Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Cukr nebo med?

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Cukr nebo med?


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
14.11.2018 15:54, počet návštěv: 3538
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, Chtěl bych se zeptat znalců. Teď mám založeno 240L šv. kvasu. Pod bublátkem, a pravidelně mícháno (dokud je dostatečný výron CO2). Z toho v jednou sudu jsou čtyři kýble švestek trhaných. Byly zralé, ale nebyly to padavčata, tak jsem do nich přidal sklenici medu, namísto cukru. Říkám si, že je to trochu ušlechtilejší a přirozenější, než rafinovaný cukr.

Je v tom nějaký rozdíl, pominuli tedy ekonomické hledisko?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Cukr nebo med?


Standa_HK_ (1139) - xxx.xxx.223.242 (?)
14.11.2018 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do kvasu je medu škoda, protože kvasinkám je jedno, jaké jednoduché cukry štěpí. Nevím co se Vám zdá nepřirozeného na řepném cukru, který je navíc zbaven melasy tak, že do kvasu nevnáší žádné vedlejší aromata a tak podtrhuje přirozenou vůni použitého ovoce. Naopak bych se bál lesního medovicového medu.

Diletantismus je ale především v tom, že jste si nezměřil cukernatost (nejlépe refraktometrem) a přislazení provedl "od boku".

SfK.

Připojit reakci
      

Cukr nebo med?


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
14.11.2018 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukernatost jsem si změřil. Refraktometrem, vyšlo mi 21. Ale každé přidání kýble měřit nebudu, i když med jsem přidal do trhaných, mohli mít jen o něco málo míň cukru. Med jsem tam přidal jen tak, pro jistotu.

Letos se ta švestka zbláznila, obrovská úroda a švestky jako cumel.

Připojit reakci
         

Cukr nebo med?


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.92.238 (?)
14.11.2018 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukernatost 21 brix, tedy nějakých 18-19% nemá smysl přislazovat ničím. Medu je, pravda, škoda, jinak je to ale kvalitní surovina. Medovicového medu bych se vůbec nebál, ale dávat ho do kvasu je svatokrádež.

Připojit reakci
   

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.88.35 (?)
27.12.2018 5:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj. Jen pro zamysleni co tak přidání dextrozy? :) co by se stalo? Vždyť je to kvalitnejší než klasicky cukr(sacharoza)
Připojit reakci
      

Cukr nebo med?


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.11.193 (?)
27.12.2018 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V čem je kvalitnější? Akorát je dražší. Alkohol z ní vykvasí stejný.

Připojit reakci
         

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.68.44 (?)
27.12.2018 12:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dextroza je glukóza, sacharóza je disacharid. Teoreticky by mohly kvasinky bouřlivěji kvasit. Fruktózu musí první izomerizovat. 

Připojit reakci
            

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
29.12.2018 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bouřlivé kvašení není žádoucí, protože enormní vývoj CO2 odnáší vůně budoucího destilátu, platí to hlavně pro třešně, višně a meruňky. Bohužel je často velmi teplo, takže snížit teplotu kvasu je dost obtížné, ale namraženými PET lahvemi to opravdu jde. Fruktosa patří mezi tzv. ketózy (glukosa mezi aldózy) tedy mezi monosacharidy, obé snadno zkvasitelné. PŠ

Připojit reakci
            

Cukr nebo med?


host - xxx.xxx.88.35 (?)
30.12.2018 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Od 25°C se uvolňují aromata (platí pro víno) potom může nastat ten problém s aroma. V dotazu kde šlo o glukózu nebo dextrozu tak se získává jiným způsobem. Chemické složení neznám :). Já cukr nedávám vůbec. Dle mne je to v pálence znát a udajně cukr dělá bolehlav..
Připojit reakci
               

Cukr nebo med?


Standa_HK_ (1139) - xxx.xxx.223.242 (?)
31.12.2018 14:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bolehlav ze sladkých vín nedělá cukr, ale to že se kvašení musí zastavit sířením pro dosažení vyššího zbytkového cukru. Bolení hlavy je pak reakce na antioxidační působení síry.

Po nápojích kde je zastavení kvašení dosaženo dolihováním zpravidla hlava nebolí (pokud není druhým důvodem alkoholická dehydratace).

SfK.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191157
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926199
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193741
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019486
Parciální fermentace518.3.2019756
Ananasový kvas214.3.2019386
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913216
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933904
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914743
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019583
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198743
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195637
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195681
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918564
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019610
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů