Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Drevené soudky obecne

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 13:20, počet návštěv: 13510
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvazuju ze bych si zakoupil dreveny soudek na vyzrati kalvadosu. Ten vsak budu mit ze standardni palenice 50%.

Planuju nechat zrat max. rok a pak stocit do lahvi. Cetl jsem ze se do soudku dava treba 80% palenka. Myslite ze je vhodne pro tento ucel soudek kupovat?Dekuji za reakce

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Drevené soudky obecne


vyslouzil (16622) - xxx.xxx.57.250 (?)
4.9.2014 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Většina pálenic vypálí jablkovici silnější a podle přání Vám ji naředí. Stačí, když si ji naředit nenecháte vůbec nebo na vyšší stupeň. Výsledný produkt se Vám ale prodraží, úprotože zdaníte i líh, který se přes dřevo odpaří.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 14:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dekuji za rychlou reakci.

Ono ani tak nezalezi na penezich... jako na vyslednem produktu. A chapu tedy spravne ze pokud dam do soudku tu 50%... tak za ten rok z toho bude palenka s nizsim %

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.244.2 (?)
4.9.2014 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ano, nastudujte si technologii...

Při tradičním postupu se tomu říká "andělská daň". Přes dřevo se vydýchá trochu vody a více alkoholu. Každý soudek pracuje jinak. Proto moderní levné technologie pracují s nerozovými tanky a dřevěnými chipsy (speciálně upraveným odpadem z výroby sudů). Pak má například "Calvados Jean Loret" stejnou chuť ať koupíte ročník jakýkoliv a kdekoliv.

Připojit reakci
            

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.9.2014 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a taky nezapomeňte na to, že čerstvě koupený soudek je zcela nevhodný pro uložení destilátu. Napřed se musí správně finalizovat, určitě vařicí vodou, dále vínem atd. takže to nějaký čas trvá! Pokud byste tam dal jakýsi destilát, bude do měsíce nepitelný díky tříslovinám. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.126.180 (?)
8.9.2014 12:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Doporučuji juknout na Dubové a akátové soudky, prodejna ve Žďáru nad Sázavou, ale posílají spolehlivě i poštou. Soudek je po zakoupení třeba ošetřit podle dodaného návodu (vypláchnout piliny, nechat zatáhnout...). Asi po měsíci jsem tam nalil "portské" které bylo v akci, nechal ho vyválet asi 3 měsíce... a až potom jsem tam nalil pálenku. Mám několik let 3 soudky, z vlastní zkušenosti doporučuji pálenku cca 55 - 60% ("andělská daň" je fakt prevít), nechat v sudu minimálně rok. Je možné dát do demižonu stejnou pálenku a třísky (třešeň, akát nebo bílý dub) - no a po roce porovnat chuť. Malinkatý chuťový rozdíl tam je... v zabarvení ten rozdíl už není tak patrný.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.104.7 (?)
11.9.2014 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ono taky nejde jen o zabarvení ale o to že ven soudkem projdou vyšší alkoholy které v demižonu z pilinami zůstanou.

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.220.138 (?)
11.9.2014 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no rychleji se odvětrávají nižší alkoholy = metanol

a naopak glycerol zůstane téměř nezměněn

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.138.45 (?)
2.9.2018 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aké portské je vhodnejšie na spomenutú úpravu dubového súdka, RUBY alebo TAWNY?

Je účelné takto nechať nasiaknuť portským aj opálené dubové triesky na výrobu domáceho kalvadosu z jablkovice v skle?

Aký je správny najjednoduchší postup opálenia dubových triesok? Určite nie až do zčernania. Napr. len v "trúbe" na napr. 200 st.C alebo mikrovlnke.

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.143.226 (?)
20.1.2015 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, soudek ze Žďáru jsem dostal letos od přítelkyně k vánocům. Dlouho jsem o tom přemýšlel a toto nastartovalo běh událostí. Protože jsem nespěchal, soudek jsem dle doporučení zavodňoval více jak týden, vždy celý den napuštěný vodou, druhý den vypustit a znovu. Pálenka z jablek byla doma naředěná z pálenice na 50%. Poslal jsem tedy do soudku 16l a uvidíme. Pokud bude výsledek alespoň přbližně stejný, jako jsem ochutnal u výrobce soudků, plánuji koupit určitě ještě jeden. U nás moc švestek nenajdeme, ale jablíčka, to je jiná. Uvidíme za rok :-).

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jablkovy kvas meranie cukru1018.10.2018521
Koupě automatické pálenice 6418.10.201810590
Destilace - základní dotazy1018.10.20181286
Hruškovice1918.10.201819757
Destilační přístroj - sestrojení5617.10.2018122857
Vady pálenky716.10.2018863
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2916.10.201813975
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018576
Hruškový kvas1716.10.20185267
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181087
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018238
Kvašení jablečného moštu315.10.2018329
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181019
Pálení z řepného cukru1513.10.20183762
Turbo kvasnice1313.10.20181111
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3813.10.201863976
Ražná - ražovica1213.10.201834460
Škrábavost pálenky3312.10.201844803
Pálenka z dýně5612.10.201845486
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018899
Jablkovy kvas2611.10.20183373
Šípkovica ako ma to229.10.201832226
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850756
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018636
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811230
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820460
Průběh kvašení jablek 65.10.2018984
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201886999
Cukornatosť slivky83.10.2018802
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018339821
Kvas Oskeruše711.10.201869405
Methanol51.10.2018916
Paleni slivovice doma727.9.20181644
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201811006
Kvas z jablek3623.9.20188115
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.2018830
Domácí pálenice1622.9.20183343
Teoretický výnos1419.9.20182699
Můj první kvas2119.9.20183825
Kdy pálit hruškový kvas217.9.20181762
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy6:56
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Jak uchovat hotový kvas11.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů