Roky to robím takto:
Zmeliem duly a jablká podľa možnosti v pomere 2:1 alebo 1:1 alebo 1:2 podľa úrody.Mlyncek mi urobí z ovocia dreň.
Zmes je dosť suchá čiže najprv naplním polovicu suda max2/3 objemu a dolievam dosť vody, keďže vzduch medzi suchou drsnou je nepriateľ kedze to na vzduchu akurát tak hnije a nie kvasi.
Na 120l súd dávam 3-4 kg cukru rozrobeneho v teplej vode a 1 fľaštičky dystizymu v litri vody.
Dva dni po sebe to premiešam vrtulkou na vŕtacke.
Po dvoch dňoch rozrobim onoferm Fredo nizkoteplotne kvasinky keďže to ovocie je zbierame v októbri.
Dĺžka kvasenia je zhruba 4-6 týždňov. Počas kvasenia koláč zamiešame asi 2 x do zmesi.
Nakoniec sa to destiluje.
Pálenka je vždy voňavá a jemná!