Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > destilační přístroj

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
'Četl jsem neutralizovat reakci jak u přesíř..., host, 9.10.2016
A.kvašení není striktne anaerobní proces - j..., host, 25.7.2016
 prepacte pomilil som sa nie (0,5 mm) a..., host, 20.2.2015
Dobrí den mame doma palenicu ktoru sme urobi..., host, 19.2.2015
Zdravím, nenájde sa nikto, kto by mi poradil..., host, 14.1.2015
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

destilační přístroj


host
2.6.2003 11:17, počet návštěv: 1184957
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Objevil jsem na půdě destilační přístroj v perfektním stavu, co s ním? Pořád platí, že je trestné mít takový přístroj doma?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

destilační přístroj


host - xxx.xxx.10.34 (?)
12.4.2006 12:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Pokud máte na mysli destilační přístroj na výrobu alkoholu, tak to stále platí, že to nesmíte vlastnit. Pokud ale máte na mysli skleněný destilační přístroj na výrobu destilované vody, tak je to v pohodě!

Zdraví Stanislaw

Připojit reakci
      

destilační přístroj


host - xxx.xxx.198.249 (?)
7.9.2007 16:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím že s dnešní vládou bude trestné i to vlastnění. Začínají po tom jít dost ostře, nevím kde berou informace, ale mají je.
Připojit reakci
         

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.67.130 (?)
20.7.2009 17:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co to znamená, že po tom začínají jít dost ostře?

Připojit reakci
   

destilační přístroj


host - xxx.xxx.120.31 (?)
12.4.2006 15:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to hlavně nikde nevikládej a na zdraví.

Připojit reakci
         

destilační přístroj


host - xxx.xxx.1.251 (?)
29.8.2006 2:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Slyšel jsem, že ho není trestné vlastnit, ale destilovat na něm. Takže když přesvědčíte orgán, že ho máte pro výrobu destilované vody třeba pro nějakou alternativní léčku, je to v pohodě. Jinak údajně jdou ostře po těch, co pálí jiným na kšeft, po samohonkářích tolik ne. je to ostatně logické.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


Lenka Martonová, Lenka Martonová /design/ (2) - xxx.xxx.117.81 (?)
23.1.2011 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a destilační kolonu na destilaci aromatických olejů z rostlin také?

;-))

Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.249.2 (?)
18.7.2013 10:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No má pravdu, když říká aby jste nepálili když to neumíte, ovšem to co on je schopen vyrobit za dvě hodiny z toho jak uvádí z toho budou všichni slepí. Kotel na pálení alkoholu musí být měděný případně z nerezu, kterému se dnes říká chirurgická ocel, všechno ostatní jako je třeba hliník a nebo pozinkovaný plech nebo smaltovaný hrnec jsou nebezpečné. Dělat chladič z palcové trubky je také nesmysl, naprosto postačí mnohem menší průměry. Palec je 25.4 mm a to světlost, povrh je ještě o sílu stěny větší a pak to stočte to do spirály. eskom@seznam.cz

Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.92.130 (?)
29.10.2014 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hm, hliník je svinstvo, pozink sleze po prvním pálení a plech zrezaví, ale co máš proti smaltu to nechápu, pokud není oprýskamý nic nevylučuje, snadno se čistí a nepřipaluje, což se o nerezu říct nedá.

Připojit reakci
                        

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.13.189 (?)
30.10.2014 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerez, měď, smalt, aj ten hliník se připeče. Připálenky mají na svědomí ruky a špatně ubastlený kotel, doma většinou s pofiderným míchadlem, toť vše. Při přímém ohřevu jiné míchadlo než článkové imrvére stírající dno lépe nefunguje.

Floki

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.92.130 (?)
30.10.2014 15:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Nemám míchadlo, jen hrnec s měděným plechem na dně. Nikdy se mi nic nepřipálilo. Na max. 200l kvasu ročně nemá cenu asi nic vymýšlet.

Připojit reakci
            

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.178 (?)
7.1.2007 9:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
dobrý den, nevíte někdo při jaké teplotě dochází k odpařování alkoholu při destilaci? kde se to měří? je to teplota kvasu nebo par? zatím díky michal
Připojit reakci
               

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.170 (?)
9.7.2007 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Měří se v hlavě kolony /deflegmátoru/ destiluje od 67 do 90 stupňú celsia nutná opětovná destilace předky vylít! Čau.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.161 (?)
23.7.2011 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Todle je blbost!!!

Metanol se meni v Ethanol pri 78,3 stupnich a jsou presahy kolem 3 stupnu na obe strany. Nicmene Methanol je jed a Ethanol je pitnej. Nejlepsi je palit na 83 - 85 stupnu. Pokud tedy pary budou nad 82 stupnu je to pitelny.

Jinak jedine s cim souhlasim je predky vylit a jeste kontroluj lzickou a zapalovacem:

Pokud mas cisty modry plamen (jeden) = OK

Pokud je dozelena a ma vice plaminku = smrt/slepota/játra

Tonda

Obrázky:
Tabulka teploty par a procenta alkoholu
Tabulka teploty par a procenta alkoholu
Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.212.6 (?)
23.7.2011 22:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methanol též methylalkohol, alias dřevěný líh CH3OH se za žádných okolností v ethanol, též líh CH3CH2OH změnit nemůže. Body varu obou alkoholů jsou 64,2 °C a 78,3 °C při 760 mm Hg, takže se body varu obou alkoholů lehce od těchto hodnot mohou lišit právě v závislosti na atmosferickém tlaku. Ovšem oba tyto alkoholy hoří modrým nečadivým plamenem, tj při jejich spalování nevzniká elementární uhlík jako například při spalovánín aromatických uhlovodíků, např. toluenu. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
25.7.2011 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

100% souhlasím s tímto příspěvkem, předchozí příspěvek (105.61) je zavádějící (slušně řečeno), autor by si měl něco nastudovat o "chemii" a "teorii destilaci". Ne vše, co se dozví pouze z "diskusí" na netu, nebo jiných pramenů "JPP" je použitelné pro "praxi". Dnes je již k dispozici dostatečné množství dostupné literatury, které se dá použít i při této "činnosti".  Chce to jen mít chuť se trochu vzdělávat (a ne jen pasivně přijímat kdejaký blud). Destilací lze pouze oddělit (a to ještě jen částečně) jednotlivé složky kvasu, ne však přeměnit jeden alkohol v druhý (metanol v etanol). To by potom bylo velice jednoduché.

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.161 (?)
27.7.2011 13:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Autor si neco nastudoval, o tom, ze se metanol meni v ethanol tak ano omlouvam se za tuto bludovinu.

Ale pokud by tu nekdo palil pod 78.3 celsia, pak buh s nim.

Podle Wikipedie a tu doufam napadat nikdo nebude, je bod varu Ethanolu 78.3 a methanolu kolem 65 stupnu celsia.

Nejsem chemik, rad si nastuduji neco noveho, bez deflegmatoru bych nepalil nikdy, par vypalovani mam za sebou.

Pokud mi tu nekdo bude tvrdit, ze si libuje v alkoholu prepalenem mezi 65 -78 stupni, pak je to jelit a muze si rovnou nechat vystavit parte.

Tonda

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


Beny (579) - xxx.xxx.185.74 (?)
27.7.2011 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Váš příspěvek by bylo možné chápat i tak, že si myslíte, že pokud se bude vypalovat jen na 65 - 78 stupňů, získáte z celé várky jen methanol. Celé to funguje trochu jinak a pokud se dostatečně seznámíte se svojí destilační soupravou, nemusíte se teplotou vůbec zaobírat. Samozřejmě na získání prvotních informací je dobré se na množství methanulu informovat.
Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
28.7.2011 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nemám rád „zkrácené“ odpovědi (tj. stěsnané do jedné či dvou vět, viz např. příspěvek 35.170 z 9.7.2011, na který pak byla reakce 105.161), respektive „neúplné“.
Každá činost si žádá alespoň minimální znalosti z oboru; zde dále rozlišení aparatury na jednoduchou destilaci, destilaci s deflegmátorem, či destilaci se zesilovací kolonou. Každá má svá specifika a svoje postupy. Proto je nutné si tu „svou“ dostatečně „osahat“ a zjistit jak se chová (a to se většinou nezíská z jednoho, či dvou pálení). A k tomu ta (alespoň „minimalizovaná“)  teorie slouží, a na Wikipedii bych zde moc „nesázel“. Zde bych bral spíše nějaké monografie nap. Josef Pischl – Vyrábíme ušlechtilé destiláty, AloisGölles – Ušlechtilé destiláty (praktická kniha o pálení), nebo H. Schmicklová, B. Malleová – Domácí výroba lihovin (ta je spíše pro menší objemy destilačních aparátů, lze však použít i při větší kubatuře). Pro „pálenice“ zase vyšla publikace od Jaroslava Balaštíka – Jak vypálit lepší slivovici. Existuje i specializovaný web, kde je tato problematika dostatečně probírána … ne moc učeně, ale ani není „ořezaná“.
To Vám mohu doporučit i jako chemik (a ne, že bych snad znal všechno, člověk se stále učí …).
No každý by se měl rozhodnout, podle čeho se bude řídit … je to jeho zdraví a jeho odpovědnost.
Zdravím všechny páleníky či paliče.

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.151.252 (?)
29.7.2011 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hlavně by si paliči měli dobře uvědomit a používat logiku při umístění teploměru-jímky na teploměr a to zejména u rektifikační kolony.V opačném případě měří nesmysly(z hlediska kvality a pitelnosti)A hlavně použít také velmi přesný teploměr Hg nebo kalibrovatelný digi teploměr s přesností do max. 0,5C...

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.220.205 (?)
7.8.2011 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane, logika Vám nepomůže, hlavně to chce znalosti. Už jste někdy slyšel o McBane- Thielove diagramu? Ten tento problém řeší velmi přesně, jinými slovy, doposud nikdo nic lepšího nevymyslel. Tento diagram vyadřuje závislost molárního zlomku ethanolu v kapalné a parní fázi v závislosti na teplotě a také stanoví počet patek kolony. A protože se řadoví páleničáři o tuto okolnost nezajímají nebo jim nebyla dostatečně vysvětlena, tak proto je tolik špatných, chcete-li nepitelných destiátů mezi lidem. Ale nepropadejme panice. Od roku 2004 se kvalita destilátů na soutěžích a taky v naší zemi dramaticky zlepšila, jinými slovy s "hovnovicí "se dnes již na soutěžích destilátů prakticky nepotkáváme, to bychom si fakt mezi sebou řekli. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
8.8.2011 10:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,... ve většině publikací, je-li uveden, je označován jako T-X-Y diagram (jako "McBane-Thielův diagram" jsem v "obyčejných naučných publikacích" dosud neviděl). Zdravím...

Našel jsem jeden kdysi na americkém webu (dnes již nefunkčním, jako většina jiných obdobných), snad půjde připojit..

Obrázky:
T-X-Y diagram
T-X-Y diagram
Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.151.252 (?)
9.8.2011 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane,

budte ujišten že o závislosti teploty kapaliny a páry a jejich odlišnému obsahu alkoholu ví více lidí.

Sám mám vytisklou tabulku závislosti teploty a obsahu alk. v kapalině a v páře.

Protože však měřím velmi přesně teplotu par vstupujících do primárního chladiče v toleranci max +/- 1C a to dokonalae odstíněnou jímkou teploměru od stékajícího refluxu, tak samozřejmě mě zajímá teplota par.Tuto teplotu totiž dokáži reflux ventilem v řádu max. minuty v případě potřeby srazit dolů.

Od doby co pálím na moderní rektif. koloně už pálenka nesmrdí "typicky" slivovicově až se ježí chlupy na těle, ale je velmi jemná a hlavně se dá pít i teplá, což patoky z profi pálenic šly a jdou pít málokdy.(ty pouze schlazené na ledě)

Uznávám že pokud chci více aroma musím znát teplotu při které mě teče cca 60-70% ve které je více zastoupeno nepatrné množství chutových a voných složek, které rozhodně nejdou jen na počátku nebo jen na konci rektifikace.A s 60-70% pálenkou si zkrátka musím více vyhrát na regulaci refluxu zpět do kolony.Sice neustále měřím obsah v epruvietě, ale vzhledem k menší kapacitě kotle, je zobrazení hustoty se zpožděním než nateče celých několik deci nových.Takže jedu dle přesné teploty na přesném teploměru a teplota opravdu přímo a přesně odpovídá hustotě změřené na konci výstupu kolony.(myšleno při delším nezasahování do reflux poměru-regulaci)

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.5.50 (?)
12.8.2011 18:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

pročítám tuhle diskuzi, ale nikde jsem nenašel srozumitelný návod, nejlépe schéma moderní destilační kolony, podle kterého by šla moderní destilační kolona postavit. Hledal jsem všude na internetu ale zatím jsem nic nenašel. Doufám, že se nejedná o státní tajemství či průmyslový vzor chráněný patentovým úřadem. Zatím jsem pálil v klasickém skleněném destilačním přístroji, ale je to moc zdlouhavé. Přiložené fotografie různých podomácku vyrobených kolon jsou sice hezké, ale těžko podle toho něco vyrobím. Nechci experimentovat při výrobě kolony. Rád bych vyrobil odzkoušenou kvalitní kolonu a pálil dobrou pálenku bez zápachu. Najde se někdo, kdo to kompletně hodí na papír s kotlíkem tak na 50l kvasu.

Děkuji Jarda

Pálil můj praděd i děda, pálili vše co se dalo, chuťově nic moc a ten zápach co se z toho linul si pamatuji dodnes. Je až s podivem, že to přestáli bez zvláštní újmy na zdraví. Nepoužívali žádné teploměry ani lihoměry.

Paličům zdar

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
16.8.2012 14:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

musím vás vyvést z omylu, většina výrobců má své výrobky přihlášeny, když ne přímo jako patenty tak jako průmyslový vzor (na stránkách fi Destila Brno to bylo do nedávna i publikováno!!

Princip je sice znám dosti dlouho, ale do "páneničářské praxe" (alespoň u nás) to bylo povoveno až v 96 - 97 roce, a tyto destilační zesilovací kolony začaly převládat až v roce 2000. 

Pro vaše "studium" schema této kolony je např. v publikaci J. Pischl - vyrábíme ušlechtilé destiláty (str. 100 a 102), na webu je lze občas najít např. v sylabu VŠCHT - Lihoviny jako zdravotně nezávadné potraviny (lze nalézt po zadání tohoto hesla a stáhnout).

Pro domácí praxi je asi nejlepší web z USA - kde jsou i ukázky prací, resp. návody na stavbu  zde , existuje i polský, ale ten je spíše jen pro inspiraci tomu, kdo ví jak na to zde.

Co se týče "výkresu", bohužel se asi nikdo nenajde, kdo by vám to zprostředkoval, každý máme trochu odlišné možnosti a podle toho se taky staví.

No držím palce a přeji hodně úspěchů.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?130.3.201750
Škrábavost pálenky3128.3.201730413
Tatratea jak na to?1625.3.20173165
Geist425.3.2017461
Pálenka z dýně4419.3.201728490
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017202
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017376
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282538
Průtahové destiláty387.3.20174208
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176959
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172133
Kalení destilátů jinak2416.2.20174428
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171584
drtič na ovoce409.2.2017101389
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171739
Dřevo do destilátu228.2.201710271
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174728
Kvas Oskoruse5923.1.201750293
Vymrazování916.1.20171928
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769473
Kvalita domacej palenky1209.1.201729743
Domácí ořechovice9027.12.2016139407
Množení turbo kvasinek1322.12.20161787
Zakalená slivovice16422.12.2016166621
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611620
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642437
Odkalovač na koloně?411.12.20161554
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016875
Nahořklá slivovice6823.11.201652051
Jak zakopat slivovici4622.11.201637424
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163883
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161569
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161060
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614884
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161666
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161356
Proč tolik cukru38.11.20161564
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161592
Výběr domácí pálenice43.11.20162066
Náhrada škody od pálenice253.11.20165980
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa26.3.2017
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů