Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Destilovať v medi, alebo antikore

Stránky: 1, 2   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
10.9.2012 13:03, počet návštěv: 19716
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 700 lit. slivkového kvasu, ktorý budem páliť v ofi. páleneci. Rozhodujem sa medzi klasickou medenou dvojkotlovou súpravou a antikorovou kolónou. Mám záujem o kvalitný výsledok s lahodnou chuťou, jemnosťou a prílemnou slivkovou arómou.  Čo mi prosím poradíte? Ako to robíte Vy?  Kto vie niečo o pridaní medeného plechu do antikorového kotla za účelom zlepšenia kvality výsledného produktu? Ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.100.238 (?)
10.9.2012 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to jedno. Přítomnost nebo nepřítomnost kusu mědi v aparatuře je až to úúúplně poslední co rozhoduje o kvalitě produktu. Pokud vůbec.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


vyslouzil (17163) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.9.2012 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ryze empirický dojem z obou druhů pálenic jsem nabyl ve svém okolí. Moderní jednokotlová nerez kolona vyrobí relativně kvalitní destilát téměř z jakéhokoli kvasu (nebrát doslova). Zdá se mi, že má i nepatrně vyšší výtežnost (méně ztrát).
   Klasický měděný dvoukotel vyrobí (oproti koloně) z perfektně vedeného kvasu destilát voňavější, zato z méně kvalitního kvasu je pálenka horší.
   K čemu je měděný plech v nerezovém kotli, to sám nevím.

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.151.61 (?)
3.10.2013 14:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď je v destilační aparatuře k vůli tomu, že měď na sebe váže síru, která se během pálení kvasu uvolňuje...

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.91.139 (?)
9.1.2019 10:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď má naprosto zásadní úlohu při zachytávání některých látek přítomných v kvasu a hlavně při redukci acetaldehydu (který pálí a škrabe v krku) zpět na ethylalkohol. Opačný účinek má zinek, který nesmí s kvasem vůbec přijít do styku, protože katalyzuje oxidaci ethanolu na acetaldehyd.
S mědí musí být v kontaktu s párami a její povrch musí být dostatečný, aby uchránila ethanol před oxidací.
Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem, nebo kyselinou (octovou, citronovou, chlorovodíkovou,...)

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.19.119 (?)
9.1.2019 11:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem…
za horka vodíkem … ano to je určitě ten „nejpoužívanější způsob při čištění pěstitelských pálenic“ u nás …;-) … s ostatním nemám problém!!

Hezký den...

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.236.138 (?)
9.1.2019 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ke své hanbě se musím přiznat, že nevím o tom, že by měď redukovala acetaldehyd na ethanol, nicméně mi chemický cit říká, že pokud tato reakce opravdu existuje, tak 100 °C na to nebude stačit, rád se poučím, napište mi prosím zdroj této informace. Pozinkované nádoby se opravdu používat nesmějí, protože kvasy jsou vždy kyselé a povrch pozinkovaných nádob leptají, tzn., že se soli zinku dostávají do vodného roztoku. To, že by zinek katalyzoval oxidaci ethanolu? Nevím, prosím o citaci literatury. Je mi známo, že se ethanol dá oxidovat na acetaldehyd pomocí CuO, ale teplotně to bude opět určitě výše, nežli 100 °C. Měděné prvky v aparatuře jsou vskutku vřele doporučovány, ale z jiného důvodu. V polovině sedmdesátých let minulého století se díky raketovému rozvoji plynové chromatografie podařilo identifikovat ethylcarbamat NH2COOC2H5, sloučeninu, která je podezřelá z kancerogenity. Bylo zjištěno, že na meděných prvcích v aparatuře se tato "údajně nebezpečná molekula" zachycuje. To je ten důvod a já to nepodceňuji. Ovšem logicky neumím odpovědět na otázku, jak je možné, že desítky generací před námi, které našly zálibu v peckových destilátech neumíraly na rakovinu více, nežli v oblastech, kde se tyto destiláty běžně v takovém množství nekonzumují. Je mi známo, že v rámci EU byla v různých zemích rozdílná norma na obsah této sloučeniny. Např. u nás 0,4 mg/1 laa, ve Francii 1,0 mg/1 laa. Vítám, že tato podivná norma byla zrušena a stále žádám naše poslance, aby se podmínky domácího pálení a používání cukru do kvasů konečně sjednotili. Varuji všechny, kteří vlastní měděné aparatury před použitím kys. chlorovodíkové, k jejímu čištění, reaguje s mědí docela živě. K použití H2 k redukci CuO se nechci vyjadřovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.228.252 (?)
9.1.2019 22:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaký vzoreček těchto reakcí by nebyl?

Děkuji.

Jinak je to na úrovni JPP (jedna paní povídala), protože dle mých (chabých) vědomostí je to přesně naopak, Měď se používá jako katalyzátor k oxidaci (např. ethanolu) na aldehydy (např acetyldehyd). Navíc, aby to fungovalo v nějaké větší míře musela by ta měď být v poněkud jiné formě než je hladký plech...

Měď se (podle mě) používá, protože dřív prostě žádný jiný vhodnější materiál nebyl a i dnes má v tomto oboru výhodu hlavně v tom, že se s ní dobře pracuje. Jinak se používala i keramika a sklo, dnes nerez.

Dle mého daleko větší roli než materiál aparatury hraje kvalita suroviny, jak se povede kvašení a snad nejvíc to, jak to tahá palírník - hlavně konce. Některí se dají umluvit a tahají hodně, jiní mají nějakou stavovskou čest a nedají se umluvit k tlačení na pilu, případně alespoň poučí o důsledcích. První jsou obllíbeni kvantitáři, kteří jsou rádi jak jim pěkně nateklo, ale že po hltu člověk ještě půl dne brká kde co, to jim nevadí... Druhé zase mají raději ti, kteří jsou si vědomi toho, že třeba zrovna ten rok to z různých důvodů není s ovocem / kvašením nic moc a vědí, že palírník jim to nezrasí ještě víc a naopak z toho vytáhne to dobré nebo alespoň přijatelné a netlačí zbytečně na pilu. 

Přijít do pálenice s nevykvašeným jehličím (no dobře, přeháním, ale občas se jeden diví, co všechno se dá do bečky doslova smést) a pak to nechat vyždímat jako v tatramatce nebude cesta k mlaskavému destilátu ani kdyby se pálilo v mědi na druhou na měděných polínkách s měděným komínem.

Ale, jak píši, mé znalosti jsou v chemii chabé, v palírnách a kvasech regionálně a délkou mého rozumobraní omezené a rád se nechám poučit.

japa

Připojit reakci
            

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.34.115 (?)
10.1.2019 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Až na ty nepodstné oxidace?, si myslím totéž.

Rafael.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
10.9.2012 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kedy je potrebné (pri destilácii v antikorovej kolóne)  ukončiť ďaľšie zachytávanie výsledného produktu, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, ale aby sa tým zbytočne neznížila celková výťažnosť?

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.65.199 (?)
10.9.2012 15:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Polovinu mer. kvasu jsem pálil loni v pálenici s nerezem, druhou polovinu v pálenici s mědí. Po vypálení se zdála meruňka z mědi nějakou dobu lepší a voňavější, dnes nejsme schopni rozdíl poznat, jsou výborné obě.     j.c.

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.9.2012 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A opět je na místě otázka, zda rozdíl v chuti byl dán tou mědí, nebo spíše samotnou funkčností aparatury a vedením destilace. Každá aparatura se chová jinak, jinak dělí... takže obsluha musí mít její vlastnosti vychytané. I když vede obě várky stejná osoba, každá aparatura chce něco jiného... je otázka zda proces je v obou zcela identický (pravděpodobně zdaleka není) a zda je rozdíl dán právě jen tou mědí. Prostě nevěřím tomu že měděná aparatura je tím rozhodujícím faktorem. Ale samozřejmě kdo tomu věří, ten mědí nic nezkazí.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.9.2012 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to právě neexistuje obecná odpověď. Někde mezi 20 až 40 procenty právě vytékajícího produktu. Je to dáno jak vlastností aparatury, tak i okamžitým příkonem topení, intenzitou zpětného toku... a zejména aktuálním stavem kvasu. Je prostě třeba ochutnávat (malou nerezovou lžičkou po pár kapkách "na jazyk") a zastavit to jakmile se objeví náznak kyselky. Někdy je to dříve, někdy později. Nebojte, po pátém pálení už to budete umět :-)

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.9.2012 18:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázka tazatele zněla, zda-li si má nechat zpracovat 700 litrů kvasu v nerezové aparatuře či v takové, která má měděné prvky, např víko vařáku. Od zhruba poloviny sedmdesátých let minulého století se tvrdí, že se v ovocných destilátech a to především z peckovin, vyskytuje v nepatrném, nicméně měřitelném množství organická sloučenina ethylkarbamat NH2COOC2H5, která je silně podezřelá z kancerogenity. Záhy se zjistilo, že se toto molekula zachycuje na kovovém povrchu mědi a tím se z par destilátu odstraňuje. Nedávno proběhla v televizi dehonestace jakéhosi výrobce meruňkovice, kde byla tato molekula detegována v množství, které naše normy nepřipouštějí. Nevím, jak byla tato norma stanovena, cosi mi říká, že Brusel tak přísný není. A samozřejmě je na místě další námitka, jak se s tímto problémem vyrovnaly minulé generace, které o existenci této molekuly neměly ani ponětí, tedy je výskyt rakoviny v oblastech země, kde je zvýšená konsumace např. slivovice vyšší, než-li v jiných částech země, kde tento nápoj není tolik konsumován? To asi nikdo neví, nicméně bych radil tuto skutečnost nepodceňovat a dát raději přednost aparaturám s výskytem měděných prvků. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.84.130 (?)
10.9.2012 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No s tím ochutnáváním, v oficielních pálenicích u nás, to nebude asi tak žhavé. Pokud vím ty aparatury nemají tzv. koštovačku, kde by se mohl vzorek, právě protékejícího destilátu, odebrat. No a za měřidlem vyteče už úplně jiný alkohol a hlavně v dávce 1 litru. Takže pár kapek je "idea" jen pro "domácí pálenice"...

Připojit reakci
            

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
11.9.2012 6:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To máte pravdu, ale některé to i mají. Ale i ochutnávání po litrové dávce je lepší než nic. Ono na konci pálení je možno ty litrové vzorky nepouštět do nádoby s produktem, ale jímat jej zvlášť. Teprve následně rozhodnout který litr je ten poslední a ten přidat k produktu. Jinak je potřeba se spolehnout na zkušenosti a pečlivost páleníka.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.108.47 (?)
10.9.2012 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

surpriseChjo.. Měď, nerez..Měď je dobrý  vodič, ale uvolňuje látky(někdo řekne že jsem blbec, že se  to nemůže stát, když ji propláchne octovou  vodou-kecy).. Kotel z  mědi je ideální.. Pokud je z nerezu,  tak se tam dává plech z mědi jako katalizátor.. Chladič jedině  z nerezu..Já osobně  uznávám sklo..To žádný kov neobsahuje a je jasně daná i jeho čistota..Chladiče z něho jsou  dokonalé a osobně používám zesílený kuličko-spirálový už několik  let..Kotlík mám nerezový s mědí..

Obrázky:

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
11.9.2012 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aká veľká plocha medeného plechu by mala byť v cca 350 lit. kotli? (Súčet plôch oboch strán plechu). Môže byť poohýbaný do tvaru, aby sa "nebil" s miešacím zariadením? Prosím o Vaše skúsenosti.  Ďakujem za odpoveď a Vaše názory.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.227.138 (?)
27.9.2012 10:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud vím, měděným katalyzátorem by měla být správně vybavená každá pálenice s kolonou. Není v kotli, ale v hlavě kolony - na katalyzátoru reagují páry stoupající do chladiče.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.4.7 (?)
27.9.2012 12:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co ta med katalyzuje?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Novy kvas nekvasi619.7.2019198
Meruňkový kvas 4119.7.201937052
Ananasový kvas318.7.20191042
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915304
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191193
Kolik nateče ze 100l vína59.7.2019795
Pach po acetonu35.7.2019453
Z ceho udelat visnovku153.7.20191649
Domácí ořechovice1131.7.2019201433
destilační přístroj105030.6.20191432619
Kvas z mandarinek1923.6.20192275
Zapach dymu623.6.20191585
borovička717.6.201920240
Slivovice jak poznat archív109.6.201910081
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927827
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191428
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935309
Turbo kvasnice3519.5.20198564
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921695
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201931136
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191121
Škrábavost pálenky4727.4.201961619
Archivace slivovice427.4.2019922
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019881
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949191
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191887
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192045
Aroma slivovice364.4.201911283
Palenka z datli?92.4.20196343
Ochutnávka Radimov623.3.20191964
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194891
Modry povlak na Broskvovici719.3.20191044
Parciální fermentace518.3.20191298
Kvas z mirabelek2011.3.201913987
Kvasenie a palenie manga710.3.20191445
Dřinka - použití229.3.201930662
Destilace - základní dotazy497.3.201916339
Test na metanol8025.2.201990091
3D pálení2323.2.20194862
Koupě automatické pálenice 11021.2.201940383
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield19.7.2019
Uzení domácích klobás17.7.2019
Uzení domácích klobás16.7.2019
Zavaření pálivých papriček13.7.2019
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů