Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 99.191 (?) 
7.9.2015 12:20, zobrazeno: 27347x

Nasbíral jsem u silnice 200 kg padaných hrušek. Ale jsou tvrdé, nezralé. Mám je rozložené na slunci na trávníku. Zajímalo by mě, jestli v nich ještě vzniká nová sladkost, když už nejsou na stromě...? Nebo při tomto dozrávání hruška už jen zežloutne a změkne, ale nový cukr už nevznikne? Děkuji za názory.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.9.2015 15:01

Něco cukru vznikne rozložením škrobů, nějaké cukry odejdou dýcháním. Takže nárůst je, ale ne velký. Dozráním ale vznikají v ovoci aromatické látky a o ty v destilátu taky jde.Je třeba ovšem počítat s tím, že natlučené plody začnou během uskladnění hnít. Sládnoucí hrušky v trávě jsou taky pochoutkou pro myši a slimáky. Tedy nechat dopzrát ano, ale ne na trávě nýbrž v bednách a pravidelně (ob den) kontrolovat.
   Pokud byly hrušky padané, jak píšete, pak jsou zralé a dozrávání je zbytečné. Jestli jste třepal nezralé, potom je lepší nechat je uležet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 17.210 (?), 7.9.2015 15:16

a alkohol nevznika?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 39.35 (?), 7.9.2015 16:27

Mám drobátko jiný problém s dozráváním hrušek. Vlastním stromek, vysazený ještě otcem "no name", zimní odrůda (půl stromu jsem přerouboval), která ještě na jaře je tak při běžném uskladnění na sekání obuškem. Dříve se nechávaly hrušky dozrát v obilí, ale to nemám. Nevěděl by někdo fígl, co s tím? Díky.   I.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 13.9.2015 21:11

Sklízejte je co nejdéle. Pro urychlení zrání je  dejte do ložnice pod postel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 7.9.2015 16:32

Ne, ten vytváří až kvasinky v kvasu za anaerobních podmínek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 7.9.2015 16:32

Škrob -> cukr -> alkohol -> ocet -> voda. Vyberte si.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 101.224 (?), 7.9.2015 19:44

aj CO2

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 96.238 (?), 7.9.2015 16:17

Děkuji Vám za odpověď. Hrušky byly padané, nikoli trhané nebo třepané, přesto hodně tvrdé. Nechám je tedy ještě pár dnů dozrát a budu se těšit, že nějakou cukernatost a aroma ještě získám. smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 187.224 (?), 7.9.2015 20:06

U padaného, tím pádem natlučeného ovoce bych spoléhal na to, že ovoce je zralé. Větší obavy než z nedostatku cukru bych měl z možného vzniku hniloby a oxidaci ovoce v natlučených místech. Hrušky bych přehnal přes šroťák a založil kvas ihned.    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika