Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Cukr nebo med?

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Cukr nebo med?


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
14.11.2018 15:54, počet návštěv: 2743
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, Chtěl bych se zeptat znalců. Teď mám založeno 240L šv. kvasu. Pod bublátkem, a pravidelně mícháno (dokud je dostatečný výron CO2). Z toho v jednou sudu jsou čtyři kýble švestek trhaných. Byly zralé, ale nebyly to padavčata, tak jsem do nich přidal sklenici medu, namísto cukru. Říkám si, že je to trochu ušlechtilejší a přirozenější, než rafinovaný cukr.

Je v tom nějaký rozdíl, pominuli tedy ekonomické hledisko?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Cukr nebo med?


Standa_HK_ (1108) - xxx.xxx.223.242 (?)
14.11.2018 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do kvasu je medu škoda, protože kvasinkám je jedno, jaké jednoduché cukry štěpí. Nevím co se Vám zdá nepřirozeného na řepném cukru, který je navíc zbaven melasy tak, že do kvasu nevnáší žádné vedlejší aromata a tak podtrhuje přirozenou vůni použitého ovoce. Naopak bych se bál lesního medovicového medu.

Diletantismus je ale především v tom, že jste si nezměřil cukernatost (nejlépe refraktometrem) a přislazení provedl "od boku".

SfK.

Připojit reakci
      

Cukr nebo med?


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
14.11.2018 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukernatost jsem si změřil. Refraktometrem, vyšlo mi 21. Ale každé přidání kýble měřit nebudu, i když med jsem přidal do trhaných, mohli mít jen o něco málo míň cukru. Med jsem tam přidal jen tak, pro jistotu.

Letos se ta švestka zbláznila, obrovská úroda a švestky jako cumel.

Připojit reakci
         

Cukr nebo med?


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.92.238 (?)
14.11.2018 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukernatost 21 brix, tedy nějakých 18-19% nemá smysl přislazovat ničím. Medu je, pravda, škoda, jinak je to ale kvalitní surovina. Medovicového medu bych se vůbec nebál, ale dávat ho do kvasu je svatokrádež.

Připojit reakci
   

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.88.35 (?)
27.12.2018 5:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj. Jen pro zamysleni co tak přidání dextrozy? :) co by se stalo? Vždyť je to kvalitnejší než klasicky cukr(sacharoza)
Připojit reakci
      

Cukr nebo med?


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.11.193 (?)
27.12.2018 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V čem je kvalitnější? Akorát je dražší. Alkohol z ní vykvasí stejný.

Připojit reakci
         

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.68.44 (?)
27.12.2018 12:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dextroza je glukóza, sacharóza je disacharid. Teoreticky by mohly kvasinky bouřlivěji kvasit. Fruktózu musí první izomerizovat. 

Připojit reakci
            

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
29.12.2018 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bouřlivé kvašení není žádoucí, protože enormní vývoj CO2 odnáší vůně budoucího destilátu, platí to hlavně pro třešně, višně a meruňky. Bohužel je často velmi teplo, takže snížit teplotu kvasu je dost obtížné, ale namraženými PET lahvemi to opravdu jde. Fruktosa patří mezi tzv. ketózy (glukosa mezi aldózy) tedy mezi monosacharidy, obé snadno zkvasitelné. PŠ

Připojit reakci
            

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.88.35 (?)
30.12.2018 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Od 25°C se uvolňují aromata (platí pro víno) potom může nastat ten problém s aroma. V dotazu kde šlo o glukózu nebo dextrozu tak se získává jiným způsobem. Chemické složení neznám :). Já cukr nedávám vůbec. Dle mne je to v pálence znát a udajně cukr dělá bolehlav..
Připojit reakci
               

Cukr nebo med?


Standa_HK_ (1108) - xxx.xxx.223.242 (?)
31.12.2018 14:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bolehlav ze sladkých vín nedělá cukr, ale to že se kvašení musí zastavit sířením pro dosažení vyššího zbytkového cukru. Bolení hlavy je pak reakce na antioxidační působení síry.

Po nápojích kde je zastavení kvašení dosaženo dolihováním zpravidla hlava nebolí (pokud není druhým důvodem alkoholická dehydratace).

SfK.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952691
Umístění palírny3918.1.20194135
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911026
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910619
Pálenka z melasy1611.1.20191420
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019269
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917046
Test na metanol578.1.201977903
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019610
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019328
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998341
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194734
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928379
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337627
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192744
Ukončení destilace + ředění930.12.20182440
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182302
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822316
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184842
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844822
Pálenka z moštu4319.12.201814613
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182560
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184763
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186728
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181908
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů