Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Drevené soudky obecne

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 13:20, počet návštěv: 15247
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvazuju ze bych si zakoupil dreveny soudek na vyzrati kalvadosu. Ten vsak budu mit ze standardni palenice 50%.

Planuju nechat zrat max. rok a pak stocit do lahvi. Cetl jsem ze se do soudku dava treba 80% palenka. Myslite ze je vhodne pro tento ucel soudek kupovat?Dekuji za reakce

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Drevené soudky obecne


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.57.250 (?)
4.9.2014 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Většina pálenic vypálí jablkovici silnější a podle přání Vám ji naředí. Stačí, když si ji naředit nenecháte vůbec nebo na vyšší stupeň. Výsledný produkt se Vám ale prodraží, úprotože zdaníte i líh, který se přes dřevo odpaří.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 14:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dekuji za rychlou reakci.

Ono ani tak nezalezi na penezich... jako na vyslednem produktu. A chapu tedy spravne ze pokud dam do soudku tu 50%... tak za ten rok z toho bude palenka s nizsim %

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
4.9.2014 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ano, nastudujte si technologii...

Při tradičním postupu se tomu říká "andělská daň". Přes dřevo se vydýchá trochu vody a více alkoholu. Každý soudek pracuje jinak. Proto moderní levné technologie pracují s nerozovými tanky a dřevěnými chipsy (speciálně upraveným odpadem z výroby sudů). Pak má například "Calvados Jean Loret" stejnou chuť ať koupíte ročník jakýkoliv a kdekoliv.

Připojit reakci
            

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.9.2014 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a taky nezapomeňte na to, že čerstvě koupený soudek je zcela nevhodný pro uložení destilátu. Napřed se musí správně finalizovat, určitě vařicí vodou, dále vínem atd. takže to nějaký čas trvá! Pokud byste tam dal jakýsi destilát, bude do měsíce nepitelný díky tříslovinám. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.126.180 (?)
8.9.2014 12:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Doporučuji juknout na Dubové a akátové soudky, prodejna ve Žďáru nad Sázavou, ale posílají spolehlivě i poštou. Soudek je po zakoupení třeba ošetřit podle dodaného návodu (vypláchnout piliny, nechat zatáhnout...). Asi po měsíci jsem tam nalil "portské" které bylo v akci, nechal ho vyválet asi 3 měsíce... a až potom jsem tam nalil pálenku. Mám několik let 3 soudky, z vlastní zkušenosti doporučuji pálenku cca 55 - 60% ("andělská daň" je fakt prevít), nechat v sudu minimálně rok. Je možné dát do demižonu stejnou pálenku a třísky (třešeň, akát nebo bílý dub) - no a po roce porovnat chuť. Malinkatý chuťový rozdíl tam je... v zabarvení ten rozdíl už není tak patrný.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.104.7 (?)
11.9.2014 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ono taky nejde jen o zabarvení ale o to že ven soudkem projdou vyšší alkoholy které v demižonu z pilinami zůstanou.

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.138 (?)
11.9.2014 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no rychleji se odvětrávají nižší alkoholy = metanol

a naopak glycerol zůstane téměř nezměněn

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.138.45 (?)
2.9.2018 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aké portské je vhodnejšie na spomenutú úpravu dubového súdka, RUBY alebo TAWNY?

Je účelné takto nechať nasiaknuť portským aj opálené dubové triesky na výrobu domáceho kalvadosu z jablkovice v skle?

Aký je správny najjednoduchší postup opálenia dubových triesok? Určite nie až do zčernania. Napr. len v "trúbe" na napr. 200 st.C alebo mikrovlnke.

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.143.226 (?)
20.1.2015 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, soudek ze Žďáru jsem dostal letos od přítelkyně k vánocům. Dlouho jsem o tom přemýšlel a toto nastartovalo běh událostí. Protože jsem nespěchal, soudek jsem dle doporučení zavodňoval více jak týden, vždy celý den napuštěný vodou, druhý den vypustit a znovu. Pálenka z jablek byla doma naředěná z pálenice na 50%. Poslal jsem tedy do soudku 16l a uvidíme. Pokud bude výsledek alespoň přbližně stejný, jako jsem ochutnal u výrobce soudků, plánuji koupit určitě ještě jeden. U nás moc švestek nenajdeme, ale jablíčka, to je jiná. Uvidíme za rok :-).

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.236.138 (?)
20.1.2015 17:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rok je příliš, zkontrolujte destilát už za 2 - 3 týdny. Hlavně jde o to, aby jablečný destilát neztratil markanty jablkovice, tedy aby z něj nevykukovalo hlavně to "dřevo". slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.143.226 (?)
3.2.2015 18:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kontaktoval jsem výrobce soudků. Ten doporučuje lehounce odebírat a chutnat cca po dvou měsících. Ale podle toho co napsal, se pobytu pálenky v čerstvém sudu nebojí. V každém případě bude dobré držet se hesla důvěřuj, ale prověřuj. Odebrat jednou za měsíc malého, snad nebude na škodu. V soudku je cca 16l a tak to přičteme k andělské dani :-). Spíše mám trochu obavu, čím bych soudek zaplnil, pokud bychmusel pálenku stočit dříve, než bude vypálena další várka jablíček. Jsem nadšenec, ale koupit najednou 16l portského není taky žádná láce. Čím tedy soudek zaplnit? Poslat do něj pálenku z blum, když je to soudek na pálenku z jablek mi nepřipadá správné, ale nechám si rád poradit.

Připojit reakci
            

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.190.86 (?)
3.2.2015 18:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

10litrov vody+20g kyseliny citronovej+1g pyrosiricitan draselny.je to mokra konzervacia drevenych sudov.prepocitajte si to na svoj objem.

Připojit reakci
            

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.162.152 (?)
1.4.2015 10:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak máme duben a včera se opravd maičko ochutnávalo (tři malé panáčky). Barva už těď krásná a chuť šla hodně nahoru. Žádné pachy ze dřeva, prostě super. Nechci to zakřiknout a tak kontrolovat budeme i nadále po dvou měsících.

Připojit reakci
               

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.131.176 (?)
31.10.2015 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud sem ještě zavítáte, docela by mě zajímaly vaše další dvouměsíční dojmy :-). Děkuji, Tomáš

Připojit reakci
                  

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.162.152 (?)
1.11.2015 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

ze dvou měsíců bylo osm :-). Nějak nebyl čas ochutnávat a tak jsem nechal soudek pracovat. Tak že mám pálemku v soudku celkem desátý měsíc a znovu jsem cca před týdnem odebral tři malé panáčky. Andělská daň je znát jak na obsahu soudku (odpar) tak na chuti. Musím ale říci, že rozhodně k lepšímu! Krásná barva a velice příjemná chuť. Až dorazí letošní várka pálenky z palírny, nechám odvětrat, stočím ze soudku a pošlu jí tam také aby z ní byl také lahodný nápoj :-).

Připojit reakci
            

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.143.117 (?)
4.11.2015 15:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V knize "Jak se dělá cidre, calvados, pommeau" str.43 je uveden jako jeden z možných, tento návod na zrání calvadosu. "Jemný a elegantní calvados, lze získat, když calvados bude zrát v sudu, ve kterém zrál aperitiv pommeau. Calvados si ze sudu vytáhne aroma, které po pommeau ve dřevě zůstalo." Kniha je ke staženi tady.

Kamil

Připojit reakci
               

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.143.117 (?)
4.11.2015 15:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

kopie

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Drevené soudky obecne


siemens (32) - xxx.xxx.46.90 (?)
19.4.2017 22:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zhrnie to niekto do jedneho prispevku, ake boli celorocne vysledky kostovania??

Kedy dosladzujete domace brandy? Do suda alebo po vytiahnuti zo suda?

Filtruje to niekto??

Dakujem

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí ořechovice11226.6.2019197602
Kvas z mandarinek1923.6.20191893
Zapach dymu623.6.20191416
Z ceho udelat visnovku1322.6.20191122
borovička717.6.201919963
Slivovice jak poznat archív109.6.20199824
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927101
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191259
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934873
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019886
Turbo kvasnice3519.5.20198014
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921327
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930190
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019976
Škrábavost pálenky4727.4.201960759
Archivace slivovice427.4.2019805
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019693
destilační přístroj104915.4.20191428864
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948789
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191719
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191880
Aroma slivovice364.4.201910750
Palenka z datli?92.4.20196141
Ochutnávka Radimov623.3.20191838
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194624
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019910
Parciální fermentace518.3.20191181
Ananasový kvas214.3.2019839
Kvas z mirabelek2011.3.201913408
Kvasenie a palenie manga710.3.20191283
Dřinka - použití229.3.201930235
Destilace - základní dotazy497.3.201915604
Test na metanol8025.2.201989124
3D pálení2323.2.20194461
Koupě automatické pálenice 11021.2.201939032
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917185
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191814
Odpeckovač317.2.20191037
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192659
Kvas přes zimu1012.2.20192726
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů