Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?

Stránky: 1, 2, 3   

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.99.191 (?)
7.9.2015 12:20, počet návštěv: 20755
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Nasbíral jsem u silnice 200 kg padaných hrušek. Ale jsou tvrdé, nezralé. Mám je rozložené na slunci na trávníku. Zajímalo by mě, jestli v nich ještě vzniká nová sladkost, když už nejsou na stromě...? Nebo při tomto dozrávání hruška už jen zežloutne a změkne, ale nový cukr už nevznikne? Děkuji za názory.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
      

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.67.66 (?)
7.9.2015 15:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Něco cukru vznikne rozložením škrobů, nějaké cukry odejdou dýcháním. Takže nárůst je, ale ne velký. Dozráním ale vznikají v ovoci aromatické látky a o ty v destilátu taky jde.Je třeba ovšem počítat s tím, že natlučené plody začnou během uskladnění hnít. Sládnoucí hrušky v trávě jsou taky pochoutkou pro myši a slimáky. Tedy nechat dopzrát ano, ale ne na trávě nýbrž v bednách a pravidelně (ob den) kontrolovat.
   Pokud byly hrušky padané, jak píšete, pak jsou zralé a dozrávání je zbytečné. Jestli jste třepal nezralé, potom je lepší nechat je uležet.

Připojit reakci
         

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.17.210 (?)
7.9.2015 15:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a alkohol nevznika?

Připojit reakci
            

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.39.35 (?)
7.9.2015 16:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám drobátko jiný problém s dozráváním hrušek. Vlastním stromek, vysazený ještě otcem "no name", zimní odrůda (půl stromu jsem přerouboval), která ještě na jaře je tak při běžném uskladnění na sekání obuškem. Dříve se nechávaly hrušky dozrát v obilí, ale to nemám. Nevěděl by někdo fígl, co s tím? Díky.   I.

Připojit reakci
               

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


jariel231 (148) - xxx.xxx.146.203 (?)
13.9.2015 21:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklízejte je co nejdéle. Pro urychlení zrání je  dejte do ložnice pod postel.

Připojit reakci
            

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


Pavla z Brna (108) - xxx.xxx.48.212 (?)
7.9.2015 16:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, ten vytváří až kvasinky v kvasu za anaerobních podmínek.

Připojit reakci
            

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


PP. (5416) - xxx.xxx.9.135 (?)
7.9.2015 16:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Škrob -> cukr -> alkohol -> ocet -> voda. Vyberte si.

Připojit reakci
               

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.101.224 (?)
7.9.2015 19:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

aj CO2

Připojit reakci
         

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.96.238 (?)
7.9.2015 16:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji Vám za odpověď. Hrušky byly padané, nikoli trhané nebo třepané, přesto hodně tvrdé. Nechám je tedy ještě pár dnů dozrát a budu se těšit, že nějakou cukernatost a aroma ještě získám. smiley

Připojit reakci
            

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.187.224 (?)
7.9.2015 20:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U padaného, tím pádem natlučeného ovoce bych spoléhal na to, že ovoce je zralé. Větší obavy než z nedostatku cukru bych měl z možného vzniku hniloby a oxidaci ovoce v natlučených místech. Hrušky bych přehnal přes šroťák a založil kvas ihned.    j.c.

Připojit reakci
         

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
8.9.2015 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Veškeré procesy, které se odehrávají v ovoci při uskladńování tj, rozklad škrobů za vzniku jednoduchých, zkvasitelných cukrů, jejichž obsah se ovšem dále snižuje dýcháním ovoce za vzniku oxidu uhličitého a vody, dále snižování obsahu kys. jablečné popisuje podrobně kniha Josefa Škobka: Výroba destilátů z vlastního ovoce, nakl. DONA 2003, str.20.slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
            

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.93.119 (?)
8.9.2015 20:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... potitul knihy by mohl znít : ale i z cizího lze vyrobit a je dobrý!! ...

Už Toníček pálí,  lidová lihová...

tož ať vám to vyjde!!

Připojit reakci
               

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.92.38 (?)
8.9.2015 20:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám to nějak nedá spát, že zadavatel posbíral hrušky u silnice. Když vidím, kolik ovoce u silnic hnije v příkopech, nezlobil bych se tolik a čin viděl spíš jako záslužný.

Připojit reakci
                  

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.93.119 (?)
9.9.2015 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ó nikoliv pane doktore, to byla replika pouze na název knížky (mám ji doma také...),... zadavatel ať si sbírá hrušky kde chce, je to jeho právo... dokud jej při něčem nechytí.

Přeji hezký den.

Připojit reakci
                     

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.165.49 (?)
9.9.2015 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tvrdé hrušky získají ležením cukrů minimálně. To už je lepší přisypat do drtě, do sudu trochu cukru. Spíš než zvýšení cukernatosti totiž dojde ke hnilobě a vzniku infekcí. Pokud chce výrobce skutečně kvalitní výrobek doporučuji hrušky vylisovat a zkvasit jen mošt. A pro tento způsob výroby jsou tvrdé hrušky úplně ideální surovinou. Na rozdíl od hrušek měkkých, mázlavých a proto velmi těžce lisovatelných. Takže hrušky podrtit, drť zalít vodou, zatížit jalovým víkem a pak vylisovat. Doba luhování a zakvašování před lisováním je závislá na teplotě a tvrdosti hrušek a je hodně individuální. Cca 12hod. až pár dní. A mošt, šťáva, možná zachutná i tak, že ani sud nebude potřeba... Rafael.
Připojit reakci
                        

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.67.66 (?)
10.9.2015 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ve své podstatě má pan Rafael pravdu, v případě jablek pak asi do puntíku. Kouzlo dobrého hruškového destilátu, najmě z Wiliamsek, netkví jen v čistém lihu, nýbrž v sametově hruškové vůni a chuti. Tuto ale nezískáme zkvašením moštu z tvrdých hrušek. Poptřebujeme plody v ideální zralosti (ne přezrálé hniličky), v níž se to hruškové aroma teprve rozvíjí. Těžko řešitelným problémem je, že plody dozrávají postupně a ty zralé rychle přezrávají a podléhají zkáze. A kdo nechce hrušky denně přebírat, musí respektovat pravidlo, že lepší je hruška tvrdá než nahnilá.

Připojit reakci
                           

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.228.85 (?)
10.9.2015 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím, že to řízené nakvašení a vyluhování hruškové drtě je dobrý základ k získání velmi kvalitního destilátu který není narušen obsahem jejích nevhodných části, ale přitom bude obsahovat vše potřebné. A přitom se zbaví nevhodných příměsí - slupek, stopek, jader, pektinů apod., podobně jako u jablek. Bohužel u některých odrůd hrušek je domácí lisovatelnost velmi problematická. A i komerční výrobci se lisování a výrobě hruškových moštu většinou vyhýbají. Proto tady vidím výzvu pro domácí výrobce. Jak už jsem tady několikrát psal. Ze špatné suroviny nikdy nemůže vzniknout dobrý produkt. Pokud mi nebude chutnat zkvašená drť se vším tím "bordelem", ale více vylisovaný mošt - pokud ho část za syrova nevypiju nebo si ho nezavařím, tak ani destilát nemůže z něj nemůže být nikdy dobrý... A bude to jen o "zužitkování odpadů z pod stromy" Rafael.
Připojit reakci
                           

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.67.66 (?)
10.9.2015 22:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že to řízené nakvašení a vyluhování hruškové drtě je dobrý základ...

S hruškama jsem to nezkoušel, ale u jablek to (tak jak se běžně praktikuje u hroznů) moc nefungovalo. Jablečná drť rychle mění kvašením hrudkovitou konzistenci na víc mazlavou a výlisnost moštu paradoxně klesá. Hádám, že u hrušek to bude podobné (snad ještě rychlejší) a nakvašením drti se její konzistence změní na podobnou pomletým hniličkovatým plodům.

Pokud mi nebude chutnat zkvašená drť se vším tím "bordelem", ale více vylisovaný mošt ..... tak ani destilát nemůže z něj nemůže být nikdy dobrý...

Taky úplně nesouhlasím. Pochybuji, že někomu budou chutnat nakvašené rozbředlé švestky víc než šťáva ze švestek. Přesto si troufám tvrdit, že klasická slivovice z celých plodů bude chutnější a aromatičtější než ze švestkové šťávy.

Připojit reakci
                           

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


host - xxx.xxx.132.194 (?)
11.9.2015 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Měkké hrušky nakvašovat je samozřejmě nesmysl. Vznikla by absolutně nevylisovatelná kaše. Měl jsem na mysli hrušky extrémně tvrdé ze kterých by se bez nakvašení moc moštu nezískalo. Nebo u jablek typu boskopských, strýmky apod. * Destilát z čisté švestkové šťávy, nebo i z jiných peckovin, by nemusel být špatný, ale není k tomu důvod. Dužina z peckovin na rozdíl od většiny jádrovin neobsahuje žádné nevhodné látky. Ba právě naopak. A hořkomandlové aroma z pecek k těmto destilátům patří. Osobně malou část pecek drtím. Rafael.
Připojit reakci
                           

Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.9.2015 17:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozumím, co chcete říci, přesto si myslím, že nakvašením drti jádrovin (na rozdíl od peckovin a bobulovin) se výlisnost nezvýší. Když porovnám, jak dobře teče mošt ze zcela tvrdých jablek a oč hůř z úplně zralých měkších, řekl bych že nakvašením trochu napodobíme urychlené dozrání. Ale jak říkám, u hrušek jsem to nezkoušel.
    Pokud jsem dělal kvas z jablek, používal jsem čistý mošt, ale jen proto, že se s ním líp pracuje (netvoří deku, atd). Nemyslím si, že z podrcených plodů je destilát horší, že dužina obsahuje nějaké nevhodné látky. Pektiny se rozloží, metanolu z nich vykvasí zanedbatelně a příchuť jader nemusí být na škodu. Dokonce, pokud vyrobíte jednodruhový kvas z aromatických odrůd (Grávštýnské, Čistecké, Fantazia), bude prý aromatičtější pálenka z nelisovaného.  Sám jsem jednou dělal jednodruhový destilát z Grávštýnů, ale šlo o třepané plody, takže do voňavého stádia nedošly. Rozdíl tedy nebyl žádný.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Prosím o rady - založení kvasu 1929.7.201823706
Plíseň na povrchu 223.7.20181998
Jablečný kvas2823.7.201852616
Becky na kvas1923.7.201826401
Špendlíky3120.7.201838216
Proč se přidává cukr do meruňkového maču?2416.7.201818222
Kvas z čerešní = ako na to1113.7.20185656
Izolace přestupní trubky310.7.20181296
Jak vyrobit kvas na vodku?2230.6.201848052
Malinovica626.6.20181958
Destilát z kukuřice2723.6.201882019
Marpelně kvas1422.6.20183855
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.20181857
Kostkovica - Jadrnicka819.6.20183578
Jaký vybrat refraktometr?2819.6.201825648
Kvas z moruší88.6.201812516
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201842413
Praxe v pálení329.5.20182092
Refraktometer - poradte vhodny233.5.201816041
Sušené švestky622.4.20182468
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20188967
Destilace vína - vínovice5319.3.2018102424
Nákup drtiče jablek 1118.3.201824452
Radimov 2018 718.3.20182899
Slivovice - kvas24014.3.2018409654
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1013.3.201868038
Modrý kal 208.3.20187258
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20185660
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20184385
Zakalení macerátu1322.2.20183914
Dosladzovanie domaceho brandy a znizovanie liehovitosti116.2.2018949
Obnovení kvasu3813.2.201810318
Slad - pálení205.2.201822096
Destilace levného vína528.1.20182852
Vypeckovat svestky?2025.1.20189369
Repák + řepná pálenka2925.1.201867472
Sejmutí etiket z lahví766.1.2018118125
Kde se stala chyba?113.1.20183915
Odkôstkovač ovocia3226.12.201755848
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.201716113
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů