Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 
přesný výraz

Pálení > destilační přístroj

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.54.27 (?)
30.8.2009 0:06

Evidentně tam pronikla nějaká látka, která je ve směsi vody a lihu málo rozpustná. Jestli nějaký zbytek z ocasu z kvasu nebo se tam něco dostalo při pálení...? Už ta třetí destilace je podezřelá, jakoby jim tam v pálenici neco nejedovatého uniklo do destilátu a oni se toho chtěli zbavit destilací navíc.

Já bych zkusil, jestli delším vychlazením v mrazničce se ta látka nevyloučí v kapkách na povrch nebo na dno, látka na povrchu se pak odstraní nasáknutím do něčeho savého, savého papíru, čistého smotaného hadru... látka na dně odlitím slivovice do jiné nádoby. Nebo počkat na zimu na mráz, pokud je slivovice hodně.

Pokud to nevyjde, pak už zbývají chemické způsoby, které zasáhnou do kvality slivovice. Za prvé další destilace, identifikace fáze, ve které se ta rušivá látka látka objevuje nejvíc a její oddělení od zbytku slivovice.  Nebo zkusit, jestli se slivovice nevyčistí aktivním uhlím. Návody tady myslím někde jsou v diskuzi.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   << Předchozí příspěvky | <...76, 77, 78, 79, 80...>   
         

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.54.27 (?), 30.8.2009 0:06
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Evidentně tam pronikla nějaká látka, která je ve směsi vody a lihu málo rozpustná. Jestli nějaký zbytek z ocasu z kvasu nebo se tam něco dostalo při pálení...? Už ta třetí destilace je podezřelá, jakoby jim tam v pálenici neco nejedovatého uniklo do destilátu a oni se toho chtěli zbavit destilací navíc.

Já bych zkusil, jestli delším vychlazením v mrazničce se ta látka nevyloučí v kapkách na povrch nebo na dno, látka na povrchu se pak odstraní nasáknutím do něčeho savého, savého papíru, čistého smotaného hadru... látka na dně odlitím slivovice do jiné nádoby. Nebo počkat na zimu na mráz, pokud je slivovice hodně.

Pokud to nevyjde, pak už zbývají chemické způsoby, které zasáhnou do kvality slivovice. Za prvé další destilace, identifikace fáze, ve které se ta rušivá látka látka objevuje nejvíc a její oddělení od zbytku slivovice.  Nebo zkusit, jestli se slivovice nevyčistí aktivním uhlím. Návody tady myslím někde jsou v diskuzi.

Připojit reakci   
            

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.54.27 (?), 30.8.2009 0:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě mně napadlo, mohlo by fungovat, pokud ta látka je olejovitého charakteru, nechat ji vychytat ze slivky nějakou polypropylénovou nebo polyetylénovou netkanou tkaninou. Ta má tu vlastnost, že olejovité látky se do ní dychtivě nasáknou a přilnou k polypropylenu. Proto se tato tkanina používá pro asanaci rozlitých ropných látek.  Ale nevím, jestli běžně sehnatelné materiály - bílá tkanina používaná na zahradách nebo polypropylénová geotextilie nebo ta rovnou určená pro ropné havárie nepustí do slivovice nějaké další svinstvo.

Připojit reakci
               

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.134.23 (?), 30.8.2009 9:24
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dekuji za informace. Pro upresneni 3 destilaci disponuji nove kotle-ma to byt modernejsi technologie v jednom kotlu asi 3mi kolonami, kde se ma pry vychytat vice aroma. Obvykle z toho leze palenka s vyssim alkoholem a redi se destilkou. Nyni mi z toho vylezlo 59.9% a nechal naredit na 54 asi 2.8 l destilky.

Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.139.115 (?), 5.9.2009 1:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tomu nerozumiem. Sú pálenice kde sa dá urobiť aj tretia destilácia? Ako to do kotla dostanete tretíkrát, keď je všetko zaplombované od financov. Alebo to dáte do kotla pre kvas? To by potom bolo štvornásobné. Chutnal som ale alkohol z domáceho aparátu, ktorý bol na to stavaný. Robilo to alkohol sily okolo 90. stupňov. Ten sa potom riedil a žiaľ dochucoval podľa požiadavky zákazníkov. To bolo ale na kšeft. Pre zaujímavosť som ochutnal aj neriedený. Okrem toho, že to bola sila, ktorá by položila aj trénovaného ruského vojaka, tak to nemalo žiadnu chuť. Tá sa stratila, aj keď sa pálilo ovocie. Preto sa to aj muselo dochucovať príchuťami. Podľa majiteľa aparátu sa dalo vypáliť všetko, čo dokázalo aj vykvasiť. Bol a je to istotne alkohol triedy JEDY. Takéto pálenice by sa mali skutočne zakazovať a majiteľov tvrdo postihovať. Podľa mojich skúseností alkohol sa zakalí aj vtedy, keď sa proces príliš ženie pri vysokých teplotách. Pamätám si ako mi dávno, starý páleník, ktorý to robil celý život a dnes už je dávno po smrti hovoril, že riediť alkohol po vypálení by sa nemal a on to ani nikdy nerobil. Dokonca niektoré alkoholy dostávajú chuť až pri konci, len treba zvolniť tempo. U každého druhu ovocia mal ale hranicu, pokiaľ to ťahal. Sú však aj výnimky, ktoré aj on odstavoval skôr. Tuším to boli marhule. V tom prípade si to zákazník odvážal silnejšie. On mu presne spočítal, koľko vody má pridať, on ju tam ale nenalieval. Možno aj preto, že to je tiež možnosť zakalenia produktu.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.6 (?), 5.9.2009 20:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zakalenivznika nejcasteji pri redeni tvrdou, nebo malo zmekcenou vodou. Jedna se o vapenate nebo horecnate soli, spatne nebo vubec odfiltrovatelne. Druhou moznosti je, ze do voda z chladicio systemu vnikla do destilatu (staci i velice male mnozstvi). Dalsi moznosti by mohlo byt, ze se byl kvas velice silne zasiren sirnym knotem a nedostatecne odstaranena sira (med v aparature ji nestacila navazat, nebo se palilo v nerezu) se casem meni na slabou kyselinu sirovou, ktera zpusobuje zakal. Tato nedokonalost destilatu ale vzjika casem pri uskladneni. Cerpam z knihy Priprava kvasu na vyrobu slivovice, Jilek a Zentrich, 1999.

No a ted co radi: Pokud nepomuze filtrace lze zakal odstranit zvysenim podilu etanolu, tedy znovu ovocneho destilatu, ktery ma vyssi podíl. Uvadi se i 1g aktivniho uhli na 1 lt destilatu, nechat 2-3 dny pusobit (za obcasneho promichani) a pak zcedit. Tento postup se ale doporucuje spise pro redukci nezadoucich pachu.

Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


hresek (6) - xxx.xxx.144.56 (?), 6.9.2009 20:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny příznivce výtečného mocu.Potřeboval bych poradit, jestli mohu do destilátoru zakomponovat mosazné tvarovky. Bude nebo nebude to mít nějaký vliv na výsledný produkt? Předem díky za rady.

Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.79.139 (?), 7.9.2009 19:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Autor příspěvku má na mysli pravděpodobně "jednokotlovou aparaturu se sloupcovou kolonou, kde mohou být max. 3 klobouková patra. Ty se dají navíc, podle potřeby, vyřazovat z provozu (podle suroviny která se zpracovává). Tato technologie dává v "jedné destilaci" koncentrovanější produkt a proto není již nutná "druhá destilace" (vše je opět o ekonomii!). V současné době je touto technologií vybaveno cca třetina všech palíren u nás. Zatím jsem neslyšel, že by měly větší problémy než dvoukolonové pálenice. Vše je o zvládnutí technologie.

V Maďarsu používají, alespoň ty lepší dvoukotlové pálenice odlučovač "olejnatých látek" z lutru (zde se nejlépe oddělí). Po druhé destilaci pak již při ředění zákal nevznikne. U jednokotlových aparátů mají instalovánu tzv. "koštovačku" pomocí které mohou posoudit vytékající destilát, a lépe rozhodnout o konci destilace. To u nás zatím též nebylo ještě povoleno. Asi mají "vnímavější finance".

Zdravím Tonda.

Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


Lojza Novak (8) - xxx.xxx.2.78 (?), 9.9.2009 1:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jste nenapravitelní.Pořád hledáte nějáké zázraky a pořád máte nějáké problémy. Je divné že mě žádné nevznikají a už jsem toho navařil.Třikrát pálené co to je za blbost? Mě to letí při prvním mezi 62-72%. když jdu vyjímečně na druhé ředim dalším kvasem na 30% a vytejká pak 82%..(to používám jen vyjímečně a to na ředění do likérů (je to dělané z ananasu a nebo hroznového vína),aby nebyly ocásky, tak normální aktivní uhlí (někdy ani není třeba -víno i ananas jsou hodně čisté a výnos je  vysoký)..Jinak kotlik -nerez s ohnutým měděným plechem uvnitř a chladič s hodně výkonným deflegmátorem ze skla..Byl mi poslán odkaz na firmu Měděnka -pekné, ale neviděl jsem tam deflegmátor a chladič byl z mědi což bych nechtěl. kotel se mi libil, ale s dvojitým dnem nejedu-pro mě je to zbytečné dávám jen kapalinu a nevařim žádné tuhé části-líh je kapalný a né tuhý, proto je zbytečné dávat tam slupky.

Obrázky:
Mám ho na  20L ,ale utáhne víc...
Mám ho na 20L ,ale utáhne víc...
Připojit reakci
                        

Destilační přístroj


hresek (6) - xxx.xxx.144.56 (?), 9.9.2009 19:44
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dík za info a za foto, ale odpověď na mou otázku jsem nedostal.Bude mít nějaký vliv na pálenku, když dám mezi dvě Cu trubky mosazný spoj?

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.2.142 (?), 10.9.2009 20:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne nebude.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...76, 77, 78, 79, 80...>   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Průměr komínu k udírně22.9.2020
Generátor kouře25.8.2020
Generátor kouře25.8.2020
Proč?6.8.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení20.7.2020
Maso jíž ze začátku černé16.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020