Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Cukr nebo med?

Cukr nebo med?


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
14.11.2018 15:54, počet návštěv: 3943
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, Chtěl bych se zeptat znalců. Teď mám založeno 240L šv. kvasu. Pod bublátkem, a pravidelně mícháno (dokud je dostatečný výron CO2). Z toho v jednou sudu jsou čtyři kýble švestek trhaných. Byly zralé, ale nebyly to padavčata, tak jsem do nich přidal sklenici medu, namísto cukru. Říkám si, že je to trochu ušlechtilejší a přirozenější, než rafinovaný cukr.

Je v tom nějaký rozdíl, pominuli tedy ekonomické hledisko?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Cukr nebo med?


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
14.11.2018 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do kvasu je medu škoda, protože kvasinkám je jedno, jaké jednoduché cukry štěpí. Nevím co se Vám zdá nepřirozeného na řepném cukru, který je navíc zbaven melasy tak, že do kvasu nevnáší žádné vedlejší aromata a tak podtrhuje přirozenou vůni použitého ovoce. Naopak bych se bál lesního medovicového medu.

Diletantismus je ale především v tom, že jste si nezměřil cukernatost (nejlépe refraktometrem) a přislazení provedl "od boku".

SfK.

Připojit reakci
      

Cukr nebo med?


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
14.11.2018 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukernatost jsem si změřil. Refraktometrem, vyšlo mi 21. Ale každé přidání kýble měřit nebudu, i když med jsem přidal do trhaných, mohli mít jen o něco málo míň cukru. Med jsem tam přidal jen tak, pro jistotu.

Letos se ta švestka zbláznila, obrovská úroda a švestky jako cumel.

Připojit reakci
         

Cukr nebo med?


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.92.238 (?)
14.11.2018 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukernatost 21 brix, tedy nějakých 18-19% nemá smysl přislazovat ničím. Medu je, pravda, škoda, jinak je to ale kvalitní surovina. Medovicového medu bych se vůbec nebál, ale dávat ho do kvasu je svatokrádež.

Připojit reakci
   

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.88.35 (?)
27.12.2018 5:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj. Jen pro zamysleni co tak přidání dextrozy? :) co by se stalo? Vždyť je to kvalitnejší než klasicky cukr(sacharoza)
Připojit reakci
      

Cukr nebo med?


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.11.193 (?)
27.12.2018 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V čem je kvalitnější? Akorát je dražší. Alkohol z ní vykvasí stejný.

Připojit reakci
         

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.68.44 (?)
27.12.2018 12:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dextroza je glukóza, sacharóza je disacharid. Teoreticky by mohly kvasinky bouřlivěji kvasit. Fruktózu musí první izomerizovat. 

Připojit reakci
            

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
29.12.2018 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bouřlivé kvašení není žádoucí, protože enormní vývoj CO2 odnáší vůně budoucího destilátu, platí to hlavně pro třešně, višně a meruňky. Bohužel je často velmi teplo, takže snížit teplotu kvasu je dost obtížné, ale namraženými PET lahvemi to opravdu jde. Fruktosa patří mezi tzv. ketózy (glukosa mezi aldózy) tedy mezi monosacharidy, obé snadno zkvasitelné. PŠ

Připojit reakci
            

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.88.35 (?)
30.12.2018 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Od 25°C se uvolňují aromata (platí pro víno) potom může nastat ten problém s aroma. V dotazu kde šlo o glukózu nebo dextrozu tak se získává jiným způsobem. Chemické složení neznám :). Já cukr nedávám vůbec. Dle mne je to v pálence znát a udajně cukr dělá bolehlav..
Připojit reakci
               

Cukr nebo med?


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
31.12.2018 14:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bolehlav ze sladkých vín nedělá cukr, ale to že se kvašení musí zastavit sířením pro dosažení vyššího zbytkového cukru. Bolení hlavy je pak reakce na antioxidační působení síry.

Po nápojích kde je zastavení kvašení dosaženo dolihováním zpravidla hlava nebolí (pokud není druhým důvodem alkoholická dehydratace).

SfK.

Připojit reakci
                  

Cukr nebo med?


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.236.1 (?)
1.1.2019 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bolehlav ze sladkých vín nedělá cukr, ale to že se kvašení musí zastavit sířením...

Patrně jste, Stando, v mládí nepil vlastnoruční rybízák, jabčák a podobná dezertní vína. Ty síru nikdy neviděly, přesto ta rána byla hodně bolavá.

Připojit reakci
                     

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.2.196 (?)
1.1.2019 11:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tady se se dá dozvědět věcí..
*
A já jsem si vždy myslel, že sladká vína jsou tzv. dezertní, s větším obsahem alkoholu a zbytkovým cukrem který už nemohl díky obsahu alkoholu který zabil kvasinky prokvasit.
Anebo byl tam ten cukr po vykvašení přidán.

Připojit reakci
                        

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.2.196 (?)
1.1.2019 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zapomněl jsem se podepsat.

Rafael

Připojit reakci
                        

Cukr nebo med?


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.236.1 (?)
1.1.2019 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A já jsem si vždy myslel, že sladká vína jsou tzv. dezertní, s větším obsahem alkoholu a zbytkovým cukrem...

Samozřejmě. Ovocná vína jsme dělávali obvykle jako dezertní, tedy sladká. Hlavně kvůli nezměřitelnému množství ovocných kyselin, které znemožnilo trefit vyvážené suché víno. A taky proto,. že holkám víc chutnalo sladké...heart

Připojit reakci
                     

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.19.119 (?)
1.1.2019 13:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Vysloužile...

Patrně jste, Stando, v mládí nepil vlastnoruční rybízák, jabčák a podobná dezertní vína. Ty síru nikdy neviděly, přesto ta rána byla hodně bolavá.

No to se mi stávalo, jen když se kounzumovala "mladá vína", bez uležení a ve velkém množství. Po uležení, po půl až jednom roce, se již toto neprojevovalo. Dokonce to i pan Valenta, u svých recepisů uvádí, jak dlouho by měly ty "vína" minimálně ležet v lahvích!!

Přeji všem "návštěvníkům" Šťastný Nový rok.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919756
Z ceho udelat visnovku717.6.2019502
Zapach dymu515.6.20191286
Slivovice jak poznat archív109.6.20199710
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926875
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191179
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934718
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019791
Turbo kvasnice3519.5.20197845
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921195
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929872
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019937
Škrábavost pálenky4727.4.201960474
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191575
destilační přístroj104915.4.20191427643
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948640
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191673
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191831
Aroma slivovice364.4.201910565
Palenka z datli?92.4.20196056
Ochutnávka Radimov623.3.20191786
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194522
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019861
Parciální fermentace518.3.20191136
Ananasový kvas214.3.2019802
Kvas z mirabelek2011.3.201913283
Kvasenie a palenie manga710.3.20191207
Dřinka - použití229.3.201930085
Destilace - základní dotazy497.3.201915372
Test na metanol8025.2.201988751
3D pálení2323.2.20194318
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938502
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916931
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191760
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192573
Kvas přes zimu1012.2.20192654
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920343
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů