Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > destilační přístroj

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.166.20 (?)
29.8.2009 23:19

Třikrát destilované v palirně, to jsem tedy netušil, že by to někde takto dělali. A kolik má ředěná a neředěná pálenka procent? To snad museli zkoušet maximální výtěžnost a destilát chytali příliš dlouho, ale nechám to na radu nějakého profesionála. VašekB.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...71, 72, 73, 74, 75...>   
            

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.166.20 (?)
11.7.2009 14:03, počet návštěv: 1347718
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten rum dávám pouze Božkov. U levných rumu mám strach z kvality a zase drahý hych nekupoval. To aroma se asi snoubí s tou chutí ořechu, řebíčku a nového koření. Opravdu kdo máte doma nějakou pálenku, dejte se do výroby. Konečné dodělání s rumem má spoustu času, já na tom pracuji až když jedna dávka namíchané dojde a hotový likér pak už jen skladuji v 5 litrovém demižonku. VašekB.

Připojit reakci   
               

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.29.214 (?)
21.7.2009 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení, tak nevím,... dělám ořechovku již 30 let a mám cca 20 receptů na ořechovku, ale v žádném není přídavek "rumu" do základní receptury. Já jsem ho použil jen jednou, a to když se mi ořechovka nevyvedla (přidal jsem do ní vínovici z legální pálenice, kde špatně oddělily dokap a myslel jsem, že se to ztratí...)  pro zamaskování "ocasu". Jinak při správné "skladbě ořechovky"  a dostatečně "čistém" alkoholu, je přídavek "rumu" zbytečný, ... no když ale myslíte, že tam opravdu musí být, tak si ho tam dejte.

Zdravím příznivce dobrého pití Tony.

Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.166.20 (?)
22.7.2009 0:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to já mám bohužel jen jeden recept a podělil jem se s ním už před dvěmi lety když jsem ochutnal. Tak nám sem dejte svůj nejlepší a já ho určitě hned vyzkouším. Jen skořice mi už nedělá moc dobře a tak se snažím jí omezit. VašekB.

Připojit reakci
   

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.134.23 (?)
29.8.2009 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim,

mam dotaz na zkusenosti z praxe ohledne zakaleni destilatu. Po prevozu domu z palenice (3x destilovany) jsem zjistil neprijemne zakaleni destilatu. Ani po tydnu odvetrani zustava stejne, bez jakehokoliv usazeni. Protoze jsem si nechal jiste mnozstvi neredene, a to je take zakalene, musi to byt zpusobene procesem paleni. Chutove se jedna o dobry destilat, pomer vypaleni lepsi jak 100/10. V palenici jsem na okraj jen zaslechl s podezrenim na potize chlazeni. Zna nejaky praktik cim by to mohlo byt a zda se s timto druhem zakalu da neco udelat? Predem diky. Jaca

Připojit reakci
      

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.166.20 (?)
29.8.2009 23:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Třikrát destilované v palirně, to jsem tedy netušil, že by to někde takto dělali. A kolik má ředěná a neředěná pálenka procent? To snad museli zkoušet maximální výtěžnost a destilát chytali příliš dlouho, ale nechám to na radu nějakého profesionála. VašekB.

Připojit reakci
         

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.54.27 (?)
30.8.2009 0:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Evidentně tam pronikla nějaká látka, která je ve směsi vody a lihu málo rozpustná. Jestli nějaký zbytek z ocasu z kvasu nebo se tam něco dostalo při pálení...? Už ta třetí destilace je podezřelá, jakoby jim tam v pálenici neco nejedovatého uniklo do destilátu a oni se toho chtěli zbavit destilací navíc.

Já bych zkusil, jestli delším vychlazením v mrazničce se ta látka nevyloučí v kapkách na povrch nebo na dno, látka na povrchu se pak odstraní nasáknutím do něčeho savého, savého papíru, čistého smotaného hadru... látka na dně odlitím slivovice do jiné nádoby. Nebo počkat na zimu na mráz, pokud je slivovice hodně.

Pokud to nevyjde, pak už zbývají chemické způsoby, které zasáhnou do kvality slivovice. Za prvé další destilace, identifikace fáze, ve které se ta rušivá látka látka objevuje nejvíc a její oddělení od zbytku slivovice.  Nebo zkusit, jestli se slivovice nevyčistí aktivním uhlím. Návody tady myslím někde jsou v diskuzi.

Připojit reakci
            

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.54.27 (?)
30.8.2009 0:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě mně napadlo, mohlo by fungovat, pokud ta látka je olejovitého charakteru, nechat ji vychytat ze slivky nějakou polypropylénovou nebo polyetylénovou netkanou tkaninou. Ta má tu vlastnost, že olejovité látky se do ní dychtivě nasáknou a přilnou k polypropylenu. Proto se tato tkanina používá pro asanaci rozlitých ropných látek.  Ale nevím, jestli běžně sehnatelné materiály - bílá tkanina používaná na zahradách nebo polypropylénová geotextilie nebo ta rovnou určená pro ropné havárie nepustí do slivovice nějaké další svinstvo.

Připojit reakci
               

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.134.23 (?)
30.8.2009 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dekuji za informace. Pro upresneni 3 destilaci disponuji nove kotle-ma to byt modernejsi technologie v jednom kotlu asi 3mi kolonami, kde se ma pry vychytat vice aroma. Obvykle z toho leze palenka s vyssim alkoholem a redi se destilkou. Nyni mi z toho vylezlo 59.9% a nechal naredit na 54 asi 2.8 l destilky.

Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.139.115 (?)
5.9.2009 1:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tomu nerozumiem. Sú pálenice kde sa dá urobiť aj tretia destilácia? Ako to do kotla dostanete tretíkrát, keď je všetko zaplombované od financov. Alebo to dáte do kotla pre kvas? To by potom bolo štvornásobné. Chutnal som ale alkohol z domáceho aparátu, ktorý bol na to stavaný. Robilo to alkohol sily okolo 90. stupňov. Ten sa potom riedil a žiaľ dochucoval podľa požiadavky zákazníkov. To bolo ale na kšeft. Pre zaujímavosť som ochutnal aj neriedený. Okrem toho, že to bola sila, ktorá by položila aj trénovaného ruského vojaka, tak to nemalo žiadnu chuť. Tá sa stratila, aj keď sa pálilo ovocie. Preto sa to aj muselo dochucovať príchuťami. Podľa majiteľa aparátu sa dalo vypáliť všetko, čo dokázalo aj vykvasiť. Bol a je to istotne alkohol triedy JEDY. Takéto pálenice by sa mali skutočne zakazovať a majiteľov tvrdo postihovať. Podľa mojich skúseností alkohol sa zakalí aj vtedy, keď sa proces príliš ženie pri vysokých teplotách. Pamätám si ako mi dávno, starý páleník, ktorý to robil celý život a dnes už je dávno po smrti hovoril, že riediť alkohol po vypálení by sa nemal a on to ani nikdy nerobil. Dokonca niektoré alkoholy dostávajú chuť až pri konci, len treba zvolniť tempo. U každého druhu ovocia mal ale hranicu, pokiaľ to ťahal. Sú však aj výnimky, ktoré aj on odstavoval skôr. Tuším to boli marhule. V tom prípade si to zákazník odvážal silnejšie. On mu presne spočítal, koľko vody má pridať, on ju tam ale nenalieval. Možno aj preto, že to je tiež možnosť zakalenia produktu.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.6 (?)
5.9.2009 20:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zakalenivznika nejcasteji pri redeni tvrdou, nebo malo zmekcenou vodou. Jedna se o vapenate nebo horecnate soli, spatne nebo vubec odfiltrovatelne. Druhou moznosti je, ze do voda z chladicio systemu vnikla do destilatu (staci i velice male mnozstvi). Dalsi moznosti by mohlo byt, ze se byl kvas velice silne zasiren sirnym knotem a nedostatecne odstaranena sira (med v aparature ji nestacila navazat, nebo se palilo v nerezu) se casem meni na slabou kyselinu sirovou, ktera zpusobuje zakal. Tato nedokonalost destilatu ale vzjika casem pri uskladneni. Cerpam z knihy Priprava kvasu na vyrobu slivovice, Jilek a Zentrich, 1999.

No a ted co radi: Pokud nepomuze filtrace lze zakal odstranit zvysenim podilu etanolu, tedy znovu ovocneho destilatu, ktery ma vyssi podíl. Uvadi se i 1g aktivniho uhli na 1 lt destilatu, nechat 2-3 dny pusobit (za obcasneho promichani) a pak zcedit. Tento postup se ale doporucuje spise pro redukci nezadoucich pachu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...71, 72, 73, 74, 75...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4819.11.201966512
Domácí pálenice1919.11.201911502
Destilat z duly (kdoule)416.11.201911813
Zakalená část pálenky1311.11.20191627
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932276
Pálenka z kdoulí208.11.201923050
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922415
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929038
Pečetní vosk114.11.20191772
Palenka z datli?103.11.20197111
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913641
Vaření hroznového vina21.11.2019322
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019504
Pálenka z dýně6030.10.201958727
Tis cerveny129.10.2019232
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919348
Míchat lutr při 2D?528.10.20191345
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921567
Zakalená slivovice17222.10.2019236962
Dřevo do destilátu4517.10.201932036
Koupě Palírny 1614.10.20193999
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919003
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191250
Test na metanol832.10.201996552
Kvas trnky630.9.20191101
Šípkovica ako ma to2326.9.201941082
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191175
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192049
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193628
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923299
Novy kvas nekvasi712.9.20191619
Výtěžnost a cena1012.9.20192025
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191563
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019139961
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910888
Destilační přístroj193.9.20194153
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937166
Da se to este?927.8.20191539
borovička827.8.201922086
Kvas broskve226.8.20191213
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa17.11.2019
Jak obalit uzené maso?16.11.2019
Udírna15.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů