Destilovať v medi, alebo antikore



Stránky: 1,  2,  3   
host - 202.2 (?) 
10.9.2012 13:03, zobrazeno: 26448x

Mám 700 lit. slivkového kvasu, ktorý budem páliť v ofi. páleneci. Rozhodujem sa medzi klasickou medenou dvojkotlovou súpravou a antikorovou kolónou. Mám záujem o kvalitný výsledok s lahodnou chuťou, jemnosťou a prílemnou slivkovou arómou.  Čo mi prosím poradíte? Ako to robíte Vy?  Kto vie niečo o pridaní medeného plechu do antikorového kotla za účelom zlepšenia kvality výsledného produktu? Ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 100.238 (?), 10.9.2012 13:10

Je to jedno. Přítomnost nebo nepřítomnost kusu mědi v aparatuře je až to úúúplně poslední co rozhoduje o kvalitě produktu. Pokud vůbec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 10.9.2012 14:43

Ryze empirický dojem z obou druhů pálenic jsem nabyl ve svém okolí. Moderní jednokotlová nerez kolona vyrobí relativně kvalitní destilát téměř z jakéhokoli kvasu (nebrát doslova). Zdá se mi, že má i nepatrně vyšší výtežnost (méně ztrát).
   Klasický měděný dvoukotel vyrobí (oproti koloně) z perfektně vedeného kvasu destilát voňavější, zato z méně kvalitního kvasu je pálenka horší.
   K čemu je měděný plech v nerezovém kotli, to sám nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.61 (?), 3.10.2013 14:30

Měď je v destilační aparatuře k vůli tomu, že měď na sebe váže síru, která se během pálení kvasu uvolňuje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.139 (?), 9.1.2019 10:13

Měď má naprosto zásadní úlohu při zachytávání některých látek přítomných v kvasu a hlavně při redukci acetaldehydu (který pálí a škrabe v krku) zpět na ethylalkohol. Opačný účinek má zinek, který nesmí s kvasem vůbec přijít do styku, protože katalyzuje oxidaci ethanolu na acetaldehyd.
S mědí musí být v kontaktu s párami a její povrch musí být dostatečný, aby uchránila ethanol před oxidací.
Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem, nebo kyselinou (octovou, citronovou, chlorovodíkovou,...)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.119 (?), 9.1.2019 11:21

Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem…
za horka vodíkem … ano to je určitě ten „nejpoužívanější způsob při čištění pěstitelských pálenic“ u nás …;-) … s ostatním nemám problém!!

Hezký den...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 9.1.2019 18:35

Ke své hanbě se musím přiznat, že nevím o tom, že by měď redukovala acetaldehyd na ethanol, nicméně mi chemický cit říká, že pokud tato reakce opravdu existuje, tak 100 °C na to nebude stačit, rád se poučím, napište mi prosím zdroj této informace. Pozinkované nádoby se opravdu používat nesmějí, protože kvasy jsou vždy kyselé a povrch pozinkovaných nádob leptají, tzn., že se soli zinku dostávají do vodného roztoku. To, že by zinek katalyzoval oxidaci ethanolu? Nevím, prosím o citaci literatury. Je mi známo, že se ethanol dá oxidovat na acetaldehyd pomocí CuO, ale teplotně to bude opět určitě výše, nežli 100 °C. Měděné prvky v aparatuře jsou vskutku vřele doporučovány, ale z jiného důvodu. V polovině sedmdesátých let minulého století se díky raketovému rozvoji plynové chromatografie podařilo identifikovat ethylcarbamat NH2COOC2H5, sloučeninu, která je podezřelá z kancerogenity. Bylo zjištěno, že na meděných prvcích v aparatuře se tato "údajně nebezpečná molekula" zachycuje. To je ten důvod a já to nepodceňuji. Ovšem logicky neumím odpovědět na otázku, jak je možné, že desítky generací před námi, které našly zálibu v peckových destilátech neumíraly na rakovinu více, nežli v oblastech, kde se tyto destiláty běžně v takovém množství nekonzumují. Je mi známo, že v rámci EU byla v různých zemích rozdílná norma na obsah této sloučeniny. Např. u nás 0,4 mg/1 laa, ve Francii 1,0 mg/1 laa. Vítám, že tato podivná norma byla zrušena a stále žádám naše poslance, aby se podmínky domácího pálení a používání cukru do kvasů konečně sjednotili. Varuji všechny, kteří vlastní měděné aparatury před použitím kys. chlorovodíkové, k jejímu čištění, reaguje s mědí docela živě. K použití H2 k redukci CuO se nechci vyjadřovat. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 228.252 (?), 9.1.2019 22:10

Nějaký vzoreček těchto reakcí by nebyl?

Děkuji.

Jinak je to na úrovni JPP (jedna paní povídala), protože dle mých (chabých) vědomostí je to přesně naopak, Měď se používá jako katalyzátor k oxidaci (např. ethanolu) na aldehydy (např acetyldehyd). Navíc, aby to fungovalo v nějaké větší míře musela by ta měď být v poněkud jiné formě než je hladký plech...

Měď se (podle mě) používá, protože dřív prostě žádný jiný vhodnější materiál nebyl a i dnes má v tomto oboru výhodu hlavně v tom, že se s ní dobře pracuje. Jinak se používala i keramika a sklo, dnes nerez.

Dle mého daleko větší roli než materiál aparatury hraje kvalita suroviny, jak se povede kvašení a snad nejvíc to, jak to tahá palírník - hlavně konce. Některí se dají umluvit a tahají hodně, jiní mají nějakou stavovskou čest a nedají se umluvit k tlačení na pilu, případně alespoň poučí o důsledcích. První jsou obllíbeni kvantitáři, kteří jsou rádi jak jim pěkně nateklo, ale že po hltu člověk ještě půl dne brká kde co, to jim nevadí... Druhé zase mají raději ti, kteří jsou si vědomi toho, že třeba zrovna ten rok to z různých důvodů není s ovocem / kvašením nic moc a vědí, že palírník jim to nezrasí ještě víc a naopak z toho vytáhne to dobré nebo alespoň přijatelné a netlačí zbytečně na pilu. 

Přijít do pálenice s nevykvašeným jehličím (no dobře, přeháním, ale občas se jeden diví, co všechno se dá do bečky doslova smést) a pak to nechat vyždímat jako v tatramatce nebude cesta k mlaskavému destilátu ani kdyby se pálilo v mědi na druhou na měděných polínkách s měděným komínem.

Ale, jak píši, mé znalosti jsou v chemii chabé, v palírnách a kvasech regionálně a délkou mého rozumobraní omezené a rád se nechám poučit.

japa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 34.115 (?), 10.1.2019 8:36

Až na ty nepodstné oxidace?, si myslím totéž.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 202.2 (?), 10.9.2012 14:58

Kedy je potrebné (pri destilácii v antikorovej kolóne)  ukončiť ďaľšie zachytávanie výsledného produktu, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, ale aby sa tým zbytočne neznížila celková výťažnosť?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika