Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > destilační přístroj

destilační přístroj


host - xxx.xxx.162.128 (?)
20.2.2007 18:32

frakcni destilace se pouziva na oddeleni kapalin ktere maji body varu blizko u sebe. Destilace probiha pres nekolik pater destilacni kolony, ale navenek to bude pusobit ze se to dela "najednou". Pri klasicke destilaci vetsinou nejde tekutiny uplne dokonale oddelit.

Jinak nemohu souhlasit s nazorem, ze metanol neskodi - je prudce jedovaty, a snaha usetrit vyliti uvodni frakce se muze krute nevyplatit. Male mnozstvi metanolu vede k slepote, vetsi k smrti. Ethanol je sice protijed, ovsem co si matne pamatuju z chemicke prumyslovky tak davka "protijedu", kterou by nemocny musel dostat je tak velka, ze by mozna zemrel na otravu alkoholem, nebo by mel poskozena jatra. Jeste se to kombinovalo myslim s  vypumpovanim zaludku. Kazdopadne pokud je podezreni na otravu metakem, je nutne nestastnika co nejrychleji dostat do nemocnice, ono tam moc casu neni.  

Male mnozstvi metylalkoholu, ktere pri klasicke destilaci v roztoku (tedy slivovici atd.) zustane je v lidskem tele odbourane ethylalkoholem.

Jak se da urcit obsah metylalkoholu to uz si fakt nepamatuj, tusim ze na  chromatografu nebo nejakem podobnem zarizeni.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   << Předchozí příspěvky | <...21, 22, 23, 24, 25...>   
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.161.12 (?), 19.2.2007 22:16
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Metylalkohol vře při nižší teplotě (64,7°C) , kdežto etylalkohol až při 78,3°C. Proto se musí první vypálená část vylít. Čím je lepší  kvas - bez nahnilého ovoce, otřapů, stopek tím v něm bývá méně etylalkoholu. Konec pálení se zase vylévá, kvůli jiným škodlivým látkám. Prostě to co teče uprostřed je nejlepší. Jinak v každé slivoci je až několok desetin % metylalkoholu a je to zcela v pořádku.
Připojit reakci   
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.161.12 (?), 19.2.2007 22:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Už píšu blbosti. Samodřejmě čím čitší kvas, tím jevněm méně METYLALKOHOLU.
Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.166.20 (?), 19.2.2007 23:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methanol se dostává z kvasů které jsou bohaté na pektinové látky. Jinak je vidět že to rozmezí mezi varem jednoho a druhého je velké. Samozřejmě že jsou rozdíly právě v ovoci a některé kvasi nemají skoro žádný methanol. Je to spíš komunistický strašák a povídání starých babek o slepecké holi. Píše se, že nejhorší je, pokud se kvas připálí. To se potom methanol vytvoří a proto se dělá mchání nebo se topí přes vodu, olej.

Napsáno v knize: Pokud množství methanolu napřesahuje v pálence 4 % hm, bývá ještě tolerováno.     VašekB

Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.228.179 (?), 20.2.2007 10:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení jednoduchou destilací metanol od etanolu neoddělíte, na to se body varu liší málo! Vylívat předek destilátu je blblost, velký přebytek etanolu působí jako protijed (kvalitní alkohol se podává jako protijed i při otravě malým množstvím metanolu).
V malém množství je metanol i v ovocných šťávách jako produkt enzymové hydrolýzy pektinu. Tomáš

Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.170 (?), 9.7.2007 21:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Předek destilatu ser musí oddělit neboť neobsahuje jenom metanolmale i lehčí produkty - ketony, aldehydy zkrátka různé nepříjemné pachy.
Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.166.20 (?), 20.2.2007 13:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já se na ten methanol dívám stejně. Vždyť je samozřejmé, že pokud pijeme víno, vše čemu říkáme že je v pálence špatné, necháme projít tělem a neděláme si s tím starosti. Navěřím že destilací by se to nějak přetvářelo. Jen je to koncentrované a vždyť není třeba se nějak nalévat. Stačí jen tak olýznout pro tu dobrou chuť v puse. Někdy to je cítit ještěza půl hodiny. Ale to je individuální.

Jednoduchou destilací myslíte asi to že se pálí jednou? To se snat ani nedělá. Jen jsem ještě neviděl a nepochopil to frakční destilování. Tam mi to připadá že je opravdu jen jednou.

Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.148.53 (?), 7.3.2008 9:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolím si nesouhlasit. Právě rozdílná teplota varu napovídá, že nejdříve odchází většina metylalkoholu. Jinak ale metanol, etonol a voda tvoří tzv. azeotropickou směs, ve  které nelze úplně tyto látky od sebe oddělit, tudíž každá slivovice obsahuje metylalkohol a jen šetrným pálením se docílí toho, aby jej tam bylo co nejméně. Proto první cca 2% při pálení (vzhledem k lutru) vylít!!! (nebo max. mazat kolena)

Připojit reakci
                           

azeotropická směs


host - xxx.xxx.63.30 (?), 22.7.2008 12:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V azeotropické směsi je vždy procentuální zastoupení výševroucí látky, v látce s nižším b.v. Opačně to příliš nefunguje, ten první panák se vylejvá, protože se předpokládá, že jsou ještě v hrnci páry methylu, i když už se destiluje ethyl a že jsou též stopy methylu v chladiči. Prostě je to jakýsi průplach.

Připojit reakci
                           

destilační přístroj


host - xxx.xxx.162.128 (?), 20.2.2007 18:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

frakcni destilace se pouziva na oddeleni kapalin ktere maji body varu blizko u sebe. Destilace probiha pres nekolik pater destilacni kolony, ale navenek to bude pusobit ze se to dela "najednou". Pri klasicke destilaci vetsinou nejde tekutiny uplne dokonale oddelit.

Jinak nemohu souhlasit s nazorem, ze metanol neskodi - je prudce jedovaty, a snaha usetrit vyliti uvodni frakce se muze krute nevyplatit. Male mnozstvi metanolu vede k slepote, vetsi k smrti. Ethanol je sice protijed, ovsem co si matne pamatuju z chemicke prumyslovky tak davka "protijedu", kterou by nemocny musel dostat je tak velka, ze by mozna zemrel na otravu alkoholem, nebo by mel poskozena jatra. Jeste se to kombinovalo myslim s  vypumpovanim zaludku. Kazdopadne pokud je podezreni na otravu metakem, je nutne nestastnika co nejrychleji dostat do nemocnice, ono tam moc casu neni.  

Male mnozstvi metylalkoholu, ktere pri klasicke destilaci v roztoku (tedy slivovici atd.) zustane je v lidskem tele odbourane ethylalkoholem.

Jak se da urcit obsah metylalkoholu to uz si fakt nepamatuj, tusim ze na  chromatografu nebo nejakem podobnem zarizeni.

Připojit reakci
                           

destilační přístroj - metanol


Chemický Alí (1183) - xxx.xxx.248.54 (?), 25.9.2007 21:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano - metylalkohol "prohrává"  v kompetici  s etylakaholem, při odbourávání obého v těle tak činí enzymy alkoholdehydrogenázy. U metanolu není ani tak toxický metanol sám, jako jeho katabolity. Etylealkohol je přednostně odbouráván, metanol tedy "čeká ve frontě"  a vylučuje se ledvinami. Pokud se nějaký nešťastník napije metanolu (nebo podobně - nemrznoucí směsi, tedy ethylenglykolu) je první pomocí vyvolat zvracení(rychle), jedince napumpovat kvalitním destilátem (rychle) a neprodleně  transportovat (ještě rychleji a klidně ožralého jako špalek) na jednotku intenzivní metabolické péče, nebo ARO.

Etylalkohol je tedy v podstatě do určité míry antidotem otravy metylem, či etylenglykolem, což je koneckonců důvod, proč dlouhodobě přežívali třeba pijáci metylem (dříve) denaturovaného lihu. Později je sice zahubí rakovina jater, ale to už je jiná písnička.

PS. Pod některé příspěvky a návody na domácí výrobu destilační kolony by měly ale být připojené písničky S, Wondera a jeho fotka se slepeckou holí, nebo ještě lépe  písnička  Petry Janů "EXPLODUJ!"

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...21, 22, 23, 24, 25...>   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství12.2.2020
Pec na pizzu12.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství11.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství10.2.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů