|
Domácí ořechovice
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 79.139 (?) 21.10.2009 9:19
Když počkáte další 2 - 3 měsíce (pakliže ji nevypijete hned) tak barva likéru sama přejde ze zelené do hnědé. Já "ořechovku" dokončuji (finalisuji, filtruji a přidávám cukr) až před vánocemi. Do té doby jednotlivé "výluhy" skladuji odděleně (lze zalévat až 2x obyčejnou vodkou po první přípravě, s odstupem cca 1 měsíce).
Tonda.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.2 (?), 28.11.2009 18:31
Přátelé, rád bych se s vámi podělil o své zkušenosti s výrobou ořechovky. Nejdříve jsem zkoušel recept podobný tomu, který je uveden výše - koření, citronová a pomerančová kůra. Nakonec jsem se dostal k tomuto receptu:
15 ořechů trhaných na sv. Jana(+ - týden) nakrájíme na osminky, kousek celé skořice, několik (asi 10 hřebíčků) dáme do čtyřlitrové sklenice, zalijeme 1 litrem vodky (nebo kalvádos, z toho je ořechovka lepší) a zakryté víčkem necháme na slunci stát 4-6 týdnů. Poté scedíme přes plátýnko a naředíme cukrovým sirupem (0,5 vody a 20 dkg cukru svaříme a necháme vychladnout). Pokud dělám ořechovku z vodky tak dám trochu míň vody aby byla silnější- je lepší. Je skvělá už po stočení, ale opravdu bomba to je po půl roce odležení (čím déle, tím je lepší). Zjistil jsem, že při tomhle receptu se zachová chuť ořechů, která odležením ještě zesílí a všechno to voňavé koření jako muškát, badián nebo citronová kůra jsou spíš na škodu a zbytečně přerazí chuť o kterou jde především. Vyzkoušejte! Zdraví Franta.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.29 (?), 16.1.2010 0:02
Já bych se chtěl zeptat zda by někdo nebyl tak hodný a ty ořechy v receptech nezvážil. On každý ořech je jinak veliký. Já mám na zahradě Seifersdorfský a ten má v době sklizně (24.6.) už velikost kolem 5 cm v průměru a soused má ve stejnou dobu plody veliké 3 cm v průměru - je to semenáč. Myslím, že mé nezdary - tedy pít se to dá a chutná to, ale pil jsem výrazně lepší, mohou být způsobeny právě tím dávkováním ořechů. děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.158 (?), 17.1.2010 23:40
Já si myslím, že čím víc ořechů tím líp.Já dávám do 4litrové sklenice asi 40ks ořechů různé velikosti.Tam hlavně záleží na tom aby to bylo na sluném místě a taky jaký koření tam přidáte.Já jí dělám třetí rok a je výborná a ještě dělám višňovku a ta je taky super.Ještě jsem zapoměl dodat ty ořechy rozkrájím na čtvrtky a rozpíchám je vydličkou a na 24hodin je nechám odmočit ve vodě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.70 (?), 16.1.2010 18:39
Vážení, když dnes "vyťukáte" do "vyhledavače" slovo ořechovka, nebo ořechový likér, tak Vám vyjede tak kolem 20 až 40 receptů, tak si již můžete vybrat (a ne jako před 35 lety, kdy byly k dispozici tak 2 - 3 v "kuchařkách").
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.209 (?), 7.6.2011 23:09
nemá někdo návod na extrakt na ořechovici?kdysi jsem jej pil, teda zředěný právě jablkovicicí a byl super... slova jak v reklamě na Fernet, ale lepší :-), byla to prý směs více receptů, ale slyšel jen jeden a zkoušel podle něj: ořechy 2.půlka června, jablkovice, cukr, skořice, citron, hřebíček, v teple za oknem.tedy poměry a doba fermentace už nevím (možná ještě najdu) i jestli se přidával pak cukerný roztok, ale pak už se tolik nemohlo ředit jablkovicí(ta první, ale srovnatelná s originálem),takže slabší a stejně dost míň chuti ořechovice:-(...návody na netu jsou podobné, ale bez ředění chuti-získání %alkoholu... sv.Jan se blíží, jablkovice mám lepší, tak děkuji za dobrou radu-návod M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|