Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Domácí ořechovice

Domácí ořechovice


Jiří II (538) - xxx.xxx.61.187 (?)
18.8.2018 10:05

Až budete příště dělat ořechovku, tak si vzpomeňte, že ořechy se mají trhat v období letního slunovratu.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Domácí ořechovice


Delkim (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
27.6.2009 17:36, počet návštěv: 188309
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zítra se chystám očesat a naložit ořechy s kořením do alkoholu (vodka).

Mám dotaz.

Nemůžu najít velké sklenice od okurek, lze na ten měsíc až dva naložit ty ořechy s alkoholem do PLASTU??? použil bych plastový kanystr na vodu co mám...

hm?

Připojit reakci   
   

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.241.100 (?)
27.6.2009 18:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechcete radšipočkat do pondělka a koupit někde v obchodě skleňák? Budete mít jistotu že se ni nestane a navíc bude volný kanystr, kdyby byl na něco třeba... Pravidelně nacházejí závadné platové kanystry a nádoby a navíc když v tom bude ještě alkohol = rozpouštědlo, měl bych strach. Je sice fakt, že alkohol je polární rozpouštědlo a ten stejně jak voda rozpouští pouze polární látky.

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


Delkim (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
27.6.2009 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi fakt raději zajedu v pondělí do Makra pro velké okurky 5l a přendám je do menších, nač zbytečně riskovat, máte recht

ořechy zítra otrhám a nechám je zatím vymáchat ve vodě a v týdnu to dodělám

Připojit reakci
   

Domácí ořechovice


babča (227) - xxx.xxx.44.120 (?)
27.6.2009 19:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžete sem vložit recept?Dík Jana

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
27.6.2009 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se přimlouvám za recept. Díky! :-)

Připojit reakci
         

Domácí ořechovice


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.6.2009 23:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

destilační přístroj
host - xxx.xxx.166.20 (?), 9.7.2008 7:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím všechny příznivce tohoto tématu.

Protože už nastala doba, posílám tak jako loni recept na výbornou ořechovku. Všem ji doporučuji, a radím udělejte více dávek, ať nelitujete tak jako já loni. Hledal jsem ještě v září variantu jak toto lahodné pití udělat. Zkusil jsem ještě na radu ze slupek. Také to šo, ale tento originál nemá konkurenci. VašekB

OŘECHOVÝ LIKÉR

Do 5 litrové lahve dáme:
40 zelených omytých ořechů nakolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření, 30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu, /dávám jen z jednoho/ proutek vanilky, není nutný.
Zalejeme 2 litry vodky, nebo domácí pálenkou 50% silné, která může být i horší kvality, třeba z jablek.

Toto vše se nechá 4-6 týdnů vyluhovat s občasným mícháním.

Po této době se vše scedí. V trochu měkké nejlépe kojenecké vodě se rozvaří cukr, dávám půl kg. Při 1 kg je likér dost sladký. Množství vody se řídí silou pálenky, raději méně.
Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU.
Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou. Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.

Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí. VašekB.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


Delkim (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
28.6.2009 6:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nepamatuji si z hlavy poměr, ale já dávám dle receptu pradědečka tyto suroviny:

  • zelené ořechy na osminky
  • skořice
  • hřebíček
  • badyán! (v kuse, ty hvězdičky)
  • nové koření
  • líh (vodka)

Promíchat a zalít lihem (vodkou). Nechat někde v teple (třeba balkon) 8 týdnů. Pak přecedit a naředit cukrovým sirupem na požadovanou sílu/sladkost. Osminky ořechů propláchnout a lze je vrátit do likéru! Hezky to pak ve skleničce vypadá a dá se rozkousat a konzumova též :)

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
29.6.2009 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji... už se to luhuje :-)

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.44.166 (?)
3.7.2009 8:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zelené ořechy se mají trhat na sv. Jana - 24.6. - asi mají největší sílu, sice jde to i později, ale takto jsem to vyčetla v nějakém starobylém receptu. 

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
3.7.2009 8:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak asi je rozdíl, jak je teplý rok a jestli je to v Krkonoších a nebo na Břeclavsku, ne?

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


Delkim (147) - xxx.xxx.99.3 (?)
13.7.2009 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jak jste dopadli? naloženo? :)

já mám naloženo ze 6 litrů vodky, asi kyblík ořechů na to padnul

pak to ředím tak na 8-10% alkoholu cukrovým sirupem, takový sladký likér, pije se to na trávení a skutečně to funguje a to dost zásadně!

a čím starší, tím lepší :)

ty velké sklenice jsem sehnal nakonec od sušených rajčat, nakoupil jsem si je v Makru a přendal obsah do menších sklenic, spotřebu sušených rajčat mám obrovskou a v tomhle velkém balení je to i cenově docela v pohodě

Obrázky:
orechovice
orechovice
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.41.2 (?)
14.7.2009 9:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dneska se zrovna chystám na výrobu ořechovice, ale nevím jestli mám sklenici nechat na sluníčku za oknem nebo raději ve stínu. Poradíte mi, prosím? Děkuji

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Delkim (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
14.7.2009 11:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na sluníčku pěkně v teple

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.95.184 (?)
13.7.2016 15:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak! Bydlím v Krušných horách v cca v 600 metrech n.m. a 24.6. bych ty ořechy česal s lupou v ruce. Teď už jsou v optimální velikosti a kvalitě. K.

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


Zdenula (160) - xxx.xxx.165.42 (?)
4.7.2012 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžu ořechy natrhat i teď? Není už pozdě?

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.234.42 (?)
4.7.2012 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

můžete...

není..

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
17.8.2018 23:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den

Dneska jsem natrhala 150 ořechů... vnitřky byly již tvrdé na rozřezání, tak jsem to udělala takto. Každou ze tří pětilitrových sklenic jsem naplnila slupkami třetiny ořechů a přidala 15 kousků tvrdých jader do každé sklenice... přidala koření dle receptu na začátku diskuze... nedávala jsem muškát...40 nového koření, 30 hřebíček, citronová kůra, badyán, skořice. Tři sklenice jsem zalila pálenkou z bezu... celkem jsem rozléla 5 litrů. Sklenice zadělala sáčkem na gumičku a už stojí mezi okny slečny. Jsem zvědavá na výsledek.... Jen bych doporučila gumové rukavice, neboť mám obě ruce černé jak úhel.

Obrázky:
Anička s ořechovkou
Anička s ořechovkou
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Jiří II (538) - xxx.xxx.61.187 (?)
18.8.2018 10:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Až budete příště dělat ořechovku, tak si vzpomeňte, že ořechy se mají trhat v období letního slunovratu.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
18.8.2018 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lepší pozdě nežli čekat rok. Dá se dělat i ze slupek, jsem se dočetla v této diskuzi. Takže nebojte, příští rok budu ořechy trhat na Jana.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.123 (?)
15.7.2009 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, rád bych se přeptal, kde dělám chybu, protože se mi objevuje v likéru hořčina. Recept mám od babičky, která však už neporadí. Dokud žila tak jsem jej nedělal. Recept je: 30 zelených ořechů (než začne tvrdnout skořápka) nakrájených na kolečka, 1l žitné, 15g celé skořice, 4g muškátového květu a 5 g hřebíčku. Celé naložím na 3 týdny, občas promíchám. Sliji a smíchám s převařeným 0,5kg cukru v 0,2l vody. Lahodná chuť, kterou kazí po chvíli chuť hořčiny. Žádnou fintu v receptu poznamenanou babička neměla a likér byl bez hořčin. Poradíte? Díky Václav H

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


Delkim (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
15.7.2009 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

podle mne to dělá přemíra muškátového květu

nebylo v receptu napsáno jen KVĚT??? tím mohl být myšlen badyán!!!

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.250 (?)
17.7.2009 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opravdu je tam muškátový květ. Letos jsem dělal potřetí a hořčina je tam zase. Loni jsem muškátový květ nedával, protože jsem byl líný jít pro něj do krámu, a dal jsem badyán. Hořčina tam byla taky. S časem zrání však slábne. Jediné co jsem nikdy nedodržel je to, že lahev nenechávám na slunci. Že bych to konil tady? Už si nepamatuji, kde ji babička mívala, ale po třech týdnech od naložení z toho udělala lahodu. Díky za reakci. Václav H.

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.133.226 (?)
30.6.2015 23:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne to pride, ze je tam prilis vela orechov na tak malo alkoholu a cukrovej vody. A orechy u horke. Ja by som ich dal bud menej, alebo pridal viac alkoholu aj cukroveho sirupu - moj nazor.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.100.14 (?)
10.7.2011 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

martincovi z ostravy recept vyborny dekujeme

Připojit reakci
   

Domácí ořechovice


Delkim (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
14.7.2009 11:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

přikládám originál recept od pra pra babičky :) ofoceno z asi 40 let starého sešitu

Obrázky:
recept ořechovice
recept ořechovice
Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.61.6 (?)
18.7.2009 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je divné, že podle stejného receptu vyjde jiný výsledek. Kdysi jsem dělával ořechovku jako náhradu tehdy nedostatkového - podpultového fernetu. Abych se kýžené chuti přiblížil, přidával jsem do ořechového výluhu lékořici a pelyněk, neboť originál byl ještě hořčí.

Připojit reakci
         

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.56.218 (?)
31.7.2009 21:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos jsem poprvé zkoušela ořechovku a dnes ji dodělala. Vycházela jsem ze stejného receptu, jen místo té spousty cukru, moc ho nepoužíváme v ničem, jsem dala čtvrt kg tekutého medu a vmíchala přímo do výluhu. Výsledek byl fantastický a tak jsem hned udělala pokus s další várkou. Té první říkám Svatojánská a tahle bude Anenská a už se těším. Jo, a minule jsem zbytek dala do plastové lahve a vyluhovalo se to tam úplně stejně. Místo lihu, nebo vodky jsem dala meruňkovici.My alkohol sporo nepijeme, ale nevím, nevím jak to bude dál. Mějte se všichni fajn. Jindra

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.211.144 (?)
3.8.2009 16:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.Moc prosím o radu. Udělala jsem domácí ořechovici dle receptu zde, jen místo cukru jsem dala med.Chuťově je dobrá, ale má zelenou barvu a na dně se usazuje kal, poradí mi někdo co s tím? Někde jsem na netu četla, že má mít hnědou barvu a ne zelenou. A co ten zákal? Moc děkuji. Ypsilonka

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.56.218 (?)
8.8.2009 17:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta moje je také do zelená, ale chuťově velmi dobrá a tak mi to nevadí, co se týče toho kalu, to je horší, ale když se to opatrně ztočí, tak by tam už neměl být, ne? Říkali mi, že když se ořechy trhají na S. Jana, jsou velice silné a barva pak hnědo-zelená, ty pozdější /až do Anny/ jsou pak už jen hnědé, ale to není špatné, ale naopak svědčí o síle. Jo a co se týče medu, já ho dává m také a je to chutnější než cukr. Měj se fajn Jindra

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.211.144 (?)
9.8.2009 18:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, Jindro. To jsi mě aspoň trochu uklidnil, dělala jsem ji prvně a chuťově je dost dobrá. Ypsilonka

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.79.139 (?)
21.10.2009 9:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když počkáte další 2 - 3 měsíce (pakliže ji nevypijete hned) tak barva likéru sama přejde ze zelené do hnědé. Já "ořechovku" dokončuji (finalisuji, filtruji a přidávám cukr) až před vánocemi. Do té doby jednotlivé "výluhy" skladuji odděleně (lze zalévat až 2x obyčejnou vodkou po první přípravě, s odstupem cca 1 měsíce).

Tonda.

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.74.104 (?)
26.11.2009 11:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zákal se dělá díky medu. Stačí to nechat sednout kal a pakopatrně stáhnout nebo slít to ostatní. Jura
Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.32.2 (?)
28.11.2009 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přátelé, rád bych se s vámi podělil o své zkušenosti s výrobou ořechovky. Nejdříve jsem zkoušel recept podobný tomu, který je uveden výše - koření, citronová a pomerančová kůra. Nakonec jsem se dostal k tomuto receptu:

15 ořechů trhaných na sv. Jana(+ - týden) nakrájíme na osminky, kousek celé skořice, několik (asi 10 hřebíčků) dáme do čtyřlitrové sklenice, zalijeme 1 litrem vodky (nebo kalvádos, z toho je ořechovka lepší) a zakryté víčkem necháme na slunci stát 4-6 týdnů. Poté scedíme přes plátýnko a naředíme cukrovým sirupem (0,5 vody a 20 dkg cukru svaříme a necháme vychladnout). Pokud dělám ořechovku z vodky tak dám trochu míň vody aby byla silnější- je lepší. Je skvělá už po stočení, ale opravdu bomba to je po půl roce odležení (čím déle, tím je lepší). Zjistil jsem, že při tomhle receptu se zachová chuť ořechů, která odležením ještě zesílí a všechno to voňavé koření jako muškát, badián nebo citronová kůra jsou spíš na škodu a zbytečně přerazí chuť o kterou jde především. Vyzkoušejte! Zdraví Franta.

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.100.29 (?)
16.1.2010 0:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych se chtěl zeptat zda by někdo nebyl tak hodný a ty ořechy v receptech nezvážil. On každý ořech je jinak veliký. Já mám na zahradě Seifersdorfský a ten má v době sklizně (24.6.) už velikost kolem 5 cm v průměru a soused má ve stejnou dobu plody veliké 3 cm v průměru  - je to semenáč. Myslím, že mé nezdary - tedy pít se to dá a chutná to, ale pil jsem výrazně lepší, mohou být způsobeny právě tím dávkováním ořechů. děkuji

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.233.158 (?)
17.1.2010 23:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si myslím, že čím víc ořechů tím líp.Já dávám do 4litrové sklenice asi 40ks ořechů různé velikosti.Tam hlavně záleží na tom aby to bylo na sluném místě a taky jaký koření tam přidáte.Já jí dělám třetí rok a je výborná a ještě dělám višňovku a ta je taky super.Ještě jsem zapoměl dodat ty ořechy rozkrájím na čtvrtky a rozpíchám je vydličkou a na 24hodin je nechám odmočit ve vodě.

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.39.70 (?)
16.1.2010 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení, když dnes "vyťukáte" do "vyhledavače" slovo ořechovka, nebo ořechový likér, tak Vám vyjede tak kolem 20 až 40 receptů,  tak si již můžete vybrat (a ne jako před 35 lety, kdy byly k dispozici tak 2 - 3 v "kuchařkách").

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.199.209 (?)
7.6.2011 23:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
nemá někdo návod na extrakt na ořechovici?kdysi jsem jej pil, teda zředěný právě jablkovicicí a byl super... slova jak v reklamě na Fernet, ale lepší :-), byla to prý směs více receptů, ale slyšel jen jeden a zkoušel podle něj: ořechy 2.půlka června, jablkovice, cukr, skořice, citron, hřebíček, v teple za oknem.tedy poměry a doba fermentace už nevím (možná ještě najdu) i jestli se přidával pak cukerný roztok, ale pak už se tolik nemohlo ředit jablkovicí(ta první, ale srovnatelná s originálem),takže slabší a stejně dost míň chuti ořechovice:-(...návody na netu jsou podobné, ale bez ředění chuti-získání %alkoholu... sv.Jan se blíží, jablkovice mám lepší, tak děkuji za dobrou radu-návod M.
Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.209.51 (?)
8.6.2011 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vy máte někde ořechy?? Já žiju v domnění, že všechny pomrzly. U nás tedy ořechovice nebude.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.176.36 (?)
10.6.2011 8:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na Ořechovku se zelené ořechy vždy seženou, ještě jsem nezažil rok, aby někde v okolí na ořešácích nebyly vůbec žádné ořechy.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


jacktenrek (449) - xxx.xxx.218.17 (?)
10.6.2011 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
no ani u nas to nebude lepší... Jinak muj recept: na 1 litr slivovice: 6-7ořechů, badyán, skořice, nove koření, kura s citronu a pomeranče, hřebíček..Loni jsem to louhoval 3 mesíce.scedil a mírne zahřál a dal 150-200 g cukru... letos dám med ;) no co budu vykladat - dlouho nevydržela...
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.49.39 (?)
10.6.2011 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Třeba letos zažijete něco, co jste ještě nezažil! :-)

Josef.

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.198.170 (?)
5.10.2011 21:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem a musím říct že paráda a všem bych doporučil. Já dělal ze slivovice, která samotná nebyla moc k pití, ořechy trhal přesně na svatého Jana, protože tehdy mají největší sílu:-) a jediné co bych udělal příště je, že bych dal trochu míň cukru ale to je podle vkusu každého. Dosladit se může vždycky. A pitelné je to těžce: D. Mirek

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.176.36 (?)
6.10.2011 9:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,...  co vám brání dávat cukr až do konečného produktu po zfiltrování... při maceraci namá žádný význam, naopak zalepí vám "filtr". Při konečné úpravě likéru, si mohu přidat cukr dle mé chuti a uvážení. Dávka v recepisu je jen informativní, ne všem vyhovuje!

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.236.167 (?)
27.12.2016 14:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

9. února dám vědět. Ale ze všech receptů, co jich na internetu je, jsem dal právě na tento váš.

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.218.249 (?)
19.1.2010 11:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den dělám ořechovku už asi 9 let a podle mojí manželky je velmi dobrá, protože když odjedu, tak mě ji vypije s kamarádkama.Můj recept, s ořechy se nepočítám, ale dám je nakrájené tak do půlky 4l.sklenice pak přidám kůru s pomeranče a citronu, ale pouze 1mm silnou ne to bílé a pořádně umýt, do toho 1 lusk vanilky 5 až 7 hřebíčků dále tak 10cm skořice a zaliju dobrým kalvádosem, který je pálený z jab. vína a nechám 1 až 2 měsíce macerovat, pak přefiltruji přes fil.papír udělám si, nebo koupím karamel a osladím a naředím.Pak v zimě při mínus 6 a víš dám do mražáku schladím a venku přefiltruji, v alkoholu se udělají krystalky toho špatného a to se přefiltruje.Věřte nevěřte tak to dělám.S pozdravem padvlk
Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.65.50 (?)
19.1.2010 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Velmi podobný recept (bez toho mrazení a fitrování) jsem dělával v minulém režimu jako náhražku oblíbeného, ale nedostatkového fernetu. Přidával jsem ještě kousek pelyňku, lékořice a puškvorce.

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.176.36 (?)
25.6.2011 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přeji hezký víkend, tak mám pro "letošek" naloženo... jak jste na tom vy...? 

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


Jamieee (606) - xxx.xxx.4.48 (?)
25.6.2011 22:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

my máme na 3 stromech celkem asi 5 ořechů, takže letos je to dáno... mráz to vyřešil

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.180.2 (?)
26.6.2011 7:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky tak. Na sv. Jana jsem načesal ořechy a pak už jsem se jen držel osvědčeného receptu. Jako zajímavost uvedu, že dávám i kousek zázvoru. Stanislaw

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


lukasun (18) - xxx.xxx.117.16 (?)
2.2.2012 18:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ořechovka
1. dávka
30 ořechů – umýt, nakrájet na ½
40 dkg cukru rozvařit v 1/2l vody
3,5 dkg celé skořice - asi 8 kusů (špalíčků)
1 balíček hřebíčku
2 citrony
1 a ½ l slivovice
Sklenice musí být plná
5 týdnů se luhuje.

2. Dávka

1 a ½ l slivovice
40 dkg cukru rozvaříme v ½ l vody a znovu zalijeme pevnou slitou část (ořechy, citrón, hřebíček, skořici).
5 týdnů se luhujeme.
Po té se obě dávky slijí dohromady

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.176.36 (?)
2.2.2012 20:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, pane Lukáš, ... co tak náhle, červen je až za 4 měsíce...  buď se předbíháte, nebo máte zpoždění. Jinak díky za recept, bude asi tak 40. v pořadí.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


lukasun (18) - xxx.xxx.117.16 (?)
4.2.2012 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zrovna jsem se připojil a procházím diskuze.

Loni jsem měl 42 litrů ořechovky (z 27 l. slivovice) zbývá mi 20 l...

Takže už ať je 24. červen...

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.146.99 (?)
27.6.2012 14:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někde jsem četl, že se nemá používat slivovice, nevíte proč? Možná jen proto, že je příliš dobrá :)  Vy ji používáte, není v tom žádný problém? dík T.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.8.4 (?)
4.7.2012 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem to poprvé taky naložil do sklenice. Naplnil jsem ji zcela (jak se tady píše), uzavřel celofánem. Jenže jinde radí, že to je potřeba občas zamíchat. Jak to mícháte, když to je úplně plné?     Aleš

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
4.7.2012 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vcelku jednoduše. Sklenici uzavřu přes celofán plastovým víkem a krouživými pohyby promíchám.
   Když nebudete míchat a přitom máte rozpuštěný veškerý cukr, nic se nestane.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.234.42 (?)
4.7.2012 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ahoj

děláme to ze slivovice už 15 let (je toho plný sklep a nikdo to nepije..-slivku)

ale jak je to přepasírovaný přes ořechy či ovoce..

Tak vždy každý kdo ochutná tak jen mlaská..

děláme i višnovku ostružinu borůvky...

vše ze slivovice+nakonec pulčák rumu na várku..

Jinak u nás také platí na svatého jana..(jednou jsme se hodně opozdily, už byli ořechy tvrdé ale ořechovka byla také dobrá..)

Zdeněk

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.176.36 (?)
4.7.2012 18:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A proč ten cukr nepřidáte až do slitého a přefiltrovaného roztoku(macerátu)? Při maceraci (louhování) je tam zbytečný (tak čtvrtina až polovina cukru vám pak zůstane v rozkrájených ořechách a nedostanete je z nich; leda když je zalijete znovu další várkou pálenky !.

Ořechvce zdar.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.82.131 (?)
20.8.2012 9:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Orechy zbierame aj o takomto čase a dávame luhovať. Nedajú sa krájať, ale kladivom ich potlčiete a je to to isté a samozrejme chutné. Obľúbené aj u žien ktoré majú nos na likér. Odporúčam všetkým. Nazdravie...

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.24.1 (?)
9.6.2016 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Místo cukru je lepší dát med, je to i zdravější 

Připojit reakci
         

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
10.6.2016 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je, ale likér se medem zakalí.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.54.254 (?)
10.11.2016 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezakalí se, když provedete toto. Sladíte medem až nakonec - ovšem medem rozpuštěným v teplém (nevařit, jen cca do 45 stupňů, ve vodní lázni) rumu a dodaným do likéru přes plátýnko či gázu. Lehce to potom může chutnat po rumu, ale to my právě máme rádi. Kdo nechce rum, ať rozpouští v jiném alkoholu.

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.11.36 (?)
10.11.2016 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezlobte se, ale nevěřím, že med rozpuštěný v teplém alkoholu neutvoří zákal.

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.177.228 (?)
10.11.2016 21:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neustálou sedimentaci kalu v medových likérech a vínech způsobují bílkoviny, vosk, propolis, stopová množství tuku apod. z medu.
A celá staletí proti tomu výrobci bojují jen dlouhým vařením vodného roztoku medu a sbíráním vysrážené pěny.
Anebo někteří to berou jako známku kvality a upozorňují na to s tím, že v jejích výrobcích je použit tepelně neupravený a neznehodnocený med.
*
Proto zvažte jestli by nebylo dobré si ten Váš postup nechat patentovat anebo aspoň přihlásit jako užitný vzor.

Rafael.

Připojit reakci
   

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.103.129 (?)
25.7.2013 22:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všem, mám dotaz pro zkušené ořechovkáře, naložili jsme 30ks ořechů v 1L vodky do jedné láhve a 75ks ořechů v 2L vodky do druhé. Ta první krásně voní ale ta druhá má zápach i dhuť jakoby po acyplirinu, už jste se s tím někdo setkal? Nechce se n8m vylívat 2L vodky, ale skutečně to divně chutná. Díky za radu Radek

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
28.7.2013 11:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží na velikosti ořechů a době jejich otrhání. Mně se osvědčil poměr 15 dobře vyvinutých plodů, snadno krájitelných na čtvrtiny (uvolňují hodně nepříjemně barvící šťávy) na 1 L vodky. Po 6-ti týdnech macerace doporučuji precitipaci (sražení) tříslovin 5%-ní roztokem želatiny (cca 40-50 ml). Sražené třísloviny se usazují na dně nádoby, takže se vyčeřená ořechovka snadno sleje a dosladí se podle chuti. V tomto případě získáte ořechovici barevně nerozeznatelnou od fernetu, ale také jsem se již setkal s názorem, že odstraňování tříslovin je škoda. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.216.228 (?)
28.7.2013 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky se připojím s dotazem. Můžu do ořechovky použít plody, napadené antraknózou? V dalekém širokém okolí není zdravý ořech, a bylo by mi líto znehodnotit poměrně slušnou jablkovici.

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.172.201 (?)
8.1.2014 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to je jasný vodka je slabá tak vám to hnije já luhuji ořechy v šedesátiprocentním calvadosu

Připojit reakci
         

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.5.220 (?)
15.7.2015 8:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V mojom okolí je orechový likér / lebo totálna väčšina tu spomenutých receptov je vlastne likér / veľmi obľúbený a každý rok sa ho spotrebuje čoraz viac. Ja by som snáď všetkým doporučil použité prísady / klinčeky, nové korenie a pod / pred pridaním do pohára rozdrviť. Inak každému likéru prospeje keď aspoň 1/2 roka po odcedení postojí. Chuť je skutočne lepšiayes 

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.142.11 (?)
16.7.2015 11:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teď je již trochu pozdě na "naložení"ořechovky, ořechy mají již skořápky, možná tak ještě podrtit v hmoždíři... ale to není ono.

Jinak s autorem souhlasím, čím déle leží, tím lépe chutná!!

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.14.116 (?)
16.7.2015 12:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zaleži ako a kde... V nadmorskej výške cca 400 - 450 m n m sú ešte orechy ktoré sa daju krájať krásne nožom... práve sa tejto činnosti "venujem" laugh

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.15.90 (?)
16.7.2015 12:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To ano, rozkrojit jdou, ale už to není ono. Chuť ořechovky je nejlepší, je-li připravena kolem poloviny června. V tuto dobu (když jste to nestihl dříve)  bych radil nepoužívat do likéru celé plody, nýbrž jen oloupanou zelenou slupku. 

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.10.15 (?)
17.7.2015 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No pred cca mesiacom boli u nas orechy ešte len veľkosti väčších lieskovcov... čiže malé... ale orechy o ktorých píšem majú ešte jadrá vodnaté a krájať sa dajú bez problémov... záleží od nadmorskej výšky, lebo ako sledujem orechy v okolí šale a Nových Zámkov tie sú už skutočne veľké a majú už vyvinutú škrupinu ktorá sa už nožom prekrojiť nedá.

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
18.7.2015 12:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejde o nemožnost překrojení, nýbrž o přítomnost nežádoucích trpkých chutí - hlavně z tříslovin. V červnu je chuť čistě ořechovko-fernetová. Ořechovka se skutečně má vyrábět z plodý malých 2-3cm - jako větší lískáče. Ale klidně si vyrobte likér kdy chcete.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
18.7.2015 18:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Třísloviny v ořechovce jsou podle mě skutečný problém. Ale také je pravda, že jsem se, hlavně na jižní Moravě, setkal s ořechovkami, které byly ceněny právě z hladiska svíravé chutě, bez ohledu na kalnost produktu. Nejen, že byla tato chuť vyžadována v souvislosti s nepatrnou sladkostí (čím sladší, tím hůře), ale s tím jde ruku v ruce také kalnost budoucího likéru. Pokud chcete mít ořechovku čirou jako fernet, nabízím trochu po sezoně, recept:

12 - 15 ořechů na 1 litr 50% lihu, čaj. lž. kakaa + 1/4 vanilk. cukru. Po 2 měsících macerace se zcedí pevné složky a ke kalnému exktraktu se přidá asi 50 ml 8 - 10% - ní roztok želatiny. Po několika dnech (cca týden) se provede filtrace a filtrát se dosladí podle chuti, je doporučováno 200 g/l cukru. Doporučuji, hlavně dle chuti. Tedy zahřát macerát ve vhodné nádobě třeba na plynovém hořáku, přidat na 1 l řekněme 100 g cukru a po zahřátí na 40 °C a rozpuštění cukru, ochtnat event dodat cukr dle chuti. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.142.11 (?)
18.7.2015 22:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta macerace stačí jeden měsíc, a dá se opakovat s novou dávkou alkoholu. A to vyčiření jde i bez té želatiny, ale chce to čas na usazení nečistot (cca měsíc) a potom opatrnou filtraci přes "papírový filtr" a nerozvířit si ty kaly...

Co se týče cukru, přidávám jej "na sucho", bez ohřívání, jen to chce více protřepat na rozpuštění a potom nechat znovu odležet na "spojení chuti".

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.13.227 (?)
20.7.2015 8:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No takto som na d tým nejak nepremýšlal..po likéry sa vždy " len tak zapráši"

a každoročne musim jeho množstvo zvyšovať... samozrejme že možnosť prekrojenia bola orientačná vo vzťahu k stavu zrelosti jadra orechov... mal som dokonca teraz v lete možnosť porovnať náš likér s likérom z Dolného Rakúska kde má svoju silnú tradíciu a pri všetkej skromnosti som bol hodne spokojný s kvalitou nášho produktuwink

ale aj tu na viacerých pripojených foto vidieť, že väčšina výrobcov robí likér resp používa väčšie orechy...

ale mám tu určite nový podnet čo vyskúšať na budúcu sezónu a aspoň jednu dávku spravím z orechov veľkosti 2 - 3 cm ako píšete... už sa teším..laugh

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.216.228 (?)
20.7.2015 14:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A myslíte, že poměr zůstane stejný  - tedy 20 až 25 ořechů (v tomto případě spíš oříšků) na litr destilátu, což používám já?

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
20.7.2015 15:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že to bohatě stačí.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.13.172 (?)
20.7.2015 15:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aaj ja robím z 25 orechov "dospelej" veľkosti jednu dávku... no určite z malých ôorieškov" dám aspoň 30 ks.. najobjektívnejšie by bolo vážiť orechy, ale takýto recept som nikde nejak nevidel... ale pre svoju potrebu sa to odsledovať dá

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.110.61 (?)
18.11.2015 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim. Uz nejakou tu hodinku brouzdam po netu a snazim se vyresit jeden problem. Bohuzel jsem nenasel nejake podobnejisi vlakno tak mi prominte. Udelal jsem si doma domaci "malibu" liker... (louhoval jsem kokos v konzumnim lihu a pak jsem prevaril vodu, pridal vanilkovej a obyc cukr a med a naredil cca na 21%). Vse se vydarilo a chut je dost dobra, ale ma to proste prisernou barvu asi hlavne od toho medu. Da se ta barva necim prefiltrovat, aby se zachovala chut ale bylo to pokud mozni cire? Opravdu moc dekuji za jakoukoliv radu. Jsem uplny amater a ikdyz se mi to chutove fakt povedlo, tak se za to vzhledove stydim...
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.17.210 (?)
18.11.2015 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co je to priserna barva, hneda, zlta... ina? Skuste smektu v malom mnozstve a nechat sadnut. Ale moc neverim ze farbu zobere a vone a chute nie.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.110.61 (?)
20.11.2015 7:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No barva je takova vseliaka. Pridavam foto, ale je to taky zkresleny. Nejvic je to asi mezi medovou a brcalove zelenou...(mno sem chlap a ty prej maji spatnej barvocit :-)) A kolik bych prosim te smekty mel cca dat na 1l?
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.104.248 (?)
8.3.2016 16:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, med vám to obarví v každém případě. Na doslazování používám jedině med, nedělám ale čiré světlé likéry, ale i ten vždy vařím. Je nutno zbavit med bílkovin. Na úkor látek tělu prospěšných. Likérnická literatura i nařizuje převaření cukru před přidáním do likéru (cukerný roztok). Jinak k tématu ořechovka.: Maceraci dělám v půdním prostoru (teplo) na slunci po dobu 4měsíců. Dávám jeden vanilkový lusk na litr alkoholu, 10 bylinek a koření a sladím pouze medem. Po roce odležení a několika přetočení z kalu je výborná.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
8.3.2016 23:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je nutno zbavit med bílkovin. Na úkor látek tělu prospěšných.

Řekl bych, že bílkoviny v medu jsou naopak tělu prospěšné. Jejich odstranění z likéru prospěje pouze jeho vzhledu - čirosti.  

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.29.238 (?)
9.3.2016 8:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, přesně tak jsem to myslel.  Koukám, i na jiných serverech, že se dosti zapojujete do debat. Potřebuji poradit z jiné oblasti. Pokud by jste věděl poradit, či nasměrovat, budu rád. Jedná se mi o víno, které jsem nasířil omylem 2x, a nyní hledám cestu, jak se přebytečného SO2 zbavit.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.3.2016 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerozumím příliš výrobě vína. Ale nejspíš bych postupoval tak, že bych přesířené víno smíchal se stejným množstvím vína nezasířeného.
   Asi existují i chemické cesty, ale ty se používají spíš na odstranění síry z kvasů, u vína bych to nezkoušel.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.187.224 (?)
9.3.2016 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro dotaz na přesířené víno bych si dovolil položit doplňující podotázky,

1, jde o loňské víno?

2, v jakých podmínkách je uloženo?

3, měřili jste síru a kolik jí tam aktuálné je?

Pokud máte aktuální hladinu síry do 80 mg/l volné, nechte víno půl roku ležet, síra se vyváže, zejména mladá vína jsou žrouti síry.

Pokud je nad 100mg/l volné nebo chceteli víno konzumovat ihned, nezbývá než zcelit ho s jiným vínem s nižším obsahem.síry.  j.c.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.250.28 (?)
14.3.2016 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za oba příspěvky ohledně přesíření. Jde o víno ze sušených šípků (staré 18měs.) a je uskladněno v akátovém sudu (200 litrů) cca 8 měsíců. Vzhledem k množství použitého materiálu si zatím nedokážu představit naředit novým nesířeným množstvím v celém objemu. Snad postupně, každoročně část. Zkusím změřit obsah SO2 později, za půl roku, rok. Mezitím snad udělám nějaké nové. Obsah síry je teď 60mg/l.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.193.28 (?)
17.3.2016 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkiji autorovi příspěvku, že na vláknu Domácí ořechovice, rozebral i problematiku domácího vína. Jistě to je obohacení tohoto vlákna o možnost "přesíření" domácích výrobků,... možná i té "ořechovky". Ještě jednou děkuji. 

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.36.254 (?)
21.3.2016 8:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkovat nemusíte, rádo se stalo. Letmo jsem shlédl dřívější příspěvky, i data příspěvků, a nijaký ohromný sled, či nával jsem nezaregistroval. Nedomnívám se tedy, že bych diskuzi na téma ořechovka omezoval. Vážený pane, nechci vám radit, ale věnujte se radějí nějaké smysluplné činnosti, než poukazování na něco, co vlastně ani neexistuje. Mimoto, měl by jste být rád, že můžete být obohacen o další informace. A o obohacení v dnešní době a blízké budoucnosti jde především, vy škatulkáři.  S pozdravem V.R,.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.63.13 (?)
24.3.2016 14:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě proto, že jsem byl rád, že se mi dostalo toho obohacení a tím i doplnění mého vzdělání, jsem děkoval. Jinak se již těším i na ta další obohacení, co nás čekají... Přeji pěkné prožití Velikonoc.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.186.212 (?)
22.6.2016 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Priatelia, prichádza čas na prípravu - založenie orechového likéru... tak si vysúkajme rukávy, natiahnime rukavice a s láskou do toho :-D
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.193.28 (?)
25.6.2016 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No už ji mám naloženou, sv. Ján to zařídil; a ty rukavice jsou jen pro "slečinky", chlapi si poradí i bez nich...  

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.212.160 (?)
7.7.2017 18:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někde jsem četl, že druhá macerace se dá provést červeným vínem. Máte s tím někdo zkušenost, jaké to víno potom je?

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
30.7.2017 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkušenosti nemám, ale já dávám červené víno spolu s kořením a cukrem/medem do macerátu při dokončování ořechovice.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.11.50 (?)
30.7.2017 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...24 ořechů  "dospelej" veľkosti cca 600 g...

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.168.102 (?)
6.6.2018 6:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos jsou ořechy mnohem dříve, tak už 4.6. jsem i tady na Vysočině (TR) nakládal, žádný vodky nebo jabkáče, ale kubánskej rum macerovanej v rozinkách, takže pak nemusím laborovat s bílkovinama v medu, ten si dejte do čaje. Maceruji klidně celé léto na sluníčku (pozor na výpar alkoholu) a pak přidám výluh z bobulek černého bezu (falešné portské, jen mnohem zdravější), plus ještě resveratrol (lepší zrak) a ještě udělám testovací pokusy s kořenem černého bezu, vilcacorou, chilli papričkou atd., každopádně lékárna nemá šanci.

Roman z Vysočiny

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.142.202 (?)
12.7.2018 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den Romane,

jsem ze sousedního Žďárska a rád bych od vás získal vaše zkušenosti. Letos, poprvé v životě, jsem naložil do průměrné až podprůměrné slivovice v půlce června ořechy s kořením a postupně po doslazení ochutnávám. Zpočátko to pálilo, nyní již ne, ale ta chuť nic mimořádného není. Vzhledem k tomu, že někteří macerují jen 14 dní, tak si nemyslím, že se to ještě bude zlepšovat. Proto předpokládám, že budu nucen nějak dochucovat (jak?), máme rádi spíš sladší likér. V receptech se nabízí mimo koření, třeba med, karamel, dá se koupit i ořechové aroma, ale vy píšete o rozinkách, výluhu z bobulek černého bezu, můžete to upřesnit? Rum by pomohl? Chytla mně i ta zmínka o falešném portském, to nám doma chutná, ale žádný domácí recept neznám. Děkuji za pomoc, můžete mně i napsat na email: "petrbroza" na "seznam.cz". Pokud se s tím nechcete psát, mohu vám zavolat.

Někde byla zmínka o odstranění tříslovin pomocí želatiny, nemáte s tím zkušenosti? Nemyslím si, že chceme něco výrazného pomocí jiného koření, spíš dobré babské pití typu ořech/rozinky/med/karamel/rum, lépe to neumím popsat. 

Děkuji, Petr

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.142.202 (?)
12.7.2018 15:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Žádám o radu každého laugh, nejenom Romana. Díky za rady,

Petr 

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.130 (?)
4.8.2018 7:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj Petře, jedná se o normální bezinkový likér z bobulek, který smícháte do přecezené ořechovky, rum je legendario elixír, ten je sladký ažaž, cukru se budu snažit vyvarovat. Jde mi o léčivo, tak tam rovnou při vaření těch bezinek přidám lapacho a dr. Nona čaj kvůli antioxidantům, s tou vilcacorou ještě váhám, pač má dřevitou chuť, ale účinky fantastické. Ovocné pálenky se jako základ vůbec nehodí, jsou to pak nesourodé směsky, ubírám se úplně jiným směrem, jde mi maximum léčebných látek, třeba normálního červeného by jste musel vypít stovky litrů, aby jste měl takové léčebné vlastnosti jak moje 1 flaška ořechobezinkovky. Jako fakt si pak nechám udělat laboratorní rozbor pro potvrzení. Na zdraví. Roman
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


hugovotr (483) - xxx.xxx.17.9 (?)
4.8.2018 8:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
S bezinkami v tuto dobu dozrává aronie, které jsou výborným zdrojem antioxidantů. Obé dávám do sirupu, často ještě s ostružinami, malinami, rakytníkem, zamraženou jostou a rybízem...
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.130 (?)
4.8.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano aronie by taky byla fajn, letos mi ale všechna uschla, do ořechovky jsem ale přidal ten resveratrol, že kterého třeba samostatně lépe vidím, takže účinek mám ověřený a těším se na experiment s chutí s přidanou chilli papričkou (též super léčivka), to bude masakr, nějaké vypalování červa slivovicí je proti mému elixíru jen obyčejný dezinfekční čajíček. R
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.19.119 (?)
5.8.2018 20:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tedy lidi, já jen koukám co do tý ořechovky ještě nenacpete... je to vůbec ještě ořechovka?!

No nic, ať vám chutná a pomáhá!! Hezký den.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Daník (736) - xxx.xxx.100.59 (?)
5.8.2018 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes jsem stočil 2 letošní dávky, víceméně klasický recept- více ořechů, jablkovice, koření, cukr třtinový, letos se povedly obě. Od slovenských přátel jsem letos koštoval zázvorový likér, tak jsem přidal zázvor do jedné dávky a je to lahůdka. Ještě přidám.

Méně pozitivní je andělská daň - jestli jsem to nepopletl, protože trochu experimentuju, šlo do obou dávek 4 l jablkovice a 1 l vody s cukrem a stočil jsem sotva 3,5 l. Je možné, že by se tolik nasosalo do ořechů, nebo se vypařil přes mikroténový deklík? Máte podobné zkušenosti?

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.168.102 (?)
5.8.2018 22:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ořechy letos budu určitě lisovat v takovém tom malém lisu na ovoce, protože mám 50 ořechů v 1 sklenici a po přecezení by toho fakt moc nezbylo. A brzo bude na čase přidat bezinkovou část lektvaru + antioxidanty.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.55.221 (?)
5.8.2018 23:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na vině je i odpar, ta Andělská daň, ale jen v minimálním množství. Teda pokud nemacerujete v horku a v nedokonale uzavřené nádobě.
Hlavně, ale zůstane část alkoholu v surovině. Škoda ho vyhodit, tak je dobré ji spolu s kalem předestilovat. Anebo použít na něco na způsob bowle nebo alkoholického kompotu. Docukřit a zalít vodou. Konzervaci zajistí ten nasáknutý líh.

Rafael.

P.S. Podle mých zkušenost líh co se tím lisováním zachrání stejně nakonec skončí v kalech. Není to moc dobrý nápad. Podobně jako používat k výrobě macerátů jemně mleté nebo jemně drcené suroviny.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Daník (736) - xxx.xxx.186.2 (?)
6.8.2018 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maceruji na parapetu na sluníčku, alkohol byl cítit i přes 2 mikrotény,  přes které jsem dal ještě alobal. Inu, budu muset vymyslet nějaké jiné víčkování...

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


PP. (5382) - xxx.xxx.9.135 (?)
6.8.2018 8:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jestli slunce má nějaký význam na vyluhování, snad teplo. Ale ten líh tím teplem uteče zpod čehokoliv. Nejlepší asi plechové víčko.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.11.180 (?)
6.8.2018 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobré je zalévat ořechy co nejsilnějším alkoholem. Jednak se líp vyluhují, potom zbylé ořechy zalijete vodou na doředění. Ztráta alkoholu je tak minimální.

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.130 (?)
21.10.2018 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jenom doplňuji k předešlému, vilcacora ani lapacho se kvůli dřevité chuti neosvědčily - těď dávám do čaje, ale zkusil jsem půlku vlastní chilli papričky do 1 flašky té mé ořechobezinkovky a to vám byla síla, musel jsem dát trochu medu, každopádně žádné babské pití, navíc ještě v té samé lahvi louhuji vyloupané napůl usušené šípky, pravidelně třepu, vše se samo rozpouští a dokonale promíchává, za týden jen přefiltruji, chci elixír mládí bez kompomisů.

Roman

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Švestkový kvas - bílá plíseň 1318.12.20181557
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2118.12.201842597
Koupě automatické pálenice 10317.12.201824178
Stojanek na cedění kvasu 917.12.2018834
Aroma slivovice2716.12.20183450
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181923
Zápach pálenky816.12.2018814
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018643
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182544
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182927
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331682
Ukončení destilace + ředění110.12.2018531
Mišpule610.12.20187233
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188661
Turbo kvasnice328.12.20183880
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811879
Domácí pálenice174.12.20185321
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181243
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182603
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893561
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188848
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186625
Zakalená slivovice17027.11.2018209161
Vínovice226.11.2018470
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810659
Teoretický výnos2323.11.20185024
Jablkovy kvas5723.11.20189756
Pálenka z moštu4221.11.201813267
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819612
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185664
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182896
Paleni slivovice doma1117.11.20184769
Hruškovice2817.11.201824204
Cukr nebo med?414.11.2018969
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856897
Škrábavost pálenky4014.11.201850222
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822581
Pliseň na švestkách 210.11.2018800
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814563
Destilace - základní dotazy415.11.20188420
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů