Destilacni pristroj z aukra



Stránky: 1,  2,  3   
host - 207.144 (?) 
6.6.2016 21:04, zobrazeno: 24369x

Pustil jsem se do experimentování s pálením. Jde mi hlavně o zábavu, spíš než o systematické pálení alkoholu. Po načítání spousty stránek (hlavně těchto stránek) a různých textů jsem se rozhodl destilaci vyzkoušet na něčem velmi levném. Koupil jsem tedy na aukru polskou destilační aparaturu. Nečekal jsem zázrak a moje zklamání není tak velké jak jsem myslel. Chci se ale poradit ohledně toho, jak dál postupovat.

Konkrétní produkt, který jsem koupil, je přiložen jako obrázek.
(Přístroj přišel samozřejmě s nepoužitelným teploměrem a trochu špatně těsnícím tesněním mezi hrncem a "deflegmátorem". Teploměr jsem vyřešil snadno.)
Mám za sebou první pálení s následujícím fenomenálním neúspěchem. Poradíte mi prosím, kam a jak se posnout dál, abych nezkoušel metodou pokus/omyl?

1. Pálení: koupil jsem 10 l mizerného španělského vína a pustil se do zahřívání. Mírně jsem pustil chladící vodu do toho, co se tváří jako deflegmátor. Musím konstatovat, že se poměrně dobře daly oddělovat jedntlivé frakce. Úkap byl na 81°C, jádro pak povyskočilo prudce na 82,5°C a třetí fáze (asi dokap) pak šel nahoru na 83-84°C. Měřeno digitálním teploměrem uvnitř toho prvního odkalovače. Pak jsem to utnul, protože se to už nedalo ani ochutnat. První část hodně jakoby acetonová. Jádro pak velmi pěkně aromatické ale před dokapem začalo poměrně záhy ořechovaťet až hořknout. Výsledek nicméně jen asi 375 ml jádra, ovšam o lihivosti 85 %! Ale zdá se mi pořád dost acetonové.
Ty odkalovače byly bohužel plné kalného alkoholu, takže tam očekávám hlavní ztrátu.

Co myslíte, jak to pořešit, abych v tom nějaké tekuté kvasy mohl dál testovat s rozumným výnosem? Zrušit druhý a třetí odkalovač a první odkalovač ve kterém bude teploměr, tak po úkapu odpustit?

Je vhodné nastrkat do toho deflegmátoru nějakou měď abych zvýšil účinek deflegmátoru a zároveň zavedl něco jako reakční člen?

Mám v úmyslu zkoušet jen tekuté kvasy (víno, vlastní ovocné tekuté kvasy, bylinné destiláty apod.).

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 251.7 (?), 6.6.2016 21:06

Zapomněl jsem přiložit obrázek toho přístroje!
 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 54.241 (?), 6.6.2016 21:58

Ta pachuť má asi původ v použité surovině (stabilizované víno).  Z vlastního kvasu by to mělo být chutnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 207.144 (?), 9.6.2016 9:41

Díky za reakci. Na odsíření jsem úplně zapomněl. Měl bych k tomu ještě dotaz - odsiřuje se jedlou sodou. Nikde ale neumím najít, kolik se má dát na odsíření jedlé sody? Když bych to třeba počítal na těch 10 litrů vína?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 42.244 (?), 9.6.2016 12:52

Není-li na obalu uvedeno množství použitého SO2, aby se dalo spočítat množství jedlé sody, použijte postupnou metodu: na těch 10 litrů vína dejte napřed tak půl až jednu kávovou lžičku, promíchejte a počkejte až zreaguje (měly by vystupovat bublinky CO2). Ochutnejte a popřípadě přidejte ještě další dávku jedlé sody. Ale opatrně, ať to zase nepřeženete!!

Na některém vláknu, snad "odsíření vína"? nevím již přesně kde to bylo, to bylo probíráno (pan Ing. P. Šlosar...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 232.136 (?), 9.6.2016 14:06

Pochybuji, že by pan Šlosar takovou blbost někde doporučoval. Odsíření přesířeného vína je velmi náročný technologický proces. Přečtěte si o tom na vinařských webech!
Pokud přidáte do vína sodu nebo nějakou jinou alkálii, jen ho odkyselíte. Na síru to nebude mít žádný vliv.
Dále, jak lze v běžném konzumním víně ochutnáním zjistit údajně snížený obsah síry?
(Úplně se tím změní jeho chuť a nepoznáte nic).
*
Částečně a dost diskutabilně ta soda funguje na odsíření lutru který už kyselin obsahuje mnohem méně než víno. A taky měděné části destilační aparatury. Ale i tak, žádné zázraky od toho nečekejte...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 251.7 (?), 9.6.2016 15:44

Úplně jsem přehlédl, že odsíření v blogu od Deslika je uvedeno až u úpravy lutru! Díky Rafaeli. Přesto když tam píše, že: "kyselina siřičitá je v porovnání s obsaženými organickými kyselinami poměrně silná kyselina a proto dochází nejdříve k odbourání kyseliny siřičité a až poté kyselin organických".

Při vhodném nadávkování lze takto upravit i původní víno těsně před destilací, pokud provádím jen 1D? Nebo ta kyselina vzniká až destilací?

Díky. Martin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 136.47 (?), 9.6.2016 16:43

K odbourávání kyseliny siřičité v lutru dochází proto, že je jí tam poměrově daleko víc než ostatních organických kyselin které tolik netěkají.
Proto se to provádí v lutru a ne ve víně.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 251.7 (?), 10.6.2016 8:36

Díky. V jedné diskuzi někdy na začátku roku jsem od Vás Rafaeli četl, že levná italská vína jsou po odsíření levným a vhodným startem pro pokusy s domácí destilací. Nemáte nějaký tip na to odsíření? Tehdy mě to si nakonec zlomilo to opravdu zkusit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 10.6.2016 10:31
Odsíření levných vín při jejich destilací je naprosto nezbytná podmínka, neboť při varu vína se pyrosiřičitan sodný Na2S2O5 (běžně používaný stabilizátor vína) rozkládá za vzniku volného oxidu siřičitého, který je částečně rozpustný v destilátu a chuťově ho zcela zničí. Zkoumal jsem tento problém mnoho let, testoval jsem např. i přídavek peroxidu vodíku, což funguje taky, ale ne tak dokonale jako přídavek vápenného hydrátu, který je k dostání ve Stavivech ve zbytečném množství 25 kg za bratru 120 Kč. Doporučuji plnou polévkovou lžíci na 10 litrů vína (zbytek proti mechu na zahrádce), ale nutnou podmínkou je to, že je aparatura vybavena účinným mícháním, které nedovolí vápennému hydrátu sedimentovat. Bez míchání je tento přídavek jen málo účinný. Také je nutné neplnit vařák na více nežli 75% a destilaci vést pomalu, aby nedošlo k přeběhnutí pěny do předlohy. Projevilo by se to trpkostí produktu. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika