Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Dřevo do destilátu

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Úplně mi nejsou jasné tři věty: , Miloš Vysloužil, 2.5.2017
Ze dřeva se vyluhuje tanin a to je tříslovin..., host, 2.5.2017
241.98:  "...dřevo do destilátu má smys..., Ivan Hlavatý, 28.4.2017
ad 1. Momentálně si med přidáváme do hruškov..., host, 28.4.2017
Sdělení takovýchto názorů považuji za velmi ..., Miloš Vysloužil, 28.4.2017
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
23.12.2015 15:04, počet návštěv: 12480
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký je Váš názor na vytváření aroma destilátu přidáním štěpin dřeva?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
23.12.2015 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč ne, ale pro tyto úpravy ovocných destilátů se opravdu hodí jen dva typy: Vínovice a jablkovice (calvadosy). Pokud použijete jiný ovocný destilát, tak podle mého názoru finální produkt více ztrácí nežli získává. Dělám to tak, že tvrdé dřevo napřed v ohni dostatečně opálím, čímž ho zbavím těkavých komponent a také jiných, které destilát brzy obarví, a pak jej nařežu na velmi jemné třísky, které naházím do destilátu. Pro vaši orientaci: Na 5 l jablkovice aplikuji tak polévkovou lžíci těchto třísek. Výsledek je ten, že i po několika měsících se destilát znatelně barevně nezmění, zjemní a chuťově získává. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
24.12.2015 13:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za Vaši reakci. Pro vysvětlení - všiml jsem si na více místech tohoto fóra poznámek o použití (tvrdého) dřeva. Rád bych těmto poznatkům ale dal nějaký řád, protože ne každý pálí v takovém rozsahu, aby se mu vyplatilo kupovat soudek, nacucaný portským... Já sám pálím víceméně pro zábavu a možnost zpracovávání lecjakých surovin na dobré pití. V rámci toho občas zkoumám různé možnosti, v daném případě použití různých dřev. V současné době jsem do destilátu ze směsi ovoce přidal 4g/litr malých hranolečků z bukového, 3 roky zrajícího dřeva. Tyto hranolečky jsem 0,5 a 1 hod (dvě várky) žíhal při 180 stupních C a poté vložil do dvou vzorků. Na I- netu jsem se dočetl, že tímto postupem lze dosáhnout údajně zajímavých výsledků po cca 4 - 6 týdnech. Tak jsem zvědav. Předpokládám, že ve svých výzkumech budu pokračovat a sdělím výsledky.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.136.152 (?)
2.1.2016 16:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V prípade destilátu sa mi vyplatilo vložiť do 10 l demižóna štiepku z mirabelkového dreva /hnedé drevo/. Pálenka z jabĺk 53 stupňov získala krásnu jantárovú farbu a silnú slivkovú vôňu.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.202.163 (?)
22.1.2016 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po 4 týdnech jsem provedl první posouzení: Oba vzorky mají poněkud studeně nahnědlou barvu, jsou čiré. Vzorek s hranolky, žíhanými kratší dobu je nepatrně tmavší, vzorek s hranolky, žíhanými delší dobu má nepatrně výraznější chuť a vůni. Chuť i vůně, zatím slabé, ale jednoznačně zjistitelné, připomínají vanilku.

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.103.78 (?)
26.1.2016 12:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Stejná zkušenost. Švestkové třísky z jádrové tmavé části opláchlé pitnou vodou a předsušené v mikrovlnce. Měsíc v demižonu s jabkovicí. Chuť o něco málo lepší než pálenka bez třísek, ale ta sladká vůně je nádhera. Jako jablečný štrůdl s vanilkou. Hhed jsem to naložil do 15 a 20 Ltr. Ochutnám nejlíp až příští zimu.

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.17.210 (?)
26.1.2016 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a susene slivky aj s kvostkami ste nikto nekusil?

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


Martin Votrubec (362) - xxx.xxx.146.186 (?)
26.1.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sušené švestky mám odzkoušené, ale bez pecek. Přidávám větší hrst do tří litrového demižónu slivovice.

Martine, 

děláš to, co já už jsem dávno, ale dávno zapoměl.

Nechtěl bych to pít, je to sladké s vůní po "hovnech", někdy je taková vůně cítit z pěstitelské pálenice.

Výsledkem takového pokusu je jako-by švestkový macerát. něco takového ve vyšší koncentraci prodává Aromka Brno jako přírodní  "švestkové aroma"

Připojit reakci
                        

Dřevo do destilátu


Martin Votrubec (362) - xxx.xxx.146.186 (?)
24.2.2016 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někomu to připomíná hovna, já tam cítím povidla. Sladkost tam je, ale neruší to výslednou chuť. Hrst do tří litrů není zas tolik. Ne všem to chutná, nikomu to nenutím.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Standa_hk (5599) - xxx.xxx.248.27 (?)
24.2.2016 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A není lepší to provést jako průtahovou destilaci? K vsázce pro druhou destilaci přidat povidla nebo kompot. Přecijenom likérnický postup macerací v hotové pálence není tak úplně správně.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Martin Votrubec (362) - xxx.xxx.146.186 (?)
24.2.2016 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Macerace je mnohem snažší. Kdybych řekl paličovi, že tam chci při přepalu dát povidla, poslal by mě do... 

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.214.8 (?)
23.2.2016 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po dalších 4 týdnech jsem provedl 2. posouzení. Vzorky jsou o něco tmavší než před 4 týdny. Vzorek s hranolky, žíhanými kratší dobu, má poněkud "dřevitější" příchuť. Jinak prakticky beze změny. Nezávisle na tom potřebuje destilát vyvětrat, což se původně stalo zřejmě nedostatečně. Zbaví-li se dalším větráním určité štiplavosti, pak to bude zajímavé. Pokračování příště

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

R.jelínek vyrábí "Zlatou slivovici" tak, že do průměrného švestkového destilátu mj. vloží pyliny z Limounského dubu.  Na 1000L / 10dkg, po několika měsících probíhá stáčení z tanků.

Výsledkem je vanilkový tón přerážející i nežádoucí pachutě a barva, která na degustacích není žádaná. Preferuje se čirý švestkový destilát bez příměsí.

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


Miloš Vysloužil (14707) - xxx.xxx.67.66 (?)
24.2.2016 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevěřím, že by nějaká přísada do slivovice přerazila nežádoucí pachutě a nepřerazila žádoucí aromata.

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
24.2.2016 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napsal jsem - mj.

Do každého tanku se slivovicí, která má zůstat čirá jde samozřejmě aroma (tresť), aby zajistily pro konzumenty stejnou chuť a vůni v každé várce.

Jedná se o tresť - Metarom Žatec PE 12601 - z tohoto důvodu není prodejná na českém trhu!!!

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.247.21 (?)
22.11.2016 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ona to nepmusí jen přerazit, ale může to do sebe natáhnout. Například dubové hoblinky nebo hrubé piliny, opálené na pánvi, ty dokáží udělat divy!

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.204.98 (?)
2.3.2016 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

po 5 týdnech jsem to dal ochutnat několika zkušeným sousedům a sousedkám. Považovali to za velmi dobré. Nevím. Možná mi chtěli jen lichotit. Nicméně, připomíná to Whisky. Chutí i vůní, barva je trochu světlejší. Teď je také čas, abych prozradil, z čeho je původní destilát - je to kompovice, destilát z prokvašených kompotů a povidel. Abych trochu přibrzdil případné kritiky úplně všeho, pak prohlašuji, že se destilací (v malých množstvích, pouze laboratorně!!!) zabývám už řadu let a mám v tomto ohledu docela dobrou pověst. Tak, páni kolegové a teď hurá, pusťte se do mne.

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


Tom  (33) - xxx.xxx.205.77 (?)
2.3.2016 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč ne? Důležité je mít kvalitní kvas a mít zvládnutou techniku destilace. Pak to nehorší, co se může stát, je destilát bez aromatu, bude-li v kompotech, marmeládách a povidlech převažovat přidaný cukr. A kvašení i destilaci zvládáte, jak naznačuje vaše pověst :-), tak proč si pak s takovým destilátem nepohrát třeba takto?

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.203.110 (?)
4.3.2016 20:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tedy k té pověsti. Já v podstatě nepiji alkohol, ale rozdávám jej rád kde komu. Mám radost, že každý, kdo dostane štampli, ji vymlaskne, pochvaluje si to a neodmítá další. Zatím se ještě nikdo s odporem nešklebil. V tom vidím svou slušnou pověst.

Jenom jednou se mi do jablkovice dostalo víc acetaldehydu, ale jistý uznávaný nejmenovaný odborník, který je častým účastníkem diskuzí na tomto webu, si s ním poradil a vlastnosti výsledného destilátu si, myslím, pochvaloval.

Připojit reakci
   

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.91.178 (?)
17.1.2017 10:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Doporučuji zadat do vyhledávače"dřevo do destilátu".V jednom z odkazů je nabídka různých druhů dřeva.
Dal bych odkaz ale nevím zda by se nejednalo o reklamu.

Připojit reakci
      

Dřevo do destilátu


Pavel (108) - xxx.xxx.54.251 (?)
8.2.2017 3:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

„pusťte se do mne“
Tak se do vás pustím smiley
Udělal jsem stejný pokus jako vy. Sousedka a manželka dělali pořádek ve sklepě a tak se mi nahromadilo asi 30 l hooodně starých kompotů. Byla tam všehochuť – švestky, třešně, jablka, angrešt…. Kvasinky přírodní. Po vypálení jsem do destilátu naházel několik klacíků v troubě připáleného dubu. Po půl roce mi zeť dal ochutnat nějakou whisky za tisícovku. Tak jsem mu nalil tu mojí na porovnání. Vůni předčila ta moje, ale chutí ta za tisícovku, ale ne až tak moc. Nutno dodat, že originál zrál myslím 10 let. Ta moje ½ roku. Co dodat?! Dřevo dodává destilátu určitou uniformitu. Špatný destilát zušlechťuje, ale výbornou například slivovici, degraduje. Proto Irové lejí do dubových sudů kukuřicovici aby za deset let měli výbornou a velmi předraženou whisky.
Když jsem zeťákovi řekl, co že jsem mu vlastně nalil, nechtěl věřit.

Připojit reakci
         

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.104.109 (?)
26.4.2017 15:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já myslím, že jste s tou kompotovicí dopadl ve srovnání s předraženou pálenkou ze zkvašené kukuřice velmi dobře. Protože chuť komerčních destilátů se často vylepšuje např. přídavkem glycerínu a cukru. Pokud to byl tento případ a byl jste s chutí jen o něco níže, tak si můžete gratulovat.

Připojit reakci
            

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.241.98 (?)
28.4.2017 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení, myslím, že díky tradici v rodině a bydlišti (moravské slovácko), mám taky pár rad a zkušeností. Základ je kvas a ten jednoznačně preferuju ovocný - trnky, durancie, meruňky, hrušky, víno, jablka. Dřevo do destilátu má smysl jen pro obarvení, nikdy se tím nemá vylepšovat chuť, to radši znovu přepálit. Není dobré používat sudy, nebo dřevo nové, do pálenky se vyluhuje tříslovina. Já nepoužívám hobliny, ale 30l soudek. Ten jsem si jako nový před lety zavínil druhákem, který jsem následně přepálil. To je důležité, víno vytáhne ze sudu třísloviny. Pokud dáte pálenku do nového sudu, kromě barvy se do ní dostanou i třísloviny. Do sudu dávám jen vínovicu, slivovice tam nepatří. Po obarvení pak z vínovice dělám domácí brandy, chuťově luxusní, ale obarvení není všechno. Taky občas pálím kompotovicu,  spolu s tzv. letním kvasem. Pokud si ohlídám pálení a to umím, tak je tato pálenka výborné chuti a před konzumací se může rozpustit 6 lžic medu v jednom litru. Po vychlazení a vyčištění získáte likér, který dokáže ze všech žen ve vašem okolí udělat alkoholiky smiley

Připojit reakci
               

Dřevo do destilátu


Miloš Vysloužil (14707) - xxx.xxx.236.1 (?)
28.4.2017 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sdělení takovýchto názorů považuji za velmi užitečné a kvůli takovým je diskuzní fórum tolik ceněno. Hovoří z nich osobní zkušenost. A není podstatné, že se všemi poznatky nemusím doslova souhlasit.
1. Ženy mají rády likéry, to je pravda, ale 50%ní destilát oslazený medem je pro většinu z nich příliš alkoholický. Ale je to věc vkusu
2. Rozpustím-li v destilátu 6 lůžic medu (nebo i méně), likér bude vždy kalný, sám se nevyčistí. Aspoň mně se to nedaří.
3.Dřevo do destilátu má smysl jen pro obarvení, nikdy se tím nemá vylepšovat chuť.
To nevím, jak toho dosáhnete. Dřevo vždycky chuť destilátu změní. Souhlasím, že dřevo je rozumné přidávat jen k vínovici a jablkovici. Do slivovice a hruškovice, natož meruňkovice nepatří, právě proto, že mění chuť, což je u aromatických ovocných pálenek škoda.  Destiláty z vína a jablek a obilí jsou chuťově a aromaticky dost nevýrazné, tam může dochucení dřevem pálenku obohatit.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7423.6.20179340
Zapomenutý kvas ze švestek102.6.2017693
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2523.5.201715929
Kolik cukru má být v kvasu při pálení1915.5.201734960
Kompoty - kvas48.5.2017542
Vydrží kvas ze sladu?73.5.2017988
Dřevo do destilátu292.5.201712481
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?626.4.20171126
Palenie z exotickeho ovocia1225.4.20175517
Slivovice vs. calvados22323.4.2017290943
destilační přístroj102723.4.20171207805
Vyroba konaku z vinovice719.4.20177106
Drevené soudky obecne1819.4.201710611
Zakalená slivovice1669.4.2017174604
Škrábavost pálenky3128.3.201732693
Tatratea jak na to?1625.3.20174003
Geist425.3.2017832
Pálenka z dýně4419.3.201730684
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017468
Průtahové destiláty387.3.20175717
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172667
Kalení destilátů jinak2416.2.20175340
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20172136
drtič na ovoce409.2.2017103990
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20172181
Kvas Oskoruse5923.1.201752534
Vymrazování916.1.20172597
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201772354
Kvalita domacej palenky1209.1.201733082
Domácí ořechovice9027.12.2016143650
Množení turbo kvasinek1322.12.20162400
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201613460
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201644812
Odkalovač na koloně?411.12.20161969
Kvas z hrušek - zastavení227.11.20161215
Nahořklá slivovice6823.11.201654217
Jak zakopat slivovici4622.11.201639806
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20164679
Švestkový kvas - zastavení417.11.20162022
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161309
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?23.6.2017
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?22.6.2017
Udene kuriatko7.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů