Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%



host - 120.224 (?) 
6.10.2018 13:10, zobrazeno: 7261x

Zdravím,

letos jsme založili svůj první kvas ze švestek. Bohužel jsme si nyní po 7 týdnech všimli, že se zřejmě začíná propadat deka, protože tekutina začíná místy prosakovat nahoru. Změřili jsme to tedy cukroměrem a je to na 7. Navíc se nám do deky i přes víko dostaly octomilky a jsou tam larvičky. Tekutina zatím voní moc příjemně, ale bojím se, že se pokazía budeme to moci vylít dříve, než dokvasí :-(. Nebo máte prosím někdo radu, co s tím?

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 6.10.2018 16:25

Běžte pálit. Měřit cukernatost na konci kvašení nemá smysl. Nevíte, jak sladké byly švestky původně a jestli vůbec mohl veškerý cukr prokvasit (včetně toho možná přidaného). Místo měření cukernatosti zkuste, jestli nad kvasem zhasíná svíčka. Pokud ne, s pálením neotálejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.63 (?), 6.10.2018 16:54

Propadání deky může být způsobeno i zastavením kvašení vlivem nižších teplot. Není to vždy o tom, že kvasinky zabil vysoký obsah alkoholu.
Ale jak píše p. Vysloužil není na co čekat. Mohlo by to udělat více škody jak užitku.
Nemám rád hustoměry v případech měření zbytkových cukrů, ale pokud je hodnota 7% správná, stejně by už i po oživeném kvašení, pokud by se to vůbec povedlo, k žádné větší zvýšení výtěžnosti nevedlo.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 179.106 (?), 11.10.2018 21:56
Dobrý den pane Vysloužile, mám podobný problém jako kolega výše. Kvas vypadá, že je hotový, sirka jiz nezhasina, ale poslední dvě měření na refraktometru (před 3 nedelemi a včera) ukazují 10 zbytkového cukru. U jednoho barelu se již deka propadla, ale cukr je stále 8 (byl založený začátkem srpna). Co by jste mi prosím doporučil. Děkuji Procházka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.10.2018 9:22

Kvas s 10% cukru musí být sladký na chuť, je to cukernatost průměrně sladkého čerstvého moštu. 10 st Brix bude něco méně, ale i tak by měl být cukr ve šťávě chutí poznat. 
   Nevím, kolik cukru měl kvas při zakládání a jestli je schopen ještě kvasit. Poznáte to podle rady p. Rafaela. Nalejte do sklenice trochu šťávy z kvasu a přeneste do tepla. Pokud začne znovu kvasit, přeneste do tepla celý kvas. Jestli nezačne,  jsou dvě možnosti: buď rovnou nechat kvas vypálit a zbytkový cukr obětovat (což bych asi udělal já) nebo naředit vodou s trochou zákvasu. To bych ale dělal jen u nějakého hodně drahého kvasu (oskeruše, šípky, aj.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.138 (?), 12.10.2018 17:47

Rozhodně bych doporučil používat refraktometr při zakládání kvasů a podle nalezené hodnoty potom dosladit. U nestabilních kvasů a těch je většina to citelně přispívá k vyšší stabilitě kvasu tj. i malý 1 - 1,5% přídavek cukru chrání kvas před zoctovatěním. Vámi nalezený index lomu 10 °brixi je skutečně nápadně vysoký. Nemůže to být způsobeno vyšším obsahem nezkvasitelných cukrů např. sorbitolu? PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 45.82 (?), 14.10.2018 9:28

Dobrý den kolegové,

v zahrádkářských potřebách nebo lépe ve vinařských prodejnách, mají eshopy (bs vinařské pot., Lipera apod.), koupíte kvasinky přímo na zastavený kvas nebo chladnomilné/ crio kvasinky a nebo při vysoké počáteční cukernatosti kvasinky s vysokou tolerancí na alkohol. Možno koupit plidně dva druhy a udělat zákvas z obou. Je potřeba aby kvas měl teplotu kolem 18 stupňů, v případě chladnomilných kvasinek teploty kolem 13-15 stupňů. Je lepší už na začátku zakvášet čistou kulturou a nespoléhat na špínu.

Co se týče cukrů, jestli jste sbírali švestky ze stromů tak mají kolem 15 - 18 cukru, jesti jste je sbíraly pod stromem bez šťopky tak mají 23-26 cukru. Toto je moje zkušenost, měřím refraktometrem.

Nechat 10 cukru a jít pálit znamená nechat v niveč polovinu zkvasitelných cukrů. Nehledě na fakt, že kvas ze švestek, může po dokvašení ještě v chladnu odpočívat. Ve vinařské hantýrce metoda SUR-LIE, tlakem kapaliny na těla kvasinek se vyluhuje sekundární aroma.

Letos bylo hodně sucho a kvasy jsou jak marmeláda, kvasinky nemají lehkou práci, bylo dobré přidat výživu.

Závěr: koupit /nechat si poslat ušlechtilé kvasinky a výživu pro kvasinky, kvas umístit do tepla/při zakvášení část kvasu zahřát a vrátit, rozdíl teplot zákvasu a kvasu nesmí být více jak 8 stupňů, jinak tepelný šok. V případě že nemáte teplou místnost tak lze použít akva topítko, musí být ponořené do tekuté části aby se nepřehřálo a neexplodovalo. Míchat s kvasem aby se klobouk namáčel do vzniklého etanolu, nebude potom plesnivý. Sud vybavený deklem, do něj vyvrtat díru a zasunout autoventilek, vyšroubovat vnitřek a nasadit hadičku a tu ponořit do sklenice s vodou- kvasná zátka. Po dokvašení můžete nechat odpočinout v chladnu, nebo vypálit.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika