Destilační přístroj z Polska



Stránky: 1,  2,  3   
host - 37.15 (?) 
12.12.2014 16:53, zobrazeno: 71754x

Dobrý den, zvažuji nákup destilačního přístroje na fotce (nebo na allegro.pl pod heslem "destylator szybkowar") z Polska.

Jedná se o tlakový hrnec objemu do 20l, na kterém je připevněný průtokový nerez chladič. Zaujala mě hlavně cena, jednoduchost a komplet nerez provedení. Chtěl bych toto zařízení spíš jako "hračku" pro domácí použití (sporák), je mi jasné že z 15 litrů kvasu moc pálenky nebude.

Ptám se ale, jestli si myslíte, že bude přístroj dobře fungovat a jestli se kvas nebude připalovat (na dno bych dal pařák na knedlíky).

Předem děkuji za rady.

tlakovy hrnec
tlakovy hrnec
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 236.138 (?), 12.12.2014 18:15

Laciná věc je ve skutečnosti drahá. S přímým plynovým ohřevem se bude obsah bez míchání připalovat a to i v případě, že budete destilovat mošt, nikoliv kvas. Takže nedoporučuji. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 93.77 (?), 14.12.2014 11:40

„Má pravdu předseda“, … přece se nebudete otravovat s 15 litry, odvezte to do Malé Ledské, tam vám to určitě zpracují, … a to se vyplatí!!

PS. v současné době je všechno drahé, i když na to dostanete slevu!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 185.138 (?), 15.12.2014 12:48

Plynový ohřev není součástí a třeba indukce nemá problém s regulací na "jemně bublat", případně "držet teplotu".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.138 (?), 15.12.2014 12:49

Doplním raději - kvalitní indukce, některé malé čínské hračky se chovají podivně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 15.12.2014 13:46

ale pořád to bude na rektifikaci lutru druhou destilací nebo pro destilaci lihu z rybízového vína a nikoliv pro prvotní destilaci z břečky (natož destilaci z břečky s peckami).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.138 (?), 15.12.2014 19:23

Ale na rektifikaci bude potřebovat jinou, sofistikovanější aparaturu, určitě ne tu z Polska. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 210.191 (?), 16.12.2014 8:49
Zas mi to nedalo... * Přístroj samozřejmě použitelný bude. Ale jen na tekuté přecezené obilné kvasy, kvasy z cukru nebo nejrůznějších vín. Takových kuchyňských vařáčků jsou na netu světové homedistillery plné a všechny uspokojivě fungují. Jen připálení hustých břeček pařák na knedlíky ani podobné sítko na dně nezabrání. To by musela být ta břečka v nějakém hustém koši nebo pytlíku postaveném na něm. (Možná by ještě šlo použít, nasypat na dno větší vrstvu skleněných kuliček, Raschingových kroužků, varných kamínků apod. Ale kdo by se s tím patlal? Navíc by v tom případě, nevím jak je uchyceno víko hrnce a jestli to má nějakou pojistku, mohlo dojít k ucpání velmi tenké odvodní trubky a roztržení hrnce). * Opičárna s kohoutkem mezi hrncem a chladičem nemá žádný význam. Vznikne tam jen malé varné jezírko které jen mírně zlepší destilační proces. Jen velmi mírně, skoro až neznatelně, v žádném případě to není žádný odlučovač methanolu nebo předkapu. Takže na ten kohoutek úplně zapomeňte - jako by tam nebyl! Nebo ho zablindujte. * Dále nevím proč by ten hrnec nešel použít ke druhé destilaci? A ještě víc nechápu proč by měl plynový ohřev bez míchadla v něm připálit tekutý kvas - t.j. takový na které se tyto aparátky v "kuchyni" používají?? Anebo existují lidé kteří jsou schopni připálit i polévku nebo čaj? Co se týká použitelnosti indukčního ohřevu ten záleží na materiálu hrnce. Některé nerezi jsou nepoužitelné, ale za to může fyzika, ne levné čínské vařiče. Ještě bych připomenul reklamní tvrzení, že indukčním ohřevem nelze nic připálit. Lze, a v některých případech i daleko dřív než při klasických ohřevech! Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 93.77 (?), 16.12.2014 12:11

Ale na rektifikaci bude potřebovat jinou, sofistikovanější aparaturu, určitě ne tu z Polska. PŠ

Ale pane inženýre, vždyť přeci víte, že rektifikace znamená taky přečištění, zjemnění (použil to kdysi jako název kapitoly již J.Dyr, ve své knize Výroba slivovice a jiných pálenek – 7.2.8 Rektifikace lutru).
A na druhou destilaci je úplně jedno, jak sofistikovanou aparaturu máte k dispozici. Jako praktik víte, že stačí i ta jednoduchá skleněná baňka, doplněná chladičem a příslušným teploměrem, abyste dostal kvalitní pálenku (destilát)... záleží jen na vás jako obsluze. Tak proč si stále hrajeme se slovíčky. Vím, že to může být i ta sofistikovaná aparatura, ve které je zabudované rektifikační kolona a k tomu hromada „kontrolních přístrojů“, které usnadňují práci na ni,  … ale není to předci podmínkou.


K příspěvku pana Rafaela :
Co se týče té Opičárny s kohoutkem mezi hrncem a chladičem – podle mne je to zachytávač případných přestřiků při „ukvapeném pálení“ kdy destilatér nepřizpůsobí ohřev vařáku potřebě kvasu, nebo lutru (prostě obsahu kotlíku). Je tam jako pojistka, aby to nepřeběhlo až do chladiče. Pro vlastní destilaci nemá smysl. Ale je to „módní záležitost“ jak v Polsku, tak v USA … Já tuto „vymoženost“ též nemusím. Jinak proti "skokovému nárustu tlaku", případným ucpání té tenké trubičky, to samozřejmě také nezabrání a poté může dojít k destrukci aparáu...

Výrobce předpokládá (ale nevím zda to i sděluje případným zájemcům) využití této aparatury pro destilaci "cukerných roztoků", nebo pro destilaci "filtrovaných kvasů", povětšinou na obilnou pálenku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 216.200 (?), 17.12.2014 6:01
OPIČÁRNA: Máte pravdu, může to být zachycovač přestřiků, na homedeistillerech nazývaný Slobber Box. Ale o jeho účinnosti při zdivočené destilaci mám velké pochyby. Obilní kvasy jsou pěnivé, spíše vypěniví než by přestřikovaly a pěna se pak dostane všude. Ta nádobka ji moc nezachytí... Ještě, čistě teoreticky, protože velikostně to na to vůbec nevypadá, by to mohl být Humper,(Doubler). Nevím jak to nazvat česky. Ale u mně je to v takovém provedení jako na obrázku zkrátka "Opičárna". Bohužel i někteří velcí komerční výrobci ji pod názvem odkalovač - odlučovač methanolu do aparatur montují, chlubí se tím a matou zákazníky. Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika