Délka prokvašení kdoulového kvasu



host - 208.184 (?) 
19.10.2018 14:21, zobrazeno: 5260x

Prosím o radu někoho zkušeného, jak dlouho asi trvá prokvašení kdoulového kvasu a zda je to kvas náchylný na zoctovatění nebo je podobně jako švestkový nebo jablečný trvanlivější a jde jej vypálit i později. Založený kvas z kdoulí a jablek v poměru 4:1 začal jevit známky kvašení po 2 dnech při teplotě cca 20°C, byl umístěn ve sklípku, kde se bude zřejmě stabilní teplota pohybovat kolem cca 16/17°. Děkuji za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 208.64 (?), 13.1.2019 14:07

Rady jsem se sice nedočkala, získala jsem ale vlastní zkušenost jak postupovat při založení kdoulového kvasu, jak jej vést, jaká je délka jeho prokvašení, kvalita a trvanlivost. S výsledkem pálení jsem velmi spokojena, pálenka je vynikající chuti, má nádhernou vůni po kdoulích a množství vypáleného produktu předčilo mé očekávání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.119 (?), 13.1.2019 17:10

No asi „kdouláci“, na tento veb vloni nechodili, a nebo již zpychli a o rady se nedělí … Není nad vlastní zkušenosti, ono na tom zase není moc co zkazit. Hezký den a destilát si užijte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 13.1.2019 17:22

No a s tou zkušeností se podělíte? Já jsem zatím dělal jen kompot a marmeládu. Ale kdoulí je moc a špatně se krájejí. Přestože byly tvrdé a chemicky 4x ošetřené, všechny plody byly červivé. Optimista by řekl - nejvyhledávanější ovoce červíků. Osobně bych napřed jednu kdouloň přerouboval na hrušeň. Plody z ostatních stromů bych pak nasekal mačetou nebo sekyrkou na čtvrtky a zalil sladkou vodou v soudku. Myslím, že od října do prosince bude vše překvašeno, ale riziko octovatění nečekám. Jenom nevím, kdo to vypije.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
siemens - (43) - 46.90 (?), 3.4.2019 22:49

Robil som kvas uz 4x, cize 4 sezony.Vzdy to miesam so zltymi jabkami v pomere 2:1 alebo 1:1 podla toho kolko Dúl mám. Za kazdym to zmeliem na moynceku na dreň, zmeram cukornatost a dam pektolyticky enzym Dystizym FM alebo ten druhy na tvrde ovocie.

Zomlete ovocie  zvycajne byva po zomleti dost suche.Vzdy davam aspon vedro az dva vody aby voda vytlacila spomedzi pomletej zmesi neziaduci vzduch, ked je to anaerobny proces bez pristupu vzduchu

Po dvoch dnoch od zamiesania emzymu, rozmiesam kvas a vlejem prepripravene nizkoteplotne kvasnice. Kvas mam m priemre 16brix na zaciatku.Este nikdy po vykvaseni neklesol pod 5brix. doba kvasenie je cca 6tyzdnov a samozrejme zavisi od teploty prostredia.

kvas pocas kvasenia asi 3-4x zamiesam s mixerom na farbu alebo lepidlo, samozrejme uplne cistym.

pred palenim vezmem z povrchu cca 2cm vrstvu kolaca a vyhodim.

Kolac zamiesam.

Moji priatelia v srbskej Vojvodine tie duly nejako varia a po vychladnuti zakvasuju.Proces detailne nepoznam ale produkt je fajn.

Palenka z mojho kvasu je vzdy super!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.4.2019 23:19

Nezapomněl jste napsat o přídavku cukru?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
siemens - (43) - 46.90 (?), 4.4.2019 23:45

Niekedy cukor davam max kilo na 120l sud alale niekedy vobec nic podla toho kolko jablk a akych ide.

Zo samotnych dul nerobim, kedze nejako vzdy mam jabka. U nas krasne dozreta zlta dula ma 16brix, takze kto vie ci by to potrebovalo cukor, snad.len na rozkvasenie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 114.186 (?), 16.12.2022 16:51

Pripájam sa k diskusii ako nadšenec dulovice. Keďže mám veľmi rád zavárané dule, alebo džem z dulí, práve pre ich neprekonateľnú arómu, predpokladal som, že v prípade pálenky, ak si zachová senzorické vlastnosti dule, budem nadšenec aj dulovej pálenky.

najskôr ku dulám, začal som odrodou Šampión, potom Leskovac, teraz som k tomu pridal francúzkou odrodou Ludovic(to je úplne iná kategória, najmä pre džemy a zaváraniny, Mercedes medzi dulami). Pestujem ich v okolí Nitry, v nadmorskej výške, 120 -130 m/morom.  

V predchádzajúcich textoch sa jeden z autorov zmieňuje o červivosti dule. V literatúre som sa dočítal, že v našich podmienkach nemá dula škodcov, ten autor asi nikdy dule nepestoval. Približne do konca augusta na plodoch nepozorujete žiadne príznaky pooškodenie, akonáhle dula začne dozrievať, duhá polovica septembra, dula začne byt extrémne citlivá na moniliózu plodov, nebodaj dážď, ranná rosa, osy, sršne, drozdy, najmenšie poranenie je zdrojom pre vstup infekcie,´v hromadnom rozsahu, napriek tomu že všetky napadnuté plody odstraňujem, oberám a zbieram zo zeme, niekedy aj tretina úrody je znehodnotená. Špecifikum duly je náchylnosť na červivvosť, neviem či je to obalovač, alebo niečo podobné, na povrchu plodov nevidno poškodenie, resp je možné nájsť minimálny vpich, po rozrezaní je vnútro často pretkáné mohutnými chodbičkami s trusom, ktoré nie sú v súlade s malým rozmerom dierky na povrchu. Sekundárne sa k to mu pridá monilióza, takže neraz aj polovica úrody je v odpade.. 

Takže založenie kvasu, dule oberiem, vytriedim, všetky poranené plody odstránim, je zbytočné ich ponechávať, začnú hniť a sú následne zdrojom nákazy pre ostatné plody. zvyčajne ich ponechám v debničkách 3 - 4 týždne, aby zožltli, ak je pekné počasie, zožltnú už na strome.

Kvas som zakladal najskór s čistých dulí, je však velmi hustý, pri mletí pustia dule málo šťavy, preto som k nim začal pridávať hrušky, alebo jablká, do pomeru max 1 : 1. nameliem plný sud, utlačím objem, ak je potrebné pridám vodu, niekedy aj cukor, 1 kg na 100 l, aby bola masa ponorená. Zatvorím, viac neotváram a nemiešam, nepridávam kvasinky(nie som ich odporca, chcem to skúsiť, či budem citit rozdiel). Kvas zakladám koncom októbra, začiatkom novembra. V tomto čase sa teploty pohybujú max okolo 15°C cez deň, až po 6 stupňov v závere novembra, pálim po prvej dekáde decembra. Výsledok je výnikajúci. Ako som spomínal, robil som aj z čistých dulí, ale pálenka je na môj vkus príliš aromatická, až cukríková, takže riedenie hruškami(mám na to zimné hrušky, ktoré dôjdu práve k začiatku novembra) mi vyhovuje. 

Robil som kvas aj s tepelne upravených dulí, nechal som ich pasterizovať pri 80°C asi 10-15 min a potom som ich podrvil, aj s vodou v ktorej boli. Chuť je skutočne iná, ako z čerstvého ovocia, ale nie dobrá, jednoduch sa mi to nepáčilo, okrem toho takto pripravený kvas je veľmi hustý, je to kaša, ktorá sa lepí na steny a velmi zle sa to mieša. Výsledok sa mi nepáčil a v totmo smere som viac neeexperimentoval

Zdravím všetkých nadšencov dulí

Peter.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.130 (?), 18.12.2022 10:45
Ahoj Peťo, kdoule mi nikdy nechutnaly, v džemu asi vynikne jejich aroma kvůli ostatním surovinám, které se tam vždy přidávají, podobně jako ty dýně, které mám letos konečně v plánu vypálit, místo tvých jablek kvůli kyselinkám mám na zahradě chutný fialový myrobalán a chci si pohlídat kyselost kvasu, což bývá hlavní problém těchto hruškovitých kvasů, akorát nevím jak tam pak případně kyselinu citronovou nebo vinnou nebo askorbovou přimíchat (sírovou nechci), když by se s kvasem nemělo po týdnu už vůbec míchat, to mám vést kvas pod nějakou potravinářskou fólií bez deky? Té drtě i po použití pektolytického enzymu a ušlechtilých chladnomilných kvasinek tam bude přece docela dost, rád bych to od někoho vychytal k dokonalosti, to ji mám pro jistotu třeba zcedit i za cenu nějakých těch ztrát, je mi jasná prospěšnost deky, ale ne když tam budu lozit a měřit Ph a přimíchávat kyseliny, díky za případné rady zkušenějších. Roman z Vysočiny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika