Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Dřevo do destilátu

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
23.12.2015 15:04, počet návštěv: 22019
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký je Váš názor na vytváření aroma destilátu přidáním štěpin dřeva?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
23.12.2015 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč ne, ale pro tyto úpravy ovocných destilátů se opravdu hodí jen dva typy: Vínovice a jablkovice (calvadosy). Pokud použijete jiný ovocný destilát, tak podle mého názoru finální produkt více ztrácí nežli získává. Dělám to tak, že tvrdé dřevo napřed v ohni dostatečně opálím, čímž ho zbavím těkavých komponent a také jiných, které destilát brzy obarví, a pak jej nařežu na velmi jemné třísky, které naházím do destilátu. Pro vaši orientaci: Na 5 l jablkovice aplikuji tak polévkovou lžíci těchto třísek. Výsledek je ten, že i po několika měsících se destilát znatelně barevně nezmění, zjemní a chuťově získává. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
24.12.2015 13:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za Vaši reakci. Pro vysvětlení - všiml jsem si na více místech tohoto fóra poznámek o použití (tvrdého) dřeva. Rád bych těmto poznatkům ale dal nějaký řád, protože ne každý pálí v takovém rozsahu, aby se mu vyplatilo kupovat soudek, nacucaný portským... Já sám pálím víceméně pro zábavu a možnost zpracovávání lecjakých surovin na dobré pití. V rámci toho občas zkoumám různé možnosti, v daném případě použití různých dřev. V současné době jsem do destilátu ze směsi ovoce přidal 4g/litr malých hranolečků z bukového, 3 roky zrajícího dřeva. Tyto hranolečky jsem 0,5 a 1 hod (dvě várky) žíhal při 180 stupních C a poté vložil do dvou vzorků. Na I- netu jsem se dočetl, že tímto postupem lze dosáhnout údajně zajímavých výsledků po cca 4 - 6 týdnech. Tak jsem zvědav. Předpokládám, že ve svých výzkumech budu pokračovat a sdělím výsledky.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.136.152 (?)
2.1.2016 16:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V prípade destilátu sa mi vyplatilo vložiť do 10 l demižóna štiepku z mirabelkového dreva /hnedé drevo/. Pálenka z jabĺk 53 stupňov získala krásnu jantárovú farbu a silnú slivkovú vôňu.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
22.1.2016 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po 4 týdnech jsem provedl první posouzení: Oba vzorky mají poněkud studeně nahnědlou barvu, jsou čiré. Vzorek s hranolky, žíhanými kratší dobu je nepatrně tmavší, vzorek s hranolky, žíhanými delší dobu má nepatrně výraznější chuť a vůni. Chuť i vůně, zatím slabé, ale jednoznačně zjistitelné, připomínají vanilku.

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.103.78 (?)
26.1.2016 12:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Stejná zkušenost. Švestkové třísky z jádrové tmavé části opláchlé pitnou vodou a předsušené v mikrovlnce. Měsíc v demižonu s jabkovicí. Chuť o něco málo lepší než pálenka bez třísek, ale ta sladká vůně je nádhera. Jako jablečný štrůdl s vanilkou. Hhed jsem to naložil do 15 a 20 Ltr. Ochutnám nejlíp až příští zimu.

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.17.210 (?)
26.1.2016 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a susene slivky aj s kvostkami ste nikto nekusil?

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


hugovotr (472) - xxx.xxx.146.186 (?)
26.1.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Martine, 

děláš to, co já už jsem dávno, ale dávno zapoměl.

Nechtěl bych to pít, je to sladké s vůní po "hovnech", někdy je taková vůně cítit z pěstitelské pálenice.

Výsledkem takového pokusu je jako-by švestkový macerát. něco takového ve vyšší koncentraci prodává Aromka Brno jako přírodní  "švestkové aroma"

Připojit reakci
                        

Dřevo do destilátu


hugovotr (472) - xxx.xxx.146.186 (?)
24.2.2016 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někomu to připomíná hovna, já tam cítím povidla. Sladkost tam je, ale neruší to výslednou chuť. Hrst do tří litrů není zas tolik. Ne všem to chutná, nikomu to nenutím.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jablkovy kvas meranie cukru917.10.2018372
Destilační přístroj - sestrojení5617.10.2018122664
Hruškovice1816.10.201819589
Vady pálenky716.10.2018821
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2916.10.201813877
Koupě automatické pálenice 6316.10.201810439
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018545
Hruškový kvas1716.10.20185219
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181056
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018223
Kvašení jablečného moštu315.10.2018311
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181000
Pálení z řepného cukru1513.10.20183751
Turbo kvasnice1313.10.20181096
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3813.10.201863849
Ražná - ražovica1213.10.201834441
Škrábavost pálenky3312.10.201844751
Pálenka z dýně5612.10.201845467
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018885
Jablkovy kvas2611.10.20183341
Šípkovica ako ma to229.10.201832211
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850667
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018624
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811211
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820442
Průběh kvašení jablek 65.10.2018976
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201886956
Destilace - základní dotazy83.10.20181099
Cukornatosť slivky83.10.2018797
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018339632
Kvas Oskeruše711.10.201869376
Methanol51.10.2018907
Paleni slivovice doma727.9.20181632
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201810997
Kvas z jablek3623.9.20188072
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.2018819
Domácí pálenice1622.9.20183315
Teoretický výnos1419.9.20182681
Můj první kvas2119.9.20183794
Kdy pálit hruškový kvas217.9.20181746
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Jak uchovat hotový kvas11.10.2018
Jak uchovat hotový kvas10.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů