Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > destilační přístroj

destilační přístroj


host - xxx.xxx.162.128 (?)
20.2.2007 18:32

frakcni destilace se pouziva na oddeleni kapalin ktere maji body varu blizko u sebe. Destilace probiha pres nekolik pater destilacni kolony, ale navenek to bude pusobit ze se to dela "najednou". Pri klasicke destilaci vetsinou nejde tekutiny uplne dokonale oddelit.

Jinak nemohu souhlasit s nazorem, ze metanol neskodi - je prudce jedovaty, a snaha usetrit vyliti uvodni frakce se muze krute nevyplatit. Male mnozstvi metanolu vede k slepote, vetsi k smrti. Ethanol je sice protijed, ovsem co si matne pamatuju z chemicke prumyslovky tak davka "protijedu", kterou by nemocny musel dostat je tak velka, ze by mozna zemrel na otravu alkoholem, nebo by mel poskozena jatra. Jeste se to kombinovalo myslim s  vypumpovanim zaludku. Kazdopadne pokud je podezreni na otravu metakem, je nutne nestastnika co nejrychleji dostat do nemocnice, ono tam moc casu neni.  

Male mnozstvi metylalkoholu, ktere pri klasicke destilaci v roztoku (tedy slivovici atd.) zustane je v lidskem tele odbourane ethylalkoholem.

Jak se da urcit obsah metylalkoholu to uz si fakt nepamatuj, tusim ze na  chromatografu nebo nejakem podobnem zarizeni.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...21, 22, 23, 24, 25...>   
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.228.179 (?)
20.2.2007 10:00, počet návštěv: 1437902
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení jednoduchou destilací metanol od etanolu neoddělíte, na to se body varu liší málo! Vylívat předek destilátu je blblost, velký přebytek etanolu působí jako protijed (kvalitní alkohol se podává jako protijed i při otravě malým množstvím metanolu).
V malém množství je metanol i v ovocných šťávách jako produkt enzymové hydrolýzy pektinu. Tomáš

Připojit reakci   
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.170 (?)
9.7.2007 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Předek destilatu ser musí oddělit neboť neobsahuje jenom metanolmale i lehčí produkty - ketony, aldehydy zkrátka různé nepříjemné pachy.
Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.166.20 (?)
20.2.2007 13:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já se na ten methanol dívám stejně. Vždyť je samozřejmé, že pokud pijeme víno, vše čemu říkáme že je v pálence špatné, necháme projít tělem a neděláme si s tím starosti. Navěřím že destilací by se to nějak přetvářelo. Jen je to koncentrované a vždyť není třeba se nějak nalévat. Stačí jen tak olýznout pro tu dobrou chuť v puse. Někdy to je cítit ještěza půl hodiny. Ale to je individuální.

Jednoduchou destilací myslíte asi to že se pálí jednou? To se snat ani nedělá. Jen jsem ještě neviděl a nepochopil to frakční destilování. Tam mi to připadá že je opravdu jen jednou.

Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.148.53 (?)
7.3.2008 9:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolím si nesouhlasit. Právě rozdílná teplota varu napovídá, že nejdříve odchází většina metylalkoholu. Jinak ale metanol, etonol a voda tvoří tzv. azeotropickou směs, ve  které nelze úplně tyto látky od sebe oddělit, tudíž každá slivovice obsahuje metylalkohol a jen šetrným pálením se docílí toho, aby jej tam bylo co nejméně. Proto první cca 2% při pálení (vzhledem k lutru) vylít!!! (nebo max. mazat kolena)

Připojit reakci
                           

azeotropická směs


host - xxx.xxx.63.30 (?)
22.7.2008 12:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V azeotropické směsi je vždy procentuální zastoupení výševroucí látky, v látce s nižším b.v. Opačně to příliš nefunguje, ten první panák se vylejvá, protože se předpokládá, že jsou ještě v hrnci páry methylu, i když už se destiluje ethyl a že jsou též stopy methylu v chladiči. Prostě je to jakýsi průplach.

Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.162.128 (?)
20.2.2007 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

frakcni destilace se pouziva na oddeleni kapalin ktere maji body varu blizko u sebe. Destilace probiha pres nekolik pater destilacni kolony, ale navenek to bude pusobit ze se to dela "najednou". Pri klasicke destilaci vetsinou nejde tekutiny uplne dokonale oddelit.

Jinak nemohu souhlasit s nazorem, ze metanol neskodi - je prudce jedovaty, a snaha usetrit vyliti uvodni frakce se muze krute nevyplatit. Male mnozstvi metanolu vede k slepote, vetsi k smrti. Ethanol je sice protijed, ovsem co si matne pamatuju z chemicke prumyslovky tak davka "protijedu", kterou by nemocny musel dostat je tak velka, ze by mozna zemrel na otravu alkoholem, nebo by mel poskozena jatra. Jeste se to kombinovalo myslim s  vypumpovanim zaludku. Kazdopadne pokud je podezreni na otravu metakem, je nutne nestastnika co nejrychleji dostat do nemocnice, ono tam moc casu neni.  

Male mnozstvi metylalkoholu, ktere pri klasicke destilaci v roztoku (tedy slivovici atd.) zustane je v lidskem tele odbourane ethylalkoholem.

Jak se da urcit obsah metylalkoholu to uz si fakt nepamatuj, tusim ze na  chromatografu nebo nejakem podobnem zarizeni.

Připojit reakci
                           

destilační přístroj - metanol


Chemický Alí (1183) - xxx.xxx.248.54 (?)
25.9.2007 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano - metylalkohol "prohrává"  v kompetici  s etylakaholem, při odbourávání obého v těle tak činí enzymy alkoholdehydrogenázy. U metanolu není ani tak toxický metanol sám, jako jeho katabolity. Etylealkohol je přednostně odbouráván, metanol tedy "čeká ve frontě"  a vylučuje se ledvinami. Pokud se nějaký nešťastník napije metanolu (nebo podobně - nemrznoucí směsi, tedy ethylenglykolu) je první pomocí vyvolat zvracení(rychle), jedince napumpovat kvalitním destilátem (rychle) a neprodleně  transportovat (ještě rychleji a klidně ožralého jako špalek) na jednotku intenzivní metabolické péče, nebo ARO.

Etylalkohol je tedy v podstatě do určité míry antidotem otravy metylem, či etylenglykolem, což je koneckonců důvod, proč dlouhodobě přežívali třeba pijáci metylem (dříve) denaturovaného lihu. Později je sice zahubí rakovina jater, ale to už je jiná písnička.

PS. Pod některé příspěvky a návody na domácí výrobu destilační kolony by měly ale být připojené písničky S, Wondera a jeho fotka se slepeckou holí, nebo ještě lépe  písnička  Petry Janů "EXPLODUJ!"

Připojit reakci
                           

destilační přístroj - metanol


vyslouzil (17303) - xxx.xxx.85.27 (?)
25.9.2007 23:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Principem kompetice metanolu a etanolu v lidském těle je skutečnost, že oba působí přes stejné receptory. Afinita metanolu k receptorům je sice silnější (a trvalá), ale je-li etanolu výrazný nadbytek, stačí receptory obsadit a  metanol nestihne ublížit dřív než je z těla odbourán.
   Stopová množství metylu vznikají současně s alkoholovým kvašením, větší při suché destilaci - připálením pecek či stopek. Nepatrně metanolu obsahují i tradiční skotské whisky, které jsou páleny klasickou polozavřenou metodou na suchém vřesu.

Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.1.251 (?)
21.2.2007 18:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Metanol  by se měl katalytickým působením mědi, ze které má být správná destilační kolona, rozkládat na dráždivý acetaldehyd a z velké části z pálenky zmizet.  Proto se má pálenka po vypálení nechat nějaké dny větrat, aby zjemněla, Taky ale platí, že úplně první část destilátu by se měla vylít, tam je metanolu hodně i tak a to i kvůli chuti, obsahuje ještě další zdravotně i chuťově škodlivé látky.  Stejně tak, jako konec destilátu, ten obsahuje zase škodlivé vyšší alkoholy a jiné látky s vyšší teplotou varu. Mimochodem ty jsou možnou příčinou zakalování pálenky při ředění, tyto látky jsou v etanolu neboli lihu rozpustné, ve vodě ale už ne a po naředění z roztoku vypadávají. Ale asi pokud to nebude zvlášť hnusný kvas nebo zvlášť exotická surovina nebo nějaké netypické kvasinky, i bez mědi asi nebude obsah metanolu v pálence nějak kritický.
Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.4.112 (?)
24.2.2007 4:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
teda cumim,jakych bludu se tady clovek docte,to jsou rozumy od pivniho tacku?med neslouzi k rozkladu metanolu,ale pusoby jako katalizator na vzniklou syru a neni podminkou,aby z toho byl udelany chladic(kdo ma rad medenku,tak mu nebranim:-)) )jinak kyanid je obsazen v peckach a rozklada se pomoci zelezitych pilin(ale radej bych odstranoval pecky,je to jednoduzsi).aby nevznikaly priboudliny,tak je vhodne vznikly rmut precedit a nejlepe pres silonky a nemusite mit nadoby s dvojitym dnem.staci obycejny zavarovaci hrnec a jelikoz je s pozinku,tak se vam sira vysrazi na obvodu.pokavad budete preferovat nerez,dejte zohly plech ve tvaru obraceneho-U smerem k deflegmatoru.jinak metanol se odstranuje podle teploty a to tak ze jako prvni odchazy(odkap) ten probiha od prvni pary to je 67°C a jeho nejvetsi tok je az do 78°C kdy nastupuje etanol ,je dobre pokracovat v narustu teploty az k 80 ci 81°C idealni je pak ustalit teplotu na 84°Cpak jiz probiha destilace v klidu az do 90°C kdy je dobre ukoncit(procento vody uz je vyssi,nez lihu).k cemu je deflegmator?je vysypan sklenenymi krouzky ,take se davaji kulicky ,nebo el.izolatory toto zarizeni vam dela procenta avraci vam vodu do hrnce pres to prejde lih jeste s casti vody do chladice jedobre mit deflegmator dostatecny(nemusite pak zbytecne palit 2x(staci pak prefiltrovat pres zivocisny,nebo aktivni uhli)na to zapomina i takovy podnik jako je Destila Brno).mezi deflegmatorem a chladicem by mel byt teplomer.pokavad mate kvalitni pristroj,radej pouzivejte na vytoku (nadobu) smaltovanou sklenenou ,nebo hlinenou nadobu a ne kovovou staticka elektrina je svinstvo a jak rikam pokavad mate dobry pristroj neni problem z neho dostat mezi 60-70%lihu na prvni prepal.jo a dokonale utesneni zavarovaciho hrnce?staci obycejna lepenka.viko a hrnec maji osazeni (obruby )stejne-jednoduse staci prelepit ale pozor na svu je lepsi ten kousek vycinovat a nebo zevnitr pretahnout kousek lepenky na druhou stranu,pak to je bez problemu.
nekdo se ptal na borovicku?vyrabi se z lihu,nejlepsi je bramborovy,je nejcistci,ale kdyz udelate z jablek nic se nedeje(date vetsi mnozstvi aktivniho uhli  a zbavite se vsech zapachu)nebo jeste lepsi je z ananasu,ale to je trosku na kapsu i kdyz jeho vynosy nejsou zanedbatelne,pokavad ho budete zakladat jako vino da se z 15L udelat okolo 2,5L  65%lihu a to vam neudelaji ani svestky na slivku )))no dobra jdeme daltak mame lih.nekteri vyrobci radi ze by se mel jalovec davat primo do kvasu,ale co pak budete mit jen lih s trochou vune,proto je lepsi dat bobule(namackane je to rychlejsi)vyluhovat az do hotoveho lihu a pak redit na vysledny procenta,na filtraci staci jen kavovy filtr.ziskate krasne cirou kapalinu s cajovym zabarvenim a kdyz si prectete v knize nase lekarstvi k cemu slouzi jalovcovy macerat,tak i castecne lek proti zanetu mocovych cest.jinak na zjemneni se da pouzit trochu sody (jedle)
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...21, 22, 23, 24, 25...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Vzdálenost trubky od kotla123.9.201955
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191266
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20192973
Koupě Palírny 1120.9.20191238
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921908
Novy kvas nekvasi712.9.20191110
Výtěžnost a cena1012.9.20191278
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019782
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019137058
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199947
Destilační přístroj193.9.20192879
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934416
Míchat lutr při 2D?329.8.2019575
Pečetní vosk1027.8.20191040
Da se to este?927.8.2019921
borovička827.8.201921094
Kvas broskve226.8.2019808
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191522
Olej v destilatu222.8.2019449
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191454
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917770
Aroma meruňkovica813.8.20191454
Pálení ovocných vín1912.8.201911413
Melounovice610.8.2019856
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930469
destilační přístroj10529.8.20191447204
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911895
Trubka ke chladiči21.8.2019598
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193325
Cudny proces palenia430.7.2019866
Meruňkový kvas 4627.7.201945997
Ražná - ražovica1526.7.201943903
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191345
Ananasový kvas318.7.20191508
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917159
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191784
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191538
Pach po acetonu35.7.20191216
Domácí ořechovice1131.7.2019206872
Kvas z mandarinek1923.6.20192925
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna22.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů