Destilační přístroj



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
               
host - 124.165 (?) 
29.8.2019 13:31
Chapu, ale stale jsme se nedostali k jadru dotazu. Dle navodu u kolony je drzet teplotu v horni casti kolony od 79 koncit mezi 81 az 82 stupnu. Teplota kotle do 97 stupnu. Vemu jiny navod podobne kolony a tam stoji drzet v horni casti mezi 84 az 88 stupni a na kotlu 97 stupnu. Vemu jiny navod a tam pro obilne kvasy drzet 82 az 85 a pro ovocne 84 az 88 na kotlu 97. Tak ze kotel vsude do 97 stupnu ale zbytek se rozchazi i pres to ze se jedna skoro o stejne kolony.Proto jsem se ptal kde by mohla byt pravda ohledne aroma kdyz se to veme selskym rozumem. Kdyz bych si neco takoveho poridil chci dostat z ovoce i aroma abby clovek vedel co pije a ne jen lih bez chute a vune.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                  
host - 214.129 (?), 29.8.2019 14:56

Myslím že teplota na kotle je nepodstatná. Nic by se nestalo kdyby na kotlu ani nebyl teploměr. Jediná teplota, kterou má smysl sledovat je v nejvyšším bodě. Jakmile pára tento bod překoná tak už jede furt s kopce a nic ji nezastaví - skončí v demižonu. V tomto duchu píše i Malleová ve své knize - tzn. teploměr úplně nahoře a uvádí i teploty, které se mají dodržovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.254 (?), 31.8.2019 0:02

V koloně musí být teplotní spád. Dole nejvíc, nahoře nejmenší teplota. Při zvyšování teploty kolony (kotle) nejprve jsou ve formě páry složky nejtěkavější (s nejnižším bodem varu). Při dostatečné teplotě se dostanou až do chladiče. Při nižší teplotě kondenzují brzy, vracejí se do kotle a z chladiče nic neteče. Proto první co vyteče z chladiče jsou nízkovroucí složky, vč. stop metanolu. Ty se oddělí, teplota se zvyšuje a začíná téci "jádro". Jenže jak ubývá v kvasu lihu, bod varu směsi se zvyšuje, protože se složením blíží "čisté" vodě- tj 100 st. C. Proto tedy podíl etanolu v destilátu klesá a při cca 10% se s destilací končí, protže v destilátu roste podíl složek, které mají bod varu vyšší než etanol. Jenže ty jsou mj. zdrojem aromatu - proto je nutné chutnat a včas destilaci přerušit, aby se to nepřehnalo a nerostl podíl zapáchajících složek s bodem varu kolem 90 a více st.

Celý problém je v tom, že kvašení je biologický proces se spoustou produktů s obdobnými vlastnostmi. A další svízel je v tom, že směsi etanol- voda, metanol- voda atd jsou neomezeně mísitelné a jeich body varu jsou různé dle procentického složení. Je tedy složité je oddělit jednoduchou destilací, neboť z chladiče vždy teče směs látek dle aktuální teploty par vstupujících do chladiče.

Čili v principu jde o zahřívání kvasu s pomalu rostoucí teplotou a sledováním, jaké je složení par vstupujících do chladiče. Jedním z ukazatelů je jejich teplota, a pak samozřejmě ochutnávka. Důležité je nespěchat a odvaha vyhodit, co není dobré. V důsledku - nejkvalitnějšího produktu je málo, chceme- li výtěžku co nejvíce, je to na úkor kvality.

Chce to něco nastudovat a pak zkoušet.

 K dotazu: přesné teploty jsou jen vodítkem, záleží na mnoha dalších faktorech. Nejlépe mít svůj přístroj a učit se na něm - nebo se svěřit pálenici a doufat, že vše bude OK.   Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mesány - (31) - 168.228 (?), 31.8.2019 0:00
Osobne jsem zadnou knihu o paleni nestudoval. Vychazim z toho, co jsem vyzkousel. Ridim se cuchem a chuti. Za me osobne teplota na kolone idealne 85-86, maximalne ale 88-89. Nekdy se da vytahnout dobra i na 90°C, ale uz musim opravdu cuchat. Jakmile citim proboudlinu, vypinam. Jinak toto teve z odkalovacu (pro ty, co tvrdi, bze jsou k nicemu a ze se maji vyrezat...)


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 124.130 (?), 31.8.2019 8:08
Jak budu mit becku na dve varky vyzkousim jednu drzet teplotu mezi 79 az 83 stupni a druhou od 83 do 87 uvidim jake budou rozdily. Dle toho co tu pisete a i toho co jsem se vsude docetl by to jen potvrzovalo me usudky ze ruzne tekave latky se uvolnuji pri ruznych teplotach.Pokud se tu vsichni shodujeme ze aromaticke latky se uvolnuji pri vyssich teplotach pote je jasne pri drzeni teplot do 83 stupnu je musi reflux srazet zpet do kote a vysledny produkt je jen vysoce procentni ethanol.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 212.196 (?), 31.8.2019 11:26

V podstatě to tak je. Zkoušejte, nakládejte, experimentujte, hrajte si... Cvičení dělá mistra a kdo si hraje, nezlobí. Když se mi nepodaří občas chytit dokap a pálenka chytí přiboudlinu, přepálím výsledný produkt ještě jednou v malým 17 litrovým papinaku (před tím naředím na cca 30%).Pálenka je pak velmi jemná,  ale není tak aromatická, Pak 2-3 týdný odvětrat. Musím potvrdit, že než pálenka dojde a chutě se spojí a zakulatí se, tak to půl roku trva. Třeba loňská švestka pálená v prosinci má ted uplně jinou chut. Na zdraví, Mesány

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.106 (?), 2.9.2019 10:26

Každý kvas má jiné složení. Proto má i jinou destilační křivku. Než jenom sledovat nějaké teploty, je vhodnější očichávat a ochutnávat to, co jde z destilačního přístroje a přestat odebírat ve chvíli, kdy destilát začne mít chuťové a vůňové vady. Chce to zkušenost a umění zacházet s konkrétním destilačním přístojem. Nic víc. Podotýkám, že některé destiláty musí chvilku odvětrávat, aby z nich vyšly "nechutné" páry. Prostě zkušenost, jazyk a nos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 124.169 (?), 2.9.2019 14:39
Ve vsem s vami souhlasim, ale podstatny rozdil je udavat teplotu paleni v horni casti kolony do 83 stupnu, nebo 87 stupnu. Kazdy kvas se urcite bude chovat jinak nicmene odchylky se budou pohybovat plus/minus 1 stupen. Na youtube je videi jak.nas... Bohuzel prevazne samej Polak a kazdy se chlubi jak z toho vytahne ethanol s co nejvyssim procentem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mesány - (31) - 168.228 (?), 3.9.2019 10:10
Cim nizssi teplota na kolone, tim vyssi procento tece. To ale neni nasim cilem. Tady je potreba najit nejakou rozumnou hodnotu 65-70%, a u kazdeho kvasu to jde jinak. Jsou kvasy, u kterych zacinam na 90, jine na na 80, ale i na 60%. U teplot - Dulezite je se ridit selskym rozumem, chuti, vuni a zkusenostmi. Dokud to tece, voni a chutna, je to ok. Jakmile to smrdi priboublinou, odstavuji a chytam bokem - jako zimni smes do odstrikovacu, nebo kdyz jde o donry kvas, prepalim v malem na kamnech. :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika