Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Drevené soudky obecne

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 13:20, počet návštěv: 14053
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvazuju ze bych si zakoupil dreveny soudek na vyzrati kalvadosu. Ten vsak budu mit ze standardni palenice 50%.

Planuju nechat zrat max. rok a pak stocit do lahvi. Cetl jsem ze se do soudku dava treba 80% palenka. Myslite ze je vhodne pro tento ucel soudek kupovat?Dekuji za reakce

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Drevené soudky obecne


vyslouzil (16817) - xxx.xxx.57.250 (?)
4.9.2014 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Většina pálenic vypálí jablkovici silnější a podle přání Vám ji naředí. Stačí, když si ji naředit nenecháte vůbec nebo na vyšší stupeň. Výsledný produkt se Vám ale prodraží, úprotože zdaníte i líh, který se přes dřevo odpaří.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.18.37 (?)
4.9.2014 14:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dekuji za rychlou reakci.

Ono ani tak nezalezi na penezich... jako na vyslednem produktu. A chapu tedy spravne ze pokud dam do soudku tu 50%... tak za ten rok z toho bude palenka s nizsim %

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.244.2 (?)
4.9.2014 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ano, nastudujte si technologii...

Při tradičním postupu se tomu říká "andělská daň". Přes dřevo se vydýchá trochu vody a více alkoholu. Každý soudek pracuje jinak. Proto moderní levné technologie pracují s nerozovými tanky a dřevěnými chipsy (speciálně upraveným odpadem z výroby sudů). Pak má například "Calvados Jean Loret" stejnou chuť ať koupíte ročník jakýkoliv a kdekoliv.

Připojit reakci
            

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.9.2014 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a taky nezapomeňte na to, že čerstvě koupený soudek je zcela nevhodný pro uložení destilátu. Napřed se musí správně finalizovat, určitě vařicí vodou, dále vínem atd. takže to nějaký čas trvá! Pokud byste tam dal jakýsi destilát, bude do měsíce nepitelný díky tříslovinám. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.126.180 (?)
8.9.2014 12:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Doporučuji juknout na Dubové a akátové soudky, prodejna ve Žďáru nad Sázavou, ale posílají spolehlivě i poštou. Soudek je po zakoupení třeba ošetřit podle dodaného návodu (vypláchnout piliny, nechat zatáhnout...). Asi po měsíci jsem tam nalil "portské" které bylo v akci, nechal ho vyválet asi 3 měsíce... a až potom jsem tam nalil pálenku. Mám několik let 3 soudky, z vlastní zkušenosti doporučuji pálenku cca 55 - 60% ("andělská daň" je fakt prevít), nechat v sudu minimálně rok. Je možné dát do demižonu stejnou pálenku a třísky (třešeň, akát nebo bílý dub) - no a po roce porovnat chuť. Malinkatý chuťový rozdíl tam je... v zabarvení ten rozdíl už není tak patrný.

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.104.7 (?)
11.9.2014 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ono taky nejde jen o zabarvení ale o to že ven soudkem projdou vyšší alkoholy které v demižonu z pilinami zůstanou.

Připojit reakci
         

Drevené soudky obecne


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.220.138 (?)
11.9.2014 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no rychleji se odvětrávají nižší alkoholy = metanol

a naopak glycerol zůstane téměř nezměněn

Připojit reakci
      

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.138.45 (?)
2.9.2018 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aké portské je vhodnejšie na spomenutú úpravu dubového súdka, RUBY alebo TAWNY?

Je účelné takto nechať nasiaknuť portským aj opálené dubové triesky na výrobu domáceho kalvadosu z jablkovice v skle?

Aký je správny najjednoduchší postup opálenia dubových triesok? Určite nie až do zčernania. Napr. len v "trúbe" na napr. 200 st.C alebo mikrovlnke.

Připojit reakci
   

Drevené soudky obecne


host - xxx.xxx.143.226 (?)
20.1.2015 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, soudek ze Žďáru jsem dostal letos od přítelkyně k vánocům. Dlouho jsem o tom přemýšlel a toto nastartovalo běh událostí. Protože jsem nespěchal, soudek jsem dle doporučení zavodňoval více jak týden, vždy celý den napuštěný vodou, druhý den vypustit a znovu. Pálenka z jablek byla doma naředěná z pálenice na 50%. Poslal jsem tedy do soudku 16l a uvidíme. Pokud bude výsledek alespoň přbližně stejný, jako jsem ochutnal u výrobce soudků, plánuji koupit určitě ještě jeden. U nás moc švestek nenajdeme, ale jablíčka, to je jiná. Uvidíme za rok :-).

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Aroma slivovice2712.12.20182765
Uchování opakování kvašení turbokvasnic1112.12.2018853
Švestkový kvas - bílá plíseň 211.12.2018302
Slivovice vs. calvados22511.12.2018330825
Jblkový kvas (druhák)410.12.2018414
Koupě automatické pálenice 10110.12.201823144
Ukončení destilace + ředění110.12.2018297
Mišpule610.12.20187148
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188461
Turbo kvasnice328.12.20183764
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811774
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?154.12.20181845
Domácí pálenice174.12.20185110
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181118
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182481
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201892929
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188550
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186432
Zakalená slivovice17027.11.2018208247
Vínovice226.11.2018423
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810558
Teoretický výnos2323.11.20184917
Jablkovy kvas5723.11.20189453
Pálenka z moštu4221.11.201813128
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819188
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185541
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182794
Paleni slivovice doma1117.11.20184490
Hruškovice2817.11.201823968
Cukr nebo med?414.11.2018869
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856707
Škrábavost pálenky4014.11.201849752
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822331
Pliseň na švestkách 210.11.2018752
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814283
Destilace - základní dotazy415.11.20188012
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018849
První pálení52.11.20181608
Ražná - ražovica132.11.201836685
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20184215
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů