Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Destilace vína - vínovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Vyčetl jsem že když přejde první kvašení a c..., host, 15.9.2017
Chcel by som sa spýtať možem pripravený kvas s hro..., host, 6.9.2017
Třicet litrů je asi pro pálenici málo...., Miloš Vysloužil, 11.11.2015
Dobrý deň, využijem tému... Mám a..., host, 11.11.2015
poradí mi prosím nietko?? :)..., host, 29.3.2015
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.176.71 (?)
2.9.2008 16:58, počet návštěv: 77258
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně výroby destilátu, respektive kvasu z hroznového vína.Uvítám veškeré vaše názory a rady.Děkuji

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilace vína - vínovice


jgeneral (165) - xxx.xxx.209.3 (?)
2.9.2008 20:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U vína je to jednoduché. Vypálíte a hotovo. Složitější je to u matolin (zdůrazňuji, že nejde o druhák), tam je potřeba opatrnosti a zkušenosti a výsledek bývá lepší.

Víno může být zoxidované. Pokud má vyšší obsah těkavých kyselin, tak výsledek nebude slavný. Oddělit první litr a včas odstavit dokap. Destilát odkyselit a znovu přepálit.

Připojit reakci
      

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.166.20 (?)
3.9.2008 23:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No docela jsem zvědavý čím se pálenka odkyseluje, ne že bych to právě potřeboval ale takováto informace se neztratí. Děkuji, VašekB

Připojit reakci
         

Destilace vína - vínovice


jgeneral (165) - xxx.xxx.209.3 (?)
5.9.2008 20:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem hydrogenuhličitan vápenatý, ten se ale rozpouštěl pomalu a ne zcela. Draselný je proto vhodnější. Není k zahození ani jedlá soda - hydrogenuhličitan sodný. Musí se dávat pozor, aby pH nestouplo nad 7, pak může dojít k navázání těkavých esterů, a pálenka nebude tolik vonět.

Někdo mi řekl i vápník (třeba z vápna), ale s tím nemám zkušenosti. Bude to fungovat, ale asi negativa budou převažovat.

Připojit reakci
      

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.77.228 (?)
23.10.2008 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

píšete oddělit první litr a včas odstavit dokap? oddělením prvního litru myslíte úkap? nebo vylít litr ať teče co teče.Vono totiž pokud budete pálit 10 l vína v 10 l kotlíku vylejete všechno, teda asi R.

Připojit reakci
         

Destilace vína - vínovice


jgeneral (165) - xxx.xxx.209.3 (?)
24.10.2008 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to jsem netušil, že to děláte v tak malém množství. 1l úkapu je bráno na klasický kotel 130l. Množství si tedy upravte podle sebe.

Připojit reakci
            

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.88.186 (?)
10.11.2008 9:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen bych chtěl všem sdělit, že pálení jakéhokoliv destilátu bez povolení Celního úřadu je nezákonné tak si na to dejte pozor. Nezákonné je i vlastnit zařízení na výrobu destilátu! Nejlepší je to odvézt do pálenice. Je to bez práce, jistá kvalita a stojí to pár korun. Čau

Připojit reakci
      

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.89.20 (?)
27.2.2009 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den. Je nutne pri paleni vina oddelovat predok?. Mam nejaku knihu od anglickej autorky /nepamatam si meno/, ktora tvrdi, ze predok sa pri paleni vina neoddeluje, pretoze vino ako potravinovy produkt neobsahuje vyznamne mnozstvo metylalkoholu, a ten pri paleni kvapaliny nevznika, takze sa oddeluje az "ocas". Tiez tvrdi, ze druhe palenie je nutne, len ked vysledny produkt nie je dostatocne "silny". Dakujem za info.

Připojit reakci
         

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.168.167 (?)
27.2.2009 12:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Má to logiku, pokud tam metyl není, tak pálením nevznikne. Ale to platí v případě pálení prokazatelně nezávadného vína. Pokud se pálí domácí víno bez "vstupní" kontroly, byl bych opatrný.

Připojit reakci
            

Destilace vína - vínovice


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.94.12 (?)
27.2.2009 12:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Malé množství metylu vzniká i při běžném alkoholovém kvašení.. V celkovém objemu kořalky se ta trocha ztratí, přesto vylitím prvních pár deci nic nepokazíte. Více metanolu pak může vzniknout suchou destilací celulózy (připálením slupek, pecek). K tomu by při destilaci samotné tekutiny dojít nemělo.
Připojit reakci
   

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.186.95 (?)
11.11.2008 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nechávám kvasit drcené hrozny na pálenku po 14-ti dnech mají cukernatost 1,5 je možné, že to tak brzy je hotové a připravené k vypálení.

Děkuji za odpověď.

Připojit reakci
      

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.168.167 (?)
12.11.2008 7:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud byl kvas v teple a použil jste kvalitní kvasinky tak to není vyloučené. Já bych navrhoval degustaci - ta vám napoví

Připojit reakci
         

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.17.21 (?)
12.11.2008 11:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za rychlou reakci, s tou degustací toho moc nepořídím a kvasinky jsem samozřejmě žádné nepřidával, neustále to probublává a kvašení ještě nebylo zastaveno. Uložené to mám v teple kotelny vedle plynového kotle, odhaduji tak v 15 až 18 °C. Jediné, čím se řídím je měřič cukru a právě ten mi ukazuje už pouhých 1,5% cukru, z toho usuzuji na možnost vypálení, raději dřív, než to zoctovatí.

Připojit reakci
            

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.168.167 (?)
12.11.2008 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dokud to bublá, není kam spěchat.

Připojit reakci
               

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.181.111 (?)
19.3.2009 23:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové,

nejsem žádný profesionál, avšak ani nováček. Dočetl jsem se zde dost rozumných rad, ale také nedobré praktiky. Rozhodně doporučuji pálenici. Nechat kvasit jakýkoliv mošt, rmut či kvas v kotelně je barbarství (pachy a vysoká teplota kvasu nesvědčí). Nedivte se, že je obsah cukru jen 1,5 % a stále kvas pracuje. Ano, hrozí zoctovatění. Ono to chce, pročíst trochu literatury, seznámit se s radami ohledně vhodného obsahu zkvasitelných cukrů, vědět něco o kvasinkách přírodních i ušlechtilých. Pokud chci kvalitní pálenku, a tou vínovice může být, musím mít kvalitní surovinu. Vyrobit kvalitní pálenku z dobrého vína není problém. Vyrobit slušnou pálenku z tzv. druháku či matolinového vína, to už chce jistou zkušenost. Mám pro diskutéry následující návody:

a) Na cca 30 kg matolin nalejte max. 50 l vody a na 24 - 48 hodin (záleží na odrůdě révy vinné z níž máme matoliny, jde o aroma atd.) přidejte cca 2 - 5 kg cukru repného. Vše je přiměřené a závisí na kvalitě matolin (původní odrůda a cukernatost, a fakt, že matoliny nesmí být moc "vyždímané"), tj. na zbytku hroznového cukru v nich. Po oněch max. 48 hodinách přidejte do vylisovaného a nakvašeného moštu zbytek řepného cukru do množství 8 - 11 kg. Možná, že vypijete druhákový burčák nebo matolinové víno vypálíte. Pak volte cukr na horní doporučné hranici. A pro množství opovídající dostupnému objemu kotle v pálenici použijte potřebné násobky za všechny suroviny.

b) Má poslední volba polotovaru pro prosincové pálení odpovídala dostupným surovinám. Do každé ze 120 l nádob jsem rozsypal odstupkované matoliny z kvalitních odrůd a vyzrálých hroznů (mix. bílých i modrých) v množství cca 40kg na nádobu. Na ně jsem nalil á 20 litrů teplé vody s rozpuštěním á 10 kg řepného cukru a doplnil á 5 litry červených kvasnic po odkalení červeného vína. Za další týden jsem přidal po 10 litrech odkalených kvasnic, po 15 litrech vody a 10 kg cukru. A po dalším týdnu po 5 kg cukru. Vždy vše promícháno. Založeno v první polovině listopadu, páleno před koncem roku. Stále byl nad vodní částí čepec z matolin. Zde totiž hrozí oxidace atd. Výsledek? 48,5 litru kvalitní pálenky o síle 49,7 % alkoholu. Zdá se být výborná. Používám ji na domácí vinjak a výrobu bylinných likérů.

Poslední rada: nechte si poradit od páleničáře. Vyskočku oddělit?, proč ne, ale hlavně pohlídat dotah. Tam získáte tzv. přibouhliny, které určují bohatost chuti a vůní. Pokud je sladký a chutná, je to dobře. Nemusíte pak destilát tolik ředit vodou. Stále hlídat a odstavit raději dříve než pozdě, neboť pak nemusíte mít strach z kyselky. Tudíž mám nelichotivou poznámku k návrhu odkyselovat nebo přepalovat destilát: matolinové víno není žádný super mok, musí však vonět, nesmí mít pachutě (pozor na zapaření matolin či naplesnivění!), jinak je lepší ho vylít ještě před pálením! Vzhledem k tomu, že nedovedu vypít (třeba i ze slušnosti) ledacos, tak i nedovedu pochopit co lepšího lze očekávat po odkyselení a následném vypálení nekvalitního destilátu. O ceně takového destilátu ani nemluvě.

Zdeňa

Připojit reakci
                  

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.48.203 (?)
26.3.2009 13:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdeňo,

při množství cukru které do toho valíš můžež pálit i ze skleněných kuliček. Nepotřebuješ ani matolin

Tož toľko

Lubo

Připojit reakci
                     

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.208.44 (?)
27.3.2009 16:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Milý Lubo,

jsi vtipný, ale vždyť jsi si mohl vybrat z dvou možností. Jedna přiměřená cesta, druhá řekněme "silná". A u té sis mohl vedle množství cukru rovněž všimnout i množství matolin, přírodních kvasnic spolu se zbytky vína. Škoda, raději bych se dočetl tvou recepturu. Diskuze je právě o tom.

Tož, tak.

Macek, ale ne od Malacek.

Připojit reakci
                     

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.183.133 (?)
30.3.2009 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení účastníci diskuze,

že bude množství cukru výbušným bodem mého příspěvku, to jsem očekával. Proto jsem nabídl dva návody, přičemž ten druhý byl vlastně náhodným výsledkem sešlých surovin a konkrétního určení pálenky na bylinné likéry atd. A myslím si, že pozorný čtenář si mých zásadních poznámek, stejně jak diskutující Macek, všiml. Můj příspěvek byl především motivován prezentovanými dotazy a reakcemi ostatních diskutujících. Osobně se domnívám, že účastníci diskuze neměli zájem jen o výrobu destilátu z prvotřídního vína, a to ať už z vlastní úrody, vlastní výroby z nakoupených hroznů nebo ze zakoupeného vína. Pálenka by to měla být či mohla být vynikající, čemuž by odpovídala i cena blížící se cenám komerčně vyráběných destilátů, např. pod označením grappa. A pokud je někdo milovníkem vínovice, tak proč ne.

Ruku na srdce: kolik lidí, kdo pálí vínovici ze skutečně kvalitního vína, ve svém okolí znáte? Možná se mýlím, ale většinou tehdy, když se s vínem nedá už nijak lépe naložit! A nebo jde o jakési zpracování "druhodných surovin". Já vínovici, v podobě jak jsem popsal v předchozím příspěvku, používám pouze jako surovinu k dalšímu použití. Ale nemyslím si, že je vzhledem k množství použitého cukru nevhodná k "přímému konzumu". Ani si nemyslím, že by byla horší než základní surovina v běžných konzumních lihovinách!

Howgh.

Zdeňa z Moravy

Připojit reakci
                  

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.62.202 (?)
13.2.2010 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Zajímavý způsob jak zužitkovat suroviny při výrobě vína. Kvalitní víno nepáli nikdo, souhlasím s Vámi. Mám dodaz k bodu b) pálíte i s matolinama (nepřipaluje se to), nebo vylisujete? Slyšel jsem nároz, že ze slupek stejně nic nenateče a vylisovaná šťava se lepší pálí. Děkuji.

PS Můžete přidat nějaký recept na její využití. Zdeněk

Připojit reakci
                     

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.24.183 (?)
14.2.2010 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud se pálí víno, je pálenka výrazně jemnější než když se pálí s matolíny, ale není tak aromatická. Včera jsem pálil domácí víno - když ho je doma hodně tak je to výborný způsob jak řešit problémy se skladováním. Pálenka je dobrá a její chuť je natolik odlišná od klasické slivovice, že by v žádném sklepě rozhodně neměla chybět

Připojit reakci
                        

Destilace vína - vínovice


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.2.2010 14:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tento postup bych akceptoval u lidí, kteří mají doma palírnu a nemají zahradu. Mám takového jednoho přítele,  pálí kořalku i z nedopitých piv, které mu známý hospodský odlévá do demižonu. Tvrdil, že je výborná, ale nabídku koštu jsem odmítl s výmluvou na jaterní chorobu.
   Pokud ale musím za destilát platit drahé peníze palírně a současně mám zahradu, vidím jedinou rozumnou možnost - pálit čisté, zdravé, zralé ovoce. Jediné, nad čím budu přemýšlet bude: šťáva nebo s dužinou, vypeckované nebo celé, jednodruhový kvas či směs, míchat - nemíchat, přisypávat nebo najednou, se zákvasem nebo bez něj.

Připojit reakci
                           

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.62.202 (?)
28.2.2010 14:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z diskuse je zřejmé, že způsobů jak vyrobit vínovici je několik (z kvasnic, matolin, druhák, kvasničák apod ) tak jako její další zpracování. Obsah alkoholu, skladování, a její další využití. Múj kolega používal takový postup a říkal mu Sibiřské pálení. Vyrobil silný druhák a když uhodili silné mrazy víc jak 20°C dal druhák na mráz a nechal zmrznout. Po několika dnech vyndal zmrzlou vodu a toto několikrát opakoval. Tak došlo postupně k úbytku 2/3 množství a zvýšení obsahu alkoholu až na 30%. Produkt používal na výrobu různých likérů a prý neporušoval zákon ČSSR.

Zdeňa

Připojit reakci
                        

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.64.137 (?)
4.11.2013 10:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych se ze zeptal jak stybilní je kvas z hroznů. Nadrtil jsem v sudu asi 70l hroznů. Nepřidával jsem ani kvasinky ani cukr. V garáži je okolo 15°C a pokud by nezačali kvasyit dám to ke kotli kde je okolo 20°C. zajímá mne jak je kvas stabilní, zda se musí pálit po ukončení kvašení a nebo počká do jaka podobně jako švestky. Mohl bych ho nechat na chladném místě po dokvašení, případně vršek pocukrovat. Mohu ho i dolít nějakou vodu aby byl sud plný, jen nevím jestli je to vhodné.Děkuji za rady.

Připojit reakci
                        

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.232.26 (?)
11.11.2015 10:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň,

využijem tému... Mám asi 30 L mladého vína, ktoré asi neprekvasilo tak ako malo (chytili sa divé kvasinky, kvasenie trvalo iba cca 2 týždne a už sa mi to nepodarilo rozkvasiť... pravdou je, že mušt bol viac-menej z posledných výliskov - ale pozor - nie druhák!). Alkoholu má 12-13, ale proste chuťovo to nie je víno ako má byť... Rozmýšľam, že by som to vypálil. Otázka je, či bežne v páleniciach je 30 L dostatočné množstvo na to, aby sa to dalo vypáliť... Pri tekuton stave je nutné brať do úvahy minimálne potrebnú kapacitu kotla?

Ďakujem. 

Připojit reakci
                           

Destilace vína - vínovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
7.11.2013 10:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hroznový kvas je velmi stabilní, doporučuji vypálit po 10 - 12 týdnech. Určitě je vhodné matolinový koláč posypat cukrem a po týdnu od založení zakrýt PE folií a zatáhnout gumicukem. Teplota 15 °C je vyhovující, kvasinky bych také nepřidával, na povrchu kuliček vína je jich dost. Přidavek vody by byl vhodný jedině, kdyby přirozená cukernatost kvasu byla velmi vysoká, řekněme nad 20 °Brixi (refraktometricky), což nepředpokládám. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Odkôstkovač ovocia3016.12.201742672
destilační přístroj103016.12.20171287989
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D515.12.2017382
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20173175
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017264
Test na metanol5010.12.201761688
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017593
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718202
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713840
Manipulácia s kvasom424.11.2017526
Kompotovice714.11.20175907
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717479
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171041
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714939
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172719
Repák + řepná pálenka253.11.201750277
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722113
Pálení Matolin530.10.2017718
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728171
Švestkovy kompot616.10.2017816
Archivace slivovice5712.10.201729917
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017105252
Samosběr švestek?11.10.2017457
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017303099
Kvas Oskoruse6228.9.201758058
Pálenka z dýně5528.9.201737929
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171289
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201776177
Voda do kvasu?1918.9.20172152
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201744066
Ražná - ražovica1018.9.201727047
Destilace vína - vínovice5216.9.201777259
Kvas z jahod411.9.2017652
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171472
Zakalená slivovice1685.9.2017186684
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177096
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111459
Destilát z kukuřice2611.8.201764411
Kompotová jamovice2031.7.20171979
Domácí ořechovice9330.7.2017155780
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení14.12.2017
A až Z o uzení14.12.2017
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů