Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Drevené soudky obecne

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 13:20, počet návštěv: 14682
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvazuju ze bych si zakoupil dreveny soudek na vyzrati kalvadosu. Ten vsak budu mit ze standardni palenice 50%.

Planuju nechat zrat max. rok a pak stocit do lahvi. Cetl jsem ze se do soudku dava treba 80% palenka. Myslite ze je vhodne pro tento ucel soudek kupovat?Dekuji za reakce

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Drevené soudky obecne


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.57.250 (?)
4.9.2014 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Většina pálenic vypálí jablkovici silnější a podle přání Vám ji naředí. Stačí, když si ji naředit nenecháte vůbec nebo na vyšší stupeň. Výsledný produkt se Vám ale prodraží, úprotože zdaníte i líh, který se přes dřevo odpaří.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 14:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dekuji za rychlou reakci.

Ono ani tak nezalezi na penezich... jako na vyslednem produktu. A chapu tedy spravne ze pokud dam do soudku tu 50%... tak za ten rok z toho bude palenka s nizsim %

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
4.9.2014 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ano, nastudujte si technologii...

Při tradičním postupu se tomu říká "andělská daň". Přes dřevo se vydýchá trochu vody a více alkoholu. Každý soudek pracuje jinak. Proto moderní levné technologie pracují s nerozovými tanky a dřevěnými chipsy (speciálně upraveným odpadem z výroby sudů). Pak má například "Calvados Jean Loret" stejnou chuť ať koupíte ročník jakýkoliv a kdekoliv.

Připojit reakci
            

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.9.2014 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a taky nezapomeňte na to, že čerstvě koupený soudek je zcela nevhodný pro uložení destilátu. Napřed se musí správně finalizovat, určitě vařicí vodou, dále vínem atd. takže to nějaký čas trvá! Pokud byste tam dal jakýsi destilát, bude do měsíce nepitelný díky tříslovinám. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.126.180 (?)
8.9.2014 12:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Doporučuji juknout na Dubové a akátové soudky, prodejna ve Žďáru nad Sázavou, ale posílají spolehlivě i poštou. Soudek je po zakoupení třeba ošetřit podle dodaného návodu (vypláchnout piliny, nechat zatáhnout...). Asi po měsíci jsem tam nalil "portské" které bylo v akci, nechal ho vyválet asi 3 měsíce... a až potom jsem tam nalil pálenku. Mám několik let 3 soudky, z vlastní zkušenosti doporučuji pálenku cca 55 - 60% ("andělská daň" je fakt prevít), nechat v sudu minimálně rok. Je možné dát do demižonu stejnou pálenku a třísky (třešeň, akát nebo bílý dub) - no a po roce porovnat chuť. Malinkatý chuťový rozdíl tam je... v zabarvení ten rozdíl už není tak patrný.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.104.7 (?)
11.9.2014 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ono taky nejde jen o zabarvení ale o to že ven soudkem projdou vyšší alkoholy které v demižonu z pilinami zůstanou.

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.138 (?)
11.9.2014 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no rychleji se odvětrávají nižší alkoholy = metanol

a naopak glycerol zůstane téměř nezměněn

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.138.45 (?)
2.9.2018 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aké portské je vhodnejšie na spomenutú úpravu dubového súdka, RUBY alebo TAWNY?

Je účelné takto nechať nasiaknuť portským aj opálené dubové triesky na výrobu domáceho kalvadosu z jablkovice v skle?

Aký je správny najjednoduchší postup opálenia dubových triesok? Určite nie až do zčernania. Napr. len v "trúbe" na napr. 200 st.C alebo mikrovlnke.

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.143.226 (?)
20.1.2015 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, soudek ze Žďáru jsem dostal letos od přítelkyně k vánocům. Dlouho jsem o tom přemýšlel a toto nastartovalo běh událostí. Protože jsem nespěchal, soudek jsem dle doporučení zavodňoval více jak týden, vždy celý den napuštěný vodou, druhý den vypustit a znovu. Pálenka z jablek byla doma naředěná z pálenice na 50%. Poslal jsem tedy do soudku 16l a uvidíme. Pokud bude výsledek alespoň přbližně stejný, jako jsem ochutnal u výrobce soudků, plánuji koupit určitě ještě jeden. U nás moc švestek nenajdeme, ale jablíčka, to je jiná. Uvidíme za rok :-).

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10818.2.201931485
Jablkovy kvas meranie cukru6418.2.201912851
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191017
Odpeckovač317.2.2019287
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191466
Kvasenie a palenie manga614.2.2019445
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192983
3D pálení2213.2.20192602
Kvas přes zimu1012.2.20191683
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917480
Kvasná zátka1611.2.201910806
Parciální fermentace39.2.2019404
Pálenka z melasy207.2.20192149
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019689
Test na metanol786.2.201983113
Škrábavost pálenky464.2.201955932
Aroma slivovice352.2.20197785
Destilát z piva a vína121.2.201912287
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101202
Ředění slivovice629.1.20195279
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198054
Cukr626.1.20191297
Umístění palírny3918.1.20195125
Chut po siře318.1.2019567
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192076
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191049
Destilace - základní dotazy4811.1.201911832
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019448
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917929
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019895
Síření sudů25.1.2019467
Pálenka z dýně584.1.201950502
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195606
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340653
Cukr nebo med?151.1.20193202
Ukončení destilace + ředění930.12.20182993
Zapach dymu429.12.2018889
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823886
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185546
Kotel na pálení destilátu621.12.20184042
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů