Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Destilát z kukuřice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Je to sice už dva roky, ale trochu se zastan..., host, 11.8.2017
Ono totiž nejde o nějaké dokvášení za ni..., host, 24.6.2016
Ono totiž nejde o nějaké dokvášení za nižší ..., host, 24.6.2016
Nic ve zlém - když nechápete, tak to zkusím ..., host, 1.12.2015
nechápem načo zbytočne ječný slad a tie prod..., host, 19.10.2015
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.31.196 (?)
13.4.2010 18:43, počet návštěv: 64257
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Poradí mě někdo jak se vyrábí destilát z kukuřice.Dík.Dáša.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.234.10 (?)
13.4.2010 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bez enzimů nebo sladu to asi nepůjde... Podobně jako u brambor je třeba rozštěpit škrob na cukry.
Připojit reakci
      

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.31.196 (?)
13.4.2010 19:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím, má-li někdo přesný návod, ještě jsem s tímto nepracovala.

Připojit reakci
         

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.39.70 (?)
18.4.2010 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stačí si najít návod na výrobu Burbonu. Přeji hezké pořízení.

Připojit reakci
            

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
19.4.2010 17:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podrobný návod najdete v publikaci B.Malleova, H.Schmicklova: Domácí výroba lihovin, nakladatelství BETA 2004, str 48. Ovšem bez pivovarských kvasnic to nepůjde. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.200.137 (?)
30.7.2010 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejlepší bude použít stejný postup jako při infuzním vaření piva, návod je na každých stránkách věnovaných  "garážovému" pivovarnictví. Je to poměrně jednoduché, pivovarské kvasnice není problém sehnat buď v některém minipivovaru, nebo v nejhorším v sušené formě na e-shopech nabízejících suroviny a potřeby pro homebrewing

Připojit reakci
                  

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.9.2 (?)
31.7.2010 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Návod na kvas z kukuřice- byla dobrá. Na 10 kg kukuřice/10 kg cukru + droždi za 3,-Kč do 100-120 l bečky. Kukuřice se nechá namočena asi dva dny a pak se rozloží na plachtu nebo do velkých lodní a občas za den se promíchá a navlhčí, aby dobře vyklíčila do klíčků asi 1,5 - 2 cm. Po vyklíčení se zaleje cukrem a drožděmi, můžeme přidat i citrón. V teplé místnosti vykvasí asi za 2-3 týdny. Cukrnatost kvasu 0 a pálime. Toto můžeme opakovat 2-3x. Nedoporučuji do kotle nalét kal, který je pod úrovni vykvašené kukuřice. Do kotle lejeme pouze čistý kvas (přes cedník) bez kukuřice a klíčků, před vlitím do kotle nemíchat. Kotel plnit pouze pod 3/4, lépe méně neboť kvas v kotli hodně pění a může se dostat do chladiče. Je dobré do kotle vlít trochu oleje, ať tak nepění.Po vypálení vlít do dubového soudku nebo přelít dubové hobliny a nechat uležet. Tímto způsobem se taktéž dělá režná, která není oproti kupné, tak parfémovana a jej jí možno smíchat po vypálení s kukuřici a pak vzhůru do bezvědomí.

Připojit reakci
                     

Destilát z kukuřice


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.65.50 (?)
1.8.2010 11:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tímto postupem získáte destilát - převážně však z přidaného cukru. Kukuřice dodá jen příchuť, množství cukru v nasládlých klíčcích je zanedbatelné. Lepší kvalitu má pálenka z enzymaticky rozloženého kukuřičného škrobu. To ale není v domácích podmínkách tak jednoduché.

Připojit reakci
                        

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
1.8.2010 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naprosto s Vámi souhlasím, výše popsaný způsob není pro přípravu kukuřičné pálenky příliš vhodný především proto, že se kvasného procesu nezúčastní amyláza, což je enzym, který štěpí polysacharid škrob na sacharozu, která se v kyselém prostředí štěpí na monosacharidy. Vhodný postup najede v mém příspěvka na tomto portálu ze dne 19.4., ale jak už jsem tenkrát psal, bez pivovarských kvasnic to nepůjde. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.193.28 (?)
30.4.2014 21:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

bože ved enzými stoja pár korun, tak o čom to tu vyprávate, že to tak lahko nepôjde.

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.252.175 (?)
7.2.2015 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

   Pane Šlosar, nechápu proč by nešlo kvasit obilné kvasy bez pivovarských kvasnic, jak tady neustále píšete. Již jsem napálil spoustu whisky ze sladu i bourbon z kukuřice a asi 20% sladu (český plzenský), přídavek žita dodá kořeněnou příchuť. Použil jsem pivovarské kvasnice spodní, svrchní,studenomilné, i předražené "whisky"... Bezproblémově se mi osvědčili studenomilné (možná jenom opravdu velice lehká ovocná vůně). A výsledek byl vždy dobrý, mnohem větší vliv na chut a jakkost pálenky je poměr obilnin, stupeň pražení a množstvý dubového dřeva, doba louhování... Opravdu nevím co pořád s těmi pivovarskými kvasnicemi máteindecision.

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.252.175 (?)
7.2.2015 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě abych napsal něco k tématu. Velice dobrý výsledek jsem měl za použití kompletních enzymů. 25kg kukuřičného šrotu (prodejna krmiv 220kč) rozmýchat ve vodě na celkový objem asi 80l přidat Termamyl zahřát na 80-85C, výdrž tak dvě hodiny. Doplnit studenou vodou na 100l aby teplota byla 60-63C přidat Saczyme, výdrž 2hodiny.Po této době jodová zkouška stále ukazovala přítomnost škrobu, ale trpělivost došla tak jsem to nalil do sudu a nechal přes noc vychladnout. Ráno škrob žádný, teplota 25C, hustota 1066, sud jsem obalil spacákem a gumicukem, pri teplotě na půdě 14C za 7dní dokvašeno, hustota 994 -to znamená 9,6% lihu! Tento   zpusob přípravy kvasu se doporučuje jenom u kukuřice, protože jiné obilí bez sladu chutná podivně a nezvykle (četl jsem o zajímavých výsledcích u rýže a prosafrown).V.

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


rewer (3) - xxx.xxx.208.189 (?)
11.2.2015 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tady je dobrý návod a amylazu pro štěpení škrobu lze běžne koupit na ebay,

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.117.79 (?)
14.2.2015 9:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím o radu. Když použiju slad, na jak dlouho a jakou teplotu se to musí zahřát? Kolik žita? Dubové dřevo jsou kupné čipsy nebo se dají nahradit? Bude chuťový rozdíl při použití enzymů viz. níže a sladu? Případně bych rád poprosil o nějaký Vámi osvědčený recept. Jsem začatečník a nechci objevovat objevené. Děkuji.

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.166.73 (?)
23.9.2015 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dobry den libi se mi vas prispevek ale potreboval bych strucnejsi popis nalozeni kukuricneho kvasu delam to poprve a skoro nic otom nevim dekuji 

Připojit reakci
                     

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.237.7 (?)
21.4.2015 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chci se zeptat kolik vyteče na poprvé litrů? Chtěl bych tento způsob vyzkoušet. děkuji.

Připojit reakci
                        

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.15.215 (?)
11.6.2015 7:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.

Máte někdo zkušenosti s dobou kvašení kukuřice?

Kvasím povařený šrot podle návodu na enzymech.Dám turbokvasnice, většinou jen polovinu, zjistil jsem, že to stačí(120 minut předem provzdušňuji kvůli zmnožení).3dny je bouřlivé kvašení, pak to ustává.po 5ti dnech dám do sklepa 12 stupňů teploty, aby se zčiřilo.Ale pak to dál bublá, třeba 1 bublina za 45 vteřin klidněi po 14dnech.Přitom na kvasnicích píšou dokvašení po 5ti až 10ti dnech.Mám tedy pořád čekat, i když jde 1 bublina za 1 minutu?

A h o j Raduza

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.142.11 (?)
12.6.2015 7:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dle informací z US webů, tam kukuřici destilují již po 7 - 8 dnech kvašení. Na nějaké "dokvášení" při nižší teplotě si tam nehrají.

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.15.215 (?)
12.6.2015 14:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No jo.taky jsem to tak u první várky udělal a vše bylo ok.Jen jsem to chtěl potvrdit.Diky.

Raduza

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.130.6 (?)
24.6.2016 16:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono totiž nejde o nějaké dokvášení za nižší teplotu, ale o to jak mě potvrdilo již několik lidí, že pokud to dám vypálit jako každý jiný destilát při 2 stupních cukernatosti tak je už pozdě a nevypálím nic.Líh se ztratí... neznámo kam sad.Takže pálit okolo 5 aby něco bylo do lahví.Jo a ono to pořád,,jede" takže ten co se tu divil těm bublinkám tak ať se už nediví...

Připojit reakci
                           

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.130.114 (?)
24.6.2016 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono totiž nejde o nějaké dokvášení za nižší teplotu, ale o to jak mě potvrdilo již několik lidí, že pokud to dám vypálit jako každý jiný destilát při 2 stupních cukernatosti tak je už pozdě a nevypálím nic.Líh se ztratí... neznámo kam.Takže pálit okolo 5 aby něco bylo do lahví.Jo a ono to pořád,,jede" takže ten co se tu divil těm bublinkám tak ať se už nediví...'

Proboha, co to je???
Jak se líh během pár dnů může ztratit?
Buď tam skoro žádný nebyl - zcukření proběhlo velmi nedokonale, nebyla změřena cukernatost rmutu, nebyla provedena jodová zkouška na zbytkový škrob anebo líh zoxydoval na ocet. Vypařit z kvasu se nemůže!!!
Jiná možnost není - obilní kvasy kvasí rychle a ochotně!

Rafael.

Připojit reakci
   

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.159.180 (?)
24.9.2015 16:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohu připojit vlastní zkušenost s opakovaně ověřeným postupem. Smíchal jsem 1 desetilitrový kbelík ječmenného sladu plzeňského typu našrotovaného (sladovna Kounice) a 1,5 kbelíku kukuřičného šrotu (kdekoliv krmiva). (Proč - protože kukuřičný slad jsem ani po půl roce pátrání po ČR nesehnal, tak jsem ho nahradil "pouze" šrotem). V doupášťovém kotli ohřát 80 l vody na 38ºC, přisypat všechen uvedený slad a šrot, vnořit zavařovací teploměr. Pomalu kopistí míchat na této teplotě 30 minut, ohřát na 53ºC, pomalu míchat 30 minut, ohřát na 63ºC, pomalu míchat 30 minut, přidat lžíci ztekucujícího enzymu, ohřát na 70ºC, pomalu míchat 30 minut. Vypnout, přiklopit, nechat tuto mladinu 30 minut odpočinout. Zcedit, řídké do barelu, mokrý šrot ještě vymačkat, aby se minimalizovaly ztráty. smiley Vařil jsem vždy 2 dávky po sobě (tedy 2 barely a v každém po vymačkání pak bylo cca 65 l mladiny) . Cukr ukazovalo 15ºBrix. Nechat přes noc vychladnout (asi na 25 -30ºC). Ráno si připravit kvásek do 2 kýblů a do každého z nich 4 kostky droždí, 1/2 kila třtinového cukru, až vzejde, tak asi po hodině přidat cca 5 l vychladlé mladiny. Do každého barelu jsem dal 1,5 dcl kys. sírové kvůli úpravě pH, 1 lžíci zcukčujícího enzymu, 1 lžíci kyseliny citronové, 1 lžíci živné soli, zamíchat. Přilít rozdělaný kvásek, zamíchat. Zadeklovat, dát pod kvasnou zátku (mám hadičku do vedlé zavařovačky s vodou) - za hodinu už kvasilo, za 2 hodiny už hóóódně bouřlivě. Při teplotě jak 24 tak 20ºC po 6-ti dnech 4,5ºBrix (níže to už nikdy nekleslo). 1D tažena do 20% a 2D jen do 55% (pak to "technicky zavání"). Z uvedených 2 dávek vykapalo 14 litrů.Naředěno na 64%. Krásná vůně mladiny s mírně navinulou kukuřicí, dáno do dubového soudku na 3 roky. Stočeno, mělo to cca 47%, doředěno na 40%, nalahvováno. wink Mňamka!!! Cenově na 2 dávky (na 2 uvedené barely) : ječný šrot asi 300,- kukuřičný šrot asi 70,-  dále enzymy, živná sůl, kyselina, kvasnice, cukr to asi 150,- + elektřina. Práce 1 várka mladiny až do vyčištění kotle trvá cca 3 hodiny (takže 2 dávky x 3 hodiny), 1D asi 3 hodiny, 2D asi 2,5 hodiny (jedu radši pomaleji). Na zdraví! cool

Připojit reakci
      

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.159.180 (?)
24.9.2015 16:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen se ještě doplním - při vybírání zakvasené mladiny do kotle nabírat opatrně u dna barelu, ať nenaberete sedlinu...

Připojit reakci
         

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.71.2 (?)
19.10.2015 8:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nechápem načo zbytočne ječný slad a tie prodlevy ked ste použily enzýmy.ked použijete enzýmy stačí to vyhnať na tú teplotu, ktorá je písaná pri enzýme a tú potom udržiavať určitý čas.jedine ak je tam slad pre chuť, ale tie prodlevy sú zbytočné

Připojit reakci
            

Destilát z kukuřice


host - xxx.xxx.159.180 (?)
1.12.2015 10:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic ve zlém - když nechápete, tak to zkusím tedy popsat. Jak jsem uvedl - nebyl tam kukuřičný SLAD, který jsem nemohl sehnat, ale jenom kukuřičný ŠROT - a z něho ani při dobré vůli moc cukru k budoucímu zkvašení nevyždíváte.  Ječmenný slad tam byl proto, abych tam ten cukr dostal. (Nejsem "cukrář", abych tam nasypal 20 kilo krystalu a tloukl se do prsou, že mám "burbón"). A jestli si myslíte, že prodlevy jsou zbytečné a že to stačí hned zahřát na 70 st.C, nechat hoďku válet,...tak si to klidně myslete. Zkuste si ale v praxi uvařit jednu várku s prodlevami a jednu bez prodlev. Moc rád bych věděl, kolik cukru v mladině Vám to ukáže v obou případech. Víte, ani ty enzymy nejsou samospasitelné. To by pak dobrou pálenku udělal opravdu každý.  Jsem toho názoru, že do fóra by se měly psát především osvědčené postupy, vyzkoušené triky, praktické rady. Neověřené pseudorady nikomu nepomohou a tohoto koníčka ani neusnadní. Vzpomněl jsem si na jeden dávný dotaz tohoto fóra o pálení :"Je možné udělat slivovici z obilí?" crying

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017141
Test na metanol5110.12.201761431
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017529
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718086
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713768
Manipulácia s kvasom424.11.2017482
Kompotovice714.11.20175856
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172925
destilační přístroj102910.11.20171286253
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717397
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171005
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714904
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172658
Repák + řepná pálenka253.11.201749994
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722047
Pálení Matolin530.10.2017701
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728110
Švestkovy kompot616.10.2017801
Archivace slivovice5712.10.201729812
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104915
Samosběr švestek?11.10.2017438
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302708
Kvas Oskoruse6228.9.201757894
Pálenka z dýně5528.9.201737796
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171250
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775946
Voda do kvasu?1918.9.20172090
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743886
Ražná - ražovica1018.9.201726924
Destilace vína - vínovice5216.9.201777122
Kvas z jahod411.9.2017623
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171426
Zakalená slivovice1685.9.2017186292
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177018
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742509
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111296
Destilát z kukuřice2611.8.201764258
Kompotová jamovice2031.7.20171960
Domácí ořechovice9330.7.2017155635
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017654
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů