Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Domácí ořechovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
9. února dám vědět. Ale ze všech receptů, co..., host, 27.12.2016
Neustálou sedimentaci kalu v medových likére..., host, 10.11.2016
Nezlobte se, ale nevěřím, že med rozpuštěný ..., Miloš Vysloužil, 10.11.2016
Nezakalí se, když pro..., host, 10.11.2016
Přesně tak! Bydlím v Krušných horách v cca v..., host, 13.7.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Domácí ořechovice


Honza Petrů (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
27.6.2009 17:36, počet návštěv: 139322
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zítra se chystám očesat a naložit ořechy s kořením do alkoholu (vodka).

Mám dotaz.

Nemůžu najít velké sklenice od okurek, lze na ten měsíc až dva naložit ty ořechy s alkoholem do PLASTU??? použil bych plastový kanystr na vodu co mám...

hm?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.241.100 (?)
27.6.2009 18:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechcete radšipočkat do pondělka a koupit někde v obchodě skleňák? Budete mít jistotu že se ni nestane a navíc bude volný kanystr, kdyby byl na něco třeba... Pravidelně nacházejí závadné platové kanystry a nádoby a navíc když v tom bude ještě alkohol = rozpouštědlo, měl bych strach. Je sice fakt, že alkohol je polární rozpouštědlo a ten stejně jak voda rozpouští pouze polární látky.

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


Honza Petrů (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
27.6.2009 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi fakt raději zajedu v pondělí do Makra pro velké okurky 5l a přendám je do menších, nač zbytečně riskovat, máte recht

ořechy zítra otrhám a nechám je zatím vymáchat ve vodě a v týdnu to dodělám

Připojit reakci
   

Domácí ořechovice


babča (227) - xxx.xxx.44.120 (?)
27.6.2009 19:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžete sem vložit recept?Dík Jana

Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
27.6.2009 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se přimlouvám za recept. Díky! :-)

Připojit reakci
         

Domácí ořechovice


Václav Beran (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.6.2009 23:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

destilační přístroj
host - xxx.xxx.166.20 (?), 9.7.2008 7:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím všechny příznivce tohoto tématu.

Protože už nastala doba, posílám tak jako loni recept na výbornou ořechovku. Všem ji doporučuji, a radím udělejte více dávek, ať nelitujete tak jako já loni. Hledal jsem ještě v září variantu jak toto lahodné pití udělat. Zkusil jsem ještě na radu ze slupek. Také to šo, ale tento originál nemá konkurenci. VašekB

OŘECHOVÝ LIKÉR

Do 5 litrové lahve dáme:
40 zelených omytých ořechů nakolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření, 30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu, /dávám jen z jednoho/ proutek vanilky, není nutný.
Zalejeme 2 litry vodky, nebo domácí pálenkou 50% silné, která může být i horší kvality, třeba z jablek.

Toto vše se nechá 4-6 týdnů vyluhovat s občasným mícháním.

Po této době se vše scedí. V trochu měkké nejlépe kojenecké vodě se rozvaří cukr, dávám půl kg. Při 1 kg je likér dost sladký. Množství vody se řídí silou pálenky, raději méně.
Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU.
Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou. Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.

Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí. VašekB.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


Honza Petrů (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
28.6.2009 6:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nepamatuji si z hlavy poměr, ale já dávám dle receptu pradědečka tyto suroviny:

  • zelené ořechy na osminky
  • skořice
  • hřebíček
  • badyán! (v kuse, ty hvězdičky)
  • nové koření
  • líh (vodka)

Promíchat a zalít lihem (vodkou). Nechat někde v teple (třeba balkon) 8 týdnů. Pak přecedit a naředit cukrovým sirupem na požadovanou sílu/sladkost. Osminky ořechů propláchnout a lze je vrátit do likéru! Hezky to pak ve skleničce vypadá a dá se rozkousat a konzumova též :)

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
29.6.2009 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji... už se to luhuje :-)

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.44.166 (?)
3.7.2009 8:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zelené ořechy se mají trhat na sv. Jana - 24.6. - asi mají největší sílu, sice jde to i později, ale takto jsem to vyčetla v nějakém starobylém receptu. 

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


radi (22) - xxx.xxx.178.227 (?)
3.7.2009 8:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak asi je rozdíl, jak je teplý rok a jestli je to v Krkonoších a nebo na Břeclavsku, ne?

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


Honza Petrů (147) - xxx.xxx.99.3 (?)
13.7.2009 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jak jste dopadli? naloženo? :)

já mám naloženo ze 6 litrů vodky, asi kyblík ořechů na to padnul

pak to ředím tak na 8-10% alkoholu cukrovým sirupem, takový sladký likér, pije se to na trávení a skutečně to funguje a to dost zásadně!

a čím starší, tím lepší :)

ty velké sklenice jsem sehnal nakonec od sušených rajčat, nakoupil jsem si je v Makru a přendal obsah do menších sklenic, spotřebu sušených rajčat mám obrovskou a v tomhle velkém balení je to i cenově docela v pohodě

Obrázky:
orechovice
orechovice
Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.41.2 (?)
14.7.2009 9:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dneska se zrovna chystám na výrobu ořechovice, ale nevím jestli mám sklenici nechat na sluníčku za oknem nebo raději ve stínu. Poradíte mi, prosím? Děkuji

Připojit reakci
                           

Domácí ořechovice


Honza Petrů (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
14.7.2009 11:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na sluníčku pěkně v teple

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.95.184 (?)
13.7.2016 15:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak! Bydlím v Krušných horách v cca v 600 metrech n.m. a 24.6. bych ty ořechy česal s lupou v ruce. Teď už jsou v optimální velikosti a kvalitě. K.

Připojit reakci
                     

Domácí ořechovice


Zdenula (160) - xxx.xxx.165.42 (?)
4.7.2012 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžu ořechy natrhat i teď? Není už pozdě?

Připojit reakci
                        

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.234.42 (?)
4.7.2012 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

můžete...

není..

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.123 (?)
15.7.2009 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, rád bych se přeptal, kde dělám chybu, protože se mi objevuje v likéru hořčina. Recept mám od babičky, která však už neporadí. Dokud žila tak jsem jej nedělal. Recept je: 30 zelených ořechů (než začne tvrdnout skořápka) nakrájených na kolečka, 1l žitné, 15g celé skořice, 4g muškátového květu a 5 g hřebíčku. Celé naložím na 3 týdny, občas promíchám. Sliji a smíchám s převařeným 0,5kg cukru v 0,2l vody. Lahodná chuť, kterou kazí po chvíli chuť hořčiny. Žádnou fintu v receptu poznamenanou babička neměla a likér byl bez hořčin. Poradíte? Díky Václav H

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


Honza Petrů (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
15.7.2009 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

podle mne to dělá přemíra muškátového květu

nebylo v receptu napsáno jen KVĚT??? tím mohl být myšlen badyán!!!

Připojit reakci
                  

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.147.250 (?)
17.7.2009 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opravdu je tam muškátový květ. Letos jsem dělal potřetí a hořčina je tam zase. Loni jsem muškátový květ nedával, protože jsem byl líný jít pro něj do krámu, a dal jsem badyán. Hořčina tam byla taky. S časem zrání však slábne. Jediné co jsem nikdy nedodržel je to, že lahev nenechávám na slunci. Že bych to konil tady? Už si nepamatuji, kde ji babička mívala, ale po třech týdnech od naložení z toho udělala lahodu. Díky za reakci. Václav H.

Připojit reakci
               

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.133.226 (?)
30.6.2015 23:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne to pride, ze je tam prilis vela orechov na tak malo alkoholu a cukrovej vody. A orechy u horke. Ja by som ich dal bud menej, alebo pridal viac alkoholu aj cukroveho sirupu - moj nazor.

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.100.14 (?)
10.7.2011 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

martincovi z ostravy recept vyborny dekujeme

Připojit reakci
   

Domácí ořechovice


Honza Petrů (147) - xxx.xxx.215.123 (?)
14.7.2009 11:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

přikládám originál recept od pra pra babičky :) ofoceno z asi 40 let starého sešitu

Obrázky:
recept ořechovice
recept ořechovice
Připojit reakci
      

Domácí ořechovice


Miloš Vysloužil (14398) - xxx.xxx.61.6 (?)
18.7.2009 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je divné, že podle stejného receptu vyjde jiný výsledek. Kdysi jsem dělával ořechovku jako náhradu tehdy nedostatkového - podpultového fernetu. Abych se kýžené chuti přiblížil, přidával jsem do ořechového výluhu lékořici a pelyněk, neboť originál byl ještě hořčí.

Připojit reakci
         

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.56.218 (?)
31.7.2009 21:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos jsem poprvé zkoušela ořechovku a dnes ji dodělala. Vycházela jsem ze stejného receptu, jen místo té spousty cukru, moc ho nepoužíváme v ničem, jsem dala čtvrt kg tekutého medu a vmíchala přímo do výluhu. Výsledek byl fantastický a tak jsem hned udělala pokus s další várkou. Té první říkám Svatojánská a tahle bude Anenská a už se těším. Jo, a minule jsem zbytek dala do plastové lahve a vyluhovalo se to tam úplně stejně. Místo lihu, nebo vodky jsem dala meruňkovici.My alkohol sporo nepijeme, ale nevím, nevím jak to bude dál. Mějte se všichni fajn. Jindra

Připojit reakci
            

Domácí ořechovice


host - xxx.xxx.211.144 (?)
3.8.2009 16:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.Moc prosím o radu. Udělala jsem domácí ořechovici dle receptu zde, jen místo cukru jsem dala med.Chuťově je dobrá, ale má zelenou barvu a na dně se usazuje kal, poradí mi někdo co s tím? Někde jsem na netu četla, že má mít hnědou barvu a ne zelenou. A co ten zákal? Moc děkuji. Ypsilonka

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Geist425.3.2017377
Pálenka z dýně4419.3.201728369
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017168
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017351
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282091
Průtahové destiláty387.3.20174108
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176855
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172080
Kalení destilátů jinak2416.2.20174384
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171530
drtič na ovoce409.2.2017101250
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171696
Dřevo do destilátu228.2.201710202
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174693
Kvas Oskoruse5923.1.201750181
Vymrazování916.1.20171863
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769269
Kvalita domacej palenky1209.1.201729516
Domácí ořechovice9027.12.2016139323
Množení turbo kvasinek1322.12.20161762
Zakalená slivovice16422.12.2016166340
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611470
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642332
Odkalovač na koloně?411.12.20161524
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016852
Nahořklá slivovice6823.11.201651943
Jak zakopat slivovici4622.11.201637328
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163826
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161535
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161046
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614830
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161646
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161331
Proč tolik cukru38.11.20161533
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161531
Výběr domácí pálenice43.11.20162036
Náhrada škody od pálenice253.11.20165927
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161408
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161157
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164836
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů