Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Dřevo do destilátu

Stránky: 1, 2, 3   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
23.12.2015 15:04, počet návštěv: 27135
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký je Váš názor na vytváření aroma destilátu přidáním štěpin dřeva?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
23.12.2015 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč ne, ale pro tyto úpravy ovocných destilátů se opravdu hodí jen dva typy: Vínovice a jablkovice (calvadosy). Pokud použijete jiný ovocný destilát, tak podle mého názoru finální produkt více ztrácí nežli získává. Dělám to tak, že tvrdé dřevo napřed v ohni dostatečně opálím, čímž ho zbavím těkavých komponent a také jiných, které destilát brzy obarví, a pak jej nařežu na velmi jemné třísky, které naházím do destilátu. Pro vaši orientaci: Na 5 l jablkovice aplikuji tak polévkovou lžíci těchto třísek. Výsledek je ten, že i po několika měsících se destilát znatelně barevně nezmění, zjemní a chuťově získává. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
24.12.2015 13:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za Vaši reakci. Pro vysvětlení - všiml jsem si na více místech tohoto fóra poznámek o použití (tvrdého) dřeva. Rád bych těmto poznatkům ale dal nějaký řád, protože ne každý pálí v takovém rozsahu, aby se mu vyplatilo kupovat soudek, nacucaný portským... Já sám pálím víceméně pro zábavu a možnost zpracovávání lecjakých surovin na dobré pití. V rámci toho občas zkoumám různé možnosti, v daném případě použití různých dřev. V současné době jsem do destilátu ze směsi ovoce přidal 4g/litr malých hranolečků z bukového, 3 roky zrajícího dřeva. Tyto hranolečky jsem 0,5 a 1 hod (dvě várky) žíhal při 180 stupních C a poté vložil do dvou vzorků. Na I- netu jsem se dočetl, že tímto postupem lze dosáhnout údajně zajímavých výsledků po cca 4 - 6 týdnech. Tak jsem zvědav. Předpokládám, že ve svých výzkumech budu pokračovat a sdělím výsledky.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.136.152 (?)
2.1.2016 16:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V prípade destilátu sa mi vyplatilo vložiť do 10 l demižóna štiepku z mirabelkového dreva /hnedé drevo/. Pálenka z jabĺk 53 stupňov získala krásnu jantárovú farbu a silnú slivkovú vôňu.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
22.1.2016 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po 4 týdnech jsem provedl první posouzení: Oba vzorky mají poněkud studeně nahnědlou barvu, jsou čiré. Vzorek s hranolky, žíhanými kratší dobu je nepatrně tmavší, vzorek s hranolky, žíhanými delší dobu má nepatrně výraznější chuť a vůni. Chuť i vůně, zatím slabé, ale jednoznačně zjistitelné, připomínají vanilku.

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.103.78 (?)
26.1.2016 12:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Stejná zkušenost. Švestkové třísky z jádrové tmavé části opláchlé pitnou vodou a předsušené v mikrovlnce. Měsíc v demižonu s jabkovicí. Chuť o něco málo lepší než pálenka bez třísek, ale ta sladká vůně je nádhera. Jako jablečný štrůdl s vanilkou. Hhed jsem to naložil do 15 a 20 Ltr. Ochutnám nejlíp až příští zimu.

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.17.210 (?)
26.1.2016 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a susene slivky aj s kvostkami ste nikto nekusil?

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


hugovotr (500) - xxx.xxx.146.186 (?)
26.1.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Martine, 

děláš to, co já už jsem dávno, ale dávno zapoměl.

Nechtěl bych to pít, je to sladké s vůní po "hovnech", někdy je taková vůně cítit z pěstitelské pálenice.

Výsledkem takového pokusu je jako-by švestkový macerát. něco takového ve vyšší koncentraci prodává Aromka Brno jako přírodní  "švestkové aroma"

Připojit reakci
                        

Dřevo do destilátu


hugovotr (500) - xxx.xxx.146.186 (?)
24.2.2016 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někomu to připomíná hovna, já tam cítím povidla. Sladkost tam je, ale neruší to výslednou chuť. Hrst do tří litrů není zas tolik. Ne všem to chutná, nikomu to nenutím.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.27 (?)
24.2.2016 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A není lepší to provést jako průtahovou destilaci? K vsázce pro druhou destilaci přidat povidla nebo kompot. Přecijenom likérnický postup macerací v hotové pálence není tak úplně správně.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


hugovotr (500) - xxx.xxx.146.186 (?)
24.2.2016 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Macerace je mnohem snažší. Kdybych řekl paličovi, že tam chci při přepalu dát povidla, poslal by mě do... 

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.214.8 (?)
23.2.2016 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po dalších 4 týdnech jsem provedl 2. posouzení. Vzorky jsou o něco tmavší než před 4 týdny. Vzorek s hranolky, žíhanými kratší dobu, má poněkud "dřevitější" příchuť. Jinak prakticky beze změny. Nezávisle na tom potřebuje destilát vyvětrat, což se původně stalo zřejmě nedostatečně. Zbaví-li se dalším větráním určité štiplavosti, pak to bude zajímavé. Pokračování příště

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

R.jelínek vyrábí "Zlatou slivovici" tak, že do průměrného švestkového destilátu mj. vloží pyliny z Limounského dubu.  Na 1000L / 10dkg, po několika měsících probíhá stáčení z tanků.

Výsledkem je vanilkový tón přerážející i nežádoucí pachutě a barva, která na degustacích není žádaná. Preferuje se čirý švestkový destilát bez příměsí.

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.67.66 (?)
24.2.2016 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevěřím, že by nějaká přísada do slivovice přerazila nežádoucí pachutě a nepřerazila žádoucí aromata.

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napsal jsem - mj.

Do každého tanku se slivovicí, která má zůstat čirá jde samozřejmě aroma (tresť), aby zajistily pro konzumenty stejnou chuť a vůni v každé várce.

Jedná se o tresť - Metarom Žatec PE 12601 - z tohoto důvodu není prodejná na českém trhu!!!

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.247.21 (?)
22.11.2016 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ona to nepmusí jen přerazit, ale může to do sebe natáhnout. Například dubové hoblinky nebo hrubé piliny, opálené na pánvi, ty dokáží udělat divy!

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.204.98 (?)
2.3.2016 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

po 5 týdnech jsem to dal ochutnat několika zkušeným sousedům a sousedkám. Považovali to za velmi dobré. Nevím. Možná mi chtěli jen lichotit. Nicméně, připomíná to Whisky. Chutí i vůní, barva je trochu světlejší. Teď je také čas, abych prozradil, z čeho je původní destilát - je to kompovice, destilát z prokvašených kompotů a povidel. Abych trochu přibrzdil případné kritiky úplně všeho, pak prohlašuji, že se destilací (v malých množstvích, pouze laboratorně!!!) zabývám už řadu let a mám v tomto ohledu docela dobrou pověst. Tak, páni kolegové a teď hurá, pusťte se do mne.

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


Tom  (34) - xxx.xxx.205.77 (?)
2.3.2016 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč ne? Důležité je mít kvalitní kvas a mít zvládnutou techniku destilace. Pak to nehorší, co se může stát, je destilát bez aromatu, bude-li v kompotech, marmeládách a povidlech převažovat přidaný cukr. A kvašení i destilaci zvládáte, jak naznačuje vaše pověst :-), tak proč si pak s takovým destilátem nepohrát třeba takto?

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.203.110 (?)
4.3.2016 20:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tedy k té pověsti. Já v podstatě nepiji alkohol, ale rozdávám jej rád kde komu. Mám radost, že každý, kdo dostane štampli, ji vymlaskne, pochvaluje si to a neodmítá další. Zatím se ještě nikdo s odporem nešklebil. V tom vidím svou slušnou pověst.

Jenom jednou se mi do jablkovice dostalo víc acetaldehydu, ale jistý uznávaný nejmenovaný odborník, který je častým účastníkem diskuzí na tomto webu, si s ním poradil a vlastnosti výsledného destilátu si, myslím, pochvaloval.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Turbo kvasnice3519.5.20197336
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201920890
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929123
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019808
Škrábavost pálenky4727.4.201959868
Archivace slivovice427.4.2019613
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019489
Kvas z mandarinek1616.4.20191441
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201926328
destilační přístroj104915.4.20191424263
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948359
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191495
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191714
Aroma slivovice364.4.201910144
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019563
Palenka z datli?92.4.20195893
Ochutnávka Radimov623.3.20191674
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194304
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019765
Parciální fermentace518.3.20191025
Ananasový kvas214.3.2019702
Kvas z mirabelek2011.3.201913024
Kvasenie a palenie manga710.3.20191072
Dřinka - použití229.3.201929799
Destilace - základní dotazy497.3.201914750
Test na metanol8025.2.201988018
3D pálení2323.2.20194075
Koupě automatické pálenice 11021.2.201937141
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916372
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191637
Odpeckovač317.2.2019887
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192402
Kvas přes zimu1012.2.20192517
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919936
Kvasná zátka1611.2.201911817
Pálenka z melasy207.2.20193267
Destilát z piva a vína121.2.201913545
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019105744
Ředění slivovice629.1.20196077
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199551
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů