Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Destilovať v medi, alebo antikore

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
11.9.2012 7:28

Aká veľká plocha medeného plechu by mala byť v cca 350 lit. kotli? (Súčet plôch oboch strán plechu). Môže byť poohýbaný do tvaru, aby sa "nebil" s miešacím zariadením? Prosím o Vaše skúsenosti.  Ďakujem za odpoveď a Vaše názory.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.65.199 (?)
10.9.2012 15:17, počet návštěv: 21546
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Polovinu mer. kvasu jsem pálil loni v pálenici s nerezem, druhou polovinu v pálenici s mědí. Po vypálení se zdála meruňka z mědi nějakou dobu lepší a voňavější, dnes nejsme schopni rozdíl poznat, jsou výborné obě.     j.c.

Připojit reakci   
         

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.9.2012 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A opět je na místě otázka, zda rozdíl v chuti byl dán tou mědí, nebo spíše samotnou funkčností aparatury a vedením destilace. Každá aparatura se chová jinak, jinak dělí... takže obsluha musí mít její vlastnosti vychytané. I když vede obě várky stejná osoba, každá aparatura chce něco jiného... je otázka zda proces je v obou zcela identický (pravděpodobně zdaleka není) a zda je rozdíl dán právě jen tou mědí. Prostě nevěřím tomu že měděná aparatura je tím rozhodujícím faktorem. Ale samozřejmě kdo tomu věří, ten mědí nic nezkazí.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.9.2012 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to právě neexistuje obecná odpověď. Někde mezi 20 až 40 procenty právě vytékajícího produktu. Je to dáno jak vlastností aparatury, tak i okamžitým příkonem topení, intenzitou zpětného toku... a zejména aktuálním stavem kvasu. Je prostě třeba ochutnávat (malou nerezovou lžičkou po pár kapkách "na jazyk") a zastavit to jakmile se objeví náznak kyselky. Někdy je to dříve, někdy později. Nebojte, po pátém pálení už to budete umět :-)

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.9.2012 18:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázka tazatele zněla, zda-li si má nechat zpracovat 700 litrů kvasu v nerezové aparatuře či v takové, která má měděné prvky, např víko vařáku. Od zhruba poloviny sedmdesátých let minulého století se tvrdí, že se v ovocných destilátech a to především z peckovin, vyskytuje v nepatrném, nicméně měřitelném množství organická sloučenina ethylkarbamat NH2COOC2H5, která je silně podezřelá z kancerogenity. Záhy se zjistilo, že se toto molekula zachycuje na kovovém povrchu mědi a tím se z par destilátu odstraňuje. Nedávno proběhla v televizi dehonestace jakéhosi výrobce meruňkovice, kde byla tato molekula detegována v množství, které naše normy nepřipouštějí. Nevím, jak byla tato norma stanovena, cosi mi říká, že Brusel tak přísný není. A samozřejmě je na místě další námitka, jak se s tímto problémem vyrovnaly minulé generace, které o existenci této molekuly neměly ani ponětí, tedy je výskyt rakoviny v oblastech země, kde je zvýšená konsumace např. slivovice vyšší, než-li v jiných částech země, kde tento nápoj není tolik konsumován? To asi nikdo neví, nicméně bych radil tuto skutečnost nepodceňovat a dát raději přednost aparaturám s výskytem měděných prvků. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.84.130 (?)
10.9.2012 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No s tím ochutnáváním, v oficielních pálenicích u nás, to nebude asi tak žhavé. Pokud vím ty aparatury nemají tzv. koštovačku, kde by se mohl vzorek, právě protékejícího destilátu, odebrat. No a za měřidlem vyteče už úplně jiný alkohol a hlavně v dávce 1 litru. Takže pár kapek je "idea" jen pro "domácí pálenice"...

Připojit reakci
            

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
11.9.2012 6:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To máte pravdu, ale některé to i mají. Ale i ochutnávání po litrové dávce je lepší než nic. Ono na konci pálení je možno ty litrové vzorky nepouštět do nádoby s produktem, ale jímat jej zvlášť. Teprve následně rozhodnout který litr je ten poslední a ten přidat k produktu. Jinak je potřeba se spolehnout na zkušenosti a pečlivost páleníka.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.108.47 (?)
10.9.2012 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

surpriseChjo.. Měď, nerez..Měď je dobrý  vodič, ale uvolňuje látky(někdo řekne že jsem blbec, že se  to nemůže stát, když ji propláchne octovou  vodou-kecy).. Kotel z  mědi je ideální.. Pokud je z nerezu,  tak se tam dává plech z mědi jako katalizátor.. Chladič jedině  z nerezu..Já osobně  uznávám sklo..To žádný kov neobsahuje a je jasně daná i jeho čistota..Chladiče z něho jsou  dokonalé a osobně používám zesílený kuličko-spirálový už několik  let..Kotlík mám nerezový s mědí..

Obrázky:

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
11.9.2012 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aká veľká plocha medeného plechu by mala byť v cca 350 lit. kotli? (Súčet plôch oboch strán plechu). Môže byť poohýbaný do tvaru, aby sa "nebil" s miešacím zariadením? Prosím o Vaše skúsenosti.  Ďakujem za odpoveď a Vaše názory.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.227.138 (?)
27.9.2012 10:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud vím, měděným katalyzátorem by měla být správně vybavená každá pálenice s kolonou. Není v kotli, ale v hlavě kolony - na katalyzátoru reagují páry stoupající do chladiče.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.4.7 (?)
27.9.2012 12:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co ta med katalyzuje?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2826.1.202039065
Zakalená část pálenky1526.1.20202932
Palenka z vína1022.1.20201598
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116320
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202480
Kompotovice714.1.20208609
Vodka514.1.20201200
Destilace - základní dotazy506.1.202022610
Kvas bez lihu44.1.20201182
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191142
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20193012
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940763
Slad - pálení2119.12.201924405
Ředění slivovice10916.12.2019252159
Pálenka z kdoulí222.12.201924757
Dřevo do destilátu462.12.201935286
Škrábavost pálenky5125.11.201971649
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019144125
Domácí pálenice1923.11.201913801
Tis cerveny323.11.2019875
destilační přístroj105523.11.20191483015
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912531
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934149
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925254
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930948
Pečetní vosk114.11.20192521
Palenka z datli?103.11.20197812
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915405
Vaření hroznového vina21.11.2019730
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191100
Pálenka z dýně6030.10.201961314
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920822
Míchat lutr při 2D?528.10.20191887
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922311
Zakalená slivovice17222.10.2019243815
Koupě Palírny 1614.10.20195438
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920427
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191860
Test na metanol832.10.201999980
Kvas trnky630.9.20191639
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře21:14
Douzeni koupeneho uzeneho19:53
Douzeni koupeneho uzeneho19:09
Douzeni koupeneho uzeneho18:21
Douzeni koupeneho uzeneho15:54
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů