo jak tomu řejkaj by jásali nad takovou pálenkou to ano. jak voni tomu dnes moderně říkaj "velejemný líh"
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 16.1.2014 15:25

Palírna byla asi postavena správně, na to jsou plány.. Spíš záleží na obsluze, na jaké teplotě vede destilaci a při jaké koncentraci aktuální pálenky ji ukončuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 16.5.2015 17:33

"velejemný líh"?

Tak to je něco úplně jiného! To se totiž musí umět udělat, to se nezíská 6x destilováním, jak se nám snaží namluvit zřejmě nedávno skončená reklama v TV.  Kvalita destilátu nesouvisí s "délkou trubek", ale s řízením procesu potažmo s tepelnými poměry na koloně. Pokud se nepoužívá, tak je to složitější, ale pokud se destilační proces včas zarazí, je možno získat velmi zajímavý destilát, pravda v nižším objemu, nicméně nezasaženém dokapy, které spec. u slivovice mohou destilát chuťově zcela zničit. slosar-petr-@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 21.3.2014 12:16

Páleník moc vopilej nebyl ale věděl co dělá. Čekal jsem že bude pálenka z durancií hnusná-smradlavá aromatická a odporně mandlově hořká, bude řezat po vyluhovaných jadýrkých.

Páleničáři to tak dělají.Aby věděl co dělá, tak musí k tomu přičuchnout, jinak to ani nejde.Ale je povzbuzující, že stále ještě nebyl příliš do práce ponořen.

Jinak jsem rád, že jsem dnes získal zdravý výhon durancie.Očka neprodleně použiji na volnou podnož.Zžíralo mě, že ji ještě nemám, a přitom je to nejlepší materiál pro výrobu výborné pravé domácí švestkovice.Takovou tu zdravotní, na zimu.Budu s radostí čekat, že bude mít po duranciích tu výbornou smradlavě aromatickou, a odporně mandlově nahořklou chuť po jadýrkách-jak předeslal zakladatel vlákna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.41 (?), 8.5.2015 11:41

Ciste jen z durancii jsem sice palil jen jednou(od znameho jsem sehnal), ale za tech 9let co palim se segrou tak to byla druha nejlepsi. Nejen ze toho vyteklo hodne, ale i kvalitni. Lepsi byla uz jenom z pravych svestek, kterou jsem letos palil poprve. Uz po vykvaseni to je citit uplne jinak nez ty slechteny svestky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika