Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Destilovať v medi, alebo antikore

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.9.2012 16:11

Na to právě neexistuje obecná odpověď. Někde mezi 20 až 40 procenty právě vytékajícího produktu. Je to dáno jak vlastností aparatury, tak i okamžitým příkonem topení, intenzitou zpětného toku... a zejména aktuálním stavem kvasu. Je prostě třeba ochutnávat (malou nerezovou lžičkou po pár kapkách "na jazyk") a zastavit to jakmile se objeví náznak kyselky. Někdy je to dříve, někdy později. Nebojte, po pátém pálení už to budete umět :-)

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.65.199 (?)
10.9.2012 15:17, počet návštěv: 21089
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Polovinu mer. kvasu jsem pálil loni v pálenici s nerezem, druhou polovinu v pálenici s mědí. Po vypálení se zdála meruňka z mědi nějakou dobu lepší a voňavější, dnes nejsme schopni rozdíl poznat, jsou výborné obě.     j.c.

Připojit reakci   
         

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.9.2012 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A opět je na místě otázka, zda rozdíl v chuti byl dán tou mědí, nebo spíše samotnou funkčností aparatury a vedením destilace. Každá aparatura se chová jinak, jinak dělí... takže obsluha musí mít její vlastnosti vychytané. I když vede obě várky stejná osoba, každá aparatura chce něco jiného... je otázka zda proces je v obou zcela identický (pravděpodobně zdaleka není) a zda je rozdíl dán právě jen tou mědí. Prostě nevěřím tomu že měděná aparatura je tím rozhodujícím faktorem. Ale samozřejmě kdo tomu věří, ten mědí nic nezkazí.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.9.2012 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to právě neexistuje obecná odpověď. Někde mezi 20 až 40 procenty právě vytékajícího produktu. Je to dáno jak vlastností aparatury, tak i okamžitým příkonem topení, intenzitou zpětného toku... a zejména aktuálním stavem kvasu. Je prostě třeba ochutnávat (malou nerezovou lžičkou po pár kapkách "na jazyk") a zastavit to jakmile se objeví náznak kyselky. Někdy je to dříve, někdy později. Nebojte, po pátém pálení už to budete umět :-)

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.9.2012 18:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázka tazatele zněla, zda-li si má nechat zpracovat 700 litrů kvasu v nerezové aparatuře či v takové, která má měděné prvky, např víko vařáku. Od zhruba poloviny sedmdesátých let minulého století se tvrdí, že se v ovocných destilátech a to především z peckovin, vyskytuje v nepatrném, nicméně měřitelném množství organická sloučenina ethylkarbamat NH2COOC2H5, která je silně podezřelá z kancerogenity. Záhy se zjistilo, že se toto molekula zachycuje na kovovém povrchu mědi a tím se z par destilátu odstraňuje. Nedávno proběhla v televizi dehonestace jakéhosi výrobce meruňkovice, kde byla tato molekula detegována v množství, které naše normy nepřipouštějí. Nevím, jak byla tato norma stanovena, cosi mi říká, že Brusel tak přísný není. A samozřejmě je na místě další námitka, jak se s tímto problémem vyrovnaly minulé generace, které o existenci této molekuly neměly ani ponětí, tedy je výskyt rakoviny v oblastech země, kde je zvýšená konsumace např. slivovice vyšší, než-li v jiných částech země, kde tento nápoj není tolik konsumován? To asi nikdo neví, nicméně bych radil tuto skutečnost nepodceňovat a dát raději přednost aparaturám s výskytem měděných prvků. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.84.130 (?)
10.9.2012 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No s tím ochutnáváním, v oficielních pálenicích u nás, to nebude asi tak žhavé. Pokud vím ty aparatury nemají tzv. koštovačku, kde by se mohl vzorek, právě protékejícího destilátu, odebrat. No a za měřidlem vyteče už úplně jiný alkohol a hlavně v dávce 1 litru. Takže pár kapek je "idea" jen pro "domácí pálenice"...

Připojit reakci
            

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
11.9.2012 6:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To máte pravdu, ale některé to i mají. Ale i ochutnávání po litrové dávce je lepší než nic. Ono na konci pálení je možno ty litrové vzorky nepouštět do nádoby s produktem, ale jímat jej zvlášť. Teprve následně rozhodnout který litr je ten poslední a ten přidat k produktu. Jinak je potřeba se spolehnout na zkušenosti a pečlivost páleníka.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.108.47 (?)
10.9.2012 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

surpriseChjo.. Měď, nerez..Měď je dobrý  vodič, ale uvolňuje látky(někdo řekne že jsem blbec, že se  to nemůže stát, když ji propláchne octovou  vodou-kecy).. Kotel z  mědi je ideální.. Pokud je z nerezu,  tak se tam dává plech z mědi jako katalizátor.. Chladič jedině  z nerezu..Já osobně  uznávám sklo..To žádný kov neobsahuje a je jasně daná i jeho čistota..Chladiče z něho jsou  dokonalé a osobně používám zesílený kuličko-spirálový už několik  let..Kotlík mám nerezový s mědí..

Obrázky:

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
11.9.2012 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aká veľká plocha medeného plechu by mala byť v cca 350 lit. kotli? (Súčet plôch oboch strán plechu). Môže byť poohýbaný do tvaru, aby sa "nebil" s miešacím zariadením? Prosím o Vaše skúsenosti.  Ďakujem za odpoveď a Vaše názory.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.227.138 (?)
27.9.2012 10:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud vím, měděným katalyzátorem by měla být správně vybavená každá pálenice s kolonou. Není v kotli, ale v hlavě kolony - na katalyzátoru reagují páry stoupající do chladiče.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.4.7 (?)
27.9.2012 12:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co ta med katalyzuje?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019246464
Pálenka z kdoulí222.12.201923850
Dřevo do destilátu462.12.201933321
Škrábavost pálenky5125.11.201969006
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141811
Domácí pálenice1923.11.201912595
Tis cerveny323.11.2019630
destilační přístroj105523.11.20191470570
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912137
Zakalená část pálenky1311.11.20192159
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201933021
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923550
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929780
Pečetní vosk114.11.20192048
Palenka z datli?103.11.20197403
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914316
Vaření hroznového vina21.11.2019486
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019758
Pálenka z dýně6030.10.201959660
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919927
Míchat lutr při 2D?528.10.20191591
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921835
Zakalená slivovice17222.10.2019239354
Koupě Palírny 1614.10.20194556
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919525
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191507
Test na metanol832.10.201997686
Kvas trnky630.9.20191309
Šípkovica ako ma to2326.9.201941943
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191413
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192310
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193853
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923859
Novy kvas nekvasi712.9.20191817
Výtěžnost a cena1012.9.20192351
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191864
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911263
Destilační přístroj193.9.20194639
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201938236
Da se to este?927.8.20191799
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů